Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης: Όσα μάθαμε για το νέο πρόγραμμα ρυθμικής γυμναστικής με τις Ολυμπιονίκες Κλέλια και Άννυ Πανταζή
Συναντήσαμε τις Ολυμπιονίκες Κλέλια και Άννυ Πανταζή, οι οποίες ξεκινάνε μαζί μία ολοκαίνουργια συνεργασία με τη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης, και μιλήσαμε για το νέο πρόγραμμα ρυθμικής γυμναστικής του σχολείου, τους στόχους, τα οφέλη, αλλά και κάθε προβληματισμό των γονέων σχετικά με το άθλημα.
- 04/09/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός με ιστορία άνω των 180 χρόνων. Αυτό από μόνο του είναι εντυπωσιακό, όμως εκείνο που πραγματικά την κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι, ταυτόχρονα, αποτελεί ένα σχολείο σύγχρονο, που εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές και δράσεις, διασφαλίζοντας ένα διαδραστικό ταξίδι προς τη γνώση για κάθε μαθητή και μαθήτριά του.
Φέτος η Λεόντειος Σχολή και πάλι πρωτοπορεί. Αυτή τη φορά, ενισχύει το αθλητικό της πρόγραμμα, ξεκινώντας μία νέα συνεργασία με τις Ολυμπιονίκες της Ρυθμικής Γυμναστικής Κλέλια και Άννυ Πανταζή, δίνοντας μία μοναδική ευκαιρία στους μαθητές να ασχοληθούν με το άθλημα που συνδυάζει ρυθμό, χορό και έκφραση.
Who is Who
Η Κλέλια Πανταζή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με το ανσάμπλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ. Η νίκη αυτή άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την ελληνική Ρυθμική Γυμναστική, συστήνοντας το συναρπαστικό άθλημα στο ευρύτερο κοινό και φέρνοντας πολλά παιδιά στο ταπί. Μία Ολυμπιάδα αργότερα, το εμβληματικό για την Ελλάδα 2004, ήταν η σειρά της αδερφής της: H Άννυ Πανταζή εκτέλεσε το πρόγραμμά της με την Εθνική Ομάδα του ανσάμπλ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, κερδίζοντας την 5η θέση.
Και οι δύο αθλήτριες, μετρούν, πέρα από τις μεγάλες τους επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολυάριθμες διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων, η Κλέλια Πανταζή κατέκτησε τρία μετάλλια – δύο ασημένια και ένα χάλκινο – στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2001 στη Γενεύη, ενώ το 2002 κέρδισε το χρυσό στα τρία σχοινάκια – δύο μπάλες και το χάλκινο τόσο στις κορδέλες όσο και στο σύνθετο ομαδικό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ορλεάνης. Από την άλλη, η Άννυ υπήρξε πρωταθλήτρια Ελλάδας στις παγκορασίδες, κορασίδες, νεάνιδες και γυναίκες, ενώ – πέρα από την 5η θέση στους Ολυμπιακούς της Αθήνας – έχει κατακτήσει επίσης το πανευρωπαϊκό κάτω των 20, με το ανσάμπλ νεανίδων.
Κλέλια Πανταζή: «Οι στόχοι μας είναι υψηλοί, αλλά δίνουμε σημασία σε όλο το εκπαιδευτικό ταξίδι μέχρι το αποτέλεσμα»
Η Κλέλια και η Άννυ Πανταζή μιλούν στο NouPou για το νέο πρόγραμμα, για το πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Λεόντειο και για τους εκπαιδευτικούς και αθλητικούς τους στόχους, ενώ παράλληλα ρίχνουν φως σε πτυχές του αθλήματος που απασχολούν κάθε γονέα, όπως οι δυσκολίες, οι θυσίες, αλλά και τα στερεότυπα που το ακολουθούν.
Πείτε μας λίγα λόγια για την έναρξη της συνεργασίας σας με τη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης. Πώς προέκυψε και ποιο ήταν το έναυσμα που σας έκανε να αποφασίσετε να προχωρήσετε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Κλέλια Πανταζή: Όλα ξεκίνησαν μετά από ένα email που δέχτηκα από τον κύριο Αντώνη Δασύρα, Υπεύθυνο της Σχολής, ο οποίος εξέταζε το ενδεχόμενο συνεργασίας για το τμήμα Γυμναστικής της Λεοντείου Σχολής. Η πρώτη σκέψη ήταν «Ουάου! Τέλειο! Είναι φοβερή ομάδα, δυνατό σχολείο, γίνεται πολλά χρόνια πολύ καλή δουλειά, θα είναι πολύ καλή συνεργασία». Έπειτα σκέφτηκα το ήδη απαιτητικό μου πρόγραμμα, ούσα εργαζόμενη μαμά τριών παιδιών και λέω: «Αποκλείεται να το βάλω και αυτό στην καθημερινότητά μου». Με ό,τι καταπιάνομαι θέλω να έχει άρτιο αποτέλεσμα και η ομάδα Γυμναστικής απαιτεί αρκετή δουλειά και ψάξιμο και στο σπίτι, δεν είναι μόνο οι ώρες προπόνησης. Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή πρόκειται για τη Λεόντειο, δεν θα μπορούσα ποτέ να απαντήσω απλά αρνητικά σε ένα email, όποτε πήγα στο ραντεβού για να γνωριστούμε και από κοντά.
Η ενέργεια, η αύρα των ανθρώπων και η όλη τους προσέγγιση ήταν καταλυτική για την απόφασή μου. Ωστόσο καθώς το project είναι μεγάλο, ήθελα μαζί μου την αδερφή μου, τη συνεργάτιδά μου τόσα χρόνια, τον άνθρωπό μου, που συνεννοούμαστε με τα μάτια και στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Μόλις η Άννυ είπε το «ναι», όλα κύλησαν και τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα από αυτό το εγχείρημα;
Άννυ Πανταζή: Οι στόχοι μας είναι υψηλοί, καθώς μιλάμε για μια ήδη καλοδουλεμένη και με ιστορία ομάδα από την προπονήτρια κ. Δανάη Νόντα – Ψυλλίδη. Αρχικά θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο της ομάδας και σιγά σιγά να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι και τη δική μας σφραγίδα. Με πιο ρυθμικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας όργανα ρυθμικής στις χορογραφίες μας, διατηρώντας όμως παράλληλα τα ακροβατικά, που είναι απαραίτητα και εντυπωσιακά για το κοινό που παρακολουθεί.
Αν λοιπόν οι νέες «φουρνιές» των παιδιών της Λεοντείου πάρουν έστω και ένα στοιχείο από τον τρόπο που δουλεύουμε και αφήσουμε κάτι θετικό στη σχολική τους ζωή, θα έχουμε πετύχει. Δεν δίνουμε σημασία μόνο στο αποτέλεσμα, αλλά σε όλο το ταξίδι της εκπαίδευσης μέχρι να φτάσουμε σε αυτό.
Έχετε κάποια σχέση με τα νότια προάστια, ή συγκεκριμένα τη Νέα Σμύρνη; Για ποιους λόγους επιλέξατε τη Λεόντειο Σχολή για αυτή σας τη δράση;
Κλέλια Πανταζή: Η σχέση μας με τα νότια προάστια υπάρχει από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας, καθώς είμαστε δημότισσες Καλλιθέας από τη γέννησή μας. Όσον αφορά τώρα στη Σχολή της Λεοντείου, εκτός από το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι μας και περνάμε σχεδόν καθημερινά απ’ έξω, γνωρίζουμε τη φήμη της εδώ και πολλά χρόνια.
Προσωπικά επίσης θα πω ότι ένας λόγος ακόμη ήταν η εντύπωση που μου έχουν αφήσει οι χώροι του σχολείου. Η βαφτιστήρα μου, Χριστιάννα, είναι μαθήτρια στο Διαμαντίδειο (σ.σ.: νηπιαγωγείο της Λεοντείου), όποτε τα τελευταία χρόνια έχει τύχει να βρεθώ στους χώρους του σχολείου, είτε για να την παραλάβω από το μάθημα, είτε για να παρακολουθήσω γιορτές και επιδείξεις. Πάντα έμενα ενθουσιασμένη από τις εγκαταστάσεις, αλλά και από τη δουλειά που γίνεται. Οπότε, όταν ήρθε η πρόταση, τελικά μου ήταν αδύνατο να αρνηθώ.
Πόσο σημαντικό είναι, με βάση την εμπειρία σας, για ένα παιδί να ασχολείται με τον αθλητισμό; Ποιες αξίες πιστεύετε ότι αποκτά και ποια άλλα οφέλη;
Άννυ Πανταζή: Η αλήθεια είναι πως η ενασχόληση με τον αθλητισμό μόνο καλά μπορεί να φέρει. Ειδικά όταν είσαι μέλος μιας ομάδας, οι παρέες που κάνεις, οι στόχοι που βάζεις, οι εμπειρίες που ζεις, διαμορφώνουν φιλίες χρόνων και αυτό είναι κάτι που γνωρίζω από προσωπική εμπειρία. Αναφέρομαι στην ομάδα με την οποία πήραμε το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι για εμένα ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, μία οικογένεια, αφού τα τόσο έντονα κοινά βιώματα θα μας ενώνουν για πάντα.
Τα οφέλη που έχουν να κάνουν με την υγεία νομίζω πως δεν χρειάζεται καν να τα αναφέρω, όμως θέλω να τονίσω την πειθαρχία, τους στόχους που μαθαίνει κανείς να βάζει, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που καταφέρνει να ξεπερνά. Κάθε παιδί μαθαίνει να ξανασηκώνεται, όσες φορές και αν πέσει. Όλα αυτά τα εφόδια είναι για μια ζωή.
Πόσο απαιτητικό και δύσκολο, κυρίως ψυχολογικά, μπορεί να γίνει για ένα παιδί το αγωνιστικό επίπεδο; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν καλύτερα τέτοιες καταστάσεις;
Άννυ Πανταζή: Ακριβώς όπως αναφέρατε, το αγωνιστικό επίπεδο στον αθλητισμό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που ακόμα τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο και μοιράζουν τις ώρες τους ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες και φροντιστήρια, έχουν ήδη ένα πολύ γεμάτο και απαιτητικό πρόγραμμα και εμείς δεν θέλουμε να τα επιβαρύνουμε περισσότερο.
Αντίθετα, επιθυμούμε τα παιδιά να έρχονται στην προπόνηση με όρεξη και να φεύγουν με ακόμη μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση. Να ξέρουν ότι οι ώρες που πέρασαν στο γήπεδο δεν ήταν άσκοπες και ότι δεν στερήθηκαν από κάτι άλλο μέσα στο πιεστικό πρόγραμμα της ημέρας τους. Να βάζουμε στόχους εφικτούς, ώστε να μην απογοητεύονται, και σταδιακά να χτίζουμε κάτι μεγάλο. Επειδή εγώ και η αδελφή μου έχουμε ζήσει τον πρωταθλητισμό εκ των έσω, είμαστε σε θέση και επιδιώκουμε να καταλάβουμε τη θέση των παιδιών, ώστε κανένα τους να μη φεύγει από την προπόνηση στεναχωρημένο ή απογοητευμένο.
Οι ασκήσεις της ρυθμικής γυμναστικής απαιτούν ιδιαίτερα εύπλαστο και ευλύγιστο σώμα. Υπάρχουν χαρακτηριστικά σωματικής διάπλασης που θα πρέπει να έχει εκ γενετής ένα παιδί για να ασχοληθεί με τη ρυθμική, ή τελικά όλα τα παιδιά μπορούν να επιτύχουν εξίσου;
Άννυ Πανταζή: Η ρυθμική γυμναστική είναι ένα άθλημα που χρειάζεται ευλυγισία, ευρύτητα και πλαστικότητα στην κίνηση. Έχουμε δει όμως όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησής μας με την προπονητική, απίστευτα ταλέντα με όλα τα προσόντα, να επαναπαύονται σε αυτά και τελικά να μην καταφέρνουν. Αντίθετα, έχουμε προπονήσει παιδιά με λιγότερα φυσικά προσόντα, αλλά με διάθεση για πολλή δουλειά σε τέτοιο βαθμό που καταφέρνουν να βρίσκονται στα μετάλλια. Ακόμη περισσότερο, έχουμε δουλέψει με τα παιδιά των Special Olympics, των οποίων είμαστε και πρέσβειρες από το 2010. Δίπλα σε αυτά τα παιδιά τελικά μάθαμε περισσότερα εμείς, παρά εκείνα από εμάς. Οπότε και η συμπερίληψη σε όλα τα επίπεδα είναι κάτι που μας αφορά.
Μιλώντας για συμπερίληψη, η ρυθμική γυμναστική είναι ένα άθλημα κατά βάση γυναικείο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, στους Ολυμπιακούς αγώνες, οι χώρες εκπροσωπούνται μόνο από γυναίκες. Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν αγόρια που ασχολούνται με τη ρυθμική, όμως στην Ελλάδα φαίνεται πως βρισκόμαστε ακόμη αρκετά πίσω. Το πρόγραμμά σας θα απευθύνεται τόσο σε κορίτσια, όσο και σε αγόρια; Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να καταρριφθούν αυτά τα στερεότυπα;
Κλέλια Πανταζή: Οι καιροί αλλάζουν, όλα προσαρμόζονται στο σήμερα. Η συμπερίληψη είναι στόχος μας, επομένως ναι, το πρόγραμμά μας απευθύνεται σε κορίτσια και αγόρια και αφήνουμε τα στερεότυπα μακριά μας.
Δέσποινα Τσαούση, Λεόντειος: «Δίνουμε ένα νέο κίνητρο στα παιδιά, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για δραστηριότητες υψηλού επιπέδου»
Παίρνοντας μία γεύση για τον θαυμαστό αυτό κόσμο της ρυθμικής γυμναστικής και του νέου προγράμματος της Λεοντείου από τις νέες προπονήτριες, δεν θα μπορούσαμε να μην συνομιλήσουμε και με τη Δέσποινα Τσαούση, Γενική Διευθύντρια Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, η οποία μας εξήγησε τις λεπτομέρειες του προγράμματος και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τους μαθητές που θα το επιλέξουν.
Κυρία Τσαούση, τι σηματοδοτεί για το σχολείο σας το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η συνεργασία με τις δύο Ολυμπιονίκες;
Η συνεργασία με τις Ολυμπιονίκες Κλέλια και Άννυ Πανταζή σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη σπουδαία ιστορία που έχει γράψει στον χώρο της Γυμναστικής η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης. Προσδίδει μια νέα διάσταση στο αθλητικό μας πρόγραμμα, ενισχύοντας τις αξίες της αριστείας, της πειθαρχίας και της ομαδικότητας που εδώ και χρόνια πρεσβεύουμε. Πιστεύουμε ότι η παρουσία τους θα εμπνεύσει τα παιδιά μας, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από κορυφαίες αθλήτριες και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη ρυθμική γυμναστική.
Πείτε μας μερικές πληροφορίες για το πρόγραμμα. Σε τι ηλικίες απευθύνεται; Πώς θα δομηθούν οι προπονήσεις;
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από την ΣΤ’ Δημοτικού και πάνω. Οι προπονήσεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα στο Κλειστό Γυμναστήριο του Σχολείου μας και στόχος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής, να εντάξουν την προπόνηση στην καθημερινότητά τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους υπό την καθοδήγηση των αδελφών Πανταζή.
Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν μέρος και σε αντίστοιχους αγώνες; Υπάρχει δυνατότητα κάποιο παιδί να συμμετάσχει απλώς για τη δραστηριότητα και όχι για να φτάσει στο αγωνιστικό επίπεδο;
Η ομάδα Γυμναστικής και Χορού θα συμμετέχει, όπως έκανε και μέχρι τώρα, σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, προσφέροντας στα παιδιά πολύτιμες εμπειρίες. Ωστόσο, όσοι μαθητές επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν απλώς για τη δραστηριότητα, χωρίς να επιδιώκουν αγωνιστικό επίπεδο.
Η Λεόντειος Σχολή διαγράφει μακρόχρονη ιστορία με έμφαση στον αθλητισμό. Αυτό το νέο κεφάλαιο θα αποτελέσει εφαλτήριο και για επόμενες τέτοιες πρωτοβουλίες με δραστηριότητες υψηλού επιπέδου;
Πρωτίστως, η Λεόντειος Σχολή διατηρεί πάντα στόχο να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στα παιδιά, που είναι το μέλλον κάθε κοινωνίας. Όσον αφορά στον αθλητισμό, είμαστε υπερήφανοι για τις επιτυχίες των μαθητών μας σε αθλήματα και διαγωνισμούς που προάγουν το ευ αγωνίζεσθαι και η συνεργασία με τις Κλέλια και Άννυ Πανταζή ενισχύει αυτή την πορεία και αποτελεί νέο κίνητρο για τα παιδιά, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για δραστηριότητες υψηλού επιπέδου.