Όταν η Ειδική Αντιπρόσωπος του State Department έστειλε τους χαιρετισμούς του Προέδρου των ΗΠΑ στο Athens Riviera Summit 2024
Η Dorothy McAuliffe, Ειδική Αντιπρόσωπος για τις Παγκόσμιες Συμπράξεις του State Department βρέθηκε στο Athens Riviera Summit με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ εν όψει των παγκόσμιων προκλήσεων.
- 30/07/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
Το Athens Riviera Summit απέδειξε πως αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης της Ελλάδας και δόμησης νέων συνεργασιών, με την Ειδική Αντιπρόσωπο για τις Παγκόσμιες Συμπράξεις του State Department Dorothy Mcauliffe να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και να μιλά για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και για τις μέχρι τώρα επιτυχίες της Ελλάδας.
Η McAuliffe διορίστηκε κατόπιν προσωπικής επιλογής του αμερικανού προέδρου και επισκέφτηκε την Ελλάδα με στόχο να συμβάλει στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσων Ελλάδας και ΗΠΑ εν όψει των παγκόσμιων προκλήσεων.
Στόχος του τμήματος του State Department, στο οποίο διατελεί εκπρόσωπος η Dorothy Mcauliffe, όπως αναφέρει και η Γιάννα Ανδρονοπούλου, General Manager της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, η οποία καλωσόρισε την καλεσμένη και στη συνέχεια της απηύθυνε ερωτήσεις, είναι να προωθήσει τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αναζωογόνηση των συμμαχιών και των συμπράξεων για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων με τη συμμετοχή ενός διατομεακού φάσματος ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων, των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, της φιλανθρωπίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της πίστης και άλλων φορέων του ιδιωτικού τομέα.
«Είναι αλήθεια πραγματική τιμή μου να μεταφέρω τους χαιρετισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, του Προέδρου Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Χάρις, καθώς και του Υπουργού Εξωτερικών μας, για να υπογραμμίσω τη σημασία της σχέσης μας, της φιλίας μας και τη σημασία της συνεργασίας μας. Το Γραφείο Παγκόσμιων Συμπράξεων ιδρύθηκε επειδή χρειαζόμασταν ένα σημείο εισόδου για τις επιχειρήσεις, τα ιδρύματα, τα think tanks, την ακαδημαϊκή κοινότητα, όλα τα διαφορετικά μέρη για να σκεφτούν μαζί καθώς υλοποιούμε τους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής, και γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες».
Έτσι ξεκίνησε την ομιλία της στο Athens Riviera Summit 2024 η Dorothy Mcauliffe, δίνοντας έναν ξεκάθαρο τόνο προσεγγιστικής διάθεσης και συνεργασίας, ενώ παράλληλα «άνοιξε τα χαρτιά» του State Department αναφορικά με την πολιτική στρατηγικής ανάπτυξης που θέλει να ακολουθήσει. Παράλληλα, η ειδική αντιπρόσωπος του State Department αναγνώρισε τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να δομηθεί μια σύμπραξη παγκοσμίου επιπέδου, η οποία μάλιστα να επιτρέπει τη συνύπαρξη διαφορετικών τομέων των επιχειρήσεων, της επιστήμης, του εμπορίου κ.ο.κ
«Η πολυπλοκότητα είναι πολύ βαθιά και εδραιωμένη, πρέπει να σκεφτούμε μαζί και χρειαζόμαστε την καινοτομία, τους πόρους και το ταλέντο του ιδιωτικού τομέα για να βοηθήσει εμάς, στην κυβέρνηση να επιτύχουμε τους στόχους και τις προτεραιότητές μας, που είναι βασικά η βελτίωση της ζωής και των μέσων διαβίωσης του λαού μας. Το γεγονός ότι ερχόμαστε εδώ στην Ελλάδα, έναν μακροχρόνιο εταίρο και σύμμαχο, τόσο σημαντικό γεωπολιτικά, μας βοηθά πραγματικά να σκεφτούμε πώς εμείς ως Αμερικανοί αξιοποιούμε τον ρόλο μας στον κόσμο, και να σκεφτούμε μαζί σας τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε αξιοποιήσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια και έχουμε δημιουργήσει πάνω από 1.800 συμπράξεις στο γραφείο μου στο Υπουργείο Εξωτερικών».
Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ της General Manager της Microsoft και της Dorothy Mcauliffe συνεχίστηκε με την αναφορά ενός τομέα όπου έμπρακτα οι παγκόσμιες συνεργασίες έχουν αποφέρει αποτελέσματα σε ιδιωτικό επίπεδο αλλά και στη δημόσια σφαίρα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ο τομέας της κυβερνοασφάλειας. «Βλέπουμε ότι σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο, οι παγκόσμιες συμπράξεις είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και για αποτελέσματα που βελτιώνουν την εμπειρία που έχουμε ως πολίτες στις κοινωνίες. Και έχουμε παραδείγματα για το πώς οι παγκόσμιες συμπράξεις μπορούν να παράγουν αξία. Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι ο τρόπος με τον οποίο ενώνουμε τις δυνάμεις μας στην ασφάλεια και στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο».
Στη συνέχεια της συζήτησης η Γιάννα Ανδρονοπούλου έθεσε μια ερώτηση-κλειδί στην ειδική αντιπρόσωπο του State Department: «Γιατί η Ελλάδα; Τι σας ενέπνευσε να έρθετε εδώ και να συμμετάσχετε σε αυτην την Σύνοδο Κορυφής στην Αθηναϊκή Ριβιέρα;»
«Ξαναλέω πως η Ελλάδα ένας μακροχρόνιος εταίρος, αλλά [αιτία είναι] και αυτή η οικονομική αναζωογόνηση, αυτή η οικονομική ευκαιρία που παρουσιάζεται με τόσα πολλά να συμβαίνουν εδώ. Ακούσατε από τον συνάδελφό μου Πρέσβη Τσούνη για όλα τα καταπληκτικά έργα που γίνονται, για τη δουλειά που γίνεται μαζί και που θέλουμε να υποστηρίξουμε ως Αμερικανοί, επειδή βλέπουμε την αξία της σχέσης μας, της γεωπολιτικής σας θέσης. Όλοι μας σκεφτόμαστε την ενεργειακή μετάβαση, το ενεργειακό κόστος, το κλίμα, την παγκόσμια υγεία. Όλα αυτά τα πράγματα είναι πλέον τόσο αλληλένδετα και αλληλοσχετιζόμενα και η Ελλάδα είναι ένα μέρος όπου βλέπουμε πολλές ευκαιρίες και πολλές κοινές αξίες ιδίως όσον αφορά τη μετάβαση στο κλίμα.»
Η Dorothy McAuliffe ενίσχυσε τα λεγόμενα της, αναφέροντας τα μετρήσιμα κέρδη που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει η Ελλάδα μέσω της εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα οποία αγγίζουν το 60% και στόχος για το 2027, με βάση τα λεγόμενα του πρεσβευτή της Αμερικής στην Ελλάδα, Γιώργου Τσούνη, είναι να φτάσουν το 80%. «Αποτελείτε λοιπόν πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο και κάτι για το οποίο αγωνιζόμαστε και εμείς στη χώρα μας.», δηλώνει η ειδική αντιπρόσωπος.
Μέσα από τη συζήτηση σχετικά με τις παγκόσμιες συμπράξεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Αμερική και τις οποίες θέλει να επεκτείνει στην Ελλάδα αναδείχθηκαν και κάποια παραδείγματα επιτυχημένων συνεργασιών που έχει συνάψει πρόσφατα και μπορούν να αποτελέσουν διδάγματα για την Ελλάδα στο συγκεκριμένο πεδίο. «Εμείς μαζί έχουμε μια από τις κορυφαίες συνεργασίες και θα φέρω πίσω μια αντιπροσωπεία από διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς για να επικεντρωθούμε […] στη Βόρεια Ελλάδα, που εργάζεται για τη μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε παρόμοιες προκλήσεις στις ΗΠΑ, σωστά; Είμαι από τη Βιρτζίνια, μια χώρα του άνθρακα μέχρι πριν από λίγο καιρό, έτσι θα φέρουμε μια αντιπροσωπεία για να εξετάσουμε τις κλιματικές επιπτώσεις και να εξετάσουμε τις βιώσιμες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις υποδομές, και στη συνέχεια την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού και να εξετάσουμε τα διδάγματα που αντλήσαμε από τις δύο χώρες μας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε και να δούμε προς αυτές τις νέες τεχνολογίες για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα»
«Επικεντρωνόμαστε στις συνεργασίες, συνεργαζόμαστε με άλλους και εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο,για να μας βοηθήσουν να βρούμε τις λύσεις σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις.», αναφέρει η ειδική αντιπρόσωπος παρουσιάζοντας ξεκάθαρα τους στόχους και την πολιτική του State Department.
Φυσικά, όπως αναφέρει η Dorothy McAuliffe, η συνεργασία μεταξύ Ελλάδα και ΗΠΑ δεν περιορίζεται στο κλιματικό ζήτημα και στην ενεργειακή κρίση. «Θέλω να επισημάνω μια άλλη συνεργασία για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι στην Αμερικανική Πρεσβεία, και αυτή είναι τα “American Spaces” που δημιουργήσαμε στο γήπεδο ποδοσφαίρου εδώ στον Πειραιά, και οι ευκαιρίες για την πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτές τις ευκαιρίες έρευνας, τα προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό για να βοηθήσουμε να αναβαθμίσουμε, να οικοδομήσουμε έναν αγωγό έρευνας, επιστήμης, τεχνολογίας. Πρέπει πρώτα απ’ όλα, να έχουμε την κοινή πρόταση γύρω από τη δημοκρατία και τις οικονομικές ευκαιρίες, αλλά επίσης να θέλουμε να οικοδομήσουμε αυτόν τον αγωγό για τις θέσεις εργασίας και την εργασιακή ασφάλεια.»
«Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η παρουσία μας, η φιλία μας αναδεικνύεται και στην πραγματικότητα υλοποιείται περαιτέρω όσον αφορά τις ευκαιρίες που έχουμε για ανταλλαγή, είτε πρόκειται για την επιστήμη, την εκπαίδευση, τις πολιτιστικές ανταλλαγές, ή τον τουρισμό, που είναι τόσο σημαντικός και για τις δύο χώρες μας. Έτσι, τονίζοντας ότι έχουμε τόσους πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε τις συνεργασίες.»