8aneon: Το νέο «Κέντρο ψυχικής υγείας» στη Γλυφάδα που επαναπροσδιορίζει τη σχέση γονιών και παιδιών
Αφιέρωμα: Ψυχική ΥγείαΗ ψυχική υγεία και η οικογενειακή δυναμική δοκιμάστηκαν έντονα τα τελευταία χρόνια. Στο 8aneon, η Δρ. Μαρία Λεβέντη και η ομάδα της προσφέρουν πρωτοποριακές λύσεις για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ γονέων και παιδιών, με επίκεντρο τη συμβουλευτική και τη βιωματική θεραπεία.
- 18/12/2024
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Στην εποχή μας, και ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη δοκιμασία της καραντίνας, οι οικογενειακές ισορροπίες έχουν μεταβληθεί και οι εντάσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά μοιάζουν να είναι πιο έντονες από ποτέ. Το 8aneon, το νέο πρότυπο κέντρο ψυχικής υγείας στη Γλυφάδα, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Μαρίας Λεβέντη, έρχεται να δώσει λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις.
Με μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική, το 8aneon προτείνει πρακτικές και βιωματικές μεθόδους που ενδυναμώνουν την επικοινωνία, την κατανόηση και τη συναισθηματική σύνδεση μέσα στην οικογένεια. Η Δρ. Λεβέντη εξηγεί στο NouPou πώς οι σύγχρονες προκλήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για προσωπική και οικογενειακή ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια τόσο λόγω της περιόδου της καραντίνας και του εγκλεισμού, όσο και λόγω των πολύ γρήγορων ρυθμών της ζωής οι ισορροπίες ανάμεσα στα μέλη της οικογένεια έχουν «μεταβληθεί». Ποια παρατηρείτε ότι είναι η πιο συχνή πηγή έντασης ανάμεσα σε παιδιά και γονείς και πώς μπορούν να επιλυθούν τέτοιες εντάσεις στο επίπεδο της συμβουλευτικής;
Η καραντίνα επέφερε πολυσήμαντες αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στους γονείς, στα παιδιά, στη δυναμική και στο σύστημα της οικογένειας. Τα παιδιά βίωσαν απομόνωση, εσωστρέφεια, άγχος, απόσπαση προσοχής και προέβαλαν επιθετικότητα, αντιδραστικότητα και δυσκολία στις κοινωνικές τους συναναστροφές. Οι γονείς από την άλλη αντιμετώπισαν νέες προκλήσεις, άγχος, δυσκολία στην επικοινωνία και ανατροφή των παιδιών τους καθώς και μειωμένη συναισθηματική στήριξη εξαιτίας των πολλών ωρών εργασίας.
Οι εντάσεις μεταξύ παιδιών και γονέων είναι επηρεασμένες και από τις παραπάνω συνθήκες που δημιούργησε η εποχή της πανδημίας με τις πιο συχνές που διαχειρίζεται το Κέντρο μας να είναι οι παρακάτω:
- Εντάσεις λόγω της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
- Εντάσεις για θέματα ορίων και κανόνων
- Εντάσεις λόγω μη αποτελεσματικής επικοινωνίας
- Εντάσεις λόγω έλλειψης χρόνου και προσοχής
- Εντάσεις λόγω των ακαδημαϊκών πιέσεων και των προσδοκιών
- Εντάσεις λόγω διαφορετικών αξιών και προσδοκιών σχετικά με τη ζωή και την ανεξαρτησία
Η ποιοτική σχέση γονιών και παιδιών είναι θεμελιώδης για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, της ψυχικής ανθεκτικότητας, και της διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων. Για να οικοδομηθεί αυτή η σχέση, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των γονιών ώστε να κατανοήσουν τον χαρακτήρα του παιδιού και να αναπτύξουν την οικειότητα για να συνδεθούν με αυτό.
Η συμβουλευτική γονέων, παιδιών και ζεύγους μπορεί να προσφέρει στρατηγικές για την επίλυση αυτών των εντάσεων μέσω της ενίσχυσης της επικοινωνίας, της κατανόησης και της ενσυναίσθησης, προάγοντας έτσι υγιείς και υποστηρικτικές οικογενειακές σχέσεις.
Η εφηβεία είναι η ηλικία στην οποία τα παιδιά συνήθως «επαναστατούν» διεκδικώντας τον χώρο τους. Με βάση την εμπειρία σας, ποιοι είναι οι πιο κοινοί προβληματισμοί που τα οδηγούν στην ψυχοθεραπεία; Θεωρείτε ότι τα social media έχουν κάποιο αντίκτυπο -θετικό ή αρνητικό- στον ψυχισμό των εφήβων; Με ποια μέθοδο προσεγγίζετε εσείς τους έφηβους που απευθύνονται στο 8aneon;
Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη περίοδος στην ανάπτυξη του ατόμου, κατά την οποία το παιδί προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του και να κατανοήσει τις κοινωνικές, συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές που συντελούνται. Οι έφηβοι, λοιπόν, μπορεί να βιώσουν συναισθηματική σύγχυση, έντονη αμφισβήτηση των κανόνων και των αξιών που τους μεταδόθηκαν από τους γονείς και την κοινωνία, και φυσικά να αντιμετωπίσουν διάφορους προβληματισμούς που ενδέχεται να τους οδηγήσουν στην ψυχοθεραπεία. Οι πιο κοινοί προβληματισμοί που έχει παρατηρηθεί πως οδηγούν τους εφήβους στην ψυχοθεραπεία είναι:
- Αυτοεκτίμηση και ταυτότητα
- Σχέσεις και κοινωνική αποδοχή
- Άγχος και κατάθλιψη
- Προβλήματα στο σχολείο και οικογενειακές συγκρούσεις
- Εξαρτήσεις
- Σεξουαλική ταυτότητα
Αναφορικά με την επίδραση των social media, oι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το Facebook, το TikTok, κ.ά., παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στη ζωή των εφήβων. Από τη μία, συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των εφήβων καθώς και στη δημιουργικότητα και προσωπική έκφραση. Από την άλλη όμως έχουν σημειωθεί ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις όπως η πίεση για τελειότητα και σύγκριση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) αλλά και η απομόνωση, καθώς οι έφηβοι μπορεί να περιορίζονται σε διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις αντί να επιλέγουν τις κατ ιδίαν κοινωνικές δραστηριότητες.
Η μέθοδος που εφαρμόζεται στο 8aneon συνδυάζει διαφορετικές προσεγγίσεις με στόχο την ενίσχυση της ψυχικής ευημερίας και της προσωπικής ανάπτυξης των εφήβων. Η συνδυαστική μέθοδος τριών προσεγγίσεων (CBT, Art Therapy και Coaching) μπορεί να προσφέρει μια ολιστική και ολοκληρωμένη θεραπευτική εμπειρία για τους εφήβους, αντιμετωπίζοντας τις διαφορετικές πλευρές της ψυχικής τους υγείας και ανάπτυξης. Η CBT παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση σκέψεων και συναισθημάτων, βοηθώντας τους εφήβους να αλλάξουν δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και να αναπτύξουν υγιείς στρατηγικές διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Η θεραπεία μέσω τέχνης επιτρέπει τη μη λεκτική έκφραση των συναισθημάτων, προσφέροντας έναν ασφαλή και δημιουργικό τρόπο για να απελευθερωθούν τα συναισθηματικά βάρη και να κατανοηθούν βαθύτερα τα εσωτερικά τους βιώματα . Τέλος το coaching προσφέρει πρακτική καθοδήγηση για την επίτευξη προσωπικών στόχων, βοηθώντας τους εφήβους να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και να σχεδιάσουν το μέλλον τους με στόχους και στρατηγικές.
Η συνδυαστική εφαρμογή αυτών των προσεγγίσεων μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να κατανοήσουν τον εαυτό τους, να ενισχύσουν την ψυχική τους ευημερία και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εφηβικής ηλικίας και της ενηλικίωσης.
Μια μεγάλη πηγή άγχους τόσο για τους εφήβους όσο και για τους γονείς είναι το μέλλον, οι σπουδές, η επιλογή της κατάλληλης σχολής… Η επιστήμη της ψυχολογίας όμως έχει δημιουργήσει κάποια εργαλεία που μπορούν να δώσουν μια επιστημονική κατεύθυνση σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Εσείς ποια εργαλεία και μεθόδους εφαρμόζεται και πώς μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά;
Η περίοδος της εφηβείας είναι γεμάτη με αβεβαιότητα και ανησυχίες για το μέλλον, καθώς οι έφηβοι καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν την επαγγελματική τους ζωή και την προσωπική τους ανάπτυξη.
Στο 8aneon, στα πλαίσια των υπηρεσιών Επαγγελματικού Προσανατολισμού χρησιμοποιούνται διάφορα εργαλεία και προσεγγίσεις με στόχο οι έφηβοι να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να λάβουν αποφάσεις που θα τους επιτρέψουν να επιλέξουν το καλύτερο μονοπάτι για το μέλλον τους, μειώνοντας έτσι το άγχος και την ανασφάλεια.
Ένα από τα βασικά τεστ που χρησιμοποιούμε στο Κέντρο μας είναι το TRIODON μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η αξιολόγηση των ικανοτήτων, δεξιοτήτων και επαγγελματικών ενδιαφερόντων των ατόμων, με στόχο τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης πρότασης και επαγγελματικής καθοδήγησης.
Επιπρόσθετα, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης είναι ιδιαίτερα σημαντική για να βοηθήσουμε τους εφήβους να κατανοήσουν ποια είναι τα δυνατά τους σημεία και ποιες είναι οι προσωπικές τους αξίες και επιθυμίες. Μέσα από τεχνικές αυτοανάλυσης και ασκήσεων ενίσχυσης αυτοεκτίμησης, οι έφηβοι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους, καθώς και τις πεποιθήσεις που τους καθοδηγούν.
Μέσω ερωτηματολογίων που στοχεύουν στη διερεύνηση των αξιών και των ενδιαφερόντων, οι έφηβοι μπορούν να κατανοήσουν τι τους είναι πραγματικά σημαντικό, και να διαμορφώσουν μία πιο συνειδητοποιημένη εικόνα για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.
Επιπλέον η τεχνική SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound) βοηθά στην αποσαφήνιση των στόχων. Μέσω αυτής της μεθόδου, οι έφηβοι μαθαίνουν να θέτουν ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους για το μέλλον τους, αντί να αμφιβάλλουν για το ποιο δρόμο να ακολουθήσουν.
Τέλος το coaching είναι μια προσέγγιση που βοηθά στην ενίσχυση της αυτογνωσίας, στη διαχείριση στόχων και στην ενδυνάμωση της αίσθησης του ενδυναμωμένου ατόμου. Ο συνδυασμός της καθοδήγησης και της ενθάρρυνσης μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αποσαφηνίσουν τις προσωπικές τους προτιμήσεις και τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα, ενώ ταυτόχρονα τους ενθαρρύνει να αναγνωρίσουν τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Αντίστοιχα με τα παιδιά, και οι γονείς πλέον, όπως και όλοι οι άνθρωποι, διεδικούν τον προσωπικό τους χρόνο. Τελικά, πόσο σημαντικό είναι να βρίσκουμε «χρόνο για τον εαυτό μας»;
Πράγματι, οι γονείς πλέον διεκδικούν τον προσωπικό τους χρόνο και την προσωπική τους ανάπτυξη πολύ περισσότερο από παλαιότερα, ωστόσο η έλλειψη χρόνου είναι ένας βασικός παράγοντας που εμποδίζει το ταξίδι αυτογνωσίας τους.
Η γονική μέριμνα και η φροντίδα των παιδιών είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς και σημαντικούς ρόλους που μπορεί να έχει κάποιος στη ζωή του. Το 8aneon κατανοώντας την ανάγκη αυτή και θέλοντας να βοηθήσει τους γονείς να προχωρήσουν στο δικό τους ταξίδι αυτογνωσίας προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης τέκνων. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα ατομικά στον κάθε γονέα (ατομική ψυχοθεραπεία) αλλά και ως ζευγάρι (θεραπεία ζεύγους) να μπορεί, χωρίς έννοιες, να αφιερώσει αυτή την πολύτιμη ώρα στον ίδιο του τον εαυτό.
Σε αυτή την πολύτιμη ώρα θεραπείας, ο γονέας μπορεί να μιλήσει για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί και να νιώσει ότι είναι πραγματικά δική του στιγμή με την ανακούφιση που επιφέρει η βεβαιότητα ότι το παιδί διασκεδάζει μαζί με έμπειρους επαγγελματίες εξειδικευμένους στις παιδικές ανάγκες.
Ένας διαχρονικός προβληματισμός που εκφράζουν όσοι έχουν δοκιμάσει την ψυχοθεραπεία είναι ότι κινείται σε ένα θεωρητικό-διαλεκτικό επίπεδο το οποίο δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα στην καθημερινότητα, ωστόσο το 8aneon έχει μια πιο «βιωματική» και «δημιουργική» προσέγγιση όσον αφορά τη θεραπεία. Τελικά, πώς μπορούν όσα κερδίζουμε από την ψυχοθεραπεία και την ψυχανάλυση να εφαρμοστούν στη ζωή μας;
Η ψυχοθεραπεία είναι ένας τύπος θεραπείας που μπορεί να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων ψυχικής υγείας και συναισθηματικών προκλήσεων. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά επίσης, ορισμένοι τύποι ψυχοθεραπειών μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των αιτιών της πάθησης ενός ατόμου, ώστε το άτομο να μπορεί να λειτουργεί καλύτερα και να έχει ενισχυμένη νοητική συναισθηματική και σωματική ευεξία.
Ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, όλες οι σχολές ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιούν ψυχολογικές τεχνικές έχουν κάποια βασικά κοινά στοιχεία. Απαραίτητη θεωρείται η σχέση άνευ όρων αποδοχής που δημιουργείται μεταξύ του ειδικού και του θεραπευόμενου του, κατά την οποία ενθαρρύνεται να μιλήσει για όλες τις αγωνίες του και τις πιο προσωπικές του εμπειρίες σε ένα ασφαλές περιβάλλον χωρίς ηθικολογίες και κριτική για τη συμπεριφορά του. Οι θεραπευτές με τη ζεστή, γεμάτη αποδοχή στάση τους, ενθαρρύνουν και ενισχύουν την έκφραση όλων των απωθημένων χωρίς ίχνος ντροπής και αμηχανίας.
Η χρήση των βιωματικών ασκήσεων με τη βοήθεια της θεραπείας μέσω τέχνης (art- therapy), της θεραπείας Gestalt, των ασκήσεων μέσω γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), που χρησιμοποιούμε στο 8aneon, αποτελεί ένα ακόμα επιπρόσθετο εργαλείο που επιταχύνει και κάνει την θεραπεία πιο ευχάριστη και βοηθά την απόκτηση επίγνωσης και ανακούφισης του θεραπευόμενου. Δεδομένου ότι η βιωματική θεραπεία δεν είναι μόνο μια μορφή θεραπείας, ο θεραπευόμενος μπορεί να βρει τον εαυτό του να εστιάζει σε διαφορετικούς τύπους «πρακτικών» παρεμβάσεων και εμπειριών εκτός από τη θεραπεία ομιλίας. Με εξειδικευμένους θεραπευτές στις πρακτικές αυτές και με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, το 8aneon παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον τομέα της ψυχοθεραπείας
Με αρχή όλα τα παραπάνω, το 8aneon θέλοντας να εξελίξει και να βελτιώσει όλες τις υπηρεσίες της ψυχοθεραπείας, δημιούργησε ένα πρωτοποριακό εργαλείο που ενισχύει τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας και της αυτογνωσίας. Τα creative tools είναι εξειδικευμένα εργαλεία που έχουν εμπνευστεί οι δημιουργοί της Upd8ed Method και ιδρυτές του Κέντρου μας, Dr. Μαρία Λεβέντη και Dr. Ιωάννης Καρλαούζος. Όλοι οι θεραπευτές είναι εξειδικευμένοι στη χρήση αυτού του θεραπευτικού εργαλείου οι οποίοι έχουν δει άριστα αποτελέσματα κατά τη χρήση του τόσο σε νοητικό συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο.