Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου: Νέα παραλία θα δημιουργηθεί στο Aenaon
Παρακολουθήσαμε την τακτική συνέλευση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με μοναδικό θέμα συζήτησης το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου Aenaon. Αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες και νέα παραλία από την πλευρά του Κηφισού μεταξύ των αναπτύξεων που σχεδιάζονται
- 23/01/2025
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου κατασκευής του Μητροπολιτικού Πάρκου «ΑΕΝΑΟΝ». Αυτό ανέφερε στο πλαίσιο της τακτικής συνέλευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς.«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών», είπε μεταξύ άλλων.
«Το έργο βασίζεται στις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, με σεβασμό στο πράσινο αποτύπωμα και τον δημόσιο χώρο», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης. Θυμίζουμε ότι στην έκταση πρόκειται να ενσωματωθεί και το γήπεδο του Tae Kwon Do, έργο για το οποίο αναμένεται να διασφαλίσει η περιφέρεια επιπλέον πόρους 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή τη στιγμή γίνεται η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, ώστε να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Έως το τέλος του έτους αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης και από τις αρχές του 2026 θα ξεκινήσει η κατασκευή, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2028.
Οι αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus – υιοθετήθηκαν από την ΕΕ το 2021 – στις οποίες θα βασιστεί η κατασκευή, σχετίζονται με τη συμπερίληψη σε όλα τα στάδια αλλά και τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Με βάση αυτές τις αρχές, προβλέπεται η αναβάθμιση της σχέσης του πάρκου με την πόλη, η αναβάθμιση της θαλάσσιας εμπειρίας, η ενίσχυση της εμπειρίας του πάρκου, η αξιοποίηση και ανάδειξη της ολυμπιακής κληρονομιάς, η ενίσχυση της συνδεσιμότητας, της κινητικότητας και της διαπερατότητας του πάρκου, καθώς και η πράσινη μετάβαση και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.
Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 480 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση αφορά σε έργα υποδομής που ήδη υλοποιήθηκαν με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2021. Η δεύτερη φάση αφορά σε έργα 370 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πάρκου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Την ευθύνη διαχείρισης της λειτουργίας του πάρκου θα έχει φορέας ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί με την εμπλοκή σε αυτών και των όμορων δήμων.
Χώρος κολύμβησης δίπλα στον Ιλισσό
Δίπλα στην περιοχή του Ιλισού θα δημιουργηθεί μία περιοχή που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για κολύμβηση, ενώ σήμερα είναι πλήρως ανεκμετάλλευτη. Θα πραγματοποιηθεί αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση όλων των υποδομών όπως είναι το γήπεδο του beach volley που θα μετατραπεί σε αμφιθέατρο πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων. Στα γραμμικά κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες θα αλλάξουν οι οροφές και θα προστεθεί έντονη φύτευση.
Στη ζώνη των παλιών ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ανοιχτές για όλους τους επισκέπτες. Δεν θα κατεδαφιστούν αλλά θα αναβαθμιστούν ενεργειακά και θα ενισχυθούν με τη δημιουργία ενός πράσινου περιπάτου στην οροφή τους.
Επιπλέον θα κατασκευαστεί μία νέα παραλία προς την πλευρά του Κηφισού, από όπου θα γίνεται η πρόσβαση του κοινού.
Πέντε διαφορετικοί θεματικοί άξονες μέσα στο πάρκο
Ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας έργων της Περιφέρειας, Μίλτος Κύρκος, ανέφερε ότι η περιοχή ήταν πλήρως απαξιωμένη τα τελευταία χρόνια και μη προσβάσιμη στο κοινό της Αθήνας και του Πειραιά. Η περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο, έπρεπε να αλλάξει και να συνδεθεί η θάλασσα με την πόλη. «Αποκαθίσταται μία σχέση χιλιετιών με ανάκτηση της συνοχής της πόλης με τη θάλασσα και αναβαθμίζεται το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου σε εφαρμογή του αρχιτέκτονα Renzo Piano. Η σύνδεση υλοποιείται με δύο πλατείες γεφύρωσης και με πέντε θεματικούς άξονες. Ο κάθε άξονας έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Θα περιλαμβάνει τους άξονες για τη φύση και την επιστήμη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον ναυταθλητισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα συνδέουν την πόλη της Καλλιθέας με το πάρκο. Καταφέρνουμε να φέρουμε τη θάλασσα στην πόλη με την ανάδειξη παραμελημένου Ιλισού, μέσω του Κηφισού και μέσω της διεισδύσεως ανοιχτών καναλιών μέσα στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου και τη δημιουργία κολυμβητικών δεξαμενών. Θέλουμε να αναδείξουμε την περιοχή και ως θαλάσσιο προορισμό. Οι πέντε θεματικοί άξονες θα διαπερνούν την περιοχή και θα φτάνουν και σε τμήματα του αστικού ιστού, καθώς πλαισιώνονται από διάφανή, φιλικά περιβαλλοντικά κτίρια που θα φιλοξενούν δραστηριότητες και σε σχέση με τις θεματικές ενότητες που έχουν τα πάρκα. Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πισίνες για μπάνιο και αθλοπεδιές. Στους ίδιους χώρους με τις πισίνες χωροθετούνται υπόσκαφα κτίρια για υποστηρικτικές ψυχαγωγικές και πολιτιστικές λειτουργίες».
Στόχος της κατασκευής είναι το πάρκο να αποτελεί έναν προσβάσιμο χώρο από όλους τους πολίτες με διαμόρφωση κατάλληλων ραμπών, σκαλών και, σε δύο από τους πέντε θεματικούς άξονες, με τη χρήση ανελκυστήρων πλαγιάς.
Σε ό,τι αφορά τη θάλασσα, αυτή θα έχει περίοπτη θέση στο Μητροπολιτικό Πάρκο. Θα συμβάλλει στην ελκυστικότητα της περιοχής, προσελκύοντας πολίτες κάθε ηλικίας που θα προσέρχονται σε αυτούς τους χώρους.
Προσέλκυση 3,8 εκατομμυρίων επισκεπτών τον χρόνο
Το Μητροπολιτικό Πάρκο εκτιμάται ότι θα προσελκύει 3,8 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο και ότι θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της σχέσης με τη θάλασσα. Αναμένεται επίσης να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης γεωγραφικής ζώνης.
Aenaon: Το πάρκο σε αριθμούς
Το πάρκο θα έχει έκταση 540 στρέμματα, με 4.000 φυτεύσεις νέων δέντρων, 210.000 φυτά διαφόρων κατηγοριών, 250 στρέμματα νέων χώρων πρασίνου, επιπλέον από τους λοιπούς χώρους και διαδρόμους που θα κατασκευαστούν από φυσικά υλικά. Το 73% του χώρου θα κατασκευαστεί από υλικά απολύτως φυσικά.
Προβλέπεται αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και νέα κτίρια 5.700 τ.μ. με κτίρια για αθλητικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Θα δημιουργηθούν τρεις νέοι χώροι στάθμευσης 850 αυτοκινήτων, ενώ το πάρκο αναπτύσσεται παράλληλα με τις γραμμές του τραμ και θα μπορεί να εξυπηρετείται η λειτουργία του από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Φάληρο.
Επίσης θα υπάρχει ποδηλατόδρομος 1,4 χιλιομέτρων, που θα ενωθεί με το έργο από την Καλλιθέα έως τη Βουλιαγμένη, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.