«Aenaon»: Πώς θα είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου – Ενσωματώνονται Πλατεία Νερού και Tae Kwon Do
Όσα ανακοινώθηκαν στην επίσημη παρουσίαση του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο: Πλήρως προσβάσιμο για όλους, με δωρεάν είσοδο, περιπατητικές διαδρομές, ποδηλατόδρομους, θερινό σινεμά, γήπεδα.
- 28/11/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον και επίσημα το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου, το οποίο θα φέρει την ονομασία «aenaon» και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο επίσημης εκδήλωσης παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά και πολλών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο του 2025 και να παραδοθεί στο τέλος της θητείας της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, το 2028. Στη συνολική έκταση προβλέπεται να ενσωματωθεί στο πάρκο και ο χώρος του Tae Kwon Do και της Πλατείας Νερού με ενιαία διαχείριση από την Περιφέρεια και με συμμετοχή των δήμων της περιοχής μετά από παραχώρηση από την ΕΤΑΔ, κάτι που αποτελεί νεότερη εξέλιξη.
Η υπογραφή της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελίζα Φερέιρα, είναι αυτή που ξεμπλόκαρε το έργο, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης αναφερόμενη στις προοπτικές που προβλέπεται να δημιουργήσει για την Αθήνα τα επόμενα χρόνια η κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου Φαλήρου.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στο έργο, λέγοντας ότι «είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα, σε μία περιοχή όπου υπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις αναψυχής και χώροι πρασίνου και ένα δίκτυο ήπιας μεταφοράς». Ο ίδιος συνεχάρη τον περιφερειάρχη, Νίκο Χαρδαλιά, για τη συμμετοχή του στο σημερινό αποτέλεσμα.
Οι δύο φάσεις της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου
Η πρώτη φάση, με προϋπολογισμό ύψους 109 εκατ. ευρώ, περιλάμβανε εγκάρσια μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2022. Η δεύτερη φάση, με προϋπολογισμό ύψους 370 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή του Πάρκου και χρημαδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή». Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί και άλλα σημαντικά έργα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης αλλά και έργα 660 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.
Η αρχιτέκτονας Ήβη Νανοπούλου, εκ των μελετητών που συμμετείχαν στο έργο, ανέφερε ότι το πρόγραμμα γίνεται σήμερα πραγματικότητα: «Η επανασύνδεση της πόλης με τον ομφάλιο λώρο, τη θάλασσα, γίνεται με τέσσερις παρεμβάσεις. Δύο πλατιές γεφυρώσεις του μεγάλου άξονα, πέντε άξονες πεζόδρομων που εισέρχονται στο πάρκο, την αμφίδρομη διείσδυση της θάλασσας στο πάρκο και τη δημιουργία ανοιχτών χώρων δεξαμενών σε μορφή καναλιών. Η ανάπτυξη ενός γραμμικού αστικού πάρκου από τη μεριά της πόλης και η δημιουργία θαλάσσιου προορισμού στο παράκτιο μέτωπο».
Νίκος Χαρδαλιάς: «Πρότυπος πόλος έλξης και αναψυχής»
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως το 2028 η Αττική θα αποκτήσει ένα νέο σημαντικό τοπόσημο που θα αποτελεί έναν πρότυπο πόλο έλξης και αναψυχής. «Θα συνδέει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών αποτελώντας ένα ιδανικό παράδειγμα για το πώς οι αναπλάσεις μπορούν να κατασκευάζονται με όρους βιωσιμότητας και υψηλής αισθητικής» είπε.
«Όταν αναλάβαμε το πάρκο βρισκόταν στα πρόθυρα της απένταξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βάλαμε στοίχημα να ανατρέψουμε την κατάσταση. Επανασυστήσαμε όλες τις ομάδες διαπραγμάτευσης με τα ευρωπαϊκά όργανα και ενεργοποιήσαμε όλους τους τεχνικούς συμβούλους προκειμένου να δώσουμε απαντήσεις στις παρατηρήσεις της Κομισιόν», σημείωσε ο κύριος Χαρδαλιάς.
Σημειώνεται ότι εις βάρος της Ελλάδας υπήρξαν αυστηρές παρατηρήσεις στο Jaspers, που αποτελεί το όχημα συνεργασίας της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη έργων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια για να είναι έτοιμο το 2028»
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως το έργο ανοίγει ένα παράθυρο της πρωτεύουσας και της Αττικής προς τη θάλασσα. «Με χώρους αναψυχής, γήπεδα και σύγχρονες υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν πολλές διαφορετικές δράσεις. Σταδιακά θα διαμορφώνεται έτσι ένας μοναδικός προορισμός που θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με τον παράκτιο περίπατο που θα συνδέει τον Πειραιά, με τη Βούλα και τελικά μέχρι και το Σούνιο».
«Σκεφτείτε λίγο το παράδοξο μίας παράκτιας πόλης που δεν κοίταζε προς τη θάλασσα, το φυσικό συγκριτικό της πλεονέκτημα, και αυτό ερχόμαστε να αλλάξουμε τώρα μέσα από μία σειρά δράσεις. Η πιο σημαντική ίσως είναι το aenao Πάρκο. Θα δουλέψουμε με την Περιφέρεια για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το 2028. Φιλοδοξούμε να έχουμε ένα πάρκο πραγματικά μοναδικό, βασισμένο στο αρχικό σχέδιο του Renzo Piano, με τη συμβολή σημαντικών Ελλήνων μελετητών».
Τι θα περιλαμβάνει το νέο πάρκο
Με βάση τον σχεδιασμό, προβλέπεται να δημιουργηθεί Μητροπολιτικό Πάρκο με ελεγχόμενη κυκλοφορία αυτοκινήτων και με ελεύθερη πρόσβαση επισκεπτών όλο το εικοσιτετράωρο. Θα γίνει ανασύσταση του αττικού τοπίου με 4.000 δέντρα και 185.000 θάμνοι. Θα δημιουργηθούν περιπατητικές διαδρομές, ποδηλατόδρομοι και πεζογέφυρες, 27 μεταλλικά κτίρια-περίπτερα και θα υλοποιηθεί η ανάπλαση υφιστάμενων κτιρίων. Επίσης, πέντε βασικοί εγκάρσιοι άξονες θα συνδέουν τον αστικό ιστό με το Πάρκο.
Με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πανέλα στο στέγαστρο των υπαίθριων χώρων στάθμευσης μηχανοκίνητων δικύκλων, ενώ θα κατασκευαστεί Κέντρο Ανάκτησης Νερού στον Ελαιώνα (Κ.Α.Ν.Ε.) από τον υφιστάμενο κεντρικό αποχετευτικό αγωγό ακαθάρτων για άρδευση του πρασίνου εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Φαλήρου. Η συνολική του έκταση θα είναι 570 στρέμματα. Θα είναι πλήρως προσβάσιμο για όλους με δωρεάν είσοδο και το 75% της έκτασης θα καλύπτεται από πράσινο. Το υπόλοιπο 25% θα προσφέρεται για ήπιες πολιτιστικές δράσεις και δραστηριότητες. Προβλέπονται επίσης επιμέρους ήπιες εμπορικές χρήσεις.
Στις προβλέψεις με βάση τον σχεδιασμό είναι να δημιουργηθεί ναυταθλητική μαρίνα, τρεις υπόγειοι χώροι στάθμευσης (χωρητικότητας 228, 367 και 298 θέσεων) καθώς και γυμναστήριο – κέντρο ευεξίας, χώροι πολιτισμού, υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων καθώς και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις. Εντός του πάρκου θα υφίσταται θερινός κινηματογράφος, έξι μίνι γήπεδα ποδοσφαίρου, πέντε γήπεδα τένις, ένα γήπεδο beach volley (με δυνατότητα να λειτουργήσει και ως συναυλιακός χώρος), τρεις κολυμβητικές δεξαμενές-κανάλια. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα υπάρχουν καντίνες, μπαρ και εστιατόρια.