Raw Bata: Δοκιμάσαμε τη νέα hot άφιξη της Αθήνας
Σε μια μικρή πλατεία στους Αμπελόκηπους ο σεφ Χρόνης Δαμαλάς μας προσκαλεί σε μια casual γαστρονομική εμπειρία με Asian fusion κουζίνα - Δοκιμάσαμε τα πιάτα του και μεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας
- 16/06/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
- Φωτογραφίες: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
Σε μια πλατεία σε απόσταση αναπνοής από το μετρό της Πανόρμου, ο πολυβραβευμένος σεφ Χρόνης Δαμαλάς, με εμπειρία σε κουζίνες φημισμένων εστιατορίων όπως το νεοϋορκέζικο Nobu, τα αθηναϊκά Gaspar, Kiku, Izakaya και το μυκoνιάτικο Cavo Tagoo, άνοιξε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα, και το όνομα αυτόυ: Raw Bata.
To Raw Bata δημιουργήθηκε για να είναι «Η κουζίνα του Χρόνη», όπως έχει πει και ο ίδιος. Αν έπρεπε να το κατατάξουμε σε μια γαστρονομική κατηγορία θα το χαρακτηρίζαμε Asian fusion, όμως, παρόλο που οι γεύσεις και η φιλοσοφία των παρασκευών παραπέμπουν σε ασιατική κουζίνα, τα υλικά σίγουρα βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Πέμπτη 13 Ιουνίου, δεύτερη ημέρα λειτουργίας του μαγαζιού υπό συνθήκες καύσωνα. Το εστιατόριο το βρήκαμε πολύ εύκολα (απέχει μόλις 3 λεπτά περπάτημα από τη στάση μετρό Πανόρμου), αν και είναι σχετικά κρυμμένο στην άκρη της πλατείας Λακωνίας. Διαθέτει τραπέζια στο εσωτερικό, σε έναν μικρό αλλά ανοιχτό και ευάερο, κλιματιζόμενο χώρο, καθώς και έξω στην πλατεία, δίνοντας πραγματικά μια αίσθηση casual συνοικιακού μαγαζιού, σαν αυτά που μας πήγαιναν οι γονείς μας για να μπορούμε να παίζουμε στην πλατεία όσο μιλάνε.
«Δεν θέλω να περιορίζω τους ανθρώπους. Δε γίνεται να απολαύσεις το φαγητό σου όταν κάθεσαι στριμωγμένος», μας είπε ο αργότερα ο Χρόνης Δαμαλάκης.
Μπαίνοντας στον χώρο το πρώτο που παρατηρείς είναι η ανοιχτή κουζίνα, όπου πραγματικά μπορείς να δεις όλα τα στάδια της προετοιμασίας των πιάτων, από την επεξεργασία των υλικών μέχρι το σερβίρισμα. Σίγουρα, όμως, αυτό που τραβάει την προσοχή είναι η μεγάλη neon επιγραφή «me and my fusion», η οποία δίνει την ταυτότητα του μαγαζιού και σίγουρα θα γίνει σήμα κατατεθέν.
Το Raw Bata διαθέτει αξιόλογο κατάλογο με ελληνικά κρασιά και εποχικό μενού το οποίο θα ανανεώνεται ανάλογα με τις παροχές της αγοράς. Αυτή την περίοδο περιλαμβάνει αρκετά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, εποχικά λαχανικά όπως βλήτα αλλά και επιλογές σε κρέας, όπως μπιφτέκι προβατίνας, μπούτι κόκορα και αρνάκι.
Ξεκινήσαμε με Σασίμι ντάσκας με σόγια, κουμκουάτ και φρέσκο κρεμμύδι. Ένα πολύ καλά φιλεταρισμένο και καθαρισμένο ψάρι, με έντονη τη γεύση της σόγιας που αντισταθμιζόταν από το κουμκουάτ, το οποίο είχε πάρει μια μορφή και σύσταση σαν τουρσί. Το αποτέλεσμα; Ωραίες ισορροπίες μεταξύ γλυκού και αλμυρού στοιχείου στο πιάτο.
Στη συνέχεια ήρθαν οι Ψητές Γαρίδες με σαλάτα μεσκλάν, ψημένα καρότα, πίκλα αγκινάρα και γιούζου κόσο. Η σαλάτα ήταν ιδιαίτερα αρωματική, σίγουρα, όμως, πρωταγωνιστής του πιάτου ήταν οι γαρίδες (με τα κεφάλια αλλά καθαρισμένο σώμα), καλοψημένες, μελωμένες και μαλακές, άφηναν μια ευχάριστη καπνισμένη επίγευση.
Ακολούθησε το Σεβίτσε Κέφαλου με γλιστρίδα, ξυλάγγουρο, αρωματικά και χαλαπένιο, ένα δροσερό και όξινο πιάτο, στο οποίο υπερίσχυε ο δυόσμος, που ήταν ό,τι έπρεπε για ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ.
Τελευταία ήρθαν τα Μανιτάρια στη ρομπάτα, με αβγά μάτια και καλοκαιρινή τρούφα. Ένα έντονο, πολύ νόστιμο πιάτο, αλλά ίσως λίγο βαρύ για καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν είσαι λάτρης της τρούφας, ο συνδυασμός των υλικών θα σου αρέσει πολύ.
Το γεύμα ολοκλρώθηκε με καρπούζι κομμένο σε φέτες, ώστε να μπορείς να το πιάσεις με το χέρι. Ο σεφ μας ενημέρωσε αργότερα πως αυτός ήταν και ο στόχος.
Ο απολογισμός της βραδιάς είναι σίγουρα θετικός. Φιλοσοφία του μαγαζιού είναι η μαγειρική με σεβασμό, χωρίς υπερβολές, αφήνοντας τα υλικά να μιλήσουν από μόνα τους. Όπως μας είπε, άλλωστε, ο Χρόνης Δαμαλάς «Θέλω όποιος έρθει εδώ να φάει, να ευχαριστηθεί αλλά και να χορτάσει».
Καθώς ήταν μόλις η δεύτερη ημέρα λειτουργίας, το service συνάντησε μερικές δυσκολίες και καθυστερήσεις, αλλά όπως μας εξήγησε η ομάδα «Αν θέλετε να κρατήσετε κάτι απλά κρατήστε πως ό,τι είναι να κάνουμε εδώ θα το κάνουμε με κέφι, μεράκι, αγάπη και σεβασμό», και αυτό σίγουρα βγαίνει στον κόσμο μέσα από την ευχάριστη ατμόσφαιρα που συναντάς εκεί.