Medouli: Το cozy εστιατόριο της Αργυρούπολης ανανεώθηκε και έβαλε τα γιορτινά του
Xmas Guide 2024Το Medouli στην Αργυρούπολη μας περιμένει και τις γιορτές για χαλαρωτικές εξόδους στην ατμοσφαιρική σάλα του, με προτάσεις γνήσιας κρεατοφαγίας και δημιουργικά πιάτα, αλλά και με δύο events – εμπειρία πάνω στον κόσμο του κρασιού και του wine pairing.
- 13/12/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Το Medouli μπήκε στον γαστρονομικό κόσμο της Αργυρούπολης – και, ευτυχώς, στις ζωές μας – τον περασμένο Οκτώβριο και από τότε νιώθουμε ότι είναι αυτό που ίσως έλειπε από την περιοχή.
Ο σεφ και ιδιοκτήτης Γιάννης Μουζακίτης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, διατηρεί ήδη πλούσια εμπειρία στον χώρο της εστίασης και της γαστρονομίας και πάντα ονειρευόταν να δημιουργήσει το δικό του εστιατόριο που θα αποτελούσε έναν ύμνο σε αυτό που αγαπά πολύ: το καλό κρέας. Κάπως έτσι, γεννήθηκε το Medouli, το οποίο ονόμασε έτσι διότι εξ αρχής είχε στόχο να προσφέρει σε όποιον περνά το κατώφλι του πιάτα που έχουν νοστιμιά που φτάνει μέχρι και το μεδούλι, που λέμε.
Άλλωστε το κρέας είναι ένα πεδίο που ο ίδιος κατέχει πολύ καλά, αφενός λόγω της οικογενειακής παράδοσης, με τους γονείς του να διατηρούν ψητοπωλείο στην Πάτρα, αφετέρου λόγω των σπουδών του, μέσω των οποίων ειδικεύτηκε σε αυτό το κομμάτι (σπούδασε μαγειρική με εξειδίκευση στο κρέας). Παράλληλα, μέσα από τα πόστα που πέρασε στην επαγγελματική του πορεία (μεταξύ αυτών και στον χώρο της κρεοπωλικής), έμαθε στην εντέλεια την τέχνη της σχάρας, ενώ φροντίζει ακόμη να διαβάζει και να ενημερώνεται διαρκώς.
Έτσι, το Medouli υποδέχεται τους επισκέπτες του σε έναν ψηλοτάβανο, ζεστό και φιλόξενο χώρο, όπου κυριαρχούν το ξύλο, τα θερμά χρώματα και η προσοχή στη λεπτομέρεια. Πρωταγωνιστικό στοιχείο και η open kitchen, που σου επιτρέπει να παρακολουθείς κάθε στάδιο της προετοιμασίας και του ψησίματος. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα μέρος ιδανικό για συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα, όπου μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικό κρασί, πραγματικά καλό φαγητό και γνώριμες γεύσεις, εμπλουτισμένες με εκείνη τη μικρή πινελιά που κάνει τη διαφορά σε κάθε εστιατόριο.
Το μενού, όπως καλά ξέρουμε πλέον, κινείται κυρίως σε ρυθμούς κρεατοφαγίας. Σφιχτό και χωρίς υπερβολές, σου δίνει ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Περιλαμβάνει διαχρονικές προτάσεις και ιδιαίτερες κοπές που ψήνονται με καλά μελετημένες τεχνικές, όπως η ζουμερή χοιρινή tomahawk, η flank steak και το trip-tip από black angus εισαγωγής ή η dry aged σπαλομπριζόλα που ωριμάζει υπομονετικά στον χώρο του εστιατορίου. Υπάρχει επίσης ξεχωριστό section με το κοτόπουλο (κοντοσούβλι, κοτόπουλο σούβλας, κοτόπουλο που ψήνεται στη βέργα κ.ά.), ενώ πολλά από τα πιάτα που βασίζονται στο κρέας συνδυάζονται με υλικά και sides που καταδεικνύουν τη δημιουργικότητα του σεφ και της ομάδας.
Βεβαίως, θα βρεις και τα «απαραίτητα» για τη μέση, που κινούνται σε γνώριμα και αγαπημένα μονοπάτια. Από δροσερές και νόστιμες σαλάτες μέχρι παραδοσιακές πίτες και αυτές τις τέλειες τηγανητές πατάτες με απάκι, αβγό μάτι και μία βελούδινη κρέμα γραβιέρας.
Τα νέα πιάτα του μενού
Στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία επίσκεψή μας, το Medouli ανανέωσε το μενού του με επιπλέον πιάτα – κάποια με βάση την εποχικότητα και τις πρώτες ύλες του χειμώνα και κάποιες νέες προτάσεις σε κρέας, που ελπίζουμε ότι θα βρουν μια διαχρονική θέση στον κατάλογό του.
Στις νέες προτάσεις ξεχωρίζουν η ζεστή σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, που σερβίρεται σε μία βάση από κρέμα κολοκύθας και τριμμένο κάστανο, ενώ συνδυάζεται με τσιγαριαστά χειμωνιάτικα λαχανικά, σβησμένα με λεμόνι, και τοματίνια κονφί.
Η σαλάτα με παντζάρι είναι νόστιμη και ιδιαίτερη, αφού το παντζάρι μαρινάρεται και συνδυάζεται με μους κατσικίσιου τυριού, καβουρδισμένο φουντούκι, αμύγδαλο και σιγομαγειρεμένο καραμελωμένο μήλο.
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι και η νέα, ανοιχτή πίτα με κρεμμύδι, ντομάτα, άνηθο, μαϊντανό, τζατζίκι και ζουμερό κοντοσούβλι, με χειροποίητη ζύμη που ψήνεται στη σχάρα.
Για τη μέση προτείνονται τα καπνιστά λουκάνικα με βελούδινη φάβα, ενώ στα κυρίως έχει προστεθεί ένα λουκάνικο μαύρου χοίρου ωρίμανσης, που παντρεύεται με ψητό μανούρι, μαρμελάδα μήλο και καψαλισμένη πιπεριά. Μπουκιά και συχώριο.
Προστέθηκαν, τέλος, δύο νέες μοσχαρίσιες κοπές: Το Oyster Blade – ένα steak που, χάρη στο λίπος του, γίνεται πολύ τρυφερό όταν ψηθεί σωστά – και το Flap Stake – μία ιδιαίτερη κοπή, λεπτή σε πάχος, αλλά με έντονη γεύση και ζουμερή.
Medouli: Η ιδανική πρόταση για μια comfort χριστουγεννιάτικη έξοδο
Αν και το Medouli διαθέτει έναν άνετο εξωτερικό χώρο, η σάλα του κλέβει πραγματικά την παράσταση, ειδικά για τις χειμερινές εξόδους. Αυτή την περίοδο, ο ήδη όμορφος εσωτερικός χώρος έχει «ντυθεί» γιορτινά, διατηρώντας τη ζεστή και minimal αισθητική που χαρακτηρίζει το εστιατόριο έτσι κι αλλιώς. Το αποτέλεσμα; Ένα ιδανικό σκηνικό για να απολαύσεις τις γιορτινές σου εξόδους.
Ο Δεκέμβρης είναι παράλληλα αφιερωμένος στο κρασί, αφού εν όψει των γιορτών πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο special events στα οποία το Medouli μας προσκαλεί για μία ενδιαφέρουσα γαστρο-οινική εμπειρία. Στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, το εστιατόριο θα φιλοξενήσει το Κτήμα Ντούκος και ετικέτες του αμπελώνα του, σε λευκό και κόκκινο κρασί. Ακόμη, λίγο πριν την έλευση του νέου χρόνου, στις 28 και 29 Δεκεμβρίου, φτάνει στο Medouli το Κτήμα Ζαφειράκη, με τις δικές του special ετικέτες. Το μενού, ειδικά για αυτές τις βραδιές, θα περιλαμβάνει επιπλέον γιορτινές επιλογές σε πιάτα, με τις αντίστοιχες προτάσεις για wine pairing.
Extra tip: Το εστιατόριο κανονικά παραμένει κλειστό τις Δευτέρες, όμως τη γιορτινή περίοδο και μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, μας περιμένει για φαγητό και κρασί και στο ξεκίνημα της εβδομάδας.