Άννα Διαμαντοπούλου: «Η μεταρρύθμιση απαιτεί συγκρούσεις. Καλό είναι να το ξέρουν όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως μεταρρυθμιστές»
Κάτοικος Γλυφάδας «από τότε που η πόλη ήταν τελείως διαφορετική», η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου μιλά στο NouPou για τα μικρά της καθημερινότητας και τα μεγάλα της πολιτικής σκηνής: Για τα νότια προάστια και τη ζωή της σε αυτά, για την ανάπτυξή τους, που απαιτεί όραμα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αλλά και για την πίστη της ότι η ίδια μπορεί να οδηγήσει το κόμμα της και πάλι στην εξουσία.
- 04/10/2024
- Κείμενο: Μάνος Μίχαλος
Η Άννα Διαμαντοπούλου θέλει και λέει ότι μπορεί να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ κυβερνών. Η αλήθεια είναι ότι στο σημείο που φαίνεται να έχει επιστρέψει το κόμμα-κίνημα πλέον, μετά την παρ’ ολίγον εκλογική εξαΰλωσή του όταν έφτασε στον πάτο του 4,68%, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνο προς τα πάνω. Εκείνη, με την εμπειρία της από κυβερνητικές υπουργικές θέσεις, την εκσυγχρονιστική, κεντρώα φιλοσοφία της και τον ορθό λόγο, μοιάζει κάπως να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πλαίσια των υποψηφίων αρχηγών κομμάτων που έχουμε συνηθίσει, ειδικά στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς την τελευταία 15ετία. Ο λαϊκισμός ήταν πολύ πιο μεγάλο trend αυτά τα χρόνια και πολυπαιγμένος στις playlists του εκλογικού σώματος.
Στη Γλυφάδα μένει από παλιά, από πολύ νωρίς, αμέσως μετά την κάθοδό της στην πρωτεύουσα. Δεν βγαίνει πολύ έξω, αλλά θα την πετύχει κανείς να κάνει καθημερινές δουλειές και ψώνια στην περιοχή, με τον κόσμο να έχει μια ιδιαίτερα ζεστή σχέση μαζί της. Ειδικά τώρα, που αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να το επαναφέρει στη θέση της ουσιαστικής αντιπολίτευσης και στη θέση διεκδίκησης της εξουσίας και της διακυβέρνησης της χώρας. Η ίδια, πάντως, άλλαξε για τα καλά τις προβλέψεις μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας και όχι μόνο ανακάτεψε την τράπουλα, αλλά και τα εκλογικά επιτελεία των εσωκομματικών αντιπάλων της. Αλλά, όπως λέει και η ίδια, “οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν σχεδόν πάντα συγκρούσεις”. Ποιος να διαφωνήσει μαζί της;
Πόσα χρόνια μένετε στη Γλυφάδα και γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη περιοχή;
Μένω στη Γλυφάδα πάνω από 25 χρόνια. Από τότε που ήταν τελείως διαφορετική και λιγότερο χτισμένη. Είναι πολύ ευχάριστο που η πόλη μας συνεχώς εξελίσσεται.
Υπάρχουν αγαπημένα σημεία για βόλτα; Μαγαζιά που θα μπορούσατε να αποκαλέσετε “στέκια”;
Δεν θα έλεγα ότι έχω στέκια καθώς δεν είμαι πολύ του έξω. Μια βόλτα όμως στην πανέμορφη παραλία μας είναι πάντα αναζωογονητική. Αγαπώ πολύ τη θάλασσα. Και στην Τερψιθέα ανεβαίνω καμία φορά που έχει ωραίες διαδρομές.
Η Γλυφάδα αυτές τις μέρες θορυβήθηκε από το τραγικό περιστατικό ξυλοδαρμού της 14χρονης από συνομηλίκους της. Αν η ανήλικη βία βγήκε πλέον ακόμη κι έξω από την αυλή των σχολείων, μπορεί να υπάρξει πλάνο αντιμετώπισής της, και αν ναι, τι – και πού θα μπορούσε να βασιστεί για να πετύχει;
Είναι ένα περιστατικό το οποίο μας έχει σοκάρει όλους. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε στο σοκ, πρέπει να αντιδράσουμε συνολικά και στοχευμένα και ως πολιτεία αλλά και ως κοινωνία. Ζούμε σε μια εποχή όπου τα νέα παιδιά έχουν από μικρή ηλικία ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε κάθε είδους ερεθίσματα και μηνύματα. Στην Ευρώπη έχουν ήδη γίνει κινήσεις για να αντιμετωπιστεί το θέμα, δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε αργήσει πολύ. Πρέπει να βοηθήσουμε και τα παιδιά αλλά και τους γονείς να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα.
Η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των νοτίων προαστίων είναι ταχεία και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακραία. Είναι όμως πραγματική και κυρίως βιώσιμη;
Τα νότια προάστια έχουν υψηλή στρατηγική σημασία λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Τα δεκάδες έργα που λαμβάνουν χώρα αλλά και η επένδυση του Ελληνικού μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για να γίνουν τα νότια προάστια πρότυπο βιώσιμης και ισχυρής ανάπτυξης. Αυτό όμως απαιτεί όραμα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και πλάνο. Σκεφτόμαστε πολλές φoρές με κοντινό ορίζοντα, ενώ η βιωσιμότητα απαιτεί μακρόπνοη σκέψη. Η εκτίμησή μου είναι πως κάθε αναπτυξιακό σχέδιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τους κατοίκους και την καθημερινότητά τους, αλλά και τα νέα δεδομένα που η κλιματική κρίση επιφέρει.
Τι σημαίνει τελικά Μεταρρύθμιση και γιατί ο Έλληνας δεν έχει καταλάβει όσο θα έπρεπε την έννοια και τη σημασία της λέξης ως τώρα;
Για πολλούς η μεταρρύθμιση είναι μια παρεξηγημένη λέξη. Δεν είναι απλώς ο τεχνοκρατικός εκσυγχρονισμός, αλλά κάτι ευρύτερο. Συνιστά μια μεταβολή του τρόπου λειτουργίας και οργάνωσης του κράτους, τον αναπροσανατολισμό και μετασχηματισμό του για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος. Είναι η διόρθωση των κακώς κειμένων του παρελθόντος, η απλοποίηση διαδικασιών και η μετάβαση σε ένα πιο ωφέλιμο τρόπο λειτουργίας. Η μεταρρύθμιση όμως, πολλές φορές αν όχι πάντα, απαιτεί και συγκρούσεις. Αυτό καλό είναι να το έχουν υπόψη τους όλοι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «μεταρρυθμιστές».
Έχει ωριμάσει το εκλογικό σώμα της χώρας για να δώσει την πρωθυπουργία σε μια γυναίκα;
Βρισκόμαστε αισίως στο 2024 και, αν κοιτάξουμε τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, θα διαπιστώσουμε πως στα κορυφαία αξιώματα του πλανήτη βρίσκονται ή διεκδικούνται από γυναίκες. Ενδεικτικά να αναφέρω πως στην ΕΕ οι τρεις πιο σημαντικές θέσεις (Πρόεδρος Επιτροπής, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) καταλαμβάνονται από γυναίκες. Τον επόμενο μήνα, είναι πολύ πιθανό να έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Οι διαχωρισμοί σύμφωνα με το φύλο, ή οποιοδήποτε άλλο κριτήριο δεν έχουν θέση στη σημερινή εποχή. Η κοινωνία εξελίσσεται, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως το έμφυλο χάσμα έχει γεφυρωθεί. Στον πυρήνα των προτεραιοτήτων μου για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πολιτικές για την ισότητα των φύλων. Πεποίθησή μου είναι πως, όπως πριν λίγα χρόνια είχαμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύντομα θα έχουμε και την πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργό.
Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα προς το καλύτερο με μια κίνηση, ποιο θα ήταν αυτό;
Θα άλλαζα την τέρψη και την έλξη μας προς τον λαϊκισμό, τα μεγάλα λόγια και τη δημαγωγία. Θεωρώ ωστόσο πως τα διδάγματα της οικονομικής κρίσης και των όσων συνέβησαν στη χώρα την προηγούμενη δεκαετία, μας έχουν κάτι σοφότερους σαν λαό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έως πέντε λέξεις για να πείσετε κάποιον να σας ψηφίσει. Ποιες είναι;
Μπορώ να κάνω το ΠΑΣΟΚ κυβερνών.
Πώς αρχίζει και πώς τελειώνει η μέρα σας;
Η μέρα μου αρχίζει με μια σύντομη επίσκεψη στη μητέρα μου που είναι σε μεγάλη ηλικία. Τελειώνει με ένα τηλέφωνο στον γιο μου. Γενικά αρχίζει και τελειώνει στην οικογένεια!