Πειραιάς: Πώς το Μεγάλο Λιμάνι μετατρέπεται σε high end προορισμό
Από την άφιξη των - εντυπωσιακών - σταθμών μετρό, μέχρι εκείνη της διεθνούς τάσης των serviced apartments και τη ριζική μεταμόρφωση εμβληματικών κτιρίων της πόλης, ο Πειραιάς αλλάζει σταδιακά πρόσωπο και μετατρέπεται από «λαϊκή» σε high end περιοχή. Ιδού οι επενδύσεις και τα έργα που «ευθύνονται» γι' αυτην την ολική μεταμόρφωση.
- 07/05/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Μία σειρά επενδύσεων που περιλαμβάνουν από την ενίσχυση των υποδομών φιλοξενίας και την άφιξη πολυτελών ξενοδοχείων, αλλά και νέων τάσεων όπως τα serviced apartments, μέχρι τη ριζική μεταμόρφωση υφιστάμενων τοποσήμων της πόλης, όπως ο Πύργος και τα Δικαστήρια, έρχονται να βάλουν το καθένα το δικό του «λιθαράκι» στην ολική μεταμόρφωση της περιοχής του Πειραιά και την μετατροπή της φήμης του από τη «λαϊκή πλευρά» της πρωτεύουσας, σε high end προορισμό.
Έργα που έχουν μόλις ολοκληρωθεί, άλλα που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης και κάποια που είναι προς το παρόν «στα σκαριά», συνθέτουν τη νέα, πολλά υποσχόμενη εικόνα του Πειραιά.
Ο Πειραιάς έχει το δικό του Μετρό
Ένα καθοριστικής σημασίας βήμα για την ανάπτυξη της περιοχής ήταν οι τρεις νέοι σταθμοί του μετρό, που ήδη μετρούν κάποιους μήνες λειτουργίας και ουσιαστικά συνέδεσαν την πόλη με το κέντρο της Αθήνας αλλά και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Οι νέοι σταθμοί έκαναν εγκαίνια τον Οκτώβριο του 2022 και από τότε έχουν αλλάξει πλήρως την καθημερινότητα των κατοίκων και του επιβατικού κοινού. Το έργο ουσιαστικά μεταμόρφωσε το λιμάνι του Πειραιά, καθώς πλέον από εκεί μπορεί κανείς να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας μέσα σε 20 λεπτά και στο αεροδρόμιο σε λιγότερο από μία ώρα.
Κερδίζοντας εγκωμιαστικά σχόλια για τον εντυπωσιακό σχεδιασμό του, ο σταθμός του Δημοτικού Θεάτρου είναι ίσως ο πιο πολυσυζητημένος, μιας και έχει έντονο το στοιχείο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού: Στο εσωτερικό του εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ την παράσταση κλέβει επίσης ο κυκλικός χάρτης του Πειραιά που δεσπόζει στην οροφή στον χώρο των εκδοτηρίων.
Γενικότερα, στους χώρους του σταθμού κυριαρχεί το μπλε χρώμα, το οποίο συμβολίζει το νερό. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε και το H2O απέναντι από τις σκάλες προς την αποβάθρα, που τραβά αμέσως το βλέμμα.
Ο εμβληματικός Πύργος
Η αναγέννηση του Πύργου του Πειραιά, του ιστορικού επί χρόνια εγκαταλελειμμένου κτιρίου της περιοχής, είναι πια γεγονός. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα επίσημα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας του Πύργου, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλου, εντός του Ιουνίου θα έχουν πάρει τη θέση τους όλοι οι νέοι μισθωτές του κτιρίου. Στις 16 Μαΐου μάλιστα, ίσως το πιο ηχηρό όνομα, αυτό των καταστημάτων Zara και Zara Home, ανοίγει τις πόρτες του στον Πύργο. Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στον κόσμο, με συνολική έκταση 6.000 τ.μ..
Να σημειώσουμε ότι η εταιρία παροχής συμβουλευτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Dialectica εδρεύει ήδη στο ισόγειο του Πύργου, ενώ πρόκειται να μισθώσει τους έξι εκ των 22 ορόφων του κτιρίου, συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ.. Επίσης, ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, το κτίριο στεγάζει επίσης την JD Sports, την οποία στην Ελλάδα διαχειρίζεται η θυγατρική της, Cosmos Sports, και αφορά καταστήματα αθλητικής ένδυσης και υπόδησης.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Πύργος του Πειραιά είναι πια ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας, πιστοποιημένος στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED. Παράλληλα, φέρει την πιστοποίηση WELL που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου.
Τα νέα Δικαστήρια Πειραιά
Πρόσωπο αλλάζουν και τα εμβληματικά Δικαστήρια του Πειραιά, καθώς έχει δρομολογηθεί η ανέγερση του νέου κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει το δικαστικό μέγαρο Πειραιά. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 80,954 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο «Δασκαλάκη», στο οποίο θα ανεγερθεί το κτίριο, βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Πειραιά. Έχει έκταση 12.350,14 τ.μ. και η συνολική δόμηση του κτιρίου που θα δημιουργηθεί είναι περίπου 36.000 τ.μ..
Στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.
Οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες – Το πολυτελές τετράστερο Mitsis N’U Piraeus Port
Ίσως η πιο χαρακτηριστική high end προσθήκη στον τομέα των ξενοδοχειακών υποδομών είναι η ξενοδοχειακή μονάδα με την επωνυμία «Mitsis N’U Piraeus Port», η οποία στεγάστηκε στο παλιό εργοστάσιο του Μεταξά στην οδό Αριστείδου. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο, το οποίο από το 1888 έως το 1967 στέγαζε το αποστακτήριο των γνωστών οινοπνευματοδών ποτών.
Το ξενοδοχείο είναι τεσσάρων αστέρων και προσφέρει 101 δωμάτια και σουίτες με πέντε διαφορετικούς τύπους δωματίων, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε επισκέπτη, business ή leisure. Αποτελεί ίσως την πιο ηχηρή προσθήκη στον ξενοδοχειακό χάρτη της πόλης, αντιπροσωπεύοντας μία πιο εκλεπτυσμένη εμπειρία φιλοξενίας. Τα εγκαίνια, που έγιναν αυτόν τον μήνα, πραγματοποίησε μάλιστα η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Το ξενοδοχείο αποτελεί αρχιτεκτονική έμπνευση του Δημήτρη Τραβασάρου και του βραβευμένου γραφείου Divercity Architects, υπό την κατασκευαστική επίβλεψη του Σπύρου Ναουμίδη.
Ήδη έχει συζητηθεί και η καλλιτεχνική σφραγίδα που φέρει πάνω της η ξενοδοχειακή μονάδα, καθώς φιλοξενεί σημαντικά έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Κώστας Βαρώτσος, ο Κωνσταντίνος Κακανιάς και o Ιάσονας Μέγκουλας που προσδίδουν μία πινελιά σύγχρονης τέχνης – ακόμη και εκθεσιακό χαρακτήρα στο κτίριο. Τα Luxury & Executive Rooms μάλιστα προσφέρουν στον επισκέπτη θέα σε κάποια από τα έργα τέχνης.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί βέβαια και στη γαστρονομική εμπειρία των επισκεπτών, με στόχο το ξενοδοχείο να αποτελεί έναν all-day γαστρονομικό προορισμό, μέσω του Amber Cellar Bar & Restaurant που βασίζεται στην ελληνική κουζίνα, με την υπογραφή του chef Δημήτρη Στειακάκη. Ακόμη, στον 8ο όροφο, βρίσκεται το 801 Rooftop Bar, το οποίο προσφέρει θέα στο λιμάνι και τον Πύργο του Πειραιά, ενδιαφέροντα cocktails και finger food, και βέβαια, προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες κρασιού.
Μικρότερου βεληνεκούς, αλλά αξιοσημείωτη είναι και η πρεμιέρα που έκανε στις αρχές του έτους για το κοινό το Athenarum Portus, το νέο 4άστερο ξενοδοχείο σε ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Λεωχάρους και Ναυαρίνου, κοντά στους σταθμούς του Μετρό Πειραιά, το λιμάνι, αλλά και τον Πύργο του Πειραιά. Να θυμίσουμε ότι το πράσινο φως για τη νέα ξενοδοχειακή επένδυση είχε δοθεί τον Ιούλιο του 2023.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ και ενισχύθηκε με το ποσό των 704.000 ευρώ με τη μορφή επιχορήγησης. Το Athenarum Portus λειτουργεί από την «MF Hotel», που ανήκει στον όμιλο εταιρειών «MF TECHNIK INTL», που δραστηριοποιείται στον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής κτιρίων και εγκαταστάσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις ξενοδοχειακές μονάδες. Ο τελευταίος μάλιστα ανέλαβε και την κατασκευή του κτιρίου.
To ξενοδοχείο περιλαμβάνει 51 δωμάτια και 102 κλίνες. Ανάμεσά τους πολυτελείς σουίτες διαφόρων ειδών (Deluxe, Superior, Executive) με θέα το λιμάνι του Πειραιά, ή την πόλη, αλλά και πιο απλοί τύποι δωματίων. Στο ξενοδοχείο λειτουργεί bar- restaurant, ενώ παρέχει υπηρεσίες όπως in – room μασάζ.
Το συγκρότημα μεικτής χρήσης στο Νέο Φάληρο
H ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά συνεχίζεται με τη δημιουργία ενός συγκροτήματος μεικτής χρήσης στο Νέο Φάληρο, όπου η Dimand σε κοινοπραξία με την Avax Development, εταιρία συμφερόντων του ομίλου Avax, πρόκειται να δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο συγκρότημα κατοικιών και εμπορικών χώρων, σε οικόπεδο που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή όπου θα δημιουργηθεί και το Κέντρο Καινοτομίας.
Η εταιρεία 3V ΑΕ, που ανήκει κατά πλειοψηφία στους δύο προαναφερόμενους επενδυτές, διαθέτει στο Νέο Φάληρο, δίπλα στο Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης και στην ευρύτερη περιοχή του δημοπρατηθέντος μέσω ΣΔΙΤ Κέντρου Καινοτομίας, οικόπεδο επιφανείας 18.730 τ.μ. με οικοδομική άδεια για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος 57.450 τ.μ..
Η τάση των serviced apartments καταφτάνει στο μεγάλο λιμάνι
Τα serviced apartments είναι μία ευρέως διαδεδομένη τάση στο εξωτερικό και, στη χώρα μας, φτάνει και στον Πειραιά, λόγω της στρατηγικής του θέσης.
Πρόκειται για τα λεγόμενα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην ελληνική αγορά ακινήτων, και απευθύνονται σε όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς και χρειάζονται έναν μικρό, επιπλωμένο, εξοπλισμένο και λειτουργικό χώρο για βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Τέτοιου τύπου κατάλυμα έχει αναπτύξει και η DKG Development, η οποία σχεδιάζει να δημιουργήσει συνολικά συνολικά 25.000 τ.μ. serviced apartments σε έξι ήδη υφιστάμενα κτίρια, τα οποία θα ανακατασκευαστούν. Τα διαμερίσματα θα ξεκινούν από τα 20 τ.μ. και φτάνουν μέχρι τα 50 τ.μ. Ενδεικτικά αναφέρουμε το project της εταιρίας «The Mediterranean», που θα αποτελείται από 58 επιπλωμένα διαμερίσματα και ένα εμπορικό κατάστημα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα είναι έτοιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Στον ίδιο κλάδο του serviced apartments, να θυμίσουμε ότι πέρασε και επίσημα στην Premia Properties το πρώτο κτίριο διαμερισμάτων τέτοιου τύπου της Dimand στον Πειραιά. Tο ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Έχει συνολική επιφάνεια 3.600 τ.μ, και αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα.
Υπενθυμίζεται ότι, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, η Dimand προέβη τα προηγούμενα χρόνια σε εκτεταμένες αστικές παρεμβάσεις, δίνοντας νέο χαρακτήρα στην περιοχή, με τη δημιουργία του Piraeus Port Plaza. Η ανάπλαση που υλοποίησε η Dimand στη συγκεκριμένη συνοικία αφορούσε τρία κτιριακά συγκροτήματα στην περιοχή (τις πρώην καπναποθήκες της Παπαστράτος, το παλιό τυπογραφείο και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής καπνού) με συνολική επιφάνεια οικοπέδων στα 17.841 τ.μ. και συνολική στεγασμένη επιφάνεια 65.743 τ.μ.
Ενίσχυση και του πολιτιστικού χαρακτήρα του Πειραιά
Εκτός παιχνιδιού δεν μένει ούτε ο πολιτισμός. Ειδικότερα, ξεκινά το έργο για την μετατροπή του κτιρίου SILO στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 89,15 εκατ. ευρώ. Οι εγκαταστάσεις του νέου αυτού μουσείου θα είναι περισσότερες από 13.000 τ.μ..
Πρόκειται να δημιουργηθούν εκθεσιακοί χώροι, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, διοικητικοί χώροι, χώροι πολυμέσων αλλά και χώροι για την υποδοχή και φιλοξενία επισκεπτών. Σε αυτούς θα δημιουργηθούν χώροι ιατρείου, βεστιάριο, χώρος πώλησης προϊόντων, εστιατόριο, καφέ. Τον σχεδιασμό του κτιρίου έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects.
Οι επενδύσεις πάνε παρέα με εκτίναξη των τιμών στα ακίνητα
Η ριζική αναβάθμιση της περιοχής του Πειραιά συμπαρασύρει και την άνοδο στο επενδυτικό ενδιαφέρον, τη ζήτηση και βέβαια τις τιμές των ακινήτων, τόσο όσον αφορά στην πώληση, όσο και στην ενοικίαση των ακινήτων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο ιστότοπος Spitogatos.gr για το πρώτο τρίμηνο του 2024 (Ιανουάριος –Φεβρουάριος –Μάρτιος), στον Πειραιά καταγράφεται σταθερή και συνεχής ανοδική πορεία των τιμών.
Ειδικότερα, όσον αφορά την πώληση, η μέση τιμή ενός ακινήτου ανά τ.μ. διαμορφώνεται στις 2.333 ευρώ στον Πειραιά, ποσοστό που την αντίστοιχη περίοδο του 2023 έφτανε τα 1.833 ευρώ. Τα δεδομένα αυτά μεταφράζονται σε μία αύξηση που αγγίζει το +27,30% μέσα σε ένα έτος, αφήνοντας πίσω κατά πολύ όλες τις άλλες πόλεις της Αθήνας, όσον αφορά την αυξητική τάση. Σημαντική ήταν η άνοδος και στα προάστια του Πειραιά, όπου η μέση τιμή ανά τ.μ. φτάνει τα 1.875, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 ήταν στα 1.500, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 25,00%.
Ρεκόρ όμως καταγράφει ο Πειραιάς και όσον αφορά στην ενοικίαση, με το ποσοστό αύξησης για τη μίσθωση ακινήτου να σκαρφαλώνει στο +18,50% σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, η τιμή φέτος διαμορφώνεται στα 9,78 ευρώ ανά τ.μ., τη στιγμή που την αντίστοιχη περίοδο του 2023 βρισκόταν στα 8,25 ευρώ.