Γιατί επιβάλλει το τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Τι διαφορά έχει το νέο ετήσιο τέλος του Δήμου 3Β από τα δημοτικά τέλη, γιατί αποφασίστηκε η επιβολή του και πού θα πηγαίνουν τα χρήματα;
- 10/01/2025
- Κείμενο: Νίκη Μπάκουλη
Πρόσφατα, ο Δήμος 3Β (Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης) ανακοίνωσε πως από την 1η Μαρτίου θα επιβληθεί ένα νέο τέλος «Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης», κάτι που προκάλεσε μεταξύ άλλων την έντονη αντίδραση των ξενοδόχων, που σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για εισπρακτικό μέτρο που επιβαρύνει υπέρμετρα τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Το ετήσιο τέλος καθορίζει διαφορετικές χρεώσεις για ξενοδοχεία (12,6 ευρώ/τ.μ.), για (τουριστικές ή μη) κατοικίες (0,45 ευρώ/τ.μ.), για επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (8 ευρώ/τ.μ.) και εμπορικές επιχειρήσεις (επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ 8 ευρώ/τ.μ & επιχειρήσεις κάτω των 100 τ.μ 1,10 ευρώ/τ.μ.) επιβαρύνοντας δυσαναλόγως, όπως αναφέρει η Ένωση, τα ξενοδοχεία που αποτελούν σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή.
Πέραν των ξενοδόχων όμως, έντονα αντιδρούν και οι κάτοικοι του Δήμου για το ποσό που καλούνται να δίνουν κάθε χρόνο, μιας και το τέλος αφορά και κατοικίες που περιορίζονται στην οικιακή χρήση (και είναι 0,45 ευρώ/τ.μ.), κάτι που ήδη έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων μεταξύ των κατοίκων του Δήμου.
Σε σχετικό post που έγινε σε σελίδα δημοτών στο Facebook, δεκάδες ήταν αυτοί που εξέφρασαν τον εκνευρισμό και την απελπισία τους για την επιπλέον δαπάνη -τη στιγμή που πληρώνουν ήδη δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Πολλοί επισήμαναν πως τα δημοτικά τέλη του Δήμου 3Β είναι υπέρογκα (κάτι που θα διερευνήσουμε παρακάτω αν ισχύει). Από την άλλη, χρήστης εξήγησε πως για ένα σπίτι 120 τετραγωνικών μέτρων, αξίας 600.000 ευρώ, το ετήσιο τέλος θα είναι περίπου 50 ευρώ. Πρόσθεσε ότι με αυτά τα χρήματα, ο δήμος θα έχει ρευστότητα να κάνει περισσότερα έργα που έχουν ανάγκη οι δημότες. Όπως αθλητικές εγκαταστάσεις.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Γιατί πληρώνουμε δημοτικά τέλη
Σύμφωνα με τον νόμο, τα δημοτικά τέλη είναι υποχρεωτικές χρηματικές εισφορές που καταβάλλουν οι πολίτες προς τον δήμο στον οποίο ανήκουν. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση υπηρεσιών και έργων που παρέχει ο δήμος. Στη λίστα ανήκουν η καθαριότητα, ο φωτισμός (συντήρηση και λειτουργία του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού), οι δημόσιες υποδομές (κατασκευή, συντήρηση, βελτίωση, αποκατάσταση βλαβών), αλλά και παροχές, όπως αυτές που είναι σχετικές με την κοινωνική πρόνοια και τα πολιτιστικά προγράμματα.
Συνήθως υπολογίζονται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και τη χρήση του (κατοικία, επαγγελματικός χώρος) και συμπεριλαμβάνονται στον λογαριασμό του ρεύματος, καθώς οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας τα εισπράττουν για λογαριασμό του δήμου. Από αυτά απαλλάσσονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα άτομα με αναπηρία (+67%), οι άποροι-δικαιούχοι ΚΕΑ και οι πολύτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ.
Η εξίσωση που ‘βγάζει’ τα δημοτικά τέλη του όποιου δήμου, είναι [ Εμβαδόν Ακινήτου (τ.μ. – όπως δηλώνονται στο Ε9) Χ Συντελεστής Δημοτικών Τελών (€/τ.μ., δηλαδή το ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο που καθορίζει κάθε δήμος -ο συντελεστής ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ανά κατηγορία χρήσεως των ακινήτων)]. Για παράδειγμα, για ένα ακίνητο 80 τετραγωνικών μέτρων και με συντελεστή δημοτικών τελών του δήμου στα 1,5 ευρώ το τ.μ., τα δημοτικά τέλη είναι 120 ευρώ. Το ποσό αυτό εμφανίζεται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του, και δεν ηλεκτροδοτούνται, απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά.
Ο πιο ακριβός δήμος των νοτίων προαστίων
Λίστα του 2021 αποκάλυπτε πως ο μόνος δήμος των Νοτίων Προαστίων που εμφανίζεται στην πεντάδα με τα πιο ακριβά δημοτικά τέλη στην Αττική ήταν αυτός της Νέας Σμύρνης (1,55 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Το 2025 ωστόσο, το νέο ρεκόρ ανήκει στη Γλυφάδα (περίπου 1,80 ευρώ το τ.μ. για κατοικίες), περιοχή που έχει από τις πιο ακριβές τιμές ζώνης. Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης είναι στα 1,60 ευρώ, με την άλλη άκρη της λίστας να ανήκει στους Δήμους Ηλιούπολης και Καλλιθέας (1,45 ευρώ), που έχουν τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στα νότια προάστια.
Παρεμπιπτόντως, από το 2021 έως σήμερα τα τέλη στη Νέα Σμύρνη είναι ίδια, με πολλούς δήμους να τα κρατούν σταθερά για χρόνια. Όπως για παράδειγμα αυτοί του Αλίμου και της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (από το 2020 είναι 1,50 ευρώ το τ.μ.). Ένα αντιπαράδειγμα είναι το Παλαιό Φάληρο που προχώρησε σε αύξηση (από 1,18 ευρώ το τ.μ. σε 1,54 ευρώ).
Από το 2009 έως το 2024 ο Δήμος 3Β «έχασε» 1.700.000.000 ευρώ
Σε επικοινωνία του NouPou με το γραφείο του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, επισημάνθηκε ότι το 2009 η κυβέρνηση ουσιαστικά αφαίρεσε από τους δήμους το μεγαλύτερο μέρος του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων (φορολογική υποχρέωση που επιβάλλεται στις ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, για τη διαμονή επισκεπτών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου). Για την ακρίβεια, το μείωσε από 2% σε 0,5%, με τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να χάνει από τα δημοτικά ταμεία έκτοτε (2009-2024) το ποσό των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Διευκρινίζεται μάλιστα από την πλευρά της δημοτικής αρχής ότι το Δημοτικό Συμβούλιο προέβη στο ανταποδοτικό τέλος που επιμερίζει το οικονομικό βάρος μεταξύ των δημοτών, ανάλογα με την επιβάρυνση που δημιουργούν στην πόλη. Για αυτό και άλλο είναι το ποσό χρέωσης στις κατοικίες, άλλο στις μικρές επιχειρήσεις και άλλο στις μεγαλύτερες.
Πού θα διατεθούν τα χρήματα του τέλους «Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης» του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
Όπως επισημάνθηκε στο NouPou από το γραφείο του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, τα χρήματα του τέλους «Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης» θα διατεθούν για να εξασφαλιστούν οι λίγοι χώροι που υπάρχουν εντός των ορίων του δήμου και παραμένουν ελεύθεροι, προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινόχρηστη χρήση και να τακτοποιηθούν κοινωφελείς ανάγκες που πολλαπλασιάζονται, όπως αυξάνονται οι κάτοικοι.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα δοθούν σε αθλητικές, πολιτιστικές και διοικητικές υποδομές, που θα δημιουργούν με αυτοχρηματοδότηση. Τονίστηκε μάλιστα ότι η είσπραξη θα πιστώνεται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού και θα έχει 12ετη διάρκεια.