Democracy Is Coming: Μια ματιά στη σύγχρονη δημοκρατία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στο Onassis Channel
Με τα αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών να είναι μόλις λίγες ώρες μακριά, το YouTube του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Σαρρή «Democracy Is Coming» που συνδέει το θέατρο και την πολιτική με την έννοια της δημοκρατίας, αντλώντας έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα και την αμερικανική πολιτική σκηνή του σήμερα.
- 04/11/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Η δημοκρατία, μια ιδέα που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και δοκιμάστηκε στον σύγχρονο κόσμο, αποτελεί το θέμα του ντοκιμαντέρ Democracy Is Coming του Χρήστου Σαρρή, το οποίο παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Ωνάση. Εμπνευσμένο από το βιβλίο του φιλόσοφου Simon Critchley, Η τραγωδία, οι αρχαίοι Έλληνες κι εμείς, το ντοκιμαντέρ εξετάζει την πορεία της δημοκρατίας από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, αναδεικνύοντας τη συνεχή αναδιαμόρφωση και τον επαναπροσδιορισμό της μέσα από τις αντιφάσεις της εποχής μας.
Το Democracy Is Coming, μια παραγωγή του Onassis Culture, ανιχνεύει την πολυπλοκότητα της δημοκρατίας, συνδέοντας την αρχαία ελληνική τραγωδία με τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα. Ο Χρήστος Σαρρής διερευνά την έννοια της δημοκρατίας όχι μόνο ως πολιτικό σύστημα, αλλά και ως πολιτισμικό και κοινωνικό φαινόμενο που αναδεικνύει τις αντιφάσεις της συλλογικής ύπαρξης. Με αρχή το Onassis Festival 2019: Democracy Is Coming, όπου θίχτηκαν θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας της έκφρασης μέσα από θεατρικά έργα και μουσικές παραστάσεις, το ντοκιμαντέρ μας καλεί να ξανασκεφτούμε τη θέση της δημοκρατίας στην καθημερινότητά μας.
Η αφήγηση του Simon Critchley στο ντοκιμαντέρ υπογραμμίζει τη σημασία του θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα ως έναν χώρο όπου οι πολίτες αντιμετώπιζαν ζητήματα ηθικής και πολιτικής, με την πόλη να γίνεται το κεντρικό πρόσωπο της αρχαίας τραγωδίας. Μέσα από τα λόγια του, το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί τη σημασία της αλληλεπίδρασης και της κοινωνικής ευθύνης ως κομμάτι της δημοκρατικής ζωής, ενώ, παράλληλα, παρακολουθούμε τις εμπειρίες και τις απόψεις καλλιτεχνών, όπως ο Michael Imperioli και η Λένα Κιτσοπούλου, οι οποίοι καταθέτουν τις σκέψεις τους για τον πολιτικό ρόλο της τέχνης.
Σαν μια σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου, μια ομάδα στοχαστών, καλλιτεχνών και πολιτών του κόσμου συναντιέται για να τοποθετηθεί με σύντομες παρεμβάσεις γύρω από την έννοια της δημοκρατίας και της πόλης-κράτους: o ηθοποιός και συγγραφέας Michael Imperioli, ο Dr. Young Richard Kim, ο επιμελητής του “Onassis Festival 2019: Democracy Is Coming” Mark Russell, ο συνεντευξιαστής και επιμελητής Paul Holdengräber και η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτρια Λένα Κιτσοπούλου.
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σαρρής εξομολογείται: «Όταν ήμουν έφηβος, αγαπούσα την Αμερική· όταν ήμουν έφηβος, μισούσα την Αμερική. Η Αμερική έφταιγε για τη χούντα στην Ελλάδα, για τον βομβαρδισμό στη Γιουγκοσλαβία, για τον καπιταλισμό, αλλά η Αμερική μου χάρισε τα road movies, τα blues και το garage. Έφτιαξε την ΚΚΚ και μεγάλωσε τον βάναυσο ρατσισμό, και πάλι όμως στην Αμερική βγήκαν στους δρόμους το 1969 μετά τα βίαια γεγονότα στο Stonewall Inn και γεννήθηκε το κίνημα για τα LGBT δικαιώματα. Μετά, τη γνώρισα από κοντά· τα θαύματα των μεγάλων της πόλεων –Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Λος Άντζελες, Σικάγο, Χιούστον– και τα θαύματα της αγαπημένης μου κουλτούρας: Highway 66, Joshua Tree μέχρι το Slab City, την πόλη των απόκληρων. Η Αμερική είναι ακόμα η χώρα που αγαπώ και μισώ και, μέσα σε ένα σεναριακό twist της ζωής, το “Democracy Is Coming”, το φεστιβάλ που διοργάνωσε η Στέγη στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 2019, ξαναγίνεται εξαιρετικά επίκαιρο και τελικά, όπως λέει ο Simon Critchley, “το δράμα, για μια ακόμα φορά, συμβαίνει εκτός σκηνής” – ίσως όμως αυτή τη φορά εμείς οι θεατές να μην αναπαυθούμε ήσυχοι στο σπίτι όταν κλείσουν τα φώτα την 5η Νοεμβρίου».
Όπως αναφέρει ο Κρίτσλεϊ στο ντοκιμαντέρ: «Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, πρέπει να ξαναφέρουμε τους αρχαίους στη ζωή και να επιστρέψουμε στο θέατρο, στη σκηνή της ζωής μας. Αλλά πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η σκηνή σήμερα; Θα μπορούσε να βρεθεί στην πολιτική δράση ή σε κάτι τόσο απλό όπως η διδασκαλία, όπως το να καθίσουμε μαζί για φαγητό και να ακούσουμε κάποιον να μιλάει σε ένα δωμάτιο ή να φωνάζει στον δρόμο. Εκεί θα δούμε όλη τη μοναξιά και την αυταπάτη της ζωής μας, αλλά και την τρομακτική ομορφιά και την ένταση της ύπαρξης».