Vissente: Καλοκαιρινά dinner dates για (καλό) ιταλικό στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης
Summer In The CityΠήγαμε για πίτσα και ζυμαρικά στο ιταλικό εστιατόριο της πλατείας - που δεν είναι ακριβώς πάνω στην πλατεία - και επιβεβαιώσαμε ότι αξίζει και φέτος μια θέση στα αγαπημένα μας στην περιοχή.
- 19/07/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Η Πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι σίγουρα ένα από τα εμβληματικά τοπόσημα των νοτίων προαστίων. Μια πλατεία ζωντανή σχεδόν 24/7, με πολλές επιλογές για καφέ, φαγητό ή ψώνια, με πλανόδιους καλλιτέχνες να πουλάνε χειροποίητα κοσμήματα και διακοσμητικά, με μικρές μπάντες να στήνουν το δικό τους αυτοσχέδιο live -όπως αυτή που συναντήσαμε πριν από μερικές μέρες, με τρεις νεαρούς να παίζουν εκπληκτικά μουσική από τα 50s και τα 60s, από rhythm & blues μέχρι psychedelic pop κι από Elvis Presley μέχρι Beatles.
Δεν υπάρχει μάλλον άνθρωπος στην ευρύτερη επικράτεια που δεν δίνει συχνά πυκνά ραντεβού «στην Πλατεία» (η ερώτηση «ποια πλατεία;» είναι άκυρη, αφού η πλατεία για τους Νεοσμυρνιώτες είναι μία). Όμως είμαστε πολλοί εκείνοι που θέλουμε, μετά τη βόλτα στο πολύβουο κέντρο της, να απολαύσουμε το φαγητό και το ποτό μας σε ένα ήσυχο σημείο, μακριά από τον θόρυβο και την ατελείωτη περατζάδα.
Αυτό το σημείο το εντοπίσαμε τα τελευταία χρόνια στην πολύ πιο ήσυχη πλατεία Καρύλλου (που αποτελεί συνέχεια της βασικής πλατείας, πηγαίνοντας από τον κεντρικό οβελίσκο προς το Άλσος). Πρόκειται για το Vissente, ένα κομψό ristorante για το οποίο πρωτογράψαμε πέρυσι, δίνοντάς του μάλιστα τον τίτλο του καλύτερου ιταλικού της περιοχής.
Το Vissente δεν είναι τρατορία. Είναι ξεκάθαρα ένα ιταλικό εστιατόριο, που ενδείκνυται εξίσου για ρομαντικά dinner dates και after office απογεύματα, όσο και για casual εξόδους με την οικογένεια ή με φίλους. Συνδυάζει τη χαλαρή ατμόσφαιρα με τη σύγχρονη αισθητική, η οποία είναι ευδιάκριτη σίγουρα στην εσωτερική του διακόσμηση (γήινη και φιλόξενη, με ζεστά χρώματα και ενδιαφέροντα νεωτερικά στοιχεία) αλλά και στα τραπεζάκια έξω, στον πεζόδρομο, που ειδικά το καλοκαίρι γίνονται ανάρπαστα.
Όσο για το μενού του, είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη. Κατ’ αρχάς αλλάζει ανάλογα με την εποχή, οπότε την τελευταία φορά που επισκεφθήκαμε το Vissente είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εντελώς διαφορετικά πιάτα από την προηγούμενη.
Ξεκινήσαμε με μια δροσερή caprese με burrata di bufalo, πολύχρωμα ντοματίνια, κουκουνάρι και pesto βασιλικού (η αλήθεια είναι ότι το άλλο μισό του τραπεζιού αρχικά επέμενε για την ευφάνταστη σαλάτα του Καίσαρα, με κροκέτες κοτόπουλου, iceberg, baby leafs, καψαλισμένο καλαμπόκι, τραγανή πανσέτα και Caesar’s truffle dressing, όμως τελικά υποχώρησε). Συνεχίσαμε με το vitello tonnato – πολύ λεπτοκομμένο νουά από μοσχάρι γάλακτος, σάλτσα τόνου, πίκλα κρεμμυδιού, τηγανητή κάπαρη και baby ρόκα – στο οποίο οι μικρές ροδέλες από ραπανάκι έδιναν μια ευπρόσδεκτη spicy πινελιά.
Η πίτσα που έφτασε στη συνέχεια στο τραπέζι ήταν η πρόταση του σεφ: Pistachio mortadella, με pesto βασιλικού, mozzarella, stracciatella di bufala, ντοματίνια κονφί και φρεσκοτριμμένο φυστίκι Αιγίνης. Το ζυμάρι της, που ωριμάζει για 48 ώρες, κάνει αυτή την υπέροχη καψαλισμένη κρούστα στο στεφάνι, το οποίο είναι πληθωρικό αλλά πιο μεστό και με λιγότερο εγκλωβισμένο αέρα μέσα του από το κλασικό ναπολιτάνικο. Κράτα επίσης στα υπόψιν πως η stracciatella σαν τυρί είναι πιο γλυκιά από ό,τι η mozzarella και δίνει τον τόνο της στην πίτσα. Αν προτιμάς κάτι πιο έντονο και πικάντικο, σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη διαχρονικά αγαπημένη μας cipolla caramellata με σάλτσα ντομάτας, καραμελωμένο κρεμμύδι και σαλάμι calabrese.
Από τη λίστα με τα ζυμαρικά διαλέξαμε τα casarecce caprese με πολυχρωμα ντοματίνια, βασιλικό, mozzarella και stracciatella di bufala: Ελαφρύ καλοκαιρινό πιάτο που σε κερδίζει τόσο με τα χρώματά του όσο με τη γεύση και την υφή του. Τα συνοδεύσαμε όλα αυτά με ένα πολύ ωραίο ροζέ κρασί από τη Σικελία, το οποίο μας πρότεινε ο ενημερωμένος και πρόθυμος σερβιτόρος. Η κάβα του Vissente περιλαμβάνει γενικώς μια μεγάλη ποικιλία από ιταλικά κρασιά αλλά και τη δική τους value for money ετικέτα. Έτσι, με την καθοδήγηση του προσωπικού είναι σίγουρο πως θα βρεις την ιδανική συνοδεία για κάθε γεύμα.
Κλείνοντας, η αλήθεια είναι πως «χώρος» δεν υπήρχε, όμως δεν μετανιώσαμε καθόλου για το επιδόρπιο: Η κρέμα λεμονιού με σάλτσα φράουλας και crumble μπισκότο ήταν ομολογουμένως ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει αυτή η έξοδος. Υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας την επόμενη φορά να δοκιμάσουμε και το τιραμισού. Αν εσείς πάντως έχετε στην παρέα παιδιά, τολμήστε την pizza dolce με σοκολάτα, τριμμένο φουντούκι και ζάχαρη άχνη. Η οικογένεια που καθόταν δίπλα μας φάνηκε να τη λάτρεψε.