Cicchetti: Η Γλυφάδα μόλις απέκτησε τη δική της spritzeria
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη ΓλυφάδαH ολοκαίνουργια άφιξη της Γλυφάδας σερβίρει spritz, που συνοδεύουν αυθεντικές ιταλικές συνταγές pasta και ναπολιτάνικης πίτσας και μας μυεί στην κουλτούρα των cicchetti, που έρχεται από τη βόρεια Ιταλία.
- 25/06/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Τα Cicchetti είναι μία γνήσια ιταλική παράδοση, μία ιεροτελεστία που ξεκίνησε από τη Βενετία, για να εξαπλωθεί στη βόρεια και κεντρική Ιταλία και που… σιγά – σιγά, κατακτούν και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Καθώς ο ήλιος πέφτει, οι Ιταλοί βγαίνουν για το κλασικό και αγαπημένο τους aperitivo, το οποίο βέβαια τραβιέται με καλή παρέα. Και δεν εννοούμε απλά τη συντροφιά, αλλά και τα cicchetti ή αλλιώς τα λαχταριστά τσιμπήματα αλά ιταλικά, που μπορεί να είναι είτε παλαιωμένα αλλαντικά, είτε μπρουσκέτες συνοδευόμενες με διάφορα καλούδια, είτε εκλεκτά τυριά και άλλες γεύσεις που συνοδεύουν μοναδικά το spritz ή το κρασί.
Στο εξής, τα cicchetti έρχονται και στα νότια προάστια της Αθήνας και συστήνονται στο ήδη εξοικειωμένο με την ιταλική κουζίνα κοινό της Γλυφάδας, επιφυλάσσοντάς του όμως μία εντελώς διαφορετική έκπληξη.
Ο λόγος για το δημιούργημα της έμπειρης στον χώρο της εστίασης ομάδας των αγαπημένων El Catrin και Wynwood, που αποτελούν ίσως τα πιο viral μαγαζιά της Γλυφάδας και ακόμη και σήμερα, μετά από χρόνια παρουσίας στην περιοχή, συγκεντρώνουν σταθερά ουρές στις εισόδους τους.
Το Cicchetti, σε πολύ κοντινή τοποθεσία από τα δύο άλλα εστιατόρια, ανοίγει τις πόρτες του σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο που σε ταξιδεύει στη γειτονική χώρα. Το βλέμμα σου τραβούν αμέσως οι μεγάλοι πολυέλαιοι που δεσπόζουν πάνω από το μπαρ, το έντονο κόκκινο χρώμα στους τοίχους, η ανοιχτή κουζίνα με τα εκλεκτά αλλαντικά στη βιτρίνα, αλλά και η κάθε λεπτομέρεια: Από τα περίτεχνα σχέδια στο δάπεδο, μέχρι τα καθίσματα που θυμίζουν spritzeria της Ιταλίας. Και αυτό είναι τελικά το Cicchetti, η ολοκαίνουργια spritzeria – prosciutteria της Γλυφάδας που υπόσχεται – και σίγουρα θα γίνει – το νέο μας στέκι για after office, χαλαρές στιγμές, εμπνευσμένες από την ιταλική κουλτούρα.
Η ιστορία του έχει ξεκινήσει ήδη πολύ νωρίτερα, όταν η ομάδα των εστιατορίων ταξίδευε συχνά πυκνά στην Ιταλία, την οποία λατρεύουν, δοκίμαζαν τις γεύσεις της, περιηγούνταν στις πανέμορφες επαρχίες της, άκουγαν ιστορίες και εμπνεύστηκαν τη δημιουργία ενός μαγαζιού στον τόπο τους, που θα ταξίδευε όποιον το επισκέπτεται σε αυτές ακριβώς τις εμπειρίες. Σε ένα από τα ταξίδια τους, γνώρισαν και τον Emilio, έναν νεαρό Ιταλό σεφ, με όραμα και πάθος για τη δουλειά του, συστήθηκαν με την οικογένειά του – άνθρωποι που ξέρουν από καλό φαγητό -, κάθισαν στο τραπέζι και απήλαυσαν ντόπιες συνταγές. Κάπως έτσι, ήρθε και η πρόταση συνεργασίας.
«Εργαζόμουν σε εστιατόρια στην Ιταλία και μάλιστα περισσότερο στο κομμάτι της πίτσας. Μόλις άκουσα για το project του Cicchetti μου τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον και ομολογώ πως ήταν στην πραγματικότητα για μένα μία μοναδική ευκαιρία, που με ενέπνευσε. Δεν το πολυσκέφτηκα. Η απόφαση να το τολμήσω ήρθε αβίαστα», εξομολογείται στο NouPou ο Emilio.
Από εκεί και πέρα, όλα έγιναν γρήγορα αλλά και καλά μελετημένα. Απόδειξη ότι τα υλικά έρχονται όλα από την Ιταλία και όχι απλά έρχονται, αλλά για την ακρίβεια τα φέρνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του Cicchetti , που εξακολουθούν να την επισκέπτονται συχνά πυκνά, κάνουν δοκιμές και επιλέγουν την καλύτερη και πάντα γνήσια ιταλική πρώτη ύλη, που θα μπει στο κάθε πιάτο.
Μάλιστα, διατηρούν συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς από τη Μοντένα, την Πάρμα, τη Μπολόνια, τη Νάπολη, την Τοσκάνη και άλλες περιοχές, και κάπως έτσι, φέρνουν όλη την Ιταλία στο τραπέζι μας.
Ένα εκλεκτό μενού με επιλεγμένες γεύσεις
Το μενού είναι «σφιχτό», όπως θα το βλέπαμε σε ένα καλό εστιατόριο της Ιταλίας, που στηρίζεται στη φιλοσοφία «λίγα και καλά». Όχι τόσο όμως τόσο ώστε να μην έχει κανείς την ευκαιρία να βρει αυτό που θα εξιτάρει τη φαντασία του. «Στόχος μας είναι να φέρουμε κάτι καινούργιο, και να μυήσουμε το κοινό στην αυθεντική ιταλική κουλτούρα, συνδυάζοντας τις δικές μου γνώσεις στην κουζίνα, με την εμπειρία που έχει η υπόλοιπη ομάδα στον χώρο της εστίασης», λέει χαρακτηριστικά ο Emilio, όταν τον ρωτάμε για το όραμά του.
Όλα ξεκινούν βέβαια με τις τέσσερις ιδιαίτερες σαλάτες που θα βρούμε και δεν θυμίζουν όσα έχουμε μέχρι στιγμής συνηθίσει. Μεταξύ αυτών η Insalata Dolce με ρόκα, τυρί Gorgonzola Dolce, σύκο, ψημένα καρύδια, Copa di maiale, ελαιόλαδο και Aceto Balsamico di Modena – γιατί όπως είπαμε, ακόμη και προϊόντα όπως το βαλσαμικό, έρχονται από Ιταλία.
Στο μενού βέβαια υπάρχει και το ξεχωριστό section με επιλογές cicchetti , όπως για παράδειγμα το Tagliere Gourmet, ένα εντυπωσιακό πλατό με επιλογή από εκλεκτά τυριά και αλλαντικά, με συνοδεία από παραδοσιακές μπρουσκέτες και σαλάτα.
Σειρά έχουν οι κλασικές ιταλικές μακαρονάδες, με την πιο αυθεντική carbonara να κλέβει την παράσταση και να αξίζει πραγματικά μία δοκιμή. Al Dente spaghetti (επίσης από την Ιταλία), τυλιγμένα με μία κρεμώδη σάλτσα, pecorino romano, guanciale και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ο σεφ βέβαια προτείνει την ακαταμάχητη, μέσα σε όλη την απλότητά της, Cacio e Pepe, με καβουρδισμένο φρεσκοτριμμένο πιπέρι Cacio Soave και Pecorino Romano – συνδυασμός λίγων και καλών υλικών που δίνει μία πικάντικη αλλά και γλυκιά, ταυτόχρονα, γεύση, σε κάθε μπουκιά.
Δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν και οι επιλογές σε γνήσια ναπολιτάνικη πίτσα, με must try την Pistacchiosa, που περιλαμβάνει μορταδέλα με φιστίκι, mozzarela bufallina, fior di latte cream, βελούδινη κρέμα φιστικιού και lemon zest.
Τα πιάτα συνοδεύονται μοναδικά με προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες ιταλικών κρασιών και βέβαια τα must try, που δεν είναι άλλα από τα spritz, τα οποία θα βρεις στην πιο αυθεντική εκδοχή τους και σε άκρως ενδιαφέρουσα ποικιλία.
Εκτός από τα κλασικά, Aperol και Campari Spritz, θα έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στα πιο ιδιαίτερα – παραλλαγές των παραπάνω -, όπως το Hugo Spritz και το Cicchetti Spritz, μία μυστική συνταγή που κρατούν καλά φυλαγμένη (μπορείς να ρωτήσεις για τη γεύση, ώστε να δεις αν ταιριάζει στα γούστα σου και να του δώσεις μία ευκαιρία). Επίσης, σε περιμένει μία ακόμη πιο δροσιστική επιλογή cocktail με πρωταγωνίστρια τη μέντα, καθώς και το Amaro Averna, με γλυκόπικρη γεύση και καταγωγή από τη Σικελία και το λεμονάτο Amaretto Sour.
Η εμπειρία κλείνει ιδανικά με δύο επιλογές σε γλυκό, κλασικές και βέρες ιταλιάνες, που δεν είναι άλλες από το αρωματικό tiramisu και τη δροσερή panacotta. Όποια και διαλέξεις, θα αποτελέσει σίγουρα τον μοναδικό επίλογο, στη Cicchetti εμπειρία.