Athens Riviera Summit: Τα επόμενα έργα των δήμων 3Β, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Λαυρεωτικής και Π. Φαλήρου
Ανταπόκριση από το Athens Riviera Summit 2024: Το NouPou, Chief Local Media Sponsor της διοργάνωσης, μεταδίδει όσα λαμβάνουν χώρα στο Four Seasons Astir Palace Athens στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου διοργανώνεται το πρώτο Συνέδριο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
- 18/06/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Στη σημασία της βιωσιμότητας που μπορούν να πετύχουν οι Δήμοι των νοτίων προαστίων, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ανέπτυξε σειρά σκέψεων και δράσεων από πλευράς του δήμου προς αυτή την κατεύθυνση, όπου όπως είπε οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν μία σειρά από δράσεις που έρχονται σε επαφή με όλο το φάσμα του φυσικού περιβάλλοντος. Με μία ακτογραμμή 28 χιλιομέτρων, ξενοδοχεία και επιλογές αναψυχής πέντε αστέρων, συνδυάζονται σε μία ξεχωριστή γεωμορφολογία και καθιστούν τον δήμο κορυφαίο προορισμό μητροπολιτικού τουρισμού.
Οι δύο βασικοί άξονες πολιτικής του δήμου αφορούν στη βελτίωση του επιπέδου ζωής σε Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη αλλά και στην αναβάθμισης της καθημερινότητας, με παρεμβάσεις ήπιας ανάπτυξης, με τη δημιουργία υποδομών παλαιού και νέου τύπου, όπως οι ψηφιακές υποδομές.
«Πετύχαμε με μεθοδικότητα και εντατική στρατηγική να μας αποδοθούν περίπου 700 στρέμματα προς διαχείριση από την ΕΤΑΔ. Μία μεγάλη πρόκληση. Στο πρώην κάμπινγκ της Βούλας εγκαινιάζονται οι εγκαταστάσεις του Glamping, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες στη Β’ Πλαζ Βούλας και λειτουργεί ξανά η Πλαζ της Βάρκιζας. Η ανάπλαση των ακτών αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον και υπό τη διαχείριση του δήμου, προκειμένου να προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς όφελος των κατοίκων. Υπολογίζουμε ότι τα οφέλη ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των συγκεκριμένων υποδομών».
Κωνσταντέλλος: Η δόμηση πρέπει να μειώνεται και όχι να αυξάνεται
«Η δόμηση πρέπει να μειώνεται, όχι να αυξάνεται. Μόνο τότε χτίζουμε πόλεις ανθρώπινες για τα παιδιά, τα εγγόνια μας και τους επισκέπτες. Δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα έργο που δε συνάδει με τον χαρακτήρα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας», δήλωσε ο Δήμαρχος 3Β. Ο κύριος Κωνσταντέλλος είπε επίσης ότι «παρά τις δυσκολίες και τις υπονομεύσεις, εμείναμε να στηρίζουμε τη Μαρίνα Βουλιαγμένης και θεωρώ ότι δικαιωθήκαμε. Δημιουργήθηκε μία μαρίνα κόσμημα και αποτελεί σημείο αναφορά όχι μόνο της αθηναϊκής ακτογραμμής και της χώρας μας, αλλά κάτι ξεχωριστό για ολόκληρη τη Μεσόγειο».
Κωνσταντάτος: Κάποιοι ήθελαν να μετατρέψουν το Ελληνικό σε αποθήκη ψυχών
Ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος, αναφέρθηκε από την πλευρά του στην Επένδυση του Ελληνικού και στην αναγκαιότητα που υπήρχε να υλοποιηθεί. «Ο δήμος που έχει το 1/20 των εσόδων, που είχε μεγάλη προσφυγική ιστορία στην Αργυρούπολη και τα Σούρμενα, δεν είχε αεροδρόμια, δεν είχε μαρίνα αλλά ένα αεροδρόμιο που λειτουργούσε 75 χρόνια. Κατά τ’ άλλα κάποιοι ήθελαν να μετατρέψουν το Ελληνικό σε αποθήκη ψυχών, βάζοντας μέσα χιλιάδες μετανάστες».
«Σταθήκαμε αξιοπρεπέστατα ως μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα απέναντι σε δυνάμεις που έφεραν μία ιστορία πίσω τους στο θέμα των επενδύσεων και ξεκαθαρίσαμε πού θέλουμε να οδηγήσουμε αυτήν πόλη για το μέλλον. Και παραδώσαμε τις εγκαταστάσεις στο κράτος για να γίνει αυτή τη επένδυση», δήλωσε ο Γ. Κωνσταντάτος.
Σχετικά με τη σημερινή κατάσταση, ο Δήμαρχος Ελληνικού ανέφερε ότι η επένδυση έχει δημιουργήσει σημαντική αναστάτωση, καθώς μία έκταση 6.000 στρεμμάτων σκάβεται από τη μία άκρη έως την άλλη. «Με καλή συνεργασία με τον επενδυτή προσπαθούμε να δούμε λύσεις, έτσι ώστε και το έργο να εξελιχθεί ομαλά αλλά και να έχουμε οφέλη. Όπως το MOU για την παραχώρηση του κτιρίου ΑμεΑ στον δήμο, όπου ο επενδυτής ανέλαβε να κάνει μία σειρά έργων και χορηγιών προς την τοπική αυτοδιοίκηση».
Τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε τη λειτουργία του τρίτου κλειστού σταδίου μπάσκετ, με γήπεδο προδιαγραφών NBA, καθώς και μία σειρά από νέες υποδομές στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Επίσης, ακολουθεί το νέο δημαρχείο αλλά και το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Πολιτισμού, που επίσης θα βρίσκεται στο Ελληνικό «ως εξασφάλιση των οφελών που μπορέσαμε να φέρουμε από την επένδυση. Η Hard Rock υπέγραψε και αυτή για τα επόμενα δύο χρόνια, χορηγίες 2 εκατ. ευρώ προς της αθλητικές ομάδες της πόλης, τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ και αυτή η παροχή θα ανανεώνεται ανά δύο χρόνια».
Σε ό,τι αφορά την επένδυση του Ελληνικού, σημείωσε ότι η μεγάλη αστική ανάπλαση θα καταστήσει την πόλη ενιαία, όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια και θα δημιουργηθεί η πρώτη παραλία που θα ανήκει στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, καθώς και το όμορφο ναυτικό κέντρο ακριβώς δίπλα στον ουρανοξύστη με γήπεδα, paddle, τένις, beach βόλεϊ.
Η δημιουργία ανώνυμης εταιρείας real estate από τον Δήμο Λαυρεωτικής
«Ο Δήμος Λαυρεωτικής αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους της χώρας. Τον αποτελούν δύο μεγάλες πόλεις το Λαύριο και η Κερατέα και 70 παραθαλάσσιοι οικισμοί αλλά και στην ενδοχώρα, με πάνω από 100 παραλίες και σημαντικά μνημεία, όπως ο ναός του Ποσειδώνα αλλά και το Αρχαίο Θέατρο Θωρικού», ανέφερε με τη σειρά του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς. «Κάναμε δράσεις και παρεμβάσεις για να γίνει ένας δήμος πρότυπος. Το Λαύριο ήταν μέχρι πρόσφατα μία εργατούπολη και η Κερατέα μία περιοχή όπου οι κάτοικοι ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα».
Ο δήμος έχει δημιουργήσει την ανώνυμη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων από το 2017 με την ονομασία ΔΑΝΕΤΑΛ Α.Ε. όπου έχει μεταβιβάσει πολλά ακίνητα από τα 9.500 στρέμματα που ενέταξε στην περιουσία του ο δήμος τα τελευταία χρόνια. Η ΔΑΝΕΤΑΛ διαχειρίζεται παραλίες, μαγαζιά, εκτάσεις αλλά και μισθώσεις. «Απαραίτητο για όλα αυτά είναι οι χρήσεις γης. Από το 2003 χρειάστηκαν 20 χρόνια για να βγάλουμε το πολυπόθητο ΦΕΚ, το οποίο βγήκε φέτος στις 29 Μαρτίου και δεν υπήρχαν ενστάσεις στην απόφαση του υπουργού. Οπότε όλα αυτά που θα σας αναπτύξω, είναι ώριμα. Επίσης έχουμε εξασφαλίσει τοπικό πολεοδομικό σχέδιο με προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ανάδοχο που ξεκινάει σε λίγο διάστημα με χρόνο ολοκλήρωσης δύο χρόνια».
Τα έργα στο Λαύριο
Μεταξύ των έργων στον δήμο είναι η αξιοποίηση του βιομηχανικού πάρκου Κερατέας, όπου έχουν εγκατασταθεί 15 βιομηχανίες, κυρίως φαρμακοβιομηχανίες, απασχολώντας περίπου 800 άτομα από την ευρύτερη περιοχή, με καλές μισθολογικές απολαβές. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται το πρώτο διεθνές ορνιθολογικό μουσείο στο Λαύριο σε κτίριο 1.000 τ.μ. και μετά τα έργα υποδομών, έχει εξασφαλίσει δύο μεγάλες αναπλάσεις σε Κερατέα και Λαύριο που ξεκινούν σε δέκα ημέρες στον κεντρικό ιστό της Κερατέας, αλλά και στο κέντρο του Λαυρίου έως και το λιμάνι.
Σημαντική πρόκληση αποτελεί το Γεωπάρκο Κερατέας και καθώς πολύς κόσμος επισκέπτεται όλους τους χώρους, υπάρχει σχέδιο συνένωσης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με mini bus, τρενάκι και άλλα μέσα. Το έργο θα βγει προσεχώς προς δημοπράτηση με στόχο τη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους.
Επιπλέον, το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε σε διάστημα τριετίας είναι η «Τριλογία», με 10 πολυτελή λεωφορεία που απέκτησε ο δήμος μέσω ΟΑΣΑ, όπου οι τουρίστες θα επισκέπτονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο προς το Λαύριο.
Οι κινήσεις του Δήμου Παλαιού Φαλήρου
Ο Γιάννης Φωστηρόπουλος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου απαρίθμησε μία σειρά ενεργειών που υλοποιούνται στον δήμο. «Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ένα κόσμημα της Αττικής. Όχι μόνο γιατί το φυσικό περιβάλλον είναι καταπληκτικό, αλλά και γιατί οι δήμαρχοι έχουν ένα μεγάλο προτέρημα: τη συνεργασία. Καμία περιοχή δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της. Ο στόχος είναι να αναδείξουμε αυτή την περιοχή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η ανάπτυξη είναι υπεύθυνη και βιώσιμη».
«Προχωρήσαμε στη διενέργεια ενός ολοκληρωμένου master plan. Εφαρμόζουμε μέτρα για την προστασία της ακτογραμμής από τη ρύπανση και την υποβάθμιση. Η απομάκρυνση απορριμμάτων και εγκαταλειμμένων σκαφών, είναι μία από αυτές τις ενέργειες. Ακόμα και μετά το 2004 εξακολουθούσαν να λειτουργούν εκεί παράνομα καρνάγια, γιατί δεν είχε ασχοληθεί κανείς να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουμε οι δήμαρχοι».
«Αναβαθμίζουμε τους χώρους του Πάρκου Φλοίσβου, ενώ προχωρούμε στην ανακατασκευή του εμβληματικού κτιρίου του Φλοίσβου, ένα κτίριο 100 ετών που θα προχωρήσουμε στην ανακαίνισή του για να μπορέσουν όλοι να απολαμβάνουν αυτό το τοπόσημο της πόλης».
Κρίσιμος τομέας κατά τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου είναι η βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων, τη βελτίωση των δημοσίων υποδομών με στόχο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων αλλά και την βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Στο πλάνο είναι και ένα πάρκινγκ 400 θέσεων στην παραλιακή ζώνη του Φαλήρου, το οποίο κατασκευάζεται αυτή την περίοδο.