Στο Χαλί της Γλυφάδας, τα χαλιά έχουν ζωή, πάθος, και φέρνουν λίγη χριστουγεννιάτικη μαγεία
Xmas Guide 2024Στο νούμερο 70 της οδού Κύπρου στη Γλυφάδα θα βρεις χαλιά υψηλής ποιότητας, είτε για εσένα είτε για δώρο, αλλά κυρίως θα βρεις τους ανθρώπους που θα σε καθοδηγήσουν σωστά για ένα προϊόν που «είναι πολλά περισσότερα από κάτι που θα ζεστάνει το σπίτι σου».
- 19/12/2024
- Κείμενο: Κλέλια Φατούρου
«Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν προϊόντα, αλλά συναισθήματα». Με αυτή τη φράση με αποχαιρέτησε η Γεωργία Charndelina-Αργυρίου, το όνομα της οποίας είναι απόλυτα συνυφασμένο με το χειροποίητο χαλί. Το μαγαζί της, με το απόλυτα minimal και to the point όνομα «Χαλί», δεσπόζει στη Γλυφάδα εδώ και περίπου 30 χρόνια, και υπάρχει λόγος για αυτό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Handmade Rugs – Xali Glyfada (@xaliglyfada)
Μία γυναίκα που μεγάλωσε μέσα στα υφάσματα και τα βλέπει ως κάτι πολύ περισσότερο από μία δουλειά. «Ο πατέρας μου είχε βιομηχανία υφασμάτων και ήμουν πολύ κοντά στις υφές και το εμπόριο. Φίλοι μας Ανατολίτες έφερναν χαλιά από την Περσία, επομένως μεγάλωσα με αυτή την αισθητική. Ήταν ανέκαθεν κομμάτι του εαυτού μου. Το χαλί μπήκε στη ζωή μου το 1992, όταν ανοίξαμε μαγαζί στο Μοναστηράκι, απευθυνόμενοι κυρίως στον τουρισμό. Αφού πήγε πολύ καλά, τρία χρόνια μετά, αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε και την ελληνική αγορά. Ήρθαμε στη Γλυφάδα το 1995, σε μία εποχή όπου δεν υπήρχε τίποτα άλλο σε αυτόν τον δρόμο. Δουλέψαμε πολύ και σιγά σιγά αναπτύξαμε την επιχείρηση, με εξαγωγές αλλά και με πελάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που προμηθεύονται χαλιά για τα σπίτια τους στη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Κάιρο, την Αυστραλία, παντού. Τα χαλιά μας ταξιδεύουν κυριολεκτικά σε όλον τον κόσμο».
Τα ιδιαίτερα ταξίδια
«Πηγαίνω σε ιδιαίτερες χώρες. Το Ιράν έχει πόλεμο αυτήν τη στιγμή και δεν είναι εύκολο να πας. Αναγκάζομαι να πηγαίνω στο Πακιστάν, αλλά πραγματοποιώ ταξίδια και στην Ινδία και το Νεπάλ, εκεί όπου βρίσκεται όλη η παραγωγή των μοντέρνων χαλιών, από απλά μέχρι πολύ εκλεπτυσμένα, με λεπτές υφάνσεις και υλικά, όπως μαλλί Νέας Ζηλανδίας, κασμίρ, άλπακα, βικούνια, αληθινό μετάξι» περιγράφει η κ. Αργυρίου. «Αυτό συμβαίνει γιατί είναι χώρες που αποδέχονται άλλα χρώματα και σχέδια, και για αυτό τις επιλέγουν οι σχεδιαστές. Επίσης, βρίσκω αντίκες στο Ουζμπεκιστάν, αλλά σε μικρότερη κλίμακα».
Μου μιλά για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει σε αυτά τα ταξίδια. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο στην Ινδία έχει μουσώνες, όπου η ζέστη, η βροχή και η υγρασία είναι ανυπόφορες. «Έχει τύχει να αρρωστήσω ή να πρέπει να ταξιδέψω σε τρένο όρθια και σε πολύ περίεργες συνθήκες. Ωστόσο δεν με πειράζει, γιατί είναι σημαντικό να βγαίνουμε από το comfort zone μας, να γινόμαστε πιο ευέλικτοι και να βιώνουμε αυτές τις εμπειρίες. Την αγαπώ τη δουλειά μου».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Handmade Rugs – Xali Glyfada (@xaliglyfada)
Είναι πολύ σημαντικό για την ίδια να είναι δίπλα στους υφάντες και να μην αγοράζει από μεσάζοντες, όπως κάνουν οι περισσότεροι έμποροι, ειδικά στην Ελλάδα. Δεν επιλέγει τον εύκολο δρόμο, πηγαίνει στην πηγή, στον αργαλειό, εκεί όπου φτιάχνουν λίγα αλλά ποιοτικά χαλιά. «Το χαλί είναι κάτι ζωντανό, δεν είναι ένα βιομηχανικό προϊόν που αγοράζεις απλά για να ζεσταθείς», τονίζει.
Η σχέση των Ελλήνων με τα χαλιά
«Οι Έλληνες έχουν μία παράδοση σε αυτό, που τηρείται ακόμα, γιατί μεγαλώνουν σε σπίτια με χαλιά. Θα σου πω για τη μεσαία τάξη. Βλέπω τα νέα παιδιά που φτιάχνουν το δικό τους σπιτικό ή παντρεύονται και θέλουν να το φροντίσουν, σε αντίθεση με άλλες χώρες, που αρκούνται απλώς σε ένα κρεβάτι και μία τηλεόραση. Οι Έλληνες έχουν αισθητική και αγαπούν οτιδήποτε αφορά την οικογένεια, το σπίτι και τις αναμνήσεις τους» σχολιάζει η κ. Αργυρίου. «Έχουμε βέβαια εδώ τη συνήθεια να μαζεύουμε τα χαλιά την άνοιξη, αλλά σιγά σιγά αλλάζει κι αυτό, γιατί βλέπεις ότι έτσι αδειάζει το σπίτι. Είναι σαν να βγάζεις τους πίνακες. Συνεπώς, είτε απλώς τα αντικαθιστούν με πιο ελαφριά χαλιά, είτε δεν τα βγάζουν καθόλου, γιατί υπάρχει και ο κλιματισμός. Αυτό συμβαίνει και στο εξωτερικό, ακόμα και σε σπίτια δίπλα στη θάλασσα».
Οι φετινές τάσεις και η βασική συμβουλή της ειδικού
«Κάθε χρόνο υπάρχουν νέες τάσεις. Τώρα έχουμε τα χαλιά χωρίς σχήματα για τα πιο μοντέρνα σπίτια, αλλά και το back to the classics, σε πολύ πιο ήπιους τόνους. Σαν “σβησμένα” που ναι μεν έχουν κλασικό σχέδιο, αλλά σε μικρότερη ένταση» απαντάει όταν τη ρωτάω ποια χαλιά είναι στη μόδα σήμερα.
Σύμφωνα με την ίδια, το βασικό λάθος που κάνουν οι αγοραστές είναι στο μέγεθος. «Εμείς τους βοηθάμε ζητώντας τους διαστάσεις ώστε να μελετήσουμε τον χώρο, αλλά επισκεπτόμαστε και δωρεάν τα σπίτια, αν είναι πολύ ιδιαίτερα ή αν για παράδειγμα υπάρχουν πολλοί χώροι. Εκεί τους εξηγούμε πώς μπαίνουν τα χαλιά, και ποια σχέδια ταιριάζουν περισσότερο. Πολλοί επίσης φοβούνται το χρώμα και πέφτουν στην παγίδα του να επιλέγουν άχρωμα χαλιά, που ίσως σετάρονται με τους καναπέδες. Εμείς προτείνουμε, ακούγοντας πάντα τις ανάγκες τους, αλλά το 80% μάς εμπιστεύεται. Το ζητούμενο είναι να δίνουμε τη συμβουλή μας και να έχουμε ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα».
Τι πρέπει να προσέξουμε προτού προβούμε σε αγορά; «Η βασική συμβουλή μου είναι να αγοράζουμε από καταστήματα χειροποίητων χαλιών και όχι από επιπλάδικα που τυγχάνει να πωλούν και δύο-τρία χαλιά. Εμείς είμαστε οι ειδικοί, και δεν αναφέρομαι μόνο σε εμένα. Μόνο έτσι θα υπάρχει σωστή καθοδήγηση, πολλές επιλογές και ενημέρωση για το χαλί».
Χαλιά και Χριστούγεννα
«Οι γιορτές είναι μία στιγμή αγάπης και μοιράσματος για την οικογένεια, και υπάρχουν εκείνοι που αγοράζουν χαλιά για να έχουν ένα υπέροχο σπίτι. Δεν λείπουν όμως και τα δώρα, που σε εμάς θα βρουν σε πολύ καλές τιμές. Αντί να πάρεις γλυκά και λουλούδια, κάνεις ένα chic δώρο που θα μείνει. Μία μικρή μπουχάρα σε κόκκινο, μπλε, γκρι ή μπεζ που μπορεί να μπει στο χωλ, σε μία είσοδο ή πίσω από τον καναπέ, ένα χαλί tribal μπροστά στο τζάκι ή την κουζίνα για περισσότερη ατμόσφαιρα», μας λέει η κ. Αργυρίου.
Εξάλλου, το χαλί έχει χαρακτήρα, έχει πάθος και μεγάλη διάρκεια ζωής, αρκεί να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Αν το σκεφτείς, κάθε χαλί που έχουμε ή που θα αποκτήσουμε, μας συνοδεύει σε κάθε γλυκιά ανάμνηση με τους δικούς μας ανθρώπους, που είναι και το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.