Πως είναι να πίνεις cocktail από τα χέρια ενός από τους κορυφαίους barmen του πλανήτη
Aυτό θα διαπιστώσουν από πρώτο χέρι όσοι βρεθούν στο Αrk την Παρασκευή 15/12 για να δοκιμάσουν τις εμπνευσμένες δημιουργίες του βραβευμένου Σλοβάκου Marian Beke, ενός πραγματικού θρύλου της bartending σκηνής.
- 14/01/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Στο συγκεκριμένο one-of-a-kind party πρωταγωνιστής θα είναι ο Marian Beke, που θα φτιάξει για όλους εμάς τα γνωστά εμπνευσμένα cocktail του, μαζί με τον bar manager του Ark -και υποψήφιο Worldclass Bartender- Θάνο Κριμπούρα και με μουσική υπόκρουση από τον resident dj John Varelas.
Ιδανική κατάληξη στα διήμερα sold out (με συμμετοχές και από το εξωτερικό) Bartender Masterclasses by Ark (14/01 &15/01), ένα θεσμό που εγκαινιάζει φέτος το Ark με αυτόν ως πρώτο καλεσμένο, που ο -φημισμένος από το Λονδρέζικο Nightjar- Beke ήρθε στην Αθήνα για να διδάξει.
Εκεί όπου, πέρα από επίδειξη τεχνικής και ανάλυσης της φιλοσοφίας του (θεωρείται πρωτοπόρος στα εμπνευσμένα cocktails, ενώ η δημιουργικότητα του πίσω από το bar είναι ανεξέλεγκτη) θα μιλήσει για τα παγκόσμια trends αλλά και για τα ελληνικά τοπικά προϊόντα και πως αυτά μπορούν να αναδειχθούν σε ένα cocktail.
Mια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά ένα πραγματικό δεξιοτέχνη του είδους, που ξεκίνησε στα 13 του δουλεύοντας στο wine cellar του πατέρα του στην Bratislava και, αργότερα, μετακόμισε στο -διάσημο για την cocktail κουλτούρα του- Λονδίνο.
‘Η πρώτη φορά που είδα ένα bartender να φτιάχνει cocktail ήταν όταν ήμουν 18 ετών στην Πράγα. Από τότε ήξερα ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου’
Καταφέρνοντας, μέσα σε ελάχιστα χρόνια (ειδικά μετά την έναρξη της θητείας του στο speakeasy Nightjar) να φτάσει στην κορυφή, να κερδίσει δεκάδες έγκριτα βραβεία του χώρου και να γυρίζει πλέον όλο τον πλανήτη διδάσκοντας σε σεμινάρια (Ινδία, Σιγκαπούρη, Κίνα, Ινδονησία, Ρωσία, ΗΠΑ).
‘Η πρώτη μου δουλειά στο Λονδίνο ήταν στο Soho Attica Club ως βοηθός. Στόχος μου ήταν να βελτιώσω πρώτα τα αγγλικά μου (έκανα τα βράδια μαθήματα) και μετά να βρεθώ πίσω από το bar’
Όλα αυτά όμως είναι περιττά. Όπως είναι περιττό να μιλήσουμε για την αέναη αναζήτηση νέων πρωτοποριακών υλικών από όλον τον πλανήτη, στην οποία επιδίδεται ή την τελειομανία που τον διακρίνει σε όλα τα στάδια παρασκευής του cocktail (‘Τα καλά συστατικά είναι σημαντικά (ο φρέσκος χυμός, ο καλός πάγος). Η τεχνική είναι σημαντική. Αλλά εξίσου σημασία έχει η ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία του δωματίου, η μουσική, το service‘).
Αυτό που έχει σημασία είναι εκείνη η πρώτη κρίσιμη γουλιά. Εκεί που θα διαπιστώσω, θα διαπιστώσεις, θα διαπιστώσουμε τη χαώδη διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό barman και σε έναν από τους κορυφαίους.
Αυτό είναι το πρώτο από τα μηνιαία ραντεβού που θα έχουμε από εδώ και πέρα, καθώς τα masterclasses by Ark θα φιλοξενούν μια φορά το μήνα έναν από τους κορυφαίους bartender του πλανήτη, με τα σεμινάρια να κορυφώνονται με το συγκεκριμένο taste the genius party.
Infο: Ark, Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, τηλ.: 210-8948882, www. ark-glyfada.gr, fb/ark.glyfada, insta/ark.glyfada