Φρένο στο «Airbnb»: Ποιές περιοχές των νοτίων επηρεάζονται από τις νέες ρυθμίσεις
Νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό θα επιβάλει αυστηρούς όρους για τη βραχυχρόνια μίσθωση - Ποιές περιοχές των νοτίων θα περιλαμβάνει
- 22/07/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Ξεκινάει το επόμενο διάστημα η διαβούλευση για το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο αναμένεται να συμπεριλάβει την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Το περιεχόμενο της νέας χωροταξικής ρύθμισης
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το ακριβές περιεχόμενο των περιορισμών, ούτε η πορεία που θα έχει η επιβολή τους, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις. Ήδη, όμως, έχουν ενταχθεί στο σχέδιο περιοχές της Αττικής που αναδεικνύουν τις κύριες κατευθύνσεις του νέου χωροταξικού σχεδίου που αναμένεται ότι θα οδηγήσει την επιβολή περιορισμών στον αριθμό των καταλυμάτων σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες.
Οπως αναφέρει η σχετική ρύθμιση, θα προβλέπεται ο καθορισμός «περιορισμών στον αριθμό των χώρων τουρισμού διαμοιρασμού και των απλών ενοικιαζομένων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων» στις «περιοχές ελέγχου» και στις «ανεπτυγμένες περιοχές». Ως ανεπτυγμένες περιοχές καθορίζονται η Αττική και η Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας και ως δεδομένο τη στεγαστική κρίση και το έλλειμμα επαρκούς αριθμού κατοικιών για αγορά ή ενοικίαση.
Οι περιορισμοί αυτοί έρχονται ως μια λύση για την αυξανόμενη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, που συχνά αφήνουν λιγότερα διαθέσιμα ακίνητα για μακροχρόνια ενοικίαση. Ειδικά στις παραλιακές περιοχές των νοτίων, η αυξημένη ζήτηση για τουριστικά καταλύματα έχει οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα και άνοδο των τιμών για τους μόνιμους κατοίκους.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τη ρύθμιση
Στην Αττική, οι περιοχές που θα ενταχθούν στις διατάξεις του νέου χωροταξικού σχεδίου είναι οι εξής:
- Δημοτική Ενότητα Αθηναίων
- Καλλιθέα
- Άλιμος
- Γλυφάδα
- Μοσχάτο
- Νέα Σμύρνη
- Παλαιό Φάληρο
- Βουλιαγμένη
- Νέα Μάκρη
- Ανάβυσσος
- Πειραιάς
Αυτές οι περιοχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής συνολικά φιλοξενούν 21.782 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA. Εντούτοις, το κέντρο της Αθήνας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο, με 16.900 καταλύματα, δηλαδή το 77,5% του συνόλου. Σε όλες τις άλλες περιοχές μαζί εντοπίζονται 4.882 καταλύματα.
Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα
Από τις αρχές του 2024, έχει επιβληθεί μια σειρά κυρίως φορολογικών μέτρων στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όσοι εκμεταλλεύονταν τρία ή περισσότερα ακίνητα είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Εκτός αυτού, τα έσοδα από αυτά τα ακίνητα υπόκεινται και σε ΦΠΑ 13%. Επιπλέον, κάθε ακίνητο που χρησιμοποιείται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης πρέπει να έχει τον χαρακτήρα φορολογικού υποκαταστήματος, δηλαδή επιβαρύνεται με τέλος επιτηδεύματος ανά ακίνητο.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση φορέων της αγοράς, όπως ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της σχετικής διάταξης, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή τέτοιων φόρων είναι αντισυνταγματική και αιφνιδιαστική, και σοβαρά προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η πιθανή αντίδραση της αγοράς
Στελέχη της αγοράς, όπως αναφέρεται στην Καθημερινή, επισημαίνουν ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές και παραμείνει ως έχει η σχετική διάταξη, πιθανώς οι ιδιοκτήτες άνω των τριών ακινήτων που βρίσκονται λίγο πάνω από το σχετικό όριο, θα σπεύσουν να μεταφέρουν κάποιο εξ αυτών σε άλλα πρόσωπα, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν ως φυσικά και όχι ως νομικά πρόσωπα.
Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχουν σχετικές υποχρεώσεις διότι οι αλλαγές που θεσπίστηκαν πρόσφατα αφορούν κατόχους τουλάχιστον τριών ακινήτων, και δεν θα υπόκεινται σε ΦΠΑ εφόσον θα διατηρήσουν δυο ακίνητα.