Δημοτικό κολυμβητήριο Ηλιούπολης: Η επεισοδιακή μετονομασία από «Θεόδωρος Γεωργάκης» σε «Πλατανιώτη-Ζερδεβάς»
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, μετά από μια εκρηκτική συνεδρίαση, το Κολυμβητήριο της πόλης μετονομάστηκε από «Θεόδωρος Γεωργάκης» σε «Πλατανιώτη-Ζερδεβάς», προς τιμήν δυο νεαρών αθλητών που ξεκίνησαν την πορεία τους στην Ηλιούπολη - Γιατί ο Στάθης Ψυρρόπουλος ζήτησε να αλλάξει το όνομα που είχε δοθεί στο Κολυμβητήριο προς τιμήν του δημάρχου που το εμπνεύστηκε και το δημιούργησε
- 24/10/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Με εισήγηση της νέας δημοτικής αρχής του Δημάρχου Ηλιούπολης Στάθη Ψυρρόπουλου ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 22 Οκτωβρίου η απόφαση για την μετονομασία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου σε «Πλατανιώτη-Ζερδεβάς». Τους τελευταίους μήνες, το κολυμβητήριο έφερε το όνομα του πρώην δημάρχου Θεόδωρου Γεωργάκη, ο οποίος υπήρξε ο εμπευστής και δημιουργός του.
Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης: «Οι αθλητικοί χώροι πρέπει να συνδέονται με ανθρώπους του αθλητισμού»
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, η απόφαση για τη μετονομασία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ηλιούπολης σε «Πλατανιώτη – Ζερδεβάς» αποτελεί ένα συμβολικό και τιμητικό βήμα προς αναγνώριση της προσφοράς δύο αθλητών που έχουν διαπρέψει στον υγρό στίβο. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη έχει κατακτήσει τίτλους παγκόσμιας εμβέλειας στην καλλιτεχνική κολύμβηση, ενώ ο Μάνος Ζερδεβάς, ως τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Και οι δύο αθλητές γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ηλιούπολη, γεγονός που καθιστά την ονοματοδοσία ακόμη πιο προσωπική για την τοπική κοινωνία.
Ο Δήμαρχος Στάθης Ψυρρόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι ο στόχος της μετονομασίας είναι να τιμηθούν οι αθλητές ως πρότυπα για τις νεότερες γενιές, ειδικά σε μια περίοδο που το φαινόμενο της νεανικής βίας έχει αυξηθεί.
Αντιδράσεις κατά της απόφασης για τη μετονομασία
Ωστόσο η απόφαση της μετονομασίας – παρά την κοινή αποδοχή όλων της αξίας των δύο αθλητών – δεν ελήφθη χωρίς αντιδράσεις, καθώς η διαδικασία συνοδεύτηκε από πολιτικές εντάσεις και διαφωνίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου υπεννοήθηκε ότι ο σημερινός Δήμαρχος Ηλιούπολης προχώρησε σε μια κίνηση με χαρακτήρα προσωπικής επίθεσης εναντίον του πρώην δημάρχουν Θεόδωρου Γεωργάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμητική ονομασία του Κολυμβητηρίου σε «Θεόδωρος Γεωργάκης» είχε ληφθεί κατά το τελευταίο διάστημα διοίκησης της προηγούμενης δημοτικής αρχής (Γιώργου Χατζηδάκη), τον Δεκέμβριο του 2023. Ο κ. Ψυρρόπουλος -ο οποίος είχε εξαρχής ταχθεί κατά της απόφασης της απερχόμενης τότε διοίκησης, αναφέροντας πως «έναν μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης»- κατέθεσε στη συνέχεια ένσταση κατά της συγκεκριμένης ονοματοδοσίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του hlioupolitimes.gr, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 22/10/24, ο κύριος Ψυρρόπουλος ανάφερε οτι τα ονόματα των δύο πρωταθλητών του υγρού στίβου ταιριάζουν περισσότερο στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ απαρίθμησε σειρά Δήμων της χώρας που έχουν δώσει ονόματα αθλητών σε αθλητικούς χώρους των περιοχών τους, επαναλαμβάνοντας οτι η απόφαση αυτή δεν έχει κάτι προσωπικό κατά του κυρίου Γεωργάκη.
Ο πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χαζηδάκης, υπερασπίστηκε από την πλευρά του την απόφαση της δικής του δημοτικής αρχής να φέρει ως «επείγουσα» τον περασμένο Δεκέμβριο την ονοματοδοσία του κολυμβητηρίου (μαζί με εκείνη του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης), αναφέροντας πως ήταν απαραίτητη για την ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Εκτός αυτού, ο κύριος Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο ηθικό θέμα που προκύπτει κατά του πρώην Δημάρχου Θεόδωρου Γεωργάκη, ενώ υπενθύμισε πως εκκρεμεί δικαστική διαδικασία η έκβαση της οποίας μπορεί να ανατρέψει την απόφαση της μετονομασίας (ο ίδιος ο Θεόδωρος Γεωργάκης έχει πρόσφατα προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, κατά της ακύρωσης της προς τιμήν του ονοματοδοσίας – γνωρίζοντας μάλιστα πως η ακύρωση θα συζητιόταν στις 22/10/24 στο δημοτικό συμβούλιο, κάλεσε με εξώδικη διαμαρτυρία του τον Δήμο Ηλιούπολης «να αναβάλλετε τη συζήτηση και την έκδοση αποφάσεως επί του θέματος αυτού, μέχρι την έκδοση της σχετικής Δικαστικής Αποφάσεως στα πλαίσια της επιβαλλόμενης τήρησης της νομιμότητας»).
Επιστρέφοντας στα της εκρηκτικής συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου στις 22/10, αξίζει να σημειωθεί και η παρέμβαση του αδερφού του πρώην Δημάρχου Θεόδωρου Γεωργάκη: Ο κύριος Σταύρος Γεωργάκης, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, προχώρησε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τοποθέτηση στην οποία αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα του πρώην δημάρχου, όπως το κολυμβητήριο, το κτήριο του δημαρχείου, παιδικοί σταθμοί κλπ και, απευθυνόμενος προς την Δημοτική Αρχή, τόνισε πως «η ιστορία 16 χρόνων δεν σβήνεται».
Σημειώνεται πως ο Θεόδωρος Γεωργάκης υπήρξε ο μακροβιότερος Δήμαρχος στην ιστορία της Ηλιούπολης (1990-2006) και έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλα έργα υποδομής στην πόλη, όπως το γηροκομείο – μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Αγία Ταβιθά», το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο στίβος Ολυμπιακών Προδιαγραφών στο «Χαλικάκι» και το Αθλητικό Εκπαιδευτικό Κέντρο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το δημοτικό κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών στην περιοχή «Πανόραμα» της Άνω Ηλιούπολης.
Τις εισηγήσεις της συνεδρίασης ακολούθησε ψηφοφορία, κατά την οποία η μετονομοσαία του κολυμβητηρίου σε «Πλατανιώτη-Ζερδεβάς» εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της παράταξης του κ. Ψυρρόπουλου και του κ. Ευαγγέλου (με την τελευταία να συναινεί υπό τον όρο ότι ο κ. Ψυρρόπουλος θα τιμήσει με άλλον τρόπο τον πρώην Δήμαρχο Θεόδωρο Γεωργάκη – πρόταση που έγινε δεκτή από τον νυν δήμαρχο).