Νέα Σμύρνη: Πού θα παίξουν Μίλωνας και Πανιώνιος στην Basket League την επόμενη σεζόν;
Η Νέα Σμύρνη γιορτάζει τη διπλή εκπροσώπηση στην Basket League μετά από 24 χρόνια, με τον Μίλωνα και τον Πανιώνιο να μην έχουν έδρες. Τι γίνεται με το Κλειστό της Αρτάκης;
- 20/05/2024
- Κείμενο: Νίκη Μπάκουλη
Έπειτα από 24 χρόνια ο δήμος της Νέας Σμύρνης, γνωστός και για την ιστορία του στα μπασκετικά δρώμενα, θα έχει δύο εκπροσώπους στην ελίτ των εθνικών λιγκών της καλαθοσφαίρισης. Ο Μίλων αναδείχθηκε πρωταθλητής της Εlite League το περασμένο σαββατοκύριακο και πήρε το πρώτο εισιτήριο, με τον Πανιώνιο να ακολουθεί στην ολοκλήρωση του Final Four και τη νίκη του επί του Ηρακλή.
Η Νέα Σμύρνη είχε να ζήσει την εκπροσώπηση και των δύο ιστορικών συλλόγων μπάσκετ στην Basket League περισσότερες από δύο δεκαετίες, αφού ο Μίλων αγωνίστηκε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία το 2001 ενώ ο Πανιώνιος αποχώρησε το 2020, λόγω οικονομικών θεμάτων.
Η ευτυχής συγκυρία της νέας διπλής εκπροσώπησης πέφτει πάνω στη δυστυχή της απουσίας ενός γηπέδου μπάσκετ που να πληροί τις προϋποθέσεις της Basket League στην πόλη όπου σε ένα οικοδομικό τετράγωνο (όπου είναι ο Μίλων και οι ακαδημίες μπάσκετ του Πανιωνίου) απασχολούνται 800 παιδιά.
Εν τω μεταξύ, πέραν του μπάσκετ, υπάρχουν και οι ανάγκες της ομάδας βόλεϊ γυναικών του Μίλωνα που για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε φέτος στη Volley League, αυτής του Πανιωνίου που έχει μεγαλεπήβολους στόχους για την ερχόμενη σεζόν, συν την καταπληκτική ομάδα βόλεϊ ανδρών του Μίλωνα.
Εκεί που υπήρχε το «Αρτάκης» βρίσκεται από πέρυσι μια τεράστια (σε βάθος και διάσταση) τρύπα. Να θυμίσουμε εδώ πως οι «κυανέρυθροι» είχαν αρχίσει τη σεζόν 2019-20 εκεί και εγκατέλειψαν, ώστε να γκρεμιστεί και να δημιουργηθεί ένα υπερσύχρονο στάδιο με πολλές θέσεις υπόγειου πάρκινγκ -κατά τις εξαγγελίες.
Πέντε χρόνια αργότερα, υπάρχει μόνο κρανίου τόπος.
Σε ό,τι αφορά το κλειστό γήπεδο του Μίλωνα, δεν τακτοποιεί την κατ’ αρχάς προϋπόθεση της ΕΟΚ, για τα γήπεδα της Basket League: τις 1000 θέσεις φιλάθλων.
Η συνέπεια είναι να αναζητούν και ο Μίλων και ο Πανιώνιος έδρα για τη σεζόν 2024-25 της Basket League.
Πανιώνιος και Μίλωνας: Τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι σύλλογοι για το γήπεδο που θα τους φιλοξενήσει
Από την πρώτη στιγμή της ανόδου των εκπροσώπων της Νέας Σμύρνης στην πρώτη κατηγορία μπάσκετ, ως πιθανή λύση για το γήπεδο που θα χρησιμοποιήσουν αναφέρθηκε το Κλειστό Γυμναστήριο «Σοφία Μπεφόν» του Παλαιού Φαλήρου. Το Γήπεδο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και χρησιμοποιείται από τον ΑΟ Φλοίσβος, που προκρίθηκε φέτος στη Volley League, ως πρωταθλητής της Pre League. Έχει ως χρηματοδότη τον άνθρωπο που είναι και πίσω από την επιτυχία του Μίλωνα, Δημήτρη Αγγελόπουλο. Πέραν του Φλοίσβου, φιλοξενεί και τις δραστηριότητες των συλλόγων του συγκεκριμένου δήμου σε γυμναστική καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση και χειροσφαίριση, ενώ ο Πανιώνιος το είχε χρησιμοποιήσει αφότου έφυγε από το «Αρτάκης».
Μια άλλη επιλογή είναι το επίσης πλήρως ανακαινισμένο κλειστό της Γλυφάδας, το οποίο έχει όμως εξίσου ‘γεμάτο’ πρόγραμμα με τις υποχρεώσεις συλλόγων του δήμου.
Από εκεί και πέρα, εξετάζονται κλειστά γυμναστήρια άλλων δήμων των νοτίων προαστίων, που επίσης δεν έχουν πολλά κενά, με τον αντιδήμαρχο του τομέα αθλητισμού, Θεόδωρο Καστόρη, να εξηγεί στο NouPou πως υπάρχει λύση, που είναι στα χέρια των συλλόγων. Σχετικά με τις ομάδες του βόλεϊ, ο ίδιος αναφέρει: «Αναζητούμε λύσεις και σε αυτά που συζητούνται είναι μια προσπάθεια να επεκταθεί το “Ανδρέας Βαρίκας”, ώστε τουλάχιστον να μπορούν να παίξουν εκεί οι ομάδες του βόλεϊ. Ο δήμος θα συνεισφέρει με μελέτη που θα χρηματοδοτήσει ο ίδιος».
Δεν μπορεί να γίνει αυτό το γήπεδο και για τις ομάδες μπάσκετ, αφού υπάρχει ο χώρος για επέκταση; «Οι απαιτήσεις του μπάσκετ είναι πιο υψηλές. Εν τω μεταξύ, ακόμα και εάν μελέτη δείξει πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί το εν λόγω γήπεδο στις προϋποθέσεις, μετά τίθεται το θέμα εάν προλαβαίνουμε τις προθεσμίες. Βέβαια, το θέμα είναι να βρεθεί λύση μακροπρόθεσμα. Σε ό,τι αφορά το γήπεδο του Μίλωνα, εκπρόσωπος του συλλόγου μου είπε πως μπορεί να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις μέσω εργασιών επέκτασης που είναι ρεαλιστικές».
Ωστόσο, το θέμα δεν είναι να βάλουμε ένα τσιρότο στην όλη ιστορία, αλλά να αποκτήσει η πόλη (και) με την τεράστια μπασκετική παράδοση, ένα κλειστό γυμναστήριο που να της αξίζει. «Δεδομένα αυτή είναι και η επιθυμία του Δήμου. Μας πρόλαβαν τα γεγονότα και μας πέτυχαν σε περίοδο που δεν έχουμε ένα γήπεδο. Είμαστε η μόνη περιοχή που δεν έχουμε ένα κλειστό γυμναστήριο υψηλών προδιαγραφών. Από τους λόγους ξεχωρίζει η εγκληματική αδιαφορία με ό,τι έγινε στο “Αρτάκης”».
Τι συμβαίνει με το Κλειστό στην Αρτάκης
Προφανώς και δεν γινόταν να μη ρωτήσουμε τον κύριο Καστόρη για το πολυπαθές θέμα που έχει αφήσει μια τεράστια τρύπα (κυριολεκτικά) στην Άνω Νέα Σμύρνη και πολλές άλλες (μεταφορικές) στις ανάγκες των αθλητικών συλλόγων που φιλοξενεί ο δήμος.
«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις για να προχωρήσει το έργο του γηπέδου επί τους οδού Αρτάκης. Είναι ένα θέμα που χειρίζεται προσωπικά ο δήμαρχος, Γιώργος Κουτελάκης. Ίσως σε έναν μήνα να έχουμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο, καθώς ο δήμαρχος το ψάχνει πολύ το θέμα. Εμείς βρήκαμε το γήπεδο γκρεμισμένο. Πριν αναλάβουμε είχαμε τονίσει την ανάγκη να δείξει η απερχόμενη διοίκηση προσοχή, πριν περάσει στο γκρέμισμα. Να είναι όλοι σίγουροι πως θα προχωρήσουν τα πάντα όπως είχαν συμφωνηθεί. Τώρα κυνηγάμε την κυβέρνηση και την περιφέρεια, ενώ ο δήμαρχος έχει ήδη συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να μείνει μια τρύπα» αναφέρει στο NouPou ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού.
Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση – γιατί αν μιλήσουμε για όσα έχουν γίνει έως τώρα, δεν θα τελειώσουμε ούτε αύριο; «Το ζήτημα είναι οικονομικό. Όπως έχει πει και δημόσια ο κύριος Κουτελάκης, το έργο αυτό δεν ‘βγαίνει’. Εκτιμάμε πως οι εργασίες έχουν σταματήσει από την εταιρεία. Η μελέτη είχε γίνει πριν πολλά χρόνια, επί συγκεκριμένων οικονομικών προβλέψεων. Έκτοτε το κόστος των οικοδομικών υλικών έχει τριπλασιαστεί. Η εταιρεία που ανέλαβε είχε πάρει τη δουλειά με έκπτωση 46%. Τώρα λέει πως δεν μπορεί να συνεχίσει. Μέσα στον επόμενο μήνα, θα υπάρχει εξέλιξη. Ή θα βρούμε μια λύση με την εταιρεία -πρέπει να εμφανιστεί να μας πει τι ζητάει και να δούμε μετά με την περιφέρεια και το κράτος τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί- ή θα προχωρήσουμε σε έκπτωση της εταιρείας. Αυτό δεν το προτιμούμε καθώς θα πάμε στα δικαστήρια και θα υπάρξουν πολλές περισσότερες καθυστερήσεις. Από την άλλη όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση -των μηδενικών εργασιών. Η ιδανικότερη λύση είναι η συνεργασία της εταιρείας, του δήμου, της περιφέρειας και του κράτους».