Pelagos: Όταν το Αιγαίο γίνεται μια γαστρονομική εμπειρία
Summer Dining Athens RivieraΟ βραβευμένος με αστέρι Michelin chef Luca Piscazzi αποτίει φόρο τιμής στις γαστρονομικές ρίζες της Σίφνου, τη Σαντορίνης και τη Νάξου, στα νέα μενού του εστιατορίου Pelagos.
- 01/08/2024
- Κείμενο: Θύμιος Βούλγαρης
Όταν για προέκταση της σάλας σου έχεις ένα από τα πιο ευλογημένα σημεία της Μεσογείου και, ίσως, ολόκληρου του πλανήτη οι προοπτικές του εστιατορίου σου φαντάζουν, εκ προοιμίου εξαιρετικές.
Τι έμενε, λοιπόν, στον Luca Piscazzi όταν συμφώνησε να αναλάβει την κουζίνα του Pelagos στο Four Seasons Astir Palace; «Ψιλοπράγματα»: Nα χτίσει ένα μενού, μια ομάδα μέσα και έξω από την κουζίνα και ένα συνολικό experience στο ίδιο, τουλάχιστον, επίπεδο του υπερπολυτελούς hospitality brand που θα τον φιλοξενούσε. Χωρίς να ξεχνάμε και την υπεράσπιση της φήμης και του πολύ καλού ονόματος που κουβάλησε μαζί του, σε αυτό το καταπράσινο ακρωτήρι της Αττικής.
Τα κατάφερε; Αν ξεκινήσουμε από το γεγονός πως μέσα σε έξι μήνες λειτουργίας κέρδισε Αστέρι Michelin (πράγμα αρκετά δύσκολο και σπάνιο) και το διατηρεί μέχρι σήμερα, οι αρχικές ενδείξεις συνηγορούν θετικά.
Αυτό που προσπαθώ μέχρι αυτό το σημείο, βέβαια, είναι να μην αναλωθώ σε ύμνους που ακουστούν κάπως υπερβολικοί – όχι όμως ιδιαίτερα άδικοι. Και θα γίνω πολύ σαφής: η συνολική εμπειρία μιας βραδιάς στο Pelagos είναι δύσκολα συγκρίσιμη παρά με μια χούφτα εστιατόρια σε ολόκληρη τη χώρα. Τελεία.
Το σημείο, με το μαγικό ηλιοβασίλεμα και τη θέα στον Σαρωνικό, το διεθνές, ολοφάνερα κοσμογυρισμένο στην πλειοψηφία του πελατολόγιο, που αποπνέει χωρίς την παραμικρή προσπάθεια ή εξεζητημένη έπαρση έναν αέρα «αυτός είναι ο συνήθης τρόπος ζωής μου», το οριακά άψογο σέρβις (ειλικρινά σας εύχομαι να σας εξυπηρετήσουν, για παράδειγμα, ο Γιάννης και η Σοφία) και φυσικά η κορυφαία γαστρονομία που παράγει ο ομάδα του Luca Piscazzi στην ανοιχτή κουζίνα της, μου χάρισαν μια νύχτα αξέχαστη. Και δεν είμαι εύκολος σε τέτοιες δηλώσεις.
Ποιες ήταν οι πηγές έμπνευσης για τα τρία set menus του Luca – για να μιλήσουμε και λίγο για φαγητό. «Αγαπώ τα ελληνικά νησιά και τα προϊόντα τους. Και ταξιδεύω σε αυτά όσο περισσότερο μπορώ. Τουλάχιστον σε δύο κάθε καλοκαίρι, τα οποία και μελετώ. Η έμπνευση προέρχεται από τη δοκιμή προϊόντων στο φυσικό τους περιβάλλον και την εκμάθηση των γαστρονομικών παραδόσεων πίσω από αυτά μέσα από τους ανθρώπους που τα γνωρίζουν καλύτερα. Ως αποτέλεσμα, κάθε πιάτο στα νέα μας μενού, είναι πραγματικά ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα κάθε βασικού υλικού».
Φέτος, ο σεφ και η ομάδα του παρουσιάζουν εννέα υλικά από τη Σίφνο, τη Σαντορίνη και τη Νάξο που αφηγούνται την ιστορία των νησιών, των κατοίκων τους, της κουλτούρας και της γαστρονομικής τους κληρονομιάς.
Δύο εξαιρετικά μενού γευσιγνωσίας έξι και εννέα πιάτων – τα «Discovery» και «Adventure» – συνοδεύονται από ένα μενού έξι πιάτων «Best Of», που τιμά τα τρία χρόνια της περιοδείας, περιλαμβάνοντας αγαπημένα πιάτα εμπνευσμένα από προηγούμενα ταξίδια στην Κρήτη και την Τήνο.
Είναι «εύκολο» εδώ το φαγητό; Ναι, θα έλεγα, αν κάποιος ακόμα και αν δεν έχει την αντίστοιχη εκπαίδευση, αφεθεί στο να δοκιμάσει και να ανακαλύψει. Ιδανικά, αναλόγως budget φυσικά, θα πρότεινα να συζητήσετε λίγο με τον μαίτρ σχετικά με τα γούστα και τις προτιμήσεις σας, να ακούσετε τις περιγραφές του και να συνοδεύσετε το μενού που θα επιλέξετε με κάποια κρασιά που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω γευστική απογείωση.
Και, μιλώντας για αλκοόλ, οπωσδήποτε δοκιμάστε το ταλέντο του bartender – είτε από την ταιριαστή με τα μενού μικρή cocktail list, είτε ζητώντας κάποιο «κλασικό», το αποτέλεσμα θα είναι απολαυστικό.
Αν θα προτείνω πιάτα; Θα προτιμήσω να μην. Σας προκαλώ να κλείσετε τραπέζι χωρίς να έχετε δει καν τα μενού. Θα καταλάβετε στο τέλος της βραδιάς σας το γιατί.