Ακτή Βουλιαγμένης: Δεν θα γίνει παραχώρηση στον δήμο όπως στη Βάρκιζα – Το 2025 ο διεθνής διαγωνισμός
Ο δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης έχει εκδηλώσει την πρόθεση να αναλάβει τη διαχείριση της πλαζ από την ΕΤΑΔ, ενώ έχουν προκύψει μία σειρά από νομικά ζητήματα που η δημοτική αρχή θα επιδιώξει να παρουσιάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.
- 14/12/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Στη διαδικασία αξιοποίησης της Ακτής Βουλιαγμένης και της Ωκεανίδας με τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού εντός του 2025 πρόκειται να προχωρήσει η ΕΤΑΔ, θυγατρική του Υπερταμείου, που διαχειρίζεται σημαντικές εταιρείες του Δημοσίου μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), η ΔΕΘ Helexpo, η Διώρυγα Κορίνθου, αλλά και 23 περιφερειακά αεροδρόμια (όπως η Νέα Αγχίαλος), τα οποία διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Με βάση τον διαγωνισμό, επιδίωξη είναι να γίνει παραχώρηση της έκτασης σε ιδιώτη, ο οποίος θα καταθέσει την καλύτερη προσφορά στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας. Σε ερώτημα του NouPou για το κατά πόσο θα μπορούσε η έκταση της Ακτής Βουλιαγμένης να παραχωρηθεί στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ο οποίος εγείρει διεκδικήσεις για να αναλάβει ο ίδιος τη διαχείρισή του, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «εφόσον το επιθυμεί ο δήμος μπορεί να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό και σε περίπτωση που πλειοδοτήσει, να αναλάβει εκείνος την παραχώρηση». Ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να γίνει απευθείας παραχώρηση της έκτασης στον δήμο 3Β, όπως συνέβη με την Ακτή της Βάρκιζας, όπου στη συνέχεια ο δήμος μίσθωσε την έκταση σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Εγείρει διεκδικήσεις ο δήμος 3Β
Θα θυμίσουμε ότι ο δήμος 3Β προτίθεται να ανοίξει κεφάλαιο ιδιοκτησιακών διεκδικήσεων για το σύνολο της πλαζ. Η έκταση όπως είχε αναφέρει ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στο ΝouPou, έχει αφαιρεθεί από την ιδιοκτησία διαχείρισης του δήμου από το 1961 και έχουν προκύψει μία σειρά από νομικά ζητήματα που θα επιδιώξει να παρουσιάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Αυτή τη στιγμή εντός της Πλαζ υφίστανται τρεις καντίνες για τους λουόμενους, δύο εγκαταστάσεις εστίασης, γήπεδα τένις και βόλεϊ καθώς και χώρος στάθμευσης, χωρητικότητας 150 αυτοκινήτων. Η Ακτή Βουλιαγμένης έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 8.000 επισκέπτες σε ημερήσια βάση. Σημειώνεται ότι το παραλιακό μέτωπο της πλαζ εκτείνεται κατά μήκος 650 μέτρων ακτογραμμής.
Η δεκαετής δικαστική διαμάχη για την ανάκτηση της Ωκεανίδας
Το 2022 είχε γίνει μία πρώτη προσπάθεια διενέργειας ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού μόνο για το καφέ – εστιατόριο της Ωκεανίδας από πλευράς της ΕΤΑΔ, ο οποίος ακυρώθηκε με την ιδιοκτήτρια να επαναξιολογεί τη διαδικασία και να επιδιώκει ο μελλοντικός διαγωνισμός να περιλαμβάνει τόσο την Ακτή Βουλιαγμένης όσο και την Ωκεανίδα μαζί. Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος μισθωτής της Ωκεανίδας, είχε εξωθεί από την ΕΤΑΔ, η οποία είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι παρά τη λήξη της μεταξύ τους σύμβασης παρέμενε στο ακίνητο. Ειδικότερα, η ΕΤΑΔ, κατόπιν μακράς δικαστικής διαμάχης επί μία και πλέον δεκαετία, καθυστέρηση στην οποία συνετέλεσε και η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, δικαιώθηκε δικαστικά από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να θέσει τέρμα στην μακροχρόνια καταπάτηση του εν λόγω ακινήτου της, αποβάλλοντας τους αυθαίρετους κατόχους του και ανακτώντας και πάλι τον έλεγχο της Ωκεανίδας.
Το ακίνητο της Ωκεανίδας αποτελείται από έκταση επιφανείας 2.725 τ.μ., εντός της οποίας βρίσκεται το καφέ-εστιατόριο Ωκεανίδα που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1.127,20 τ.μ., καθώς και οικίσκος επιφάνειας 27,20 τ.μ. Η συνολική έκταση που καλύπτει η Ακτή Βουλιαγμένης ανέρχεται στα 58.000 τετραγωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της Ωκεανίδας.
Η ΕΤΑΔ έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια στην αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών. Βασική επιδίωξη της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου είναι να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία σε όλους τους επισκέπτες, μεγάλους και μικρούς. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της η Ακτή Βουλιαγμένης έχει ως στόχο να παρέχει ασφάλεια, υψηλές υπηρεσίες υγιεινής, σύγχρονο εξοπλισμό, ψηφιακές και εξατομικευμένες υπηρεσίες για τις ανάγκες του κάθε επισκέπτη, καθώς και πλήρη προσβασιμότητα στα ΑμεΑ με δωρεάν είσοδο αλλά και ειδική ράμπα εισόδου, εγκατάσταση πρόσβασης στη θάλασσα, χώρους στάθμευσης και ειδικές τουαλέτες. Μεταξύ των παροχών που προσφέρει η Ακτή είναι η διακεκριμένη ζώνη (AKTI GOLD), με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες κάθε επισκέπτη και όλης της οικογένειάς του, παρέχοντας τη δυνατότητα προκράτησης θέσης και ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίου μέσω της ιστοσελίδας (web tickets). Η ακτή υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί καθημερινά περί τους 8.000 λουόμενους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Η Ακτή εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 1960 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν και ξεκίνησε να λειτουργεί. Ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων στο λουτρικό συγκρότημα της Βουλιαγμένης βασίστηκε σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Προκόπη Bασιλειάδη, Περικλή Σακελλάριου, Eμμανουήλ Boυρέκα και του συνεργάτη τους Nίκου Π. Xατζημιχάλη.