Ιωλκός Γεύσεις Θάλασσας: Ανανεωμένη ομάδα και νέο μενού απογειώνουν την εμπειρία στο εστιατόριο της Γλυφάδας
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη ΓλυφάδαΜε το ανανεωμένο μενού που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Ντουνέτας και τη συνεργασία με τον Ελληνογάλο σεφ Henri Guibert, η Ιωλκός μας ταξιδεύει σε νέα γευστικά μονοπάτια.
- 05/06/2024
- Κείμενο: Αναστασία Τσακέτα
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
«Το ψάρι είναι δύσκολη υπόθεση. Θέλει πολλή φροντίδα και αφοσίωση». Αυτή ήταν η πρώτη φράση που μου είπε ο κύριος Αλέξης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ιωλκός στη Γλυφάδα, λίγη ώρα μετά την άφιξή μου, δείχνοντας από νωρίς πόσο αγαπά τη δουλειά του και πόσο νοιάζεται για την ποιότητα του φαγητού που σερβίρουν. Αυτός είναι και ο λόγος που το εστιατόριο δεν σταματάει να εξελίσσεται, συστήνοντας νέες γεύσεις μέσα από το ανανεωμένο μενού, που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Μιχάλης Ντουνέτας, αλλά και από την ενίσχυση της ομάδας της κουζίνας, της οποίας πλέον ηγείται ο Ελληνογάλλος σεφ Henri Guibert.
Θέλοντας να πάρουμε μια γεύση από τις νέες προτάσεις της Ιωλκού, επισκεφθήκαμε το εστιατόριο και συζητήσαμε με τον σεφ Henri Guibert και την ομάδα του, που αποτελείται από την Hasmin Nersisyan και τον Μιχαήλ Παράλαιμο, για τη φιλοσοφία του νέου μενού και τα πιάτα που ξεχωρίζουν.
Ο σεφ Henri Guibert ολοκληρώνοντας τις σπουδές μαγειρικής στη Γαλλία, εργάστηκε σε βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια της χώρας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τη χώρα όπου γεννήθηκε και που όπως εξομολογείται αγαπάει πολύ, θέλησε να μεταφέρει τις γνώσεις και τις δημιουργίες του και έτσι, το 2018 άνοιξε το δικό του εστιατόριο στην Πάρο, το Henri G, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Ιωλκό.
Ζητώντας του να πει ποια είναι η φιλοσοφία του νέου μενού, ο σεφ Guibert αναφέρει πως το βασικό μέλημά του είναι τα φρέσκα υλικά και η απλή κουζίνα, που συνδυάζεται με εκλεπτυσμένα στοιχεία. Όσο για το νέο μενού, ξεχωρίζει το ψάρι φρικασέ, το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το ψάρι με τα πράσινα λαχανικά. Επίσης, συστήνει ανεπιφύλακτα τους χταποδοκεφτέδες με σάλτσα «σουτζουκάκια», που θυμίζει ακριβώς το παραδοσιακό πιάτο αλλά με μια θαλασσινή αύρα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν πρέπει να παραλείψουμε και το κριθαρότο με καβούρι, καθώς η επίγευση που αφήνει είναι μοναδική.
Η σου σεφ Hasmin Nersisyan, μπορείς να πεις ότι γνωρίζει την Ιωλκό όσο κανείς, μιας και εργάζεται στο εστιατόριο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Η Τζάζμιν, όπως τη φωνάζουν οι συνάδελφοί της, είναι μια έμπειρη μαγείρισσα με καταγωγή από την Αρμενία, που της αρέσουν πολύ τα θαλασσινά και αγαπά την Ελλάδα. Έτσι, μετά από πολυετή μαγειρική εμπειρία στην Αρμενία, αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει να «παντρέψει» τις μαγειρικές κουλτούρες των δύο χωρών στα πιάτα της.
Ούσα στο εστιατόριο τόσα χρόνια, η Hasmin έχει ζήσει όλη την εξέλιξη της Ιωλκού – από παραδοσιακό μεζεδοπωλείο σε elegant εστιατόριο – και θεωρεί πως τη μεγάλη διαφορά και εξέλιξη έδωσαν και δίνουν οι άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους, τη μαγειρική και προσπαθούν αδιάλειπτα να γίνουν καλύτεροι. Από το νέο μενού τώρα, ξεχωρίζει το σεβίτσε γαρίδας από την κατηγορία των ωμών και τη σαλάτα βυθού, καθώς από το όνομα και μόνο σε προσελκύει να τη δοκιμάσεις και το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Επόμενη αγαπημένη επιλογή της το ιδιαίτερο σαγανάκι με γαρίδες και μοτσαρέλα, ενώ δεν κρύβει την αδυναμία της στα λινγκουίνι με αστακό, καθώς η κλασική αξία της αστακομακαρονάδας με τις ιδιαίτερες πινελιές των σεφ, είναι αξεπέραστη.
Τη σύνθεση της ομάδας ολοκληρώνει ο ανερχόμενος σεφ Μιχαήλ Παράλαιμος, με εξειδίκευση στην κρύα κουζίνα και τα ωμά. Στη συζήτησή μας, ο Μιχαήλ στέκεται στη σημασία των φρέσκων υλικών που χρησιμοποιούν, συνδυαστικά με τη γνώση, το μεράκι και αδιαμφισβήτητα τη σκληρή δουλειά. Όσο για τις προτάσεις του, συστήνει και εκείνος τους χταποδοκεφτέδες με σάλτσα «σουτζουκάκια», καθώς όπως λέει είναι ένα πιάτο όπου αξιοποιούνται υλικά που προσφέρουν νοστιμιά και πρωτοπορία. Επίσης, συστήνει το rice cracker με ταραμά, χταπόδι, κάπαρη και βαλσαμικό και τα ραβιόλι γαρίδας με παρμεζάνα και μπισκ.
Όπως επισημαίνουν όλοι, ο συνδυασμός από διαφορετικές κουλτούρες είναι και το κλειδί για το γευστικό ταξίδι που προσφέρει η επίσκεψη στην Ιωλκό. Είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα του εστιατορίου είναι έμπειρη, δυναμική, πολύπλευρη και ορεξάτη, με τους σεφ να χρησιμοποιούν τα βιώματα, τις γνώσεις, τις εμπειρίες, αλλά και τις γεύσεις και τη φαντασία τους, ώστε να δημιουργήσουν ένα μενού με πιάτα που αποτελούνται από φρέσκα, αγνά και premium υλικά.
Κλείνοντας, είπα δύο λόγια και με τον κύριο Αλέξη και δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πόσο ενθουσιασμένος δείχνει με τη νέα ομάδα της κουζίνας του, αλλά και πόσο υποστηρικτικός φαίνεται να είναι. Ο ίδιος μιλάει πρώτα για τους χαρακτήρες και το ήθος του και στη συνέχεια στέκεται στο πόσο ταλαντούχοι είναι. Με αυτή τη διάθεση λοιπόν, ο ίδιος και η σύζυγός του Μαρία, που βρίσκονται πάντα στο εστιατόριο, αλλά και ο σεφ Henri Guibert με την ομάδα του, υποδέχονται τους επισκέπτες της Ιωλκού, βάζοντας στόχο να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον καθένα, προσφέροντας πιάτα που ξεχωρίζουν για τη γεύση, τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και τη σχέση ποιότητας – τιμής.