Ελληνικό: Τι περιελάμβανε η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για την ανάπλαση
Το 2012 ο επανεκλεγείς σήμερα Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συνεργασία με τον Ελληνοαμερικανό αρχιτέκτονα Κώστα Κονδύλη είχε υποβάλει - για λογαριασμό του Trump Organization - πρόταση για την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού.
- 18/11/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Για τη γνωριμία του με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη το 2007 μίλησε πρόσφατα στην ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κάνοντας λόγο για μια «ενδιαφέρουσα συνάντηση» που όμως «δεν είχε συνέχεια», αναφέροντας πως ο Αμερικανός μεγιστάνας ενδιαφερόταν εκείνη την περίοδο να επενδύσει στην Ελλάδα. «Ήταν όλα λιγάκι στον αέρα. Ήθελε να κάνει καζίνο στο Ελληνικό, αλλά ήταν σχετικά ανέτοιμος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών από τις 10 Μαρτίου 2004 ως τις 7 Ιανουαρίου 2009 (επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή).
Λίγες μέρες πριν από τη συνέντευξη του κ. Αλογοσκούφη στην ΕΡΤ, σε ρεπορτάζ του για την Καθημερινή, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αθηνάκης είχε αποκαλύψει πως δύο φορές, το 2007 και το 2012, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποπειραθεί να επενδύσει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η πρώτη κρούση είχε πράγματι γινει το 2007 όταν ο μεγιστάνας είχε παρουσιάσει, σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης, υπό τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, την αρχική ιδέα για την επένδυση. Η ελληνική πλευρά τότε δεν πείστηκε και η συνάντηση έληξε άδοξα, ωστόσο πέντε χρόνια αργότερα, το 2012, ο Τραμπ κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ σχέδια για το πρώην αεροδρόμιο που είχε ετοιμάσει για λογαριασμό του το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ελληνοαμερικανού Κώστα Κονδύλη.
Τι περιελάμβαν οι προτάσεις του Trump Foundation
Σε νέο δημοσίευμά της η Καθημερινή αποκαλύτπει τα σχέδια της Costas Kondylis Architecture για το Ελληνικό. Η πρώτη πρόταση επικεντρωνόταν στην οικιστική ανάπτυξη ενώ η δεύτερη, που ταίριαζε περισσότερο στις ανάγκες που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση και προκρίθηκε από το Trump Foundation για να υποβληθεί στον διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, περιελάμβανε εγκαταστάσεις με αθλητικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιελάμβαναν γήπεδα γκολφ, στίβο, υδάτινο πάρκο και κέντρο ιπποδρομιών. Η περιβαλλοντική περιοχή θα περιελάμβανε βοτανικό και ζωολογικό κήπο και ορνιθολογικό κέντρο, ενώ στον πολιτιστικό κύκλο προβλεπόταν να δημιουργηθούν Μουσείο Αεροπορίας, πινακοθήκη, πάρκο γλυπτών, πολιτιστικό κέντρο, υπαίθριος κινηματογράφος και Μουσείο Αθλητισμού. Στην πρόταση του Κώστα Κονδύλη την οποία έφερε στη δημοσιότητα η «Κ» διαβάζουμε: «Στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα η ανάγκη για δημόσιο ανοιχτό χώρο είναι περισσότερο από επείγουσα. Διεθνή παραδείγματα όπως το Central Park στη Νέα Υόρκη, το Hyde Park και οι Κήποι του Κένσινγκτον στο Λονδίνο ή το Bois de Boulogne στο Παρίσι είναι ορισμένα μόνο από τα παραδείγματα που θέλουμε να ακολουθήσουμε […] Ένα νέο «Μητροπολιτικό Πάρκο» που θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής και ελεύθερου χρόνου, αποκατάσταση υπαρχόντων κτιρίων, όπως το κτίριο τερματικού σταθμού του Εερο Σάαρινεν, καθώς και μια σειρά νέων και μοναδικών στοιχείων που θα επαναφέρουν την Αθήνα στο διεθνές προσκήνιο».
Το concept της πρότασης ήταν βασισμένο στους πέντε ολυμπιακούς κύκλους, ενώ οι εγκαταστάσεις που θα δημιουργούνταν θα περιελάμβαναν μεταξύ άλλων μετεωρολογικό σταθμό, συνεδριακό κέντρο, κυβερνητικά κτίρια και ξενοδοχεία. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της «Κ», το Trump Foundation απέσυρε την πρότασή του όταν έγινε γνωστό πως θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την πλειοδότηση του έργου.
Ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας Κώστας Κονδύλης
Γεννημένος στην Κεντρική Αφρική, με καταγωγή από την Ελλάδα, ο Κώστας Κονδύλης (1940-2018) είχε ήδη συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ, πριν ο τελευταίος του αναθέσει να ετοιμάσει την πρόταση για το Ελληνικό. Ο Ελληνοαμερικανός αρχιτέκτονας είχε μεταξύ άλλων σχεδιάσει τον Trump World Tower, ένα από τα πιο ψηλά κτίρια της Νέας Υόρκης.
Γόνος εύπορης οικογένειας, ο Κώστας Κονδύλης γεννήθκε το 1940 στο Βελγικό Κονγκό, όπου και έμεινε μαζί με τους γονείς του μέχρι να τελειώσει το δημοτικό σχολείο. Με την οικογένειά του επέστρεψαν στην Ελλάδα όπου τελείωσε το εξατάξιο τότε γυμνάσιο. Στη συνέχεια σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia το 1967. Η καριέρα του ξεκίνησε σε μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία, όπως το Davis Brody & Associates, προτού ιδρύσει τη δική του εταιρεία το 1989.
Ο Κονδύλης υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς αρχιτέκτονες της Νέας Υόρκης, σχεδιάζοντας περισσότερα από 86 κτίριά της και παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου του Μανχάταν. Έφυγε από τη ζωή το 2018 σε ηλικία 78 ετών.