Έτσι θα είναι η νέα μαρίνα Αλίμου
Η αναλυτική περιγραφή των επενδύσεων και αναπτύξεων εντός της μαρίνας Αλίμου και το όραμα του αρχιτεκτονικού γραφείου για τη νέα εικόνα της.
- 25/06/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Πράσινο φως δόθηκε για να ξεκινήσουν τα έργα που πρόκειται να μεταμορφώσουν την Μαρίνα Αλίμου σε μια σύγχρονη μαρίνα Ερωπαϊκών προδιαγραφών, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Τουρισμού η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 13 Ιουνίου.
Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία Ακτωρ Παραχωρήσεις, θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σε συνεργασία με τη REDS, επίσης θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία έχει αναλάβει το έργο ανάπτυξης, μελέτης και κατασκευής.
Οι επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν
Οι αναλυτικές περιγραφές των επενδύσεων που θα γίνουν και εμπεριέχονται στην ΚΥΑ και στο ΦΕΚ, επιβεβαιωνουν όσα ξέραμε για την όψη της νέας μαρίνας, αναφέροντας πως η νέα μαρίνα Αλίμου θα διαθέτει ξενοδοχείο, χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα αλλά και χώρους αναψυχής ενώ υπόσχεται ότι θα αναμορφώσει ολοκληρωτικά την εικόνα της παραλιακής σε αυτό το σημείο.
Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης, η Ελλάκτωρ πρόκειται να πραγματοποιήσει μια επένδυση ολοκληρωτικής τουριστικής ανάπλασης και συνολικής αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ. Βάσει του χρονοδιαγράμματος της Ελλάκτωρ, εντός 20 μηνών η μαρίνα Αλίμου θα μεταμορφωθεί σε σύγχρονο κόμβο αγκυροβόλησης σκάφών, ενώ θα εξασφαλιστεί ανεμπόδιστη πρόσβαση για τους επισκέπτες της.
Το σχέδιο ανάπτυξης της μαρίνας αναφέρει πως στο χώρο δίπλα από την παραλία Έδεμ, που αποτελεί το δυτικό άκρο της μαρίνας, θα κατασκευαστεί ξενοδοχείο σύγχρονων προδιαγραφών. Αντίθετα, στην ανατολική πλευρά της μαρίνας δίπλα από το παράκτιο πάρκο Αλίμου, θα λειτουργήσει ο Ναυτικός Όμιλος. Όσον αφορά το κολυμβητήριο, αυτό θα συνεχίσει τη λειτουργία του ανεμπόδιστα χωρίς να επηρεαστεί η χρήση του και θα αποτελέσει μέρος του συκροτήματος.
Γραφειακοί χώροι, καταστήματα και χώροι αναψυχής θα φιλοξενούνται κατά μήκος της Λεωφόρου Ποσειδώνος και για τη δημιουργία χώρων εστίασης επιλέχθηκε η κεντρική προβλήτα.
Όπως έγινε γνωστό, η μαρίνα Αλίμου θα είναι προσβάσιμη με το αυτοκίνητο καθώς θα υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης. Όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπάρχει στάση του Τραμ ακριβώς έξω από τη Μαρίνα και πολλές λεωφορειακές διασυνδέσεις με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και τα νότια προάστια.
Τέλος, το σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει πρόβλεψη για εκτεταμένους χώρους ιδανικούς για περίπατο και ποδήλατο. Ο περιβάλλων χώρος θα δομηθεί κάθετα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, όπου θα εκτείνονται φυτεμένα δώματα τα οποία θα «ενώνουν» την πόλη με τη Μαρίνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελλάκτωρ και Reds σκοπεύουν να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην «πράσινη» ανάπτυξη με σύγχρονες μεθόδους δόμησης.
Tsolakis Architects: Η αρχιτεκτονική ομάδα που θα υπογράψει τη Μαρίνα Αλίμου
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Arcihtects, που έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική επιμέλεια της ανάπλασης της μαρίνας Αλίμου, φαίνεται να έχει επιλέξει μια ιδιαίτερα εμπνευσμένη προσέγγιση, με στόχο την αρμονία του έργου με το φυσικό περιβάλλον.
Πυρήνας της προσπάθειάς τους, όπως αναφέρεται και στην παρουσίαση του έργου που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του αρχιτεκτονικού γραφείου, είναι «Η δημιουργία ενός σχηματικού καθρεπτίσματος, ανάμεσα στο φυσικό στοιχείο του νερού και του δομημένου πρασίνου [το οποίο] αναζωογονεί την περιοχή με όρους οικολογίας, βοηθώντας στο μικροκλίμα της περιοχής.»
Πρόθεση της αρχιτεκτονικής ομάδας είναι να λειτουργήσει η Μαρίνα σαν ένα σημείο διεπαφής ανάμεσα στην πόλη και στη θάλασσα, όπου οι καθημερινές εργασίες της μαρίνας θα λειτουργούν ως πηγή οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης, αλλά και ως θέαμα για τους επισκέπτες του χώρου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη για τη μαρίνα Αλίμου βασίζεται στις αρχές για ορθή περιβαλλοντική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της αύξησης της βιοποικιλότητας και της χρήσης κατάλληλων υλικών και σκιάστρων για να αποφευχθεί η δημιουργία νησίδων θερμότητας.
Όπως αναφέρεται σχετικά στην παρουσίαση του έργου «Οι κινητές περσίδες προσαρμόζονται με στόχο την επίτευξη ελαχιστοποίησης του ηλιακού θερμικού φορτίου. Τα φυτεμένα δώματα συμβάλλουν στη διαχείριση των ομβρίων υδάτων αυξάνοντας το φυσικό δροσισμό. Περαιτέρω προστατεύουν το δώμα από τα θερμικά φορτία της ηλιακής ακτινοβολίας. Η διαπερατότητα του φυσικού εδάφους προσφέρει φυσική αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων, όπως και τη συλλογή τους σε ειδικές δεξαμενές για χρήσεις άρδευσης. Η φύτευση, τέλος, ψηλών δέντρων, στην περίμετρο του οικοπέδου που γειτνιάζει με το σκληρό όριο της Λεωφόρου Ποσειδώνος, λειτουργεί ως προστατευτικό φίλτρο απορροφώντας την οχλοβοή της πόλης».
Ο Γιώργος Τσολάκης της «Tsolakis Arcihtects», σε συνέντευξή του στο Andro.gr, τόνισε τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της αρχιτεκτονικής σαν «φορέα κουλτούρας, συλλογικής μνήμης και αντιλήψεων για την κοινωνία». Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, η αρχιτεκτονική και η κοινωνία είναι, όπως τόνισε, μεγέθη αλληλένδετα που εξελίσσονται παράλληλα, ενώ με γνώμονα αυτή την ιδεολογία ο κύριος Τσολάκης δήλωσε την πρόθεσή του να σχεδιαστεί η μαρίνα Αλίμου με θεμέλιο λίθο την ιστορία και τη διάρκεια στο χρόνο, έτσι ώστε η επίδρασή της στο σύνολο «να δράσει εξελικτικά για να πραγματώσει τις ανάγκες της κοινωνίας».
Όταν ρωτήθηκε για την όψη της νέα μαρίνας Αλίμου, ο Γιώργος Τσολάκης προσπάθησε να δημιουργήσει μια νοητική εικόνα λέγοντας «Κατηφορίζεις ανάμεσα στα μονοπάτια των θεματικών κήπων, όπου η μυρωδιά της λεβάντας, του δεντρολίβανου και του θυμαριού καλεί μικρούς και μεγάλους για εξερεύνηση, αναβιώνοντας την ομορφιά της επαφής με το ελληνικό φυσικό τοπίο. Το μονοπάτι σε κάποιο σημείο εκτείνεται σε μια μεγάλη κοίλη διαμόρφωση. Ανακαλύπτεις το skate park, γεμάτο από ζωντάνια και τρελές φιγούρες στα πατίνια. Κάθεσαι στην πλατεία των εστιατορίων και καφέ, ένα μπαλκόνι μέσα στη θάλασσα».
Το ιστορικό της παραχώρησης
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια στην εταιρεία «Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε.» έναντι τιμήματος 57,5 εκατ. ευρώ (σε όρους καθαρής παρούσας αξίας) υπεγράφη το 2020 με διάρκεια παραχώρησης 40+10 χρόνια, ενώ προβλέπεται πως θα γίνουν στη μαρίνα επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονισθεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα.
Με χερσαίο χώρο έκτασης 210.000 τ.μ., θαλάσσιο χώρο 428.000 τ.μ. και λιμενοβραχίονες μήκους 1.170 μ., είναι η μεγαλύτερη μαρίνα της Ελλάδας και των Βαλκανίων με 1100 μόνιμες θέσεις σκαφών εκ των οποίων 50 θέσεις για μεγάλες θαλαμηγούς άνω των 25 μέτρων. Λειτουργεί σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και διαθέτει χώρο διαχείμασης για περίπου 350 σκάφη.
Τα έργα ανάπτυξης, πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν, επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής. Στο έργο υπάρχει επίσης πρόβλεψη για εκτεταμένους χώρους ιδανικούς για περίπατο και ποδήλατο.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου έλξης τουρισμού και αναψυχής, με ζώνες πρασίνου, χώρους αναψυχής, εστίαση, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κλπ.