Πρεμιέρα: Αυθεντική ρώσικη κουζίνα σε μια κρυμμένη αυλή στην Καλλιθέα
Summer In The CityΣε μια αρχοντική μονοκατοικία με αυλή στην Καλλιθέα, η κυρία Δέσποινα έχει δημιουργήσει ένα εστιατόριο με σπιτικό ρώσικο φαγητό. Μας υποδέχθηκε, μαγείρεψε για εμάς και μας σύστησε την «οικογένειά» της.
- 24/07/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
- Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσιρόπουλος
Φτάνοντας στην οδό Δοϊράνης 29, μια ανάσα από τη Λεωφόρο Συγγρού, αμέσως ξεχωρίζει μια ανακαινισμένη μονοκατοικία ανάμεσα στις πολυκατοικίες της Καλλιθέας. Το εξωτερικό, όμως, δε σε προετοιμάζει για την αρχοντική διακόσμηση της σάλας, ούτε για την υπέροχη αυλή στο πίσω μέρος του μαγαζιού.
Πριν από 14 χρόνια η κυρία Δέσποινα, που ήρθε στην Ελλαδα από το Καζακστάν όταν ήταν 17 χρονών, ξεκίνησε την προσπάθεια να μυήσει τους Έλληνες στη ρωσική κουζίνα. «Πιστέυω ειλικρινά πως η γαστρονομία είναι μέρος της κουλτούρας ενός λαού. Έτσι σκέφτηκα ότι πρέπει να μοιραστώ τη ρωσική κουζίνα με τον κόσμο. Όταν ανοίξαμε δεν ήταν τόσο διαδεδομένη ενώ έχει πλούσια στοιχεία και αξίζει να αναδειχθεί».
Τη ρωτήσαμε ποια είναι η φιλοσοφία του μαγαζιού και τι πρέπει να περιμένει κανείς ερχόμενος στην Πρεμιέρα. «Ήθελα να φτιάξω ένα μαγαζί με μαμαδίστικη κουζίνα. Δεν είμαι επαγγελματίας, είμαι νοικοκυρά και εδώ μαγειρεύω σαν να είμαι σπίτι μου. Γι’ αυτό διάλεξα και αυτόν τον χώρο, γιατί ήθελα ένα σπίτι. Ήρθες εδώ, είσαι φιλουξενούμενός μου».
Πράγματι, η Πρεμιέρα είναι διακοσμημένη σαν παλιό αρχοντικό που αποτίει φόρο τιμής στη ρωσική κουλτούρα. Πορτρέτα από ρώσους συνθέτες, ένα παλιό πιάνο και κρυστάλλινοι πολυέλαιοι δίνουν μια αίσθηση ανεπιτήδευτης πολυτέλειας αλά παλαιά. Περνώντας, όμως, από τη μεγάλη σάλα ανακαλύπτεις το σημείο που καθιστά την Πρεμιέρα ένα κρυμμένο διαμάντι της Καλλιθέας, την αυλή.
Η αυλή είναι ένα πραγματικό καταφύγιο μέσα στην πόλη. Μπορείς κυριολεκτικά να δεις τα ψηλά κτίρια της Λεωφόρου Συγγρού ακούγοντας μόνο το θρόισμα των φύλλων και πουλιά που κελαηδούν. Οι ήχοι της πόλης πνίγονται στην απόσταση.
Στολισμένη σε λευκούς τόνους, με κουρτίνες από ταφτά και υπέροχα vintage αντικείμενα όπως προσελάνες και παλιά ρολόγια. Για τη μέρα διαθέτει σκίαστρο αλλά στα περισσότερα σημεία τα φυλλώματα των δέντρων αρκούν για να προσφέρουν σκιά. Το βράδυ ανάβουν τα φαναράκια που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ρομαντική και νοσταλγική. Όσον αφορά την καλοκαιρινή ζέστη, αυτή δεν αγγίζει την αυλή.
«Εδώ φυσάει πάντα», μας είπε η κυρία Δέσποινα και πράγματι παρά τους 38 βαθμούς φυσούσε ένα ευχάριστο αεράκι, «Χθες βράδυ ο κόσμος μας ζητούσε να κάτσει μέσα αλλά μόλις βγήκαν στην αυλή…».
Το μενού στην Πρεμιέρα περιλαμβάνει πιάτα από όλες τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που λίγο εώς πολύ, συνθέτουν πλέον τη ρωσική κουζίνα. Τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα με πολλές επιλογές για τη γέμιση (αρκετές από τις οποίες είναι χορτοφαγικές). Εκτός αυτού όμως, το μενού περιλαμβάνει πολλών ειδών δροσερές σαλάτες με ιδιαίτερα υλικά, αλλά και μια κρύα σούπα.
Δοκιμάσαμε τη σαλάτα Ολιβιέ, μια παραδοσιακή και γεμάτη ρώσικη πατατοσαλάτα που σίγουρα θα αφήσει τους λάτρεις αυτού του πιάτου ικανοποιημένους και συνεχίσαμε με Μαρκαφτσιά, μια φρεσκοκομμένη καροτοσαλάτα με κρεμμύδι που έχει ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση.
Η κυρία Δέσποινα μας πρότεινε να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε Μπλίνι, τις παραδοσιακές ρώσικες κρέπες που μπορείς να παραγγείλεις γεμιστές με κοτόπουλο και μανιτάρια ή με καπνιστό σολωμό. Επιλέξαμε τον καπνιστό σολομό και δεν το μετανιώνουμε καθόλου. Η κρέπα ήταν αφράτη και μαστιχωτή με ήπια γεύση, έτσι ο αλμυρός και έντονος καπνιστός σολομός τη συμπλήρωνε εξαιρετικά.
Σειρά είχαν τα ρολάκια μελιτζάνας και πιπεριάς φλωρίνης με πικάντικη πάστα καρυδιού και ρόδι, ένα πιάτο που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της μελιτζάνας καθώς είναι πολύ καθαρή η γεύση της και σε συνδυασμό με την πιπεριά μοιάζουν με δροσερό και ιδιαίτερο μπριάμ.
Προχωρώντας στα κυρίως πιάτα, δεν θα μπορούσαμε να μη δοκιμάσουμε τα Πελμένι, τα παραδοσιακά ζυμαρικά που φτιάχνονται με φύλλο που ανοίγουν επιτόπου στην κουζίνα. Τα δοκιμάσαμε με γέμιση μανιτάρια και σμετάνα (σως) σκόρδου. Σίγουρα ήταν ένα πιάτο που ξεχωρίσαμε καθώς το ζυμαρικό ήταν λεπτό και πολύ ωραία βρασμένο, έτσι η γέμιση είχε διατηρηθεί ζουμερή, με καθαρές γεύσεις από σκόρδο και μανιτάρια.
Τελευταίο πιάτο η κρύα σούπα, κάτι που δεν συνηθίζεται στην ελληνική κουζίνα. Η Οκρόσκα είναι σούπα λαχανικών που περιέχει πατάτα, αβγό, ραπανάκι, αγγούρι και καπνιστό σαλάμι, με βάση το γιαούρτι. Ηταν ένα πολύ δροσιστικό πιάτο με αρκετό άνηθο και κρεμμυδάκι, αλλά και πολλά ψιλοκομμένα λαχανικά.
Συνοδεύσαμε το φαγητό μας μας ένα σπιτικό φρουτοποτό από φρούτα του δάσους και τσάι καρκαντέ (ιβίσκου), δροσερό και γλυκό, είναι ό,τι πρέπει για να συνδυάσεις τις έντονες γεύσεις της ρωσικής κουζίνας.
Όπως μας είπε η κυρία Δέσποινα ο κόσμος πραγματικά έχει αγκαλιάσει το μαγαζί αλλά και τη ρώσικη κουζίνα. «Η ελληνική κουλτούρα με τη ρώσικη έχουν κοινές αξίες. Με χαροποιεί τόσο πολύ που πολλά παιδιά προσπαθούν να μάθουν Ρώσικα. Έρχονται εδώ και προσπαθούν να παραγγείλουν στα Ρώσικα, με συγκινεί αυτό».
Στην Πρεμιέρα υπάρχει η πρόθεση να νιώσεις σαν στο σπίτι σου και όλη η ομάδα του μαγαζιού το καταφέρνει αυτό, διότι κάπως έτσι λειτουργούν και μεταξύ τους. Όταν η κυρία Δέσποινα μας μίλησε για την ομάδα που δουλεύει στο σέρβις και στην κουζίνα, νομίζαμε αρχικά ότι αλήθεια είναι όλοι παιδιά της και χρειάστηκε να μας διορθώσει. «Όχι όχι δεν είναι τα παιδιά μου, αλλά είναι η οικογένειά μου. Είμαι ευγνώμων στην ομάδα μου. Έτσι είναι, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και κάνουμε αυτό που κάνουμε με αγάπη. Αυτό θέλουμε να φαίνεται».
Όσον αφορά το μέλλον της Πρεμιέρας, κάτι νέο ετοιμάζεται όπως μας είπε η κυρία Δέσποινα. «Προσπαθούμε να εντάξουμε στο μενού και κάποια κρασιά, κυρίως γεωργιανής προέλευσης. Ήδη έχουμε ρώσικη βότκα, κάποιες μπύρες κλπ αλλά θέλουμε να το επεκτείνουμε. Και τον χειμώνα θα κάνουμε κι άλλες προσθήκες στο μενού, κυρίως με κάποια ρώσικα γλυκά που βλέπουμε ότι αγαπάει ο κόσμος».
Εκτός από τις προσθήκες στο μενού, από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να επεκτείνουν τον χώρο της αυλής ώστε να δεχθούν τον αυξανόμενο κόσμο που επισκέπτεται το μαγαζί. «Μας αγγίζουν απλά πράγματα. Ακόμα και τα πιο μεγάλα τα συνθέτουν μικρά. Δίνουμε την ψυχή μας και την ενέργειά μας και την ίδια αγάπη εισπράττουμε από τον κόσμο».
«Μερικές φορές νιώθω σαν τον παπού από την ταινία “Up”» μας είπε η κυρία Δέσποινα, «αυτόν που έβαλε μπαλόνια στο σπίτι του για πηγαίνει παντού μαζί του. Νιώθω πως έτσι θα είμαι κι εγώ με αυτό το μαγαζί».
Extra Tip: Το καλοκαίρι η αυλή της Πρεμιέρας είναι το ιδανικό μέρος για να δροσιστείς και να νιώσεις ότι ξεφεύγεις λίγο από την πόλη. Όμως το χειμώνα αξίζει να δειπνήσεις στη σάλα του μαγαζιού, όπου ακούγεται κλασική μουσική από ρώσους συνθέτες και θα νιώσεις πραγματικά ότι βρίσκεσαι σε ένα αρχοντικό του περασμένου αιώνα στη Ρωσία. Στην Πρεμιέρα θα βρεις και αυθεντικό ρώσικο τσάι που παρασκευάζεται στο παραδοσιακό «σαμοβάρι».