Δήμος Αλίμου: Δικαίωση από το ΣτΕ για τα ψηλα κτίρια
Νέα απόφαση του ΣτΕ κάνει δεκτούς τους ισχυρισμούς του Δημάρχου Αλίμου σχετικά με τα υψηλά κτίρια που παραβιάζουν τον Συντελεστή Δόμησης της περιοχής.
- 12/07/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
Με νέα απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι προσαυξήσεις ύψους με βάση τα μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ), αλλά και η εξαίρεση από τον προσμετρούμενο συντελεστή δόμησης διαφόρων χώρων, όπως πατάρια και έρκερ.
Όπως διαπίστωσε το δικαστήριο, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις οδηγούν σε μεγαλύτερα κτίρια που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, η απόφαση δεν οδηγεί στην οριστική λύση του ζητήματος, καθώς η υπόθεση παραπέμφθηκε για τελική κρίση στην Ολομέλεια.
Η προσφυγή του Δήμου Αλίμου στο ΣτΕ
Με στόχο να περιορίσουν την αθρόα εκμετάλλευση του οικοδομικού κανονισμού κατά την κατασκευή νέων κατοικιών στην περιοχή, ο δήμος Αλίμου αλλά και ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, είχαν κινηθεί νομικά από το 2023, πετυχαίνοντας την αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κατασκευών.
Η απόφαση υπ’ αριθμόν 662/2024 εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας. Με την άδεια επρόκειτο να κατασκευαστεί επταώροφο κτίριο 21,6 μέτρων, αντί ανώτατου ύψους 14 μέτρων στην περιοχή. Περαιτέρω το κτίριο θα έφθανε τελικά τα 916,90 τ.μ. (εκ των οποίων 231,56 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρο παταριού, έρκερ και σοφίτας, που βάσει του ΝΟΚ δεν προσμετρώνται στον συντελεστή), δηλαδή 491,59 τ.μ. περισσότερο, κάτι που ισοδυναμεί με υπερδιπλασιασμό της νομίμως δομήσιμης επιφάνειας (αντιστοιχεί σε συντελεστή δόμησης 1,72 αντί 0,8).
Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης είχε μιλήσει τότε για «απαράδεκτα ψηλά κτίρια, με αποτέλεσμα τη βαθιά αλλοίωση και υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, την προσβολή της πολεοδομικής μορφής του Αλίμου, απαξίωση των ακινήτων που έχουν ήδη χτιστεί με “κανονικούς” όρους δόμησης και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας».
Η ΚΕΔΕ ζήτησε τότε την αναστολή των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να μην ανταποκρίνεται θετικά.
Ακολούθησε νέα παρέμβαση της ΚΕΔΕ τον Μάρτιο του 2024 χωρίς και πάλι να έχει αποτέλεσμα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο δήμος Αλίμου προσέφυγε στο ΣτΕ, επισημαίνοντας την αύξηση του αριθμού των αδειών που έκαναν χρήση των συνδυαστικών μπόνους. Περίπου έναν χρόνο αργότερα είχαν κινητοποιηθεί για το θέμα και οι δήμοι Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού και Αθηναίων, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούσαν την αναστολή των διατάξεων, ενώ ταυτόχρονα εκδόθηκαν οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ για τον Άλιμο.
Οι κατηγορίες για το νέο δημαρχείο Αλίμου
Σύμφωνα με το διάγραμμα κάλυψης της προέγκρισης δόμησης του νέου Δημαρχείου Αλίμου που δόθηκε τον Ιανουάριο του 2023, και σύμφωνα με τις ίδιες αυτές διατάξεις που η πολεοδομία επρόκειτο να κληθεί να μην εφαρμόζει (μετά από τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου), το νέο δημαρχείο φαίνεται να σχεδιάζεται ψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη οικοδομή της γειτονιάς αυτής. Στα σχέδια, το ύψος εμφανίζεται στα 21.80 μέτρα.
Να σημειωθεί πάντως ότι το έργο για την κατασκευή του νέου δημαρχείου ματαιώθηκε στη διάρκεια του 2023, μετά από σχετική απόφαση (152/2023) της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου. Βάσει αυτής ο προγραμματισμένος διαγωνισμός για την ανέγερση του νέου δημαρχιακού μεγάρου στη θέση του 5ου παιδικού σταθμού διεκόπη, με την απόφαση να κάνει λόγο για επικαιροποίηση της μελέτης, επικαλούμενη τότε «αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών».
Η απάντηση του Δημάρχου Αλίμου στο NouPou
«Δυστυχώς, ορισμένοι από την αντιπολίτευση συνεχίζουν να αναπαράγουν ένα άθλιο αφήγημα, ενώ τους το έχουμε εξηγήσει και απαντήσει επανειλημμένα.
Όπως έχουμε πολλές φορές πει, το νέο Δημαρχείο Αλίμου δεν θα έχει παραπάνω ορόφους και επιπλέον ύψος σε σχέση με τις διατάξεις του ΓΟΚ, με βάση τους οποίους είχε χτιστεί όλη η ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή θα είναι ισόγειο συν τέσσερις ορόφους, όπως όλα τα κτίρια της περιοχής που είχαν χτιστεί με ΓΟΚ και μάλιστα λιγότερο από τα κτίρια της περιοχής που χτίζονται με τις νέες διατάξεις του ΝΟΚ. Επίσης, το ύψος του κτιρίου δεν ξεπερνάει συνολικά τα 20,50 μέτρα, όταν ο ΓΟΚ επέτρεπε ύψος μέχρι 21,25 μέτρα στην περιοχή και τα νέα κτίρια του ΝΟΚ πάνε πολύ παραπάνω από τα 22 μέτρα.» δήλωσε στο NouPou ο Δήμαρχος Αλίμου.
Εκτός αυτού, ο κύριος Κονδύλης τόνισε πως δεν μπορεί ένα κοινωφελές έργο να εξομοιώνεται με ιδιωτική εργολαβική δόμηση. «Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο Νόμος επιτρέπει παρεκκλίσεις στη δόμηση, όταν πρόκειται για δημόσιο κτίριο. Δηλαδή για ένα δημόσιο κτίριο ο Νόμος ούτως ή άλλως προβλέπει δυνατότητα για μεγαλύτερο ύψος, κάτι που βέβαια εμείς δεν επιλέξαμε να κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Συνεπώς, είναι ατυχής κάθε σύγκριση που επιχειρείται μεταξύ δημοσίου κτιρίου και ιδιωτικής δόμησης, πολύ περισσότερο όταν το δημόσιο κτίριο (Δημαρχείο) είναι πολύ πιο χαμηλό από τα πανύψηλα κτίρια που ανεγείρουν οι εργολάβοι στην περιοχή.»