Οι dog walkers υπάρχουν ανάμεσά μας

Συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο, dog walker που δραστηριοποιείται στη Νέα Σμύρνη και στις γύρω περιοχές, και μάθαμε πώς είναι να βγάζεις σκύλους βόλτα για να βγάλεις το μεροκάματο ή το χαρτζιλίκι σου - και ταυτόχρονα να κάνεις το καλύτερο session ψυχοθεραπείας.
- 13/02/2025
- Κείμενο: Νίκη Μπάκουλη
- Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσιρόπουλος
Θυμάμαι να πηγαίνω βόλτα τους σκύλους μου με σπαστική κολίτιδα, με πυρετό, με πρησμένο αστράγαλο μετά την επίσκεψη σε νοσοκομείο (για να βρουν τον λόγο που το πόδι μου είχε γίνει «τούμπανο») και υπό την όποια άλλη συνθήκη. Όπως θυμάμαι και να μην πηγαίνω βόλτες τον πρώτο σκύλο μου, γιατί δούλευα τότε 13 ώρες την ημέρα και -ας χρησιμοποιηθεί εναντίον μου, το αξίζω- δεν ήξερα πως είναι βασική ανάγκη του κατοικιδίου μου. Δεν μου το είχε πει κανείς, δεν ρώτησα και είχα την Κάρμα εγκλωβισμένη στο διαμέρισμα όλη την ημέρα. Μοιραία εκείνη έκανε ζημιές κι εγώ τη σοπράνο.
Από όταν αντιλήφθηκα τις πραγματικές ευθύνες που είχε η λατρεία μου για τους σκύλους, τις ανέλαβα εξ ολοκλήρου με χαρά. Εννοώ ότι δεν θεωρώ πως είναι υποχρέωσή μου οι -μεγάλες- βόλτες τους. Είναι απόλαυση δική μου, αφού τις χρησιμοποιώ για την αποσυμπίεσή μου.
Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα για να αδειάζω το μυαλό μου από έναν περίπατο με τη Μισιρλού. Αφήνω το κινητό στο σπίτι και απολαμβάνω τη διαδρομή που αν ήμουν μόνη θα με κούραζε και μόνο ως σκέψη. Θα ήθελα όμως, να υπάρχει κάποιος που να μπορώ να εμπιστευτώ όταν τίθεται θέμα υγείας. Στο μυαλό μου είναι σαν να είδα χθες την εικόνα μιας γυναίκας που περιδιάβαινε δρόμους της Νέας Υόρκης, με 10 σκύλους για παρέα.
Κάπως έτσι έμαθα πως σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχουν dog walkers. Δεν είχα την παραμικρή προσδοκία να υπάρχουν στην Ελλάδα.
Προς μεγάλη μου χαρά, διαπιστώνω ότι πια είναι κάτι που υπάρχει και στην ημεδαπή. Μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο με ‘έβγαλε’ στο Τhe Dog walker Athens, το Johnnie Dog Walker, το Fido pet services, το Pet Sitting Athens και το Pet Services, πριν εντοπίσω και την Dog Walker Fwteinh στο PetBacker, πλατφόρμα που συνδέει τα κατοικίδια με pet lovers παγκοσμίως. Τώρα λειτουργεί και στην Ελλάδα.
Εκεί μπορείτε να βρείτε έναν άνθρωπο να περπατήσει τον σκύλο σας, αν εσείς δεν μπορείτε, αλλά και κάποιον να του κάνει παρέα, αν τυχόν έχετε να κάνετε κάποιο ταξίδι.
Επειδή έχω τα θεματάκια μου με την ευημερία των σκύλων μου (και δη τη διαχείριση του άγχους τους), θα προτιμούσα αντί να τους πάω σε ένα σπίτι ή μια επιχείρηση (του petkeeper), να έρχεται εκείνος στο δικό μου σπίτι (όπου τα ζώα μου νιώθουν άνετα -είναι ο χώρος τους) για να τους κάνει παρέα για κάποιες ώρες και να τακτοποιεί τις βόλτες τους.
Ο Κωνσταντίνος, dog walker που δραστηριοποιείται στη Νέα Σμύρνη και στις γύρω περιοχές, με ενημέρωσε πως αυτή είναι μια από τις υπηρεσίες που προσφέρει. «Οι σκύλοι είναι ανθρωποκεντρικά όντα. Θέλουν να είναι στον χώρο τους άνθρωποι που γνωρίζουν. Αισθάνονται ασφάλεια. Φροντίζω να είμαι τυπικός και να κάθομαι για ώρες με το ζώο. Συχνά, μου ζητούν να προσέχω τον χώρο, μην τυχόν και κάνει ο σκύλος… τρελίτσες». Όπου ‘τρελίτσες’ είναι οι ανάγκες του.
Με τον Κωνσταντίνο «γνωριστήκαμε» μέσω σελίδας πολιτών της Νέας Σμύρνης στο Facebook, όπου ένας κάτοικος αναζητούσε dog walker. Όπως μου είπε, τα social media είναι ο κύριος τρόπος που τον βρίσκουν άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθεί με τον σκύλο τους στα νότια προάστια. Για την ακρίβεια, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο και Άγιο Δημήτριο «και ίσως Νέο Κόσμο που επίσης είναι κοντά και είναι εύκολη η πρόσβαση».
Συναντηθήκαμε στο Πάρκο του Παππά (για τους μη locals, την Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης), μέρος που προτιμούν οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σκύλους για τις βόλτες τους, καθώς και οι ίδιοι απολαμβάνουν την ιδιαίτερη συνθήκη που έχει δημιουργήσει ο δήμος κάτω από την Εστία. Μετά το «γεια, είμαι η Νίκη», «γεια, είμαι ο Κωνσταντίνος», ακολούθησαν οι πληροφορίες που συνηθίζουμε να μοιραζόμαστε οι κηδεμόνες τριχωτών πλασμάτων.
Ο Κωνσταντίνος λοιπόν, έχει τρεις γάτες και πριν ενάμιση χρόνο υιοθέτησε έναν σκύλο από καταφύγιο. Τα αιλουροειδή τον δέχθηκαν αμέσως. Τον είχε μια ηλικιωμένη, μαζί με πολλά άλλα ζώα, παρατημένο στη μοίρα του, πριν διασωθεί. Απέκτησε όμως πολλές φοβίες (με ανθρώπους και άλλους σκύλους). Πριν από λίγους μήνες εμφάνισε κρίσεις επιληψίας. Χρειάζεται συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή -συγκεκριμένες ώρες- κι εκείνος φροντίζει ό,τι άλλο και αν κάνει, να είναι συνεπής.
Τις υπόλοιπες ώρες εργάζεται ως θυρωρός και όταν τελειώνει ασχολείται «με αυτό που με κάνει να νιώθω χαρούμενος: τις βόλτες των σκύλων». Πώς άρχισε να ασχολείται με αυτό; «Πριν από δυο χρόνια αναζητούσα μια part time δουλειά. Σκέφτηκα πως μοιραζόμουν τη ζωή μου με ζώα από την ημέρα που γεννήθηκα, οπότε γιατί όχι;».
Τα πρώτα αιτήματα για dog walking «προέκυψαν από φίλους που ήθελαν να πάνε διακοπές. Έχω βοηθήσει και με άλλα σκυλάκια στη Νέα Σμύρνη και το Παλαιό Φάληρο. Έχω γνωρίσει πολλές περιπτώσεις. Κάποιες ήταν και δύσκολες».
Τι εννοεί; Αν είχε να προτείνει κάτι σε ενδεχόμενους πελάτες είναι πριν από την πρώτη βόλτα του Κωνσταντίνου με το ζώο τους «να γίνει μια γνωριμία. Δηλαδή, να δώσουμε ένα ραντεβού, να με δει ο σκύλος, να με μυρίσει, προκειμένου όταν με ξαναδεί και τον πάρω για βόλτα να μην πάθει πανικό που βλέπει τη ‘μαμά’ του ή τον ‘μπαμπά’ του να φεύγει. Ενδέχεται εν τω μεταξύ, να μην συμπαθήσει ο σκύλος τον εκάστοτε dog walker. Οι σκύλοι έχουν τρομερή διαίσθηση. Καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα τι ‘κουμάσι’ είναι ο άλλος. Εν τούτοις, δεν είμαστε όλοι για όλους. Για αυτό και πάντα πρέπει να γίνεται μια πρώτη γνωριμία με το ζώο».
Έπειτα, εφόσον όλα πάνε καλά «βάσει της ηλικίας και των αναγκών του ζώου, κάνουμε δυο βόλτες την ημέρα, διάρκειας από μισή έως μία ώρα, στις ώρες που συμφωνούμε». Εξηγεί πως για να είναι πιο αποτελεσματικός, ζητά από τον κηδεμόνα να τον ενημερώνει για τις συνήθειες του ζώου, «τυχόν φοβίες ή προτιμήσεις ή αν τρώει πράγματα από το έδαφος κλπ».
Ο Κωνσταντίνος δεν προτιμά να πηγαίνει πολλούς σκύλους μαζί για βόλτα. «Προτιμώ να τα πηγαίνω μόνα τους», για να είναι βέβαιος πως δεν θα στρεσαριστούν περιττά και «για να το απολαύσουν. Να κοιτάξουν, να μυρίσουν, να παίξουν. Δεν γίνεται κάτι εκβιαστικά».
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαγγελματίας dog walker (δεν υπάρχει κάποιου είδους πιστοποίηση) και για αυτό οι τιμές των dog walkers διαφέρουν ανά περίπτωση. Ο Κωνσταντίνος δεν χρεώνει πολλά χρήματα, καθώς όπως λέει «οι καιροί είναι δύσκολοι. Δεν μπορώ να ζητώ τρελά πράγματα. Συζητάμε με κάθε κηδεμόνα το οικονομικό, ανάλογα και με το τι θέλει ο καθένας».
Το ιδανικό στο μυαλό του θα ήταν να συνεργαστεί με 3-4 άλλους ανθρώπους που απολαμβάνουν να ασχολούνται με τα ζώα και να δημιουργήσουν μαζί μια εταιρεία dog walking «προκειμένου να υπάρχει και μεγαλύτερη ευελιξία με τις ώρες και τον αριθμό των ζώων που θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Υπάρχει ωραιότερο πράγμα να ασχολείσαι με ζώα, ως βασική σου δουλειά; Νιώθω πως προσφέρω κάτι που έχει σημασία. Βοηθώ τα γλυκούλια να νιώθουν χαρούμενα και με βοηθούν να νιώθω κι εγώ καλά».
Πριν αποχαιρετιστούμε τον ρωτώ πόσο άλλαξε η κατάσταση μετά την πανδημία, όταν αυξήθηκαν κατακόρυφα οι κηδεμόνες ζώων και δη σκύλων -αφού στην καραντίνα οι κηδεμόνες τους εξασφάλιζαν και το ελεύθερο να είναι εκτός σπιτιού. «Όντως υπάρχει αύξηση σε αριθμό, αλλά και σε επίπεδο επίγνωσης των ευθυνών. Οι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τα ζώα που υιοθετούν. Τα φροντίζουν και προσπαθούν να τους παρέχουν ό,τι έχουν ανάγκη. Αυτό ήταν που ευνόησε και την ύπαρξη των dog walkers. Υπάρχει ζήτηση. Δεν είναι τεράστια εδώ, όπως ακούω ότι συμβαίνει σε άλλα προάστια. Ίσως όμως, αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουν πολλοί πως υπάρχει η δυνατότητα του dog walking. Για αυτό όμως, είμαστε εμείς εδώ».