Ο Τσιρόπουλος κάνει στροφή στο κρέας κι εμείς τον ακολουθούμε πιστά
Ο Τσιρόπουλος παραμένει αγαπημένη μας στάση στη Βάρκιζα. Η μόνη διαφορά είναι πως αντί για θαλασσινά, σερβίρει πλέον κρεατικά.
- 28/11/2024
- Κείμενο: Γιώργος Μυλωνάς
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις έμαθα ότι ο Τσιρόπουλος κάνει στροφή προς το κρέας ήταν να τσεκάρω τις κριτικές του στο Tripadvisor και στην Google. Η συντριπτική πλειοψηφία τους αποθέωνε τα φρέσκα ψάρια, τις μακαρονάδες με θαλασσινά και τις πίτσες που εδώ και 16 χρόνια οι πελάτες έχουν απολαύσει στα τραπέζια του.
Αυτό που κατάφεραν οι κριτικές ήταν να επιβεβαιώσουν αυτό που θυμόμουν. Κάθε φορά που πήγαινα -είτε με τους γονείς μου είτε με φίλους- για μπάνιο προς Βάρκιζα, στην επιστροφή σταματούσαμε στον Τσιρόπουλο (παλιότερα στη Βάρη και τα τελευταία χρόνια στη Βάρκιζα) για να φάμε ψάρια και μακαρονάδες. Επομένως, γιατί αλλάζει μια τόσο πετυχημένη συνταγή για να μπει στον χώρο του κρέατος; Η απάντηση θα δινόταν λίγες μέρες αργότερα, όταν θα δοκίμαζα τα πιάτα του νέου μενού του καταστήματος.
Ένα μεσημέρι καθημερινής, μετά το γραφείο, περάσαμε μαζί με μία συνάδελφο από τον Τσιρόπουλο για να δοκιμάσουμε τα κρεατικά του. Για αρχή ξεκινήσαμε με μια ciro salad με μια μπάλα μπουράτας, προσούτο, πάστα φιστικιού, τοματίνια, μαρμελάδα τομάτας και λαχανικά. Δροσερή, όπως και το ινσταγκραμικό ταμπουλέ, μας άνοιξαν την όρεξη για όσα θα ακολουθούσαν.
Για κυρίως, δοκιμάσαμε τόσο κρέατα όσο και κάποια πιο ιδιαίτερα πιάτα. Πρώτο από τα κυρίως έφτασε στο τραπέζι μια μερίδα χειροποίητου κεμπάπ που έλιωνε στο στόμα και συνοδευόταν από εξίσου χειροποίητη πίτα χωρίς συντηρητικά, σως γιαουρτιού, ταμπουλέ και κρεμμύδι με μαϊντανό. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε και η μοσχαρίσια ταλιάτα με πουρέ γλυκοπατάτας. Πρόκειται για rump steak σιτεμένη για 40 ημέρες. Ζητήσαμε από τον Γιώργο Τσιρόπουλο, που τρέχει το μαγαζί, rare ψήσιμο, που όπως μας πληροφόρησε και ο ίδιος αναδεικνύει καλύτερα τη γεύση της.
Για τους λάτρεις του κρέατος, υπάρχουν ακόμα πολλές επιλογές από τις οποίες ξεχωρίζουν οι Τ-bone (750 γρ.), οι χοιρινές Tomahok (750 γρ.) και οι Ribeye Ουρουγουάης.
Όσοι παραγγέλνετε delivery από τον Τσιρόπουλο θα έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε και τα χειροποίητα καλαμάκια του – τόσο αυτά από χοιρινό λαιμό όσο κι αυτά από μπούτι κοτόπουλο. Μέσω delivery μπορείτε να παραγγείλετε και μερικά κλασικά αγαπημένα πιάτα του μαγαζιού. Γιατί μπορεί να αφαίρεσε τα ψάρια και τα θαλασσινά από το μενού του, αλλά δεν έκανε το ίδιο με τις πίτσες και τις μακαρονάδες του. Η πίτσα buratta ή μια μακαρονάδα arabiata συνδυάζονται άψογα με binge watching της αγαπημένης σας σειράς.
Η δεύτερη «φουρνιά» από τα κυρίως ήταν όντως «φουρνιά», αφού περιλάβανε ένα πεϊνιρλί με παστουρμά, κασέρι, μαϊντανό και τομάτα που ψήνει ο ίδιος ο Γιώργος στον ξυλόφουρνο του μαγαζιού. Μαζί του έφτασε και ένα πιάτο με σπιτικά νιόκι με κρέμα γκοργκοντζόλας. Δυο πολύ γευστικές επιλογές για όσους δεν θέλουν να φάνε μόνο κρέας.
Για σβήσιμο, μιας και είχαμε ξεπεράσει τα όριά μας, μοιραστήκαμε ένα tiramisu με κακάο. Τόσο από κοντά όσο και από delivery έχετε τη δυνατότητα να παραγγείλετε και το cheesecake με φιστίκι Αιγίνης.
Τόσο η εσωτερική σάλα όσο και το εξωτερικό -στεγασμένο και κλειστό τον χειμώνα- κομμάτι είναι χώροι απλοί, με ωραία, φωτεινά χρώματα, από εκείνους που σε κάνουν να νιώθεις οικειότητα και να απολαμβάνεις τα πιάτα που θα παραγγείλεις με την παρέα σου λες και βρίσκεσαι στο σπίτι σου.
Όσο για την απάντηση, στο αρχικό ερώτημα: Από την πρώτη μπουκιά καθενός από τα πιάτα που σερβιρίστηκαν μπροστά μας καταλαβαίναμε πως η στροφή του Τσιρόπουλου προς το κρέας έγινε με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση ενός εστιατορίου που ξέρει πως ό,τι μαγειρεύει για τους πελάτες του το μαγειρεύει καλά. Όταν ο Τσιρόπουλος θα έχει κατακτήσει και τους λάτρεις του κρέατος, δεν το θεωρώ απίθανο να επιστρέψει στα θαλασσινά ή να κάνει μια μείξη θαλασσινών, ψαριών και κρέατος. Έτσι κι αλλιώς με όποια κουζίνα και να καταπιάνεται το μαγαζί, είναι φανερό ότι την κατέχει.