Δεν πήγα στο μπαρ για να δοκιμάσω barre
Μελλοντικοί barre-όβιοι, αυτό το νέο είδος εκγύμνασης, που εφαρμόζεται από την Δήμητρα Ζαχοπούλου στην Ελλάδα, θα μας μεθύσει για τα καλά!
- 29/01/2016
- Κείμενο: Πωλίνα Παρασκευοπούλου
Το ραντεβού για το παρθενικό μου μάθημα barre, ένα συνδυασμό από στάσεις εμπνευσμένες από το κλασικό μπαλέτο και άλλα είδη γυμναστικής όπως yoga και pilates, είχε οριστεί για τις 21:30, ένα κρύο βράδυ Δευτέρας, ό,τι πρέπει για να ανεβάσουμε θερμοκρασία! Φόρεσα κολάν και γκέτες, έκλεισα πονηρά το μάτι στις σκονισμένες πουέντ μου, σουβενίρ από την εποχή που παρίστανα την μπαλαρίνα και πήγα να γνωρίσω μια πραγματική μπαλαρίνα, την Δήμητρα Ζαχοπούλου. Η Δήμητρα έχει χορέψει στις μεγαλύτερες σκηνές και όπερες μπαλέτου της Ευρώπης, όπως English Youth Ballet, Royal Ballet of Flanders, Μπαλέτο της Χάγης, της Βαρκελώνης και της Βαλένθια και (για καλή μας τύχη) έφερε το barre στην Ελλάδα, και δη στα Νότια, διανθίζοντάς το με τη δική της μέθοδο.
Αλλά ας περάσουμε στο παρασύνθημα, για να καταλάβεις γιατί μετά από ένα μόνο μάθημα, έγινα μια φανατική barre-όβια! Πριν ξεκινήσω όμως, ενός λεπτού σιγή για τη στιγμή που ξαναάγγιξα την ξύλινη μπάρα μπαλέτου, μια μικρή στιγμή για την ανθρωπότητα, μια μεγάλη στιγμή για την Πωλίνα.
Τα πρώτα λεπτά που η mainstream μουσική άρχισε να παίζει από τα ηχεία και η Δήμητρα να δείχνει τις πρώτες ασκήσεις σε μένα και την Άννα (επίσης ένδοξη Γλυφαδιώτισσα!), χαμογελούσα σαν χαζό παιδί, χαρά γεμάτο. Η δασκάλα μου το πήρε για θετικό, σου λέει αυτή γεννημμένη μπαλαρίνα, χαμογελάει συνεχώς. Έλα όμως που εγώ σκεφτόμουν τι καλά που αυτές οι τόσο αέρινες ασκήσεις είναι ο πιο γρήγορος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξω το σώμα μου, το τόσο ταλαιπωρημένο πλέον από τη δουλειά μπροστά στον υπολογιστή (Τα ΄χω πει εγώ, βαρέα ένσημα έπρεπε να παίρνω αλλά ας όψεται!). Για να γίνω πιο συγκεκριμένη με τα αποτελέσματα, η μέθοδος barre της Δήμητρας, αυξάνει την αντοχή, βελτιώνει την ελαστικότητα και την αρμονία στις κινήσεις του σώματος και δημιουργεί με αποτελεσματικότητα και αμεσότητα “φλατ” κοιλιακούς, λεπτά γυμνασμένα και καλλίγραμμα πόδια, γυμνασμένους γλουτούς, δυνατή πλάτη και λεπτά γραμμωμένα χέρια. Και τώρα που έχω την αμέριστη προσοχή σου, συνεχίζω.
Ο δρόμος για τα παραπάνω αποτελέσματα βέβαια, όσο ντελικάτος κι αν φαίνεται, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα (ούτε και με αγκάθια βέβαια). Κάθε φορά που σηκώναμε το πόδι πέρα δώθε, πίσω μπρος νόμιζα πως θα ξεχαρβαλωθώ σαν τον R2-D2 από το Star Wars και θα ψάχνω στο παρκέ τα κομμάτια μου. Για να μην πω για τις ασκήσεις με τα βαράκια στα χέρια που μου φάνηκε το πιο δύσκολο part ολάκερου του μαθήματος barre. Τι θες να πεις η πληκτρολόγηση στο laptop δεν δυναμώνει τους μύες των χεριών;
Γι’ αυτούς τους κοιλιακούς δε, κάνοντας ψαλιδάκια με τα πόδια, σκεφτόμουν πως στέκεται από πάνω μου ο Ψαλιδοχέρης αυτοπροσώπως με σκοπό να με ψαλιδίσει και τι να κάνω; Υπάκουσα. Τις έκανα όλες τις ασκήσεις μου. Στο τέλος η Δήμητρα ήθελε να θυμηθώ τα νιάτα μου και να (προσπαθήσω να) κάνω και σπαγκάτο. ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ;
Εντάξει, θα παραδεχτώ όμως πως τελειώσαμε το μάθημα κι εγώ ήθελα κι άλλο. Πέρασε τόσο γρήγορα η ώρα που λίγο έλειψε να αρχίσω να τραγουδάω σαν την συνονόματη: “Να κάνουμε barre, να κάνουμε barre, να δεις τι πάει να πει γυμναστική!” (δηλαδή καλύτερα είναι τα push ups;). Δεν είναι μόνο γιατί ο συγκεκριμένος τρόπος γυμναστικής είναι διασκεδαστικός, ούτε επειδή είναι ένα μάθημα υψηλής έντασης και συνεχών εναλλαγών μεταξύ ισομετρικών ασκήσεων, ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατατικών ασκήσεων που δεν σε αφήνουν να βαρεθείς, είναι και η Δήμητρα, η οποία αγαπάει τόσο πολύ αυτό που κάνει που δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε οδηγήσει με τον τρόπο της να το αγαπήσεις κι εσύ! Γιατί ο στόχος της είναι διττός. Να περάσεις καλά και να δεις αποτέλεσμα. Ελκυστικότατος συνδυασμός!
Η Δήμητρα από πολύ μικρή έκανε ρυθμική, το μπαλέτο το ξεκίνησε 11 χρονών τυχαία και στα 12 είχε ήδη αποφασίσει πως θέλει να γίνει δασκάλα μπαλέτου. Στην πορεία προέκυψε να γίνει χορεύτρια και στα 17 άρχισε να σπουδάζει μπαλέτο στην Ανώτερη Σχολή Χορού Λάρισας υπό τον Γκες Μίχωφ απ’ όπου τελείωσε με άριστα και μια υποτροφία που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει, αφού βρήκε αμέσως δουλειά ως χορεύτρια στο Λονδίνο. Εκεί αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη έκανε αρκετές παραγωγές. “Υπήρχε περίπτωση σε μια μέρα να βρεθώ σε δύο διαφορετικές χώρες για οντισιόν και αυτό ήταν το καλύτερό μου! Ως κόρη στρατιωτικού είμαι πολύ προσαρμοστική στις μετακινήσεις” μου λέει η Δήμητρα, που πλέον έχει επιστρέψει στην Αθήνα αλλά το “μόνιμα” δεν νομίζω πως υπάρχει στο λεξιλόγιό της. Άλλωστε, μια ταξιδιάρα Τοξοτίνα πάντα βρίσκει τρόπους να κάνει πιο ενδιαφέρουσα την καθημερινότητά της για να μη βαριέται και να περνάει όσο καλύτερα γίνεται! Έτσι ακριβώς και με το barre, εμπλουτίζει συνεχώς τις ασκήσεις ώστε πάντα οι μαθητές της να έχουν το στοιχείο της έκπληξης.
Μα τις πουέντ μου, το barre είναι εθιστικό! Αρκεί μόνο μια δοκιμή για να σε πείσει και να αλλάξεις το σώμα σου. Μετά το μάθημα, ησυχία δεν είχαμε, λίγο ακόμη θέλαμε να παραμείνουμε στο stage και να μας κάνει η Δήμητρα τα μπαλετο-σακροβατικά της (το πόδι της φτάνει στον Θεό!). “Πολλοί νομίζουν ότι πρέπει να έχεις ευλυγισία για να ξεκινήσεις barre αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Η ευλυγισία και η ελαστικότητα χτίζεται κάθε μέρα λίγο λίγο με το barre”.
Εγώ τι να πω, μια μέρα έκανα barre και κοίτα που έφτασε το πόδι μου (Μαμά κοίταααα!)
Μέχρι και tutu έβαλα από τη χαρά μου!
Και όταν έχεις γευτεί ένα τόσο μεθυστικό και γευστικό χορευτικό cocktail στο barre, τι να το κάνεις το μπαρ; Σκέφτηκα, καθώς έβγαινα λιγάκι πιο καμαρωτή από την αίθουσα χορού, στην οποία και θα επιστρέψω το συντομότερο δυνατό!
Μπορείς να βρεις την Δήμητρα και το “Barre Method” στο:
– Maria Pilates Dance Studio, Ιασωνίδου 62, Ελληνικό, 210-9690011
– Elpida Zorba Ballet Dance Studio, Στρατάρχου Παπάγου 29, Βούλα, 213-0144585
Ευχαριστούμε την Ελπίδα Ζορμπά για τον πολύ όμορφο χώρο της που μας παραχώρησε για το μάθημα barre και τη φωτογράφιση.
Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson