Πλημμύρα στην παραλιακή: Κόντρα του Δήμου Αλίμου με ΕΥΔΑΠ για τα λύματα στην Ποσειδώνος
Σε κατάσταση χάους βρέθηκε η παραλιακή στο ύψος του Αλίμου, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες που διέκοψαν την κυκλοφορία προς Πειραιά - Ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης κατήγγειλε ότι η Ποσειδώνος γέμισε με λύματα, καθώς πλημμύρισε ο αγωγός αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ - Τι απαντά η εταιρία
- 27/12/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας έχει προκαλέσει η επέλαση της κακοκαιρίας από την ημέρα των Χριστουγέννων. Στην Αττική, μεγάλο πρόβλημα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις εντοπίστηκε και στα νότια προάστια.
Το βράδυ της Τετάρτης (25/12) η Ποσειδώνος πλημμύρισε στο ύψος του Αλίμου, από το ύψος της λεωφόρου Αλίμου μέχρι τη λεωφόρο Καλαμακίου, στο ρεύμα προς Πειραιά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.
Αθηναϊκή Ριβιέρα 10.000€ το τετραγωνικό#κακοκαιρια #χιονια #Χριστουγεννα #συνταγμα pic.twitter.com/VAm6Hza1lC— KlaiMan_Poutsarley_official 😎😎😎😎😎 ! ! ! Μaik (@klaimanpoutsarl) December 26, 2024
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης στον ΣΚΑΪ, η κατάσταση αυτή προκλήθηκε γιατί πλημμύρισε ο αγωγός αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ και εκτινάχτηκε το καπάκι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα λύματα μαζί με το νερό της βροχής να χυθούν στο οδόστρωμα πλημμυρίζοντας τη λεωφόρο, σπίτια και καταστήματα σε όλη την έκταση από την Λ. Αλίμου, μέχρι τη Λ. Καλαμακίου.
«Γέμισε το δίκτυο των ομβίων με τις ακαθαρσίες και φτάσανε μέχρι τη θάλασσα. Καταλαβαίνετε τι μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά έγινε εδώ χθες, η δυσοσμία είναι απερίγραπτη», κατήγγειλε ο δήμαρχος.
«Ήμασταν όλη νύχτα εδώ για να συντονίσουμε την κατάσταση, μολονότι δεν έχουμε την αρμοδιότητα ως δήμος. Γύρω στις 00:30 εκτινάχθηκε το καπάκι από το φρεάτιο της αποχέτευσης και άρχισε να πλημμυρίζει το οδόστρωμα με ακάθαρτα λύματα. Είναι ένα πρόβλημα πολλών χρόνων, δεκαετιών θα έλεγα, και διαρκώς η ΕΥΔΑΠ το μελετάει, διαρκώς το κοιτάει, το ετοιμάζει. Πρόσφατα έστειλα μία επιστολή στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ και είπα ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη πλέον γιατί ο κόσμος εδώ έχει συνέχεια προβλήματα. Δεν είναι μόνο ότι πλημμυρίζει και κλείνει ο δρόμος, χθες είχε κλείσει για 7 ώρες, προκαλούνται ζημιές και σε καταστήματα. Το πρόβλημα είναι από την κατασκευή του δικτύου της αποχέτευσης. Είναι ο κεντρικός αγωγός που πηγαίνει στην Ψυττάλεια και περνάει κάτω από την παραλιακή», συνέχισε ο Ανδρέας Κονδύλης.
Η απάντηση της ΕΥΔΑΠ για την πλημμύρα στην παραλιακή
Η ΕΥΔΑΠ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι δεν φέρει ευθύνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα στη συμβολή της οδού Κανάρη και λεωφόρου Ποσειδώνος στον Άλιμο και σημειώνει πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα όμβρια.
Σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης με αποτέλεσμα να ανοίγει το καπάκι του δικτύου αποχέτευσης στο συγκεκριμένο σημείο» και αυτό διότι έχουν γίνει 7.000 παράνομες συνδέσεις ομβρίων στον αγωγό αποχέτευσης από ιδιώτες στην ευρύτερη περιοχή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων για υπαιτιότητα της ΕΥΔΑΠ για το πλημμυρικό φαινόμενο στη συμβολή Κανάρη με την Λεωφόρο Ποσειδώνος, διευκρινίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα όμβρια.
Ωστόσο, το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης με αποτέλεσμα να ανοίγει το καπάκι του δικτύου αποχέτευσης στο συγκεκριμένο σημείο.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι από την Βάρκιζα έως τον Άλιμο έχουν γίνει παράνομες συνδέσεις ομβρίων από ιδιώτες στον αγωγό αποχέτευσης, για τις οποίες η ΕΥΔΑΠ λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και την διακοπή υδροδότησης ακινήτου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΥΔΑΠ υπάρχουν 7.000 ακίνητα στην περιοχή που έχουν κάνει παράνομη διοχέτευση ομβρίων στην αποχέτευση, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο των εισροών στο δίκτυο αποχέτευσης όταν βρέχει. Το πρόβλημα δε, διογκώνεται υπέρμετρα στις έντονες βροχοπτώσεις.
Η κινητοποίηση της ΕΥΔΑΠ ήταν άμεση με τα συνεργεία της Εταιρείας να επιχειρούν στο σημείο από τις 3.00 π.μ., αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία του συστήματος και καθαρίζοντας με εκπλύσεις το σημείο.
Η ΕΥΔΑΠ προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, θα ολοκληρώσει μελέτη, που έχει ήδη ανατεθεί, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, για κατασκευή νέου ανακουφιστικού αγωγού στην περιοχή και θα ανατεθεί το σχετικό έργο».
Σκυλακάκης: «Να αναλάβει η ΕΥΔΑΠ»
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας μίλησε στον ΣΚΑΪ για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη λεωφόρο Ποσειδώνος.
O Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο η ΕΥΔΑΠ να αναλάβει το σύνολο των εργασιών σε εκείνο το σημείο. «Το σύνολο στην Αττική πρέπει να το αναλάβει η ΕΥΔΑΠ για να ξέρουμε ποιος θα είναι ο απόλυτος υπεύθυνος. Χρειαζόμαστε ευελιξία για να είναι πιο γρήγορη και η ΕΥΔΑΠ», ανέφερε.
Πλημμυρισμένη παραλιακή: Δεν είναι η πρώτη φορά
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που πλημμυρίζει η παραλιακή. Τον περασμένο Μάρτιο, σοβαρά προβλήματα είχαν προκληθεί στην Ποσειδώνος στο ύψος της λεωφόρου Καλαμακίου με συσσώρευση υδάτων, μεγάλο μποτιλιάρισμα και οχήματα να σχηματίζουν ουρές πολλών χιλιομέτρων.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που πλημμυρίζει η παραλιακή. Τον περασμένο Μάρτιο, σοβαρά προβλήματα είχαν προκληθεί στην Ποσειδώνος στο ύψος της λεωφόρου Καλαμακίου με συσσώρευση υδάτων, μεγάλο μποτιλιάρισμα και οχήματα να σχηματίζουν ουρές πολλών χιλιομέτρων, ενώ το συγκεκριμένο σημείο έχει εδώ και χρόνια πολύ έντονο πρόβλημα δυσοσμίας.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αλίμου για τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, το πρόβλημα είναι δεκαετιών: ένα καπάκι φρεατίου που αναπηδά και πλημμυρίζει τον δρόμο με λύματα κάθε φορά που οι ουρανοί ανοίγουν. Αντί να αντιμετωπιστεί, όμως, παραμένει μια ανοιχτή πληγή.
«Τα φρεάτια των ομβρίων ήταν καθαρισμένα. Το πρόβλημα είναι το ίδιο το δίκτυο, το οποίο χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση» τόνισε ο δήμαρχος Αλίμου, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται η κατασκευή ενός νέου αγωγού για τα λύματα. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, που επικοινώνησε με την ΕΥΔΑΠ, η μελέτη για την αντικατάσταση του αγωγού θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2025, κάτι που σημαίνει ότι τα έργα κατασκευής δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το 2026. Μέχρι τότε, η περιοχή κινδυνεύει να αντιμετωπίσει και πάλι παρόμοια περιστατικά.