Sunday Brunch: Η γευστική μας περιπλάνηση στον κυριακάτικο γαστρονομικό μπουφέ του ORA με «πιάτο» τη θάλασσα
Το brunch στα νότια σήμεραΤο κυριακάτικο brunch στο ORA του One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα συνδυάζει την αίσθηση της άνεσης και της πολυτέλειας με το γευστικό βάθος της σύγχρονης γαστρονομίας. Εδώ, η Κυριακή περιλαμβάνει όσα κάνουν την καλή κουζίνα αξέχαστη: ποιοτικά υλικά, πρωτότυπες συνταγές, και μια ατμόσφαιρα που σε καλεί να απολαύσεις κάθε στιγμή, κάθε πιάτο και κάθε γεύση.
- 21/11/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Κάθε Κυριακή, το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται: η ηρεμία της πρωινής ώρας και η γλυκιά αίσθηση ότι άλλη μία stress free ημέρα μόλις ξεκινά. Αυτός και μόνο ο λόγος είναι αρκετός για να γίνει η αγαπημένη μας ημέρα. Αυτός όμως που το επιβεβαιώνει είναι το brunch, η συνήθεια που έχει γίνει το ιδανικό σημείο συνάντησης με τους φίλους, την οικογένεια ή ακόμα και τον εαυτό μας. Γιατί το brunch είναι πολλά περισσότερα από ένα γεύμα -είναι μια στιγμή που ξεφεύγει από τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό, μια μικρή γιορτή των απλών και ταυτόχρονα σαγηνευτικών απολαύσεων. Και αν αυτό βασίζεται σε ένα πλούσιο γαστρονομικό μπουφέ «σερβιρισμένο» σε ένα κομψό χώρο πολυτέλειας και χαλάρωσης, τότε συζητάμε για μία one & only εμπειρία.
Το Sunday Brunch του ORA by Ettore Botrini στο One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα μάς καλεί να πατήσουμε ένα pause στην καθημερινότητα και να αφοσιωθούμε στην απόλαυση του καλού φαγητού και του καλού company. Και όταν αυτά τα δύο συναντηθούν, δημιουργούν τη συνταγή της επιτυχίας. Εμείς λοιπόν θέλαμε να τη «δοκιμάσουμε».
Το ORA με την πρώτη ματιά
Η εμπειρία ξεκινά αμέσως μόλις μπαίνεις στον χώρο του εστιατορίου. Η διακόσμηση είναι εμπνευσμένη από την αισθητική των 60s και, όπως μαθαίνουμε, εναρμονίζεται με τη φιλοσοφία όλου του ξενοδοχείου που πρεσβεύει αυτή την εμβληματική δεκαετία (τότε εδώ ήταν τα Αστέρια, το κέντρο διασκέδασης που άφησε ιστορία στην ελίτ αθηναϊκή νύχτα).
Το interior design αποπνέει μια glam κομψότητα, χωρίς όμως να χάνει τη ζεστασιά της φιλοξενίας. Το terrazzo δάπεδο και τα mirror πλακάκια στον τοίχο αντανακλούν το φυσικό φως που τρυπώνει διάχυτο στον χώρο, ενώ οι ροτόντες και τα προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα προσφέρουν έναν αέρα σύγχρονης πολυτέλειας, με την αίσθηση της ρετρό γοητείας να κυριαρχεί σε κάθε στοιχείο. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι, ότι όπου και αν καθίσεις, το μάτι σου θα συναντήσει τη θάλασσα, δημιουργώντας μια αίσθηση ηρεμίας και απόλαυσης που συνδυάζεται με τη fine dining εμπειρία του brunch του ORA.
Ένα ελληνοϊταλικό γαστρονομικό ταξίδι
Τόσο το μενού του ORA, όσο και ο κυριακάτικος μπουφές του, είναι επιμελημένα από τον βραβευμένο σεφ Έκτορα Μποτρίνι και βασίζονται σε ελληνικές και ιταλικές γεύσεις: η μεσογειακή κουζίνα στα καλύτερά της.
Ο μπουφές είναι οργανωμένος σε stations σε διάφορα μέρη – εσωτερικά και εξωτερικά – και μας καλεί να εξερευνήσουμε κάθε γωνιά του, θυμίζοντας ένα γαστρονομικό ταξίδι με πολλές γευστικές στάσεις. Δημιουργείται έτσι μία κινητικότητα στον χώρο και ένα ενδιαφέρον τρίπτυχο come-see-explore, ενώ σειρά μετά έχει το καλύτερο part, το taste.
Μία γευστική περιπλάνηση στα stations
Ξεκινάμε με το station των θαλασσινών. Αστακός, γαρίδες, καραβίδες, στρείδια Fine de Claire, όστρακα, μύδια και in house σολομός gravlax «φιγουράρουν» σε μία βιτρίνα από πάγο και εμείς δεν ξέρουμε ποιο να βάλουμε πρώτο στο πιάτο μας.
Συνεχίζουμε με το corner “Boulangerie”. Είναι λες και έχει ανοίξει κάποιος μικρός φούρνος που με τη μυρωδιά του μας λέει την πιο όμορφη καλημέρα. Όλα τα ψωμιά είναι φυσικά προζυμένια και χειροποίητα. Έχει διάφορες αλοιφές να τα συνοδεύσεις, με την καλύτερη να παραμένει το μέλι.
Ακριβώς δίπλα είναι και τα τυριά. Κάποια ντόπια ελληνικά και άλλα ιταλικά: Λαζαρέτο από Ιθάκη με αρωματικά, Σαν Μιχάλη Σύρου, καρίκι Τήνου, παλαιωμένο τσένταρ, taleggio, μπλε τυρί Ευβοίας κ.ά., επιλογές που υπογραμμίζουν τη στήριξη του ORA στην ελληνική παραγωγή και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Στην ίδια φιλοσοφία, δηλαδή ένα mix Ελλάδας και Ιταλίας, κυμαίνονται και τα αλλαντικά. «Ακόμη και αν τα ελληνικά αλλαντικά δεν είναι διάσημα παγκοσμίως, είμαστε λίγο πεισματάρηδες και προσπαθούμε να αναδεικνύουμε συνεχώς την ωραία γεύση τους», μας λέει ο executive chef του ξενοδοχείου Δανιήλ Παπαντριανταφύλλου, ο οποίος μας καθοδηγεί στη γευστική (και δελεαστική) διαδρομή. Δοκιμάσαμε μοσχαρίσιο παστράμι, γαλοπούλα, σαλάμι Λευκάδος, προσούτο cotto και μορταδέλα με φυστίκι -το τελευταίο το τιμήσαμε και με το παραπάνω.
Επόμενη στάση; To salad bar με πολλές δροσερές επιλογές. Το πολύ διαφορετικό και ωραίο είναι ότι υπάρχουν μίνι σαλάτες, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να δοκιμάσει μια ποικιλία από γεύσεις χωρίς να χρειάζεται να επιλέξει μόνο μία – εμείς τουλάχιστον αυτό κάναμε και ενθουσιαστήκαμε με όλες. Σήμερα το μενού έχει bocconcini με ντοματίνια και πέστο βασιλικού, παντζάρι, με μπλε τυρί Ευβοίας, καραμελωμένα φουντούκια και αχλάδι, κρητική με ντομάτα, ξινοτύρι και χαρούπι και μία special εκδοχή της Ceasar’s. Οι πιο δημιουργικοί μπορούν να παίξουν με τα υλικά (μαρούλι, βαλεριάνα, ρόκα, πιπεριές, καρότο κλπ) και να δημιουργήσουν την ιδανική DIY σαλάτα σύμφωνα με τα γούστα τους. Just around the corner, στην κυριολεξία, βρίσκουμε και πρώτης ποιότητας ελαιόλαδα, από Σπάρτη, Κρήτη, Κέρκυρα και άλλα μέρη της Ελλάδας για να φτιάξουμε το dressing μας. Εκεί, υπάρχουν και διάφορες ποικιλίες ελιών, όπως αλατσοελιές από τη Χρυσοπηγή Σητείας από τον Κορνάρο και κάποια χειροποίητα antipasti, όπως αρωματικά με δενδρολίβανο, θυμάρι, μπούκοβο.
Η παράδοση συναντά τη μοντέρνα κουζίνα και στα πιάτα της ανοιχτής κουζίνας. Εκεί λαμβάνει χώρα η διαδικασία του carving, σε Ιταλική porchetta, αρνάκι, κόκκορα και άλλα εδέσματα, καθώς και η ετοιμασία ιδιαίτερων συνοδευτικών, όπως το ψάρι En Papillote. Όλα αυτά τα πολύ νόστιμα συνοδεύονται με ενδιαφέρουσες γευστικές επιλογές, όπως σάλτσα demi-glace, baby πατάτες, άγριο ρύζι, λαχανικά στον ατμό. Not to be missed είναι οι φρέσκες τηγανητές πατάτες, που πρώτα μαγειρεύονται στον φούρνο και μετά τηγανίζονται.
Επίσης, η ανοιχτή κουζίνα προσφέρει πολλές προτάσεις με βάση τα αβγά – δοκιμάστε οπωσδήποτε τα eggs benedict – αλλά και κλασικά Ιταλικά comfort πιάτα με φρέσκα και χειροποίητα ζυμαρικά και νιόκι, όπως Linguine Cacio e Pepe και Gnocchi alla Sorrentina. Τους pasta lovers, ξέρουμε πού θα τους βρούμε. Φυσικά, δοκιμάσαμε και τα δύο. Εδώ, τα πιάτα ετοιμάζονται μπροστά μας από την ομάδα του ORA, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία παρακολούθησης της δημιουργικής διαδικασίας του φαγητού.
ORA για BBQ
Αφού παίρνουμε κάτι να δοκιμάσουμε από κάθε stop, βγαίνουμε στον υπαίθριο χώρο. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό. Φυσάει λίγο αεράκι με φόντο την πισίνα και αμέσως μετά τη θάλασσα που βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο. Εκεί μας περιμένει το BBQ station που προσφέρει ένα γεύμα με διαδραστικό χαρακτήρα. Μπορεί κανείς να συνομιλήσει, να ψήσει, να φάει. Κάτι που δίνει μια αίσθηση του «σπιτικού» και της κοινότητας, σαν να βρισκόμαστε σε μια γιορτή όπου το φαγητό γίνεται το μέσο για να συνδεθούμε με τους γύρω μας.
Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε εκλεκτά κρέατα όπως Black Angus, Striploin Angus, ελληνικό χοιρινό λαιμό, μοσχαρίσιο λουκάνικο και μοσχαρίσια μπιφτέκια που τα πλάθει κρεοπώλης ειδικά για το ORA και να τα ψήσουν οι ίδιοι με τη βοήθεια των ειδικών. Εμείς για λίγο γινόμαστε σεφ και καταφέρνουμε να ετοιμάσουμε ένα Striploin steak medium rare, όπως ακριβώς μας αρέσει. Για τους λάτρεις της ψαροφαγίας, υπάρχουν και επιλογές από τον βυθό της θάλασσας.
Το ORA στηρίζει την ελληνική παραγωγή
Εκτός από την πληθώρα, ποιότητα και γεύση του μπουφέ, φαίνεται πως οι άνθρωποι του ORA είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν διάφορες περιοχές της Ελλάδας. «Κοιτάμε συνεχώς να βρούμε και άλλα προϊόντα, στηρίζοντας μικρούς και μεγάλους παραγωγούς της χώρας μας. Για παράδειγμα, παίρνουμε τρούφες από έναν παραγωγό, που ο ίδιος “κυνηγάει” τις τρούφες και μάλιστα βρίσκει από την Ήπειρο ψάρια ανοιχτής θαλάσσης, όπως μπάφες, λαυράκια, αλλά και γάμπαρη που κολυμπάει εκεί», μας λέει ο executive chef Daniel, όπως τον φωνάζει το team του.
Το γλυκό φινάλε στο Alelia Bar
Όπως κάθε ταξίδι έχει το τέλος του, έτσι και αυτό. Δε θα μπορούσε όμως να μην είναι γλυκό το φινάλε. Στο sweet corner, που φιλοξενείται ακριβώς πριν το εστιατόριο, στο Alelia Bar, η εξαιρετική homemade ζαχαροπλαστική του ORA αναδεικνύει τη φινέτσα του με signature γλυκά όπως το Petite Antoine, μια σφαίρα σοκολάτας που λιώνει στο στόμα, New York cheesecake με φρούτα του δάσους, τιραμισού, πορτοκαλόπιτα, brownies με μπανάνα, lemon mousse με φράουλα και φυστίκι, τούρτα vanilla mascarpone με raspberry, τούρτα σοκολάτας με καραμέλα και άλλες γλυκές αλχημείες, που έχουν δημιουργηθεί με μαεστρία.
Περισσότερο μοιάζουν με έργα τέχνης, παρά με παρασκευάσματα ζαχαροπλαστικής – μέχρι να τα δοκιμάσεις! Το μενού, πάντως, δεν παραλείπει και τα πιο παιχνιδιάρικα γλυκά, με πολύχρωμα marshmallows και cookies για τους μικρούς μας φίλους, αφού το brunch είναι kids friendly, αλλά και για τους μεγάλους που θέλουν να ξυπνήσουν την παιδική τους διάθεση. Άλλωστε τις Κυριακές όλα επιτρέπονται.
Όλες αυτές οι πολύ νόστιμες και προσεγμένες αλμυρές και γλυκές επιλογές συνοδεύονται από μια μεγάλη ποικιλία από επιλεγμένα κρασιά, σαμπάνιες, χυμούς και smoothies, δίνοντας την αίσθηση ενός ατελείωτου κυριακάτικου γεύματος. Εμείς τσουγκρίζουμε με εξαιρετική παρέα, ενώ απολαμβάνουμε το εξαιρετικό φαγητό υπό τους ήχους ενός βιολιού και μίας καλλίφωνης τραγουδίστριας. Και αναρωτιέμαι, τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα day off;
Extra tip: Ρίξτε μία ματιά στο a la carte μενού. Θα βρείτε κι εκεί εξαιρετικές επιλογές.
*Οι κρατήσεις για το Sunday Brunch του ORA, που μπορείτε να απολαύσετε από τις 11:00 έως τις 16:00 κάθε εβδομάδα, γίνονται ηλεκτρονικά εδώ ή τηλεφωνικά στο 2166861310.