Νανά Δαρειώτη: Πού τρώει (φθηνά) στα νότια μια δημοσιογράφος γεύσης
Δώσαμε ραντεβού για φαγητό με τη διακεκριμένη δημοσιογράφο γαστρονομίας Νανά Δαρειώτη και της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τις αγαπημένες τις επιλογές για νόστιμες - και εντός budget - εξόδους στα νότια προάστια.
- 03/09/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, ραδιοφωνική παραγωγός, όμως πάνω από όλα λάτρις του καλού φαγητού και ακούραστη εξερευνήτρια των γεύσεων: Η Νανά Δαρειώτη έμεινε από μικρή σε πολλά μέρη της Ελλάδας λόγω της δουλειάς του πατέρα της, ίσως έτσι ξεκίνησε από πολύ νωρίς το γαστρονομικό της ταξίδι, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει.
Απαρνήθηκε τη Νομική, αναζήτησε τον εαυτό της στη Δημοσιογραφία και τελικά τον βρήκε στη Γαστρονομία. Διαβάζοντας τα κείμενά της, αλλά και το βιβλίο «Του ανέμου και της αρμύρας», μέρος του οποίου έχει γράψει, καταλαβαίνεις πως για τη Νανά Δαρειώτη σημασία έχουν τα υλικά – απλά, αγνά και ποιοτικά. Οι τολμηρές και εκρηκτικές γεύσεις που μπορούν να παραχθούν μέσα από την απλότητα είναι αυτό που πραγματικά αναζητά η ίδια στο φαγητό.
Τη συναντήσαμε – για τι άλλο; για φαγητό! – και συζητήσαμε μαζί της για τη γαστρονομία στα Νότια, ενώ της ζητήσαμε να μας δώσει τις δικές της προτάσεις για εστιατόρια και ταβερνάκια που δε θα μας βγάλουν εκτός budget.
«Τα νότια είναι δύσκολα και έχουν συγκεκριμένο κοινό. Ακόμα και τα ίδια τα νότια χωρίζονται σε κατηγορίες, με άλλο κοινό ανα περιοχή. Κοινός παρονομαστής είναι ότι δεν αγαπούν τον στημένο “καθωσπρεπεισμό”, τα μαγαζιά είναι πιο κεφάτα και νεανικά. Το value for money είναι δύσκολο να βρεθεί. Βέβαια τα νότια προάστια έχουν πολύ ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γλυφάδα είναι η μητέρα του fast food. Το Φάληρο, από την άλλη, σίγουρα διαφοροποιείται λόγω των προσφύγων αλλά δυστυχώς κι αυτό (σ.σ.: η γαστρονομική κληρονομιά των προσφύγων) έχει αρχίσει να εκλείπει. Επίσης χαρακτηριστικό της γαστρονομικής παράδοσης των νοτίων είναι ότι εδώ άνοιξε το πρώτο ιταλικό!» λέει η ίδια.
Στην ερώτηση ποια είναι η αγαπημένη της κουζίνα, η Νανά Δαρειώτη εν μέρει απαντά: «H νόστιμη!». Λίγο αργότερα, ωστόσο, προσθέτει: «Αγαπημένη κουζίνα είναι η ελληνική. Αμέσως μετά έχω την ισπανική και κουζίνες με ασιατικό άρωμα».
Σε μία τέτοια κουζίνα – ασιατική – στον Πειραιά, δώσαμε το ραντεβού μας ένα μεσημέρι του Αυγούστου. Την αφήνουμε να μας ξεναγήσει σε αυτή αλλά και στα υπόλοιπα αγαπημένα της νότια στέκια, με τα δικά της λόγια.
Kitschen, Πειραιάς
Ο Δημήτρης Λίεμ σερβίρει – όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει – πανασιατική κουζίνα και ο Σπύρος Μινέτος τη συνοδεύει με κοκτέιλ που ταιριάζουν απόλυτα με τα αρωματικά, «ζωντανά» πιάτα.
Ο Δημήτρης εμπνέεται από προσωπικές εικόνες, από την οικογένεια, από τα εστιατόρια που έχει δουλέψει, από τα ταξίδια του, με την ελληνική κουζίνα να τον επηρεάζει πολύ και δημιουργεί τις δικές του γεύσεις, άκρως δελεαστικές. Η ιαπωνική κουζίνα τον γοητεύει, όμως δεν είναι πάντα τόσο λιτός, αφού του αρέσει το παιχνίδι με τα υλικά, τα αρώματα και τις spicy γεύσεις.
Λιγότερα από είκοσι είναι τα πιάτα στον κατάλογο, αλλά ένα κι ένα, κι έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε γκιόζα, σούσι, τατάκι, steak κουνουπιδιού, κίτρινο κάρι και άλλα που όσο κι αν περιγράψω αν δεν δοκιμάσεις δεν έχουν νόημα. Νόημα έχει ότι είναι νόστιμα, τα ποτά σαν το watermelon negroni απολαυστικά, ο μικρός χώρος φρέσκος, πολύχρωμος και φιλόξενος, τα παιδιά χαμογελαστά και ο δρόμος άγνωστος αν δεν είσαι της γειτονιάς, που σημαίνει χωρίς περιττό θόρυβο.
Kitschen, Κανάρη 5-7 Πειραιάς | Tηλ: 2117351205 | Instagram
Άργουρα, Τζιτζιφιές
Η θαλασσινή κουζίνα του σεφ και ιδιοκτήτη Νίκου Μιχαήλ με κέρδισε από την πρώτη φορά που τη δοκίμασα, πριν από περίπου δεκατέσσερα χρόνια, σε έναν αναπάντεχο χώρο στις Τζιτζιφιές. Στο πέρασμά τους, έχουμε πάει με φίλους, μόνοι, για να γιορτάσουμε ή απλά για να βγάλουμε από πάνω μας την κούραση και την ταλαιπωρία της μέρας, επαφιόμενοι στο σέρβις, στη φροντίδα και τις επιλογές τους.
Δεν παραγγέλνουμε, αφήνουμε τον Νίκο να αποφασίσει τι θα μας φέρει, σύμφωνα με την «ψαριά» της ημέρας, όπως και πολλοί από τους σταθερούς πελάτες. Στρείδια από την Κάλυμνο, παχουλά μύδια, πολλά μαριναρισμένα ψάρια, λιχουδιές περίεργες αν δεν τις γνωρίζεις αλλά που δεν μπορείς να τους αντισταθείς και δύο κλασικά, η ταραμοσαλάτα με γλυκοπατάτα και η μελιτζανοσαλάτα με καπνιστό χέλι, έρχονται στο τραπέζι μας.
Ο πατσάς με ψαρίσιες κοιλίτσες, το συκώτι της πεσκανδρίτσας και τα αυγά των ψαριών είναι κάποια από τα αγαπημένα μου πιάτα. Σπάνια φτάνουμε στα κυρίως, που μπορεί να είναι κριθαράκι με πετροσωλήνες ή κάποιο μαγκιώρικα ψημένο μεγαλούτσικο ψάρι. Μια συμπαθητική λίστα κρασιών, τσίπουρο και δικά τους λικέρ για το κλείσιμο της βραδιάς, χώρος σαν μια μεγάλη τραπεζαρία παλιού παραθαλάσσιου σπιτιού με πολλές γλάστρες, σταθεροί και νέοι πελάτες ανακατεμένοι και γελαστοί δημιουργούν ένα οικείο -για μένα- περιβάλλον στο οποίο επιστρέφω ξανά και ξανά.
Άργουρα, Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές | τηλ.: 217-71.73.200.
Καπετάν Πανάγος, Θυμάρι
Κλασική ψαροταβέρνα παλιάς κοπής, με θέα στη θάλασσα, τραπεζάκια έξω, ψάρια, θαλασσινά και καλό τηγάνι. Ο κυρ Πανάγος έχει παραδώσει το μαγαζί στον γιο του, ο οποίος συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς.
Πήγαμε πρώτη φορά με φίλο που μένει μόνιμα στην Ανάβυσσο και κολλήσαμε. Ψάρι ανάλογα με την ψαριά της μέρας, πολλά μικρόψαρα του τηγανιού, μεζέδες για ούζο και ό,τι κάνουμε κέφι ανάλογα με την ημέρα είναι οι συνήθεις επιλογές μας. Αν επιλέξετε φρέσκο μπακαλιαράκι, ζητήστε το ψητό, θα με θυμηθείτε. Συνοδεύεται – αν θέλετε βεβαίως- από μια ελαφριά σκορδαλιά.
Ωραίοι οι κολοκυθοκεφτέδες, αν έχετε vegan μαζί σας ιδού το γεύμα τους, αλλά κι αν δεν έχετε μην τους παρακάμψετε. Κολοκυθάκια σε μπαστουνάκια και τζατζίκι στα οπωσδήποτε, πατάτες κομμένες στο χέρι, πλούσιες σαλάτες. Εύκολο πάρκινγκ, ευγενικό σέρβις, οι φίλοι μας ρωτούν τηλεφωνικά από νωρίς για τα διαθέσιμα ψάρια, οπότε πάμε προετοιμασμένοι, όλα μοιάζουν και είναι απλά, χωρίς σταυρόλεξα για λύσιμο.
Καπετάν Πανάγος, Λυκούργου 3, Θυμάρι | Τηλ: 2291039206
Βλάχικα, Βάρη
Το μαγαζί που έδωσε το όνομα σε όλη την περιοχή στη Βάρη παραμένει για μένα ο καλύτερος εκπρόσωπός της. Αφεντικό και μαέστρος ο Δημήτρης Κωστάκος – πατέρας του διεθνούς πια σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου – με πολλές δεκαετίες γνώσης στις σούβλες και στις γάστρες.
Αρνάκια, κοντοσούβλια, κοκορέτσι, αλλά και αρνάκι και γαρδουμπάκια γάστρας, φρεσκοκομμένες σαλάτες, σωστές τηγανητές πατάτες, όλα τα απαραίτητα ενός τραπεζιού στη σωστή κρεατοταβέρνα. Τα κρέατα επιλέγονται από τον Κωστάκο, από προμηθευτές που εμπιστεύεται για δεκαετίες. Οι καλύτερες ατάκες ακούγονται στον περίκλειστο χώρο με τις σούβλες. Να ξεκαθαρίσω ωστόσο ότι δεν πηγαίνω σε κρεατοταβέρνες ημέρες «δύσκολες», όπως Κυριακές, Τσικνοπέμπτες, Πάσχα και λοιπά.
Τα Βλάχικα, Λεωφόρος Βάρης 35, Δίλοφο Βάρης | Τηλ: 2108956141
Οινοπαντοπωλείο Το Ειδικόν, Πειραιάς
Ό,τι και να γράψω δύσκολα θα περιγράψει την πραγματικότητα για αυτό το μαγαζί. Παλιό, πάνω από αιώνα λειτουργίας έχει στο κοντέρ, πανέμορφο, πεντακάθαρο, ένα ταξίδι στον χρόνο που ξεκινά με το κλείσιμο μιας πόρτας. Αν αποφασίσετε να πάτε κλείστε τραπέζι γιατί είναι λίγα, ξεχάστε το ύφος σας έξω από την πόρτα και, μόλις κλείσει, αναπνεύστε τον αέρα του μπακάλικου που κάποτε έστρωνε τα πέντε τραπεζάκια του και φιλοξενούσε τους πελάτες του, πριν επιστρέψουν με τα ψώνια στο σπίτι.
Ο κύριος Αποστόλης, ο γηραιός ιδιοκτήτης, η ψυχή του μαγαζιού, είναι πάντοτε εκεί, ένας έφηβος σε κουρασμένο αλλά δυνατό σώμα, με απίστευτο χιούμορ, κυνική και τρυφερή ματιά και πραγματικό νοιάξιμο. Α, και δεν έχει πρόβλημα να σε κόψει στην πόρτα αν δεν ταιριάζεις και μπορεί να ταράξεις το ζεν του μαγαζιού. Ο γιος του, ο Αριστείδης, με το όνομα του παππού του, έχει αναλάβει τώρα τη διαχείριση. Η σύζυγος του Αποστόλη, η κυρία Βούλα, η μαγείρισσα της ταβέρνας, με 4-5 τηγάνια μπροστά της προλάβαινε όλες τις παραγγελίες.
Τι σερβίρουν; Φάβα κρύα με κρεμμύδι και μπόλικο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κεφτέδες αφράτοι, πατάτες κομμένες στο χέρι τηγανισμένες σε ελαιόλαδο, ντομάτα τριαντάφυλλο με ρίγανη, συκώτι ζουμερό, εξαιρετική φέτα από τα Καλάβρυτα και το γκραν- σουξέ, τα αυγά του: καγιανάς, «τούρτα» με 2 ή 3 μάτια πάνω σε τηγανητές πατάτες), με κορν-μπιφ, σκέτη ομελέτα. Ρετσίνα δική τους, καλοφτιαγμένη. Αν δεν σου αρέσει, επιλέγεις μπίρα ή ούζο. Για το τέλος άφησα την πληροφορία για τη διακόσμηση: Ένα πραγματικό μπακάλικο του Μεσοπολέμου, με καθημερινή λειτουργία από τότε μέχρι σήμερα, ένας ζωντανός θρύλος του Πειραιά.
Οινοπαντοπωλείο «Το Ειδικόν», Ψαρών 38, Πειραιάς | Τηλ: 2104612674 | Facebook
Napul’e, Βάρη
Η γειτονιά δεν είναι εύκολη, ούτε γνωστή, όχι τουλάχιστον αν δεν είσαι κάτοικος της ευρύτερης περιοχής. Προσωπικά χρησιμοποιώ GPS, μια και βρίσκεται αρκετά έξω από τις γνωστές διαδρομές μου. Αυτό όμως δεν στέκεται εμπόδιο στην απόφασή μου να επισκέπτομαι το εστιατόριο της Μάγκυς Ταμπακάκη. Η οποία, πριν από χρόνια, βρέθηκε νύφη στη Νάπολη, στην οικογένεια του Φραντσέσκο, και για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τη σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν οι οικιακές μαγείρισσες τα καθημερινά γεύματα.
Ακολουθώντας τη μητέρα και την αδελφή του συντρόφου της, άρχισε να μυείται στα μυστικά της πάστας, της πίτσας, της σάλτσας, όλων εκείνων των στοιχείων που συγκροτούν τη ναπολιτάνικη κουζίνα. Κάπως έτσι οι σπουδές της στις Πολιτικές Επιστήμες έκαναν στην άκρη για να αφήσουν χώρο στη μαγείρισσα που γεννιόταν.
Ένας από τους λόγους που την αγαπώ, είναι ο μεγάλος μου ναπολιτάνικος έρωτας, τα αραντσίνι, που στο Νapul’e, από τα χέρια της, βρίσκουν ίσως την καλύτερη υλοποίησή τους. [Αραντσίνι λέγονται οι παναρισμένες κροκέτες ρυζιού και συχνά στάθηκε για μένα κορυφαίο πιάτο της βραδιάς μου εκεί]. Τα ζυμαρικά, το καμάρι της Μάγκυς, δεν μας απογοήτευσαν, το αντίθετο μάλιστα. Η ποιότητά τους, το σωστό βράσιμο, το δέσιμο της κρέμας-σάλτσας και η ισορροπία των υλικών τους δικαίωσαν τη σχεδόν εμμονική απόφασή της να ασχολείται αποκλειστικά η ίδια με την πάστα σε κάθε πιάτο. «Μέχρι να βρω κάποιαν ή κάποιον που θα μάθει να τα ακούει, να ξέρει πότε είναι έτοιμα, πώς να τα διαχειριστεί, γιατί ποτέ ένα πακέτο ζυμαρικών δεν είναι ίδιο με το άλλο κι ας ακούγεται υπερβολικό» μου έχει πει και δεν βρίσκω λόγο να μην την πιστεύω.
Φυσικά θα βρείτε και εξαιρετικές πίτσες, ναπολιτάνικης λογικής και τεχνοτροπίας, αλλά ίσως γράψω για αυτές σε κάποιο άλλο θέμα μου.
Napul’e Italian Comfort Food, Βασιλέως Κων/νου 43, Βάρη | Τηλ: 6970869124 | Instagram