«Το Βουλιώτικο» είναι το value for money μεζεδοπωλείο που έλειπε από τη Βούλα
Xmas Guide 2024Με απλές γεύσεις και ιδιαίτερα, αγαπησιάρικα πιάτα που μάλλον δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, το «Βουλιώτικο» είναι το μεζεδοπωλείο που εύκολα μπορεί να γίνει το στέκι σου.
- 10/12/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Επι της Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου στη Βούλα, πολύ κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει ανοίξει ένα μεζεδοπωλείο που συνδυάζει την οικογενειακή ατμόσφαιρα και το απλό ποιοτικό φαγητό με χαμηλές τιμές που πλέον βρίσκεις δύσκολα στα νότια.
«Το Βουλιώτικο» είναι το μαγαζί όπου θα επιστρέψεις ξανά και ξανά και πάντα θα έχεις κάτι καινούργιο να δοκιμάσεις. Το όνομά του είναι ένα λογοπαίγνιο που ουσιαστικά αποτυπώνει την ταυτότητα του μαγαζιού, αφού προσεγγίζει τη νοοτροπία και τον χαρακτήρα των φημισμένων Βολιώτικων τσιπουράδικων, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να γίνει το στέκι των απανταχού «Βουλιωτών» και όχι μόνο.
Στα μεγάλα ατού του μαγαζιού η τοποθεσία. Ανάμεσα στο κέντρο της Βούλας και τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, βρίσκεται σε σημείο με άνετο πάρκινγκ ενώ δίπλα στο μαγαζί θα βρεις μια παιδική χαρά, γεγονός που το καθιστά ιδανικό τόπο συνάντησης για οικογένειες.
Οι άνθρωποι του «Βουλιώτικου», έχουν δημιουργήσει έναν χώρο προσιτό σε όλους, χωρίς να συμβιβάζουν την ποιότητα του φαγητού, σε ένα concept που παραπέμπει στα καθαρά λευκά ουζερί της γειτονιάς από τα παλιά. Στόχος είναι ο κόσμος να δοκιμάσει μια ποικιλία από γεύσεις, κάποιες κλασικές και αγαπημένες και άλλες μοντέρνες και πρωτότυπες που μπορεί να μην έχεις ξαναδεί, διατηρώντας τα πιάτα απλά ώστε το κοστολόγιο να παραμείνει χαμηλό.
Οι επιλογές πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Από ψαράκια και θαλασσινά, μέχρι μεζέδες «της στεργιάς» όπως παστουρμαδόπιτα, καυτερή «πίτα της φωτιάς» με σουτζούκι ή μανιτάρια σωτέ με φέτα, όλα βγαίνουν από την κουζίνα σαν σπιτικά. Άλλωστε ακόμα και η επιλογή των σερβίτσιων είναι εσκεμμένη για να αναδεικνύεται αυτή η απλότητα, αφού χρησιμοποιούν μόνο δυο ειδών πιάτα: ρηχά ή βαθιά, λευκά και απέριττα.
Όπως μας είπε και ο Ματθαίος, ο υπεύθυνος του μαγαζιού, βασικό τους μέλημα είναι να αναπτύξουν μια οικειότητα με τον πελάτη, να δημιουργήουν μια πιο ανθρώπινη ατμόσφαιρα που λείπει από πολλά μαγαζιά πλέον. Πάντα θα δώσουν μια συμβουλή, θα προτείνουν το κατάλληλο πιάτο, θα καθοδηγήουν, θα ρωτήσουν εντυπώσεις…
Πιστοί στην αγαπημένη παράδοση του μεζεδοπωλείου αλλά και στις παραινέσεις του Ματθαίου, επιλέξαμε να μοιραστούμε μια ποικιλία από πιάτα στη μέση. Ξεκίνησαμε με την τεράστια σαλάτα «Βουλιώτικη», το μόνο πιάτο που σερβίρεται σε μεγάλη σαλατιέρα και αποτελεί την τέλεια δροσερή γαρνιτούρα για να συνοδεύσεις τα ψαρικά. Ανάμεσα στα πιάτα που απαραιτήτως πρέπει να δοκιμάσεις, ο αυθεντικός νησιώτικος ταραμάς και η συριακή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι που θα απλώσεις στις μεγάλες φέτες από φρέσκο ψωμί, οι οποίες εξαφανίζονται στιγμιαία από το τραπέζι.
Συνήθως τα πιάτα που συνοδεύουν το τσίπουρο χωρίζονται σε ζεστά και κρύα και στο «Βουλιώτικο» θα βρεις μεγάλη ποικιλία και από τα δυο. Στα βασικά, ο γαύρος και οι ξιδάτες γαρίδες, με μπούκοβο και φρέσκο λάδι για μια έκρηξη γεύσης ιδανική για να συνοδεύσεις δυνατά αποστάγματα αλλά και οι ιδιαίτερες πράσινες ελιές με θυμάρι ψημένες στη σχάρα. Και σε αυτό το σημείο περάσαμε σε ένα πραγματικά πρωτότυπο θρακιώτικο πιάτο, τον «παστουρμά θαλάσσης». Είχαμε περιέργεια να το δοκιμάσουμε από τη στιγμή που το διαβάσαμε στο μενού και το αποτέλεσμα δε μας απογοήτευσε. Μαριναρισμένος παστός μπακαλιάρος με μυρωδιά και γεύση ακριβώς σαν παστουρμάς, πικάντικος και πολύ έντονος.
Όσον αφορά τα ζεστά πιάτα, τα πιο απλά είναι συνήθως και τα πιο ωραία. Οι γίγαντες είναι ένας κλασικός μεζές για να συνοδεύσεις το τσίπουρο σε όλες τις εποχές και στο «Βουλιώτικο» σερβίρονται λαδεροί σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με καρότο, ό,τι πρέπει ειδικά για να σε ζεστάνουν το χειμώνα. Βέβαια το πιάτο που σίγουρα θα σου προσφέρει θαλπωρή είναι η βελουτέ ψαρόσουπα ή μια από τις σούπες ημέρας που συνήθως φτιάχνονται με γίδα ή μοσχάρι. Όμως δικό μας αγαπημένο ήταν οι κασιώτικοι «ντουρμάες», ντολμαδάκια με κιμά με την παραδοσιακή κασιώτικη συνταγή που σερβίρονται με γιαούρτι και άνηθο για δροσιά.
Ανάμεσα στα πιάτα που δεν είχαμε ξαναδεί ήταν και το «σαλατούρι», ένα ναξιώτικο πιάτο που φτιάχνεται με μικρό σαλάχι που ψήνεται ελάχιστα στον ατμό και γίνεται τόσο τρυφερό που το «μαδάνε» ώστε να μοιάζει σαν pulled pork με μια ελαφριά θαλασσινή και φρέσκια γεύση και το σερβίρουν με φρέσκια ψιλοκομμένη πιπεριά, μαϊντανό και φρέσκο λάδι. Επόμενο άγνωστο -σε εμάς- πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, το «σαγανάκι βάτος» από τη Θράκη. Κυβάκια από κεντρόνι (ένα ψάρι που μοιάζει με μικρό γαλαίο) ή σαλάχι σιγομαγειρεμένα σε μια πλούσια λεμονάτη σάλτσα με κρασί και σκόρδο που βγάζει ζεστασιά σε κάθε μπουκιά.
Από ζυμαρικά στο «Βουλιώτικο» αξίζει να επιλέξεις το κριθαρώτο με ζουμερές γαρίδες και καραβίδα, που βγάζει καθαρή γεύση φρέσκιας ντομάτας στη χυλωμένη κόκκινη σάλτσα του. Πρόκειται για ένα «αγαπησιάρικο» πιάτο, σπεσιαλιτέ του σεφ, που θα ορκιζόσουν ότι το έχει φτιάξει «μαμά». Στα πιο ιδιαίτερα πιάτα με πλούσια πικάντικη σάλτσα ντομάτας πρέπει αν αναφέρουμε και το σαγανάκι με μάγουλα από σαλάχι.
Βέβαια από τον κατάλογο δεν λείπουν τα φρέσκα ψάρια, όπως μπακαλιαράκια και κουτσομούρες με χόρτα στη σχάρα ή οι πιο «εκλεπτυσμένες» βολιώτικες «μπρασκουρές», ουρές πεσκανδρίτσας με sauce meunière αλλά και το λαυράκι που σιγοψήνεται φιλεταρισμένο στη λαδόκολλα μαζί με γαρίδες και μύδια που ανοίγουν στο ψήσιμο και απελευθερώνουν νοστιμιά. Από την τεράστια ποικιλία θαλασσινών θα ξεχωρίσουμε επίσης τα καλαμαράκια σωτέ, μαλακά με έντονη γεύση κρασιού, φρέσκια ντομάτα και μαϊντανό, όμως το must πιάτο που δεν θα βρεις αλλού στα νότια είναι το ψητό καβούρι με λαδολέμονο.
Πλούσια σπιτικά πιάτα, γνώριμες γεύσεις με πρωτότυπα στοιχεία και ένα περιβάλλον που αποπνέει ζεστασιά: αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που το «Βουλιώτικο» μπορεί να γίνει το στέκι σου. Όμως ακόμα και αν δεν έχεις τη διάθεση ή το χρόνο να καθίσεις σε ένα από τα χαρακτηριστικά άσπρα τραπεζάκια, μπορείς να παραγγείλεις το ψαράκι ή τα θαλασσινά που προτιμάς και να τα παραλάβεις από το κατάστημα, ή να ζητήσεις να σου τα φέρουν, μια υγιεινή και θρεπτική εναλλακτική για να απαλλαγείς από το μαγείρεμα στο σπίτι με τον καλύτερο τρόπο.