Το Vintage Tostou σε περιμένει για brunch, με ή χωρίς παρέα
Xmas Guide 2024Το γνωστό στέκι της Γλυφάδας μπορεί να ανανέωσε ριζικά τον χώρο του, δεν άλλαξε όμως τη feel good φιλοσοφία του brunch του αλλά και το βασικό του concept: Όλα τα αντικείμενα εδώ είναι προς πώληση και δεν υπάρχουν πελάτες, υπάρχουν καλεσμένοι (που πολλές φορές γίνονται αγαπημένοι φίλοι).
- 24/12/2024
- Κείμενο: Κλέλια Φατούρου
Το brunch δεν είναι ένα γεύμα που απλώς συνδυάζει το πρωινό με το μεσημεριανό (breakfast and lunch). Είναι μία ιεροτελεστία που ξεκινά κάποιες μέρες πριν, όταν επιλέγεις το πού θα πας, με ποιον και ποια πιάτα θα γεμίσουν το τραπέζι. Πριν από 10 χρόνια, τα Σαββατοκύριακά μας είχαν έναν προορισμό. Τα μαγαζιά με καλό brunch, που ήταν πολλά και με παρόμοιες επιλογές σε φαγητό.
Στη συνέχεια, το brunch έγινε καθημερινότητα σε πολλούς χώρους εστίασης, και αφού εκπαιδεύσαμε τον ουρανίσκο μας, ξέρουμε πλέον πού να πάμε και πού πραγματικά αξίζει να φας αβγά ποσέ ή λαχταριστά pancakes. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Vintage Tostou.
Το all day cafė της Λαζαρίδου 8 στη Γλυφάδα δεν διαθέτει μόνο πολύ ωραίο brunch, αλλά και μια cool ατμόσφαιρα, με industrial ύφος και pop art λεπτομέρειες να ξεπηδούν από δω κι από κει. Μάλιστα, η διακόσμηση αλλάζει συνεχώς, καθώς στόχος της ομάδας είναι να υπάρχει μια διαρκής ανανέωση.
Όσον αφορά το όνομά του, το “Vintage Tostou” εμπνέεται από την αρχόντισσα Τοστού (ή Ψωμού) του 19ου αιώνα, για την οποία ο δημιουργός του Vintage Tostou, Σωτήρης Τσίκας, άκουγε από μικρός τη μαμά του να του αφηγείται παραμύθια
Το μενού του brunch προσφέρει πιάτα του κόσμου, ενώ οι statement προτάσεις είναι, σύμφωνα με τον Σωτήρη, το croque madame, το τοστ της Tostou και ο «Πύργος της Tostou», με ζύμη από αλεύρι ντίνκελ, γάλα ρυζιού και αλάτι Maldon, γεμισμένο με κοτόπουλο, μπέικον, ομελέτα, καπνιστά τυριά, μασκαρπόνε, ντομάτα και λόλα.
«Βρισκόμαστε σταθερά στη Γλυφάδα τα τελευταία 8 χρόνια και ό,τι φτιάχνουμε είναι πάντα φρέσκο και χειροποίητο, χρησιμοποιώντας αλεύρι ντίνκελ», λέει ο Σωτήρης. Οι ομελέτες, είτε με λαχανικά είτε με σολομό και αβοκάντο, είναι ακαταμάχητες, ενώ τα original pancakes Aunt Jemima, που έρχονται από την Αμερική, είναι ένα επίσης ένα πιάτο που δεν πρέπει να χάσεις.
Ένα ιδιαίτερο concept store
Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, όταν το Vintage Tostou ήταν στημένο σαν ένα σαλόνι της Belle Epoque, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της φιλοσοφίας του ήταν ότι τα έπιπλα και αντικείμενα που το διακοσμούσαν, μπορούσες να τα αγοράσεις. Έτσι, μπορεί να πήγαινες για έναν καφέ και να έφευγες με ένα ωραίο vintage κηροπήγιο ή ακόμα και με μια κλασική ξύλινη ροτόντα των αρχών του προηγούμενου αιώνα. «Ήμασταν οι πρώτοι που το κάναμε αυτό και το συνεχίζουμε γιατί είναι κάτι που ο κόσμος αγάπησε: Όλα όσα βρίσκονται στον χώρο είναι προς πώληση», λέει ο Σωτήρης.
«Έτσι κι αλλιώς, θέλω να αλλάζω πολύ συχνά τη διακόσμηση και να υπάρχει συνεχής ανανέωση, επομένως όλο αυτό λειτουργεί κι από τις δύο πλευρές: Ο κόσμος μπορεί να αγοράζει οτιδήποτε του κινεί το ενδιαφέρον κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να ανανεώνουμε τον χώρο μας. Τα κομμάτια τα διαλέγω όλα ένα προς ένα, με πάρα πολλή αγάπη και έρχονται από την Ιταλία και τη Γερμανία», προσθέτει. Αυτήν την περίοδο, όπως σου είπαμε, το Vintage Tostou κινείται σε πιο industrial ρυθμούς, με έντονο το χριστουγεννιάτικο στοιχείο, πάνω στην ώρα για να πιεις μία ζεστή σοκολάτα με το ανάλογο mood.
Το σημαντικό μήνυμα πίσω από τη φιλοσοφία του μαγαζιού
Η φιλοσοφία του Vintage Tostou κινείται γύρω από ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, που πρέπει να ακούγεται, ειδικότερα τώρα που διανύουμε την περίοδο των γιορτών. «Επειδή υπάρχει πολλή μοναξιά γενικά, δεν αναφερόμαστε σε εκείνους που έρχονται ως “πελάτες”, αλλά ως καλεσμένους στο σαλόνι μας. Ανοίξαμε έναν πολύ φιλόξενο χώρο, για να μπορεί να έρχεται όποιος θέλει, ακόμα και μόνος του» λέει ο Σωτήρης.
Ένας χώρος που απενοχοποιεί οποιονδήποτε νιώθει άσχημα όταν θέλει να βγει μόνος του για καφέ ή φαγητό, αλλά δεν βρίσκει (ή ενδεχομένως δεν έχει) παρέα. Και αυτό ίσως είναι το μοναδικό αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων για την ομάδα του Vintage Tostou.