Δεν υπάρχει καλοκαίρι χωρίς το Island
Summer Dining Athens RivieraTo απόλυτο summer club restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία του στις γαστρονομικές μας προτιμήσεις και όχι μόνο!
- 16/08/2024
- Κείμενο: Γιώτα Παναγιώτου
Μπορεί τα νησιά να έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι, αλλά το Island ποτέ δεν αθέτησε την υπόσχεση που μας έδωσε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του: να είναι η δική μας απόδραση μέσα στην πόλη, χαρίζοντάς μας την αίσθηση πως βρισκόμαστε σε μόνιμες διακοπές. Τριάντα τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που το αθηναϊκό nightlife άλλαξε οριστικά, χάρη στα μυθικά parties, στην υποδειγματική φιλοξενία και στη μοναδική αισθητική του Island, του νησιού της καρδιάς μας. Κι αν στα παραπάνω προσθέσετε και τα υπερ-ρομαντικά δείπνα κάτω από το φως του φεγγαριού με θέα τη θάλασσα, θα καταλάβετε γιατί το να βρίσκεται κανείς εκεί αποτελεί την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία.
Τα γευστικά στάνταρντς ήταν πάντα υψηλά στο Island, αλλά φέτος η γαστρονομία βρίσκεται ακόμη περισσότερο στο επίκεντρο, καθώς ο βραβευμένος Executive Chef του Ομίλου Πανά, Νίκος Σκλήρας, και η ομάδα του διανύουν την πιο ώριμη φάση τους. Η αλλαγή στην πλεύση ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με τη μεσογειακή κουζίνα να έρχεται στο προσκήνιο. Τα προσεγμένα πιάτα φτιάχνονται πάντα με τις καλύτερες πρώτες ύλες, ενώ τα βότανα και τα λαχανικά προέρχονται από το βιολογικό, ιδιόκτητο μποστάνι του Island.
Οι προτάσεις του σεφ και της μπριγάδας του, που έχουν γίνει talk of the town, βασίζονται στις ρίζες της σπουδαίας μας παράδοσης, αλλά διατηρούν άθικτη την επαφή τους με τον σύγχρονη πραγματικότητα, χάρη στις εξειδικευμένες τεχνικές παρασκευής και τις ιδιοσυγκρασιακές πινελιές ενός κοσμοπολίτικου twist. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Νίκος Σκλήρας δηλώνει για το μενού του: «Η αλήθεια είναι πως όλη μου η αγάπη και τα πιο τρυφερά μου συναισθήματα θα τα βρείτε στα πιάτα μου. Θα χαρώ αν μέσα από αυτά συνδεθώ ακόμα πιο πολύ με τους συνανθρώπους μου».
Κλασικά, το δείπνο στο Island πρέπει να ξεκινά τιμώντας το sushi corner: τα sashimi και τα nigiri με τα αριστοτεχνικά κοψίματα, αλλά και τα βαθιάς νοστιμιάς rolls θεωρούνται δικαίως από τις καλύτερες επιλογές του είδους τους στην Αθήνα. Εμείς διαλέξαμε από την ενότητα των special rolls τα ρολάκια Rock & Roll με γαρίδα τεμπούρα, αβοκάντο, αγγούρι, chives gold tobico, τα πικάντικα Crunchy Spicy Tuna με βασικά συστατικά τον τόνο, το πράσινο φύκι και το αβοκάντο, καθώς και τα Soft Shell Crab με καβούρι chilly mayonnaise, wasabi tobico sauce και αγγούρι. Φυσικά, δεν αντισταθήκαμε στη φρεσκάδα μερικών nigiri από μαγιάτικο, ενώ όλα τα παραπάνω τα συνοδεύσαμε με …φυσαλίδες, καθώς το πάντα ευγενικό προσωπικό πρότεινε εύστοχα την Clos Mont Blanc, μια ζωηρή brut rose Cava που ταίριαζε πολύ.
Στη συνέχεια, στο τραπέζι έφτασε μια φίνα και δροσερή σύνθεση από ψίχα βασιλικού καβουριού σε carpaccio από αγγούρι και κατόπιν η πιο πρόσφατη προσθήκη του μενού: μια ζουμερή πεσκανδρίτσα bocconcini με bearnaise sauce, σπανάκι και μυρωδικά, με άψογα δεμένη σάλτσα. Σειρά πήραν κατόπιν τα λατρεμένα χτένια, ελαφρά ψημένα για να διατηρούν τους χυμούς τους, μαζί με fregola pasta βρασμένη σε μια γευστικότατη bisque αστακού που περιείχε φινόκιο για τη φρεσκάδα (ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα του Island) και το ξεκάθαρα ελληνικού φρονήματος κριθαρότο καραβίδας, αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης, χυλωμένο και πληθωρικό όπως του πρέπει.
Φυσικά, για τα δύο τελευταία πιάτα αλλάξαμε κρασί και διαλέξαμε τo νέο-κοσμίτικο Guarda (2019) ένα αφοπλιστικό Cabernet Franc του οινοποιείου Lagarde από την Μεντόζα της Αργεντινής. Μην απορείτε για την πληθώρα επιλογών σε κρασί: το Island είναι τo πρώτο club που δημιούργησε κελάρι στην Ελλάδα, επενδύοντας σοβαρά όχι μόνο στην απόκτηση, αλλά και στην άψογη συντήρηση εκλεκτών ετικετών κρασιού. Σήμερα, η wine list, την οποία επιμελείται ο sommelier Γιώργος Καραμπίνης, περιλαμβάνει πάνω από 150 ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, πολλές από τις οποίες είναι σπάνιες, ενώ εξυπακούεται πως δεν λείπουν οι vintage σαμπάνιες και τα αποστάγματα.
Ολοκληρώσαμε το δείπνο μας επιλέγοντας το fondant σοκολάτας με πορτοκάλι και passion fruit, το οποίο έχει ξετρελάνει (δικαίως) τον μεγάλο Ιταλό designer Valentino και την πουτίγκα καραμέλας με λευκή σοκολάτα και παγωτό βανίλια, που έχει κάτι από την παιδική μας αθωότητα – και τα δύο πλαισιώθηκαν ευχάριστα με δύο ποτήρια Ramos Pinto Tawny Port 10ans Quinta De Ervamoira.
Κανονικά, μετά από ένα τέτοιο επικό δείπνο, η βραδιά θα είχε ολοκληρωθεί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ στο Island, καθώς τότε είναι που οι ρυθμοί ανεβαίνουν χάρη στα εκπληκτικά DJ sets που φροντίζει να φιλοξενεί. Η δυνατή του μπάρα συμμετέχει εξίσου δυνατά στη δημιουργία της ατμόσφαιρας, με τα signature cocktails από τους εξειδικευμένους mixologists που απευθύνονται τόσο σε λάτρεις των πειραματισμών όσο και στους θαυμαστές των classics with a twist. Με ένα ποτό στο χέρι λοιπόν και χορεύοντας καταλήξαμε ξανά στο ίδιο συμπέρασμα: δεν υπάρχει καλοκαίρι χωρίς το Ιsland.