10 απίστευτοι τρόποι με τους οποίους σπας τα νεύρα του σκύλου σου
Η Μαριλένα Σαρίδη αναλύει εκείνους τους τρόπους με τους οποίους βγάζεις το σκύλο σου από τα ρούχα του. Λέμε τώρα.
- 02/09/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι διακοπές για τους περισσότερους από εμάς μάλλον τελείωσαν. Σωστά? (Δεν πήγα φέτος διακοπές οπότε δεν μπορώ να σε φαντάζομαι να διακοπάρεις ακόμα. Πονάει.) Επιστροφή στο σπίτι λοιπόν, στην δουλειά, στα ίδια μέρη και στις παλιές καλές σου συνήθειες. Εσύ παρέα με τον 4ποδο φίλο σου. Μιας και έγραψα για συνήθειες, θα ήθελα να σου πω ότι υπάρχουν και κάποιες συνήθειες που μπορεί να έχεις, που σπάνε λίγο τα νεύρα του σκύλου σου και που πιθανόν είναι να μην έχεις καν ιδέα ποιές είναι. Γι αυτό είμαι εγώ εδώ βρε! Για να σου τις απαριθμήσω όλες μία – μία. (Γελάω σατανικά τώρα)
Για να είμαι ειλικρινής ακόμα και εγώ υποπέφτω σε κάποια από τα παρακάτω παραπτώματα εναντίον του σκύλου μου. Ουπς! Διάβασε για να δεις τα δικά σου..
#1. Επίμονο (σπαστικό) βλέμμα.
Στην σκυλίσια γλώσσα, το επίμονο βλέμμα μεταφράζεται ως πρόκληση για καυγά συνήθως. Θα μου πεις, ναι σιγά μην τον κοιτάξεις πολύ ώρα στα μάτια και αυτός σου επιτεθεί. Όχι ok, αλλά είναι ιδιαιτέρως άσχημο και άβολο για τον σκύλο σου το να τον κοιτάζεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος μπαίνει στο σπίτι σου (και του) παρατεταμένα στα μάτια. Επίσης, ενημερωτικά, πρόσεξε μην το κάνεις και εσύ σε άλλους άγνωστους σκύλους, πόσο μάλλον σε σκυλιά που φαίνονται στρεσαρισμένα, φοβισμένα ή μη φιλικά.. Δεν θες να προκαλέσεις την τύχη σου. Άστο καλύτερα.
#2. Ώρα για αγκαλιές; ΌΧΙ.
Ok ok το παραδέχομαι! Υποπέφτω και εγώ μερικές φορές σε αυτό το παράπτωμα εναντίον της φύσης του σκύλου μου! Την σφίγγω αγκαλιά και την φιλάω κιόλας ενώ βλέπω ότι δεν νιώθει άνετα. (Πόσο αμαρτωλή πια?!) Η αλήθεια είναι ότι είναι φυσικό να μην νιώθει άνετα. Για τα περισσότερα σκυλιά η αγκαλιά σημαίνει υπερβολική παραβίαση προσωπικού χώρου και δεν μεταφράζεται καθόλου ως ένδειξη αγάπης. Ίσα ίσα στην γλώσσα τους, ή τόσο στενή επαφή μεταξύ τους όπως δηλαδή αν ένα σκυλί βάλει την πατούσα του πάνω στην πλάτη του άλλου σημαίνει ότι προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της σχέσης τους. Έτσι λοιπόν αν ο σκύλος σου δεν σου δείχνει ξεκάθαρα ότι απολαμβάνει τις αγκαλιές, απέφυγε (όσο μπορείς, ξέρω σου λέω είναι δύσκολο!) να του τις κάνεις καταπιεστικά τόσο έσυ όσοι και οι φίλοι ή συγγενείς σου.
#3. Φωνασκεί κανείς;
Η φωνή που μπορεί να πατάς στον σκύλο σου για χ,ψ λόγο να ξέρεις ότι όχι μόνο του σπάει τα νεύρα αλλά την μεταφράζει εντελώς λάθος απ’ ότι πιστεύεις. Καλά, σαν τεχνική εκπαίδευσης μιλάμε ότι είναι εντελώς άκυρη ενέργεια καθώς το μόνο που καταφέρνεις είναι να φοβίσεις, μπερδέψεις ή να εξαγριώσεις τον σκύλο σου. Αντ’ αυτού προτίμησε να προσαρμόσεις λίγο τον τόνο της φωνής σου και όχι την ένταση. Ένας πιο βαρύς τόνος τραβάει την προσοχή του σκύλου σου ενώ αντίστοιχα ένας πιο ελαφρύς και χαρούμενος σηματοδοτεί άριστα την επιβράβευση του. Τέρμα λοιπόν οι φωνές ναι; ΝΑΙ;
#4. Το πειραχτήρι
Ααα η αγαπημένη κακή συνήθεια μικρών και μεγάλων όμως! Ξέρεις πόσο εκνευριστικό είναι για τον σκύλο σου το να τον πειράζεις αιωνίως ότι θα του δώσεις την μπάλα ή την λιχουδιά ή το αγαπημένο του παιχνίδι και στο τέλος να μην του δίνεις τίποτα?! Άκρως εκνευριστικό πίστεψέ με. Ιδιαιτέρως τα παιδιά, θα πρέπει να δασκαλεύονται από πολύ νωρίς στο να μην επιδίδονται σε πειράγματα τέτοιου τύπου αλλά και χειρότερου όπως τράβηγμα αυτιών, ουράς κτλ. Για να μην αναγκαστείς να στείλεις τον σκύλο σου σε ψυχολόγο και αυτός με την σειρά του εσένα λόγω σπαστικών συμπεριφορών αποτέλεσμα του αιώνιου πειράγματος, άσε τις σαχλαμάρες και επιβράβευε τον σκύλο σου με τα παιχνίδια του ή με λιχουδιά, σωστά και όταν πρέπει. Άντε μπράβο!
#5. Υπερ-κοινωνικοποίηση σώνει και καλά
Φυσικά και είμαι υπερ της κοινωνικοποίησης του σκύλου σου. Αλλά περίμενε, άλλο κοινωνικοποίηση και άλλο πετάω έναν σκύλο μέσα σε μια «αρένα» για σκυλιά όπου μέσα βρίσκονται άλλα 15 άγνωστα π.χ. Όσο κοινωνικό και να είναι το 4ποδό σου συντροφάκι, ε όσο να ναι θα φάει μεγάλο σοκ. Ειδικά δε αν πεις ότι ο χωρός μικραίνει ή ότι αυξάνονται και άλλο τα σκυλιά, σίγουρα θα δεις την γλώσσα του σώματός του να αλλάζει ριζικά. Αυτιά τραβηγμένα πίσω, χαμηλή ουρά, άσχετο χασμουρητό και πολλά σάλια, είναι κάποιες από τις ενδείξεις τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ο σκύλος σου προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να αποφύγει έναν πιθανό καυγά. Απλά να ξέρεις ότι ταυτόχρονα από μέσα του, σου ρίχνει και κάποια καντήλια (με αγάπη πάντα) που τον έφερες σε αυτή την δύσκολη θέση. Ειδικά δε αν είναι και λίγο συνεσταλμένος σαν χαρακτήρας, προτίμησε να μπεί σε χώρο με μικρό αριθμό σκύλων για αρχή και απέφυγε τα πιο ενεργητικά και τρελιάρικα σκυλιά που πιθανόν να του σπάσουν τα νεύρα περισσότερο απ όσο του τα σπας εσύ με αυτά που κάνεις..
#6. Κοψοχολιασμένο ξύπνημα
Αυτό το πράγμα πια που ο σκύλος σου κοιμάται και εσύ πας από πίσω και του κάνεις ΤΣΑ! Τσα και στα μούτρα σου! Θεωρώ πως είναι λίγο ευνόητο μεν αυτό που θα σου εξηγήσω, παρόλαυτά επειδή θέλω να είμαι σίγουρη, θα σου πω το εξής: Όσο δεν σου αρέσει εσένα να σε ξυπνάνε απότομα από τον γλυκό και βαθύ σου ύπνο, ε άλλο τόσο δεν αρέσει και στον σκύλο σου! Όχι δεν το παίρνει σαν παιχνίδι και όχι δεν θα μάθει ποτέ να του αρέσει επίσης. Ειδικά αν ο σκύλος σου είναι μεγαλύτερης ηλικίας, είναι το λιγότερο εγκληματικό να το ξυπνάς κατ’ αυτό τον τρόπο. Δίδαξε επίσης και τους συνήθεις ύποπτους, δηλαδή τα παιδιά σου (αν έχεις) ώστε να μην εκτελούν αυτή την απεχθή πράξη.
#7. Σπας την ρουτίνα;
Η προτροπή μου βέβαια είναι να μην σπας την ρουτίνα του σκύλου σου, όσο αυτό είναι δυνατό δηλαδή διότι καταλαβαίνω άνθρωπος είσαι και όχι ρομπότ. Παρόλαυτά πρέπει να σε ενημερώσω ότι την δίνεις λίγο στα νεύρα του σκύλου σου όταν αντί να τον βγάλεις βόλτα στις 19:00 όπως κάθε μερα, τον βγάζεις στις 22:00 διότι πήγες για μια μπύρα μετά το γραφείο που τελικά έγινε τρείς μπύρες και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας.. Δεν πάει έτσι φίλε μου όμως! Ο σκύλος και το παιδί, θέλουν το πρόγραμμά τους. Αν δεν το έχουν, να είσαι σίγουρος ότι θα το πληρώσεις. Ακριβά ή φθηνά δεν ξέρω πάντως θα το πληρώσεις με κάποιο θέμα συμπεριφοράς ειδικά αν είσαι κατα συρροήν παραβάτης..
#8. Το λουρί απ’ την κόλαση
Τι θέλουμε εμείς οι έρμοι οι εκπαιδευτές πια? Να σε μάθουμε να περπατάς με τον σκύλο σου χαλαρά με το λουρί να μην τσιτώνει στον λαιμό του και εσύ να μην νιώθεις σαν να κάνεις σκι θαλάσσης στο πεζοδρόμιο. Θα μου πείς εννοείται ότι το θες και εσύ αυτό, δεν χρειάζεσαι εμένα να στο πω. Εμ έλα που όμως βλέπω μονίμως ανθρώπους να βγάζουν τα σκυλιά τους σε αυτή την φρενήρη κατάσταση! Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο σκύλος σου προκαλεί αυτή την συμπεριφορά, η οποία πίστεψέ με τον εκνευριζει αφάνταστα, εσύ πρέπει να είσαι αυτός που θα του μάθει από νωρίς ότι έτσι δεν θα βγαίνει βόλτα ποτέ. Εξάλλου τα έχουμε πει αναλυτικότατα εδώ:
Μάθε πως θα βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα αντί να σε βγάζει αυτός
Συνεπώς, σταμάτα να σπας τα νεύρα του σκύλου σου με το να τον βγάζεις βόλτα και αυτός να είναι σαν θαλασσοπνιγμένος και ξεκίνα τις ασκήσεις αμέσως!
#9. Άλλα λέει η γιαγιά μου, άλλα ακούν τ’αυτιά μου
Πάρε μια απόφαση όσο αναφορά την εκπαίδευση του σκύλου σου και μείνε πιστά σε αυτήν την γραμμή. Αν ακόμα δεν κατάλαβες τι εννοώ να σου εξηγήσω με παραδείγματα. Δεν γίνεται να καλείς χαρούμενα τον σκύλο σου να πηδήξει πάνω σου ώστε να τον αγκαλιάσεις (και άλλο παράπτωμα..) και να τον χαιρετίσεις που μπήκες μόλις σπίτι από δουλειά, αλλά όταν έρχεται η πεθερά σου σπίτι, να του την λες αγριεμένος που πήδηξε πάνω της! Θες και άλλο? Δεν γίνεται να του δίνεις μία μπουκίτσα μπριζόλας απ’ το πιάτο σου ενώ εσύ τρως, αλλά να τον επιπλήτεις όταν ενοχλεί τους καλεσμένους που έχεις για φαγητό επειδή τους ζητά μπουκίτσες.. Νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω πια. Όχι τίποτα άλλο αλλά εκτός του ότι μπερδεύεις και σπάς φυσικά τα νεύρα του σκύλου σου, θα σε περάσει και για τρελό στο τέλος!
#10. Χαιρετάς έναν σκύλο ή χαιρέτα μου τον πλάτανο;
Εντάξει αυτό το τελευταίο στο γράφω περισσότερο για την επαφή σου με ξένα σκυλιά. Κρίμμα δεν είναι τα εκνευρίζεις (και) αυτά? Προσπάθησε να μην κάνεις σαν τον άνθρωπο των σπηλαίων ο οποίος απήχθη από εξωγήινους και γι αυτό μιλάει με μωρουδιακή φωνή, όταν πρωτογνωρίζεις έναν σκύλο. Τι εννοώ? Όχι άτσαλες αγκαλιές και χαϊδέματα στο κεφάλι του σκύλου, όχι παρατεταμένα βλέμματα όπως προανέφερα και όχι μωρουδιακές τσιρίδες πάνω από έναν σκύλο ο οποίος δεν έχει προλάβει καν να σε μυρίσει. Δώσε στον σκύλο επαρκή χρόνο να σε μυρίσει και μετά να σε μισήσει έστω βρε αδερφέ! Όλες αυτές οι ασυνάρτητες συμπεριφορές μπορεί να στρεσάρουν άσχημα έναν σκύλο και να ξέρεις ότι σπάνια ένας σκύλος θα είναι άψογος σε συμπεριφορά όσο η Λάσση που έβλεπες στην τηλεόραση. Ο καλύτερος τρόπος να χαιρετίσεις τον σκύλο ενός φίλου σου είναι να μην τον χαιρετίσεις καθόλου για αρχή. Δώσε λίγο σημασία πρώτα στο δίποδο γονιό του και άσε τον σκύλο του να σε μυρίσει και να καταλάβει ότι δεν αποτελείς καμία απειλή. Μετά ήρεμα και με έμφαση στα πλευρά του σκύλου χάιδεψέ τον και δώσε του σημασία. Ευκολάκι?
Όλα τα παραπάνω στα γράφω για να σε βοηθήσω να είσαι λίγο λιγότερο σπαστικός στα μάτια του σκύλου σου. Θεωρώ ουτοπία το να μην είσαι καθόλου εκνευριστικός, γιατί κακά τα ψέματα σίγουρα υποπέφτεις σε κάποιο από τα άνωθεν παραπτώματα, όπως και εγώ εξάλλου. Ευτυχώς που τα σκυλιά έχουν καρδίες όσο η δική σου, η δική μου και του γείτονα η καρδιά μαζί, επομένως πάντα θα μας συγχωρούν και πάντα θα μας λατρεύουν ανιδιοτελώς. Ευτυχώς!
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ την σελίδα της στο Facebook