Τελικά αξίζει τις υποψηφιότητες “Το κορίτσι από τη Δανία”;
Μία κριτική για την ταινία που φέρνει τον Eddie Redmayne άλλη μια φορά κοντά στο Όσκαρ.
- 28/01/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο ανερχόμενος και άκρως ταλαντούχος Eddie Redmayne πρωταγωνιστεί στο “Κορίτσι από τη Δανία”. Η ταινία είναι υποψήφια για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ άλλων για Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Alicia Vikander και Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Redmayne που κατέκτησε μόλις πέρυσι το πρώτο του αγαλματίδιο για το φιλμ “Η θεωρία των πάντων”, στο οποίο υποδύθηκε τον Stephen Hawking. Χωρίς αμφιβολία, ο Eddie Redmayne είναι ένα ανερχόμενο αστέρι της νέας γενιάς ηθοποιών καθώς υποδύεται διαφορετικούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες σε κάθε του ταινία.
Το “Κορίτσι από τη Δανία” λοιπόν, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015 αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του David Ebershoff που αφηγείται μια εκδοχή της ιστορίας του Einar Wegener (γνωστού ως Lili Elbe) την περίοδο που αποφάσισε να κάνει εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, σοκάροντας τους ανθρώπους της εποχής. Ως Einar Wegener ήταν παντρεμένος με τη ζωγράφο Gerda Wegener (Alicia Vikander) που στα έργα της τον συμπεριλάμβανε, αρχικά, ως μυστήρια, μελαχρινή κοπέλα με όμορφα πόδια.
Η ζωή της Lili Elbe
Η ταινία αναφέρει πως πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αλλαγής φύλου, όμως πριν εκείνη πάει στο Βερολίνο για την επέμβαση, είχαν προηγηθεί ακόμη τέσσερις περιπτώσεις. Το 1919 ιδρύθηκε στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το Ινστιτούτο Σεξουαλικής Έρευνας από τον Magnus Hircshfeld που μεταξύ άλλων ερευνών, πραγματοποιούσε ανάλογες επεμβάσεις. Ο Hircshfeld επέβλεπε τις επεμβάσεις της Elbe που έγιναν στη Δρέσδη από τον Kurt Warnekros.
Ο Einar Wegener παντρεύτηκε στα 22 του χρόνια την τότε 18 ετών Gerda Wegener και οι δυο τους έγιναν γνωστοί ζωγράφοι της Δανίας. Εκείνος σταδιακά ανακάλυπτε πως ένιωθε πιο άνετα ως γυναίκα και αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζήσει ως Lili Elbe στα 47 της χρόνια. Όταν μιλάμε για την Ευρώπη του 1926, σχεδόν έναν αιώνα πίσω, αντιλαμβάνεσαι πως τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα κοινωνικά.
Ο συγγραφέας David Ebershoff άλλαξε πολλά στοιχεία προκειμένου να ολοκληρώσει το βιβλίο και οι χαρακτήρες είναι σχεδόν φανταστικοί αφού η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από αυτά που αναφέρονται στο μυθιστόρημα στο οποίο βασίστηκε και η ταινία.
Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία της ιστορίας, η Gerda Wegener ήταν ομοφυλόφιλη και την έλκυε περισσότερο η Lily Elbe απ τον Einar Wegener. Μάλιστα, η Wegener ζούσε στο Παρίσι ως ζευγάρι με τη Lily, όμως αντίθετα με την ταινία, οι δυο τους ακύρωσαν τον γάμο τους μόλις υπεβλήθη στην εγχείρηση.
Η ταινία
Όπως ανέφερα και παραπάνω, η ταινία ουδεμία σχέση έχει με τα πραγματικά γεγονότα της ζωής της Elbe. Το σενάριο έχει σημαντικά κενά και είναι η τρανή απόδειξη πως οι κορυφαίες ερμηνείες μπορούν να επισκιάσουν ένα κακό σενάριο.
Αγγίζει το θέμα στην επιφάνειά του χωρίς να εμβαθύνει, παρ όλο που είναι μία θεματολογία με αρκετά παρθένο έδαφος για εξερεύνηση. Το ζήτημα ενός ανθρώπου που είναι δυστυχισμένος καθώς θεωρεί ότι “ζει σε λάθος σώμα” θα μπορούσε να γίνει ένας ύμνος για την πραγματική ταυτότητα, το πως η σεξουαλικότητα δεν ταυτίζεται με το φύλο και μία γροθιά στα πρότυπα που ορίζει η κοινωνία. Αντ’ αυτού, η ταινία επέλεξε να επικεντρωθεί σε μία αφετηρία χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο, μία άνευρη ροή και μία εξέλιξη που παραμένει ρηχή. Μία απλή καταγραφή για μία από τις πρώτες διεμφυλικές γυναίκες. Αυτό.
Ο Eddie Redmayne και η Alicia Vikander από την άλλη, δίνουν βάθος στους χαρακτήρες τους πέρα από το σενάριο. Και αυτό ήταν τελικά που οδήγησε την ταινία να λάβει πλήθος καλών κριτικών. Εκείνος είναι εξαιρετικά μοναδικός στο ρόλο του, με εξέλιξη και βάθος. Ο ίδιος δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια ιστορία αυθεντικότητας, ταυτότητας και θάρρους, μα πάνω απ’ όλα μια ιστορία αγάπης. Για ένα γάμο που μεταμορφώνεται. Για τα εμπόδια της ζωής που, ως ντουέτο, η Lily και η Gerda, καλούνται να υπερπηδήσουν. Και το τρομακτικό είναι πως, 100 χρόνια μετά την εποχή της Lily, το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει αλλάξει πολύ… Η Lily ήταν μια πολύπλοκη προσωπικότητα. Ήλπιζα να καταφέρω να καταδυθώ στον κόσμο της και να κατανοήσω τη δική της οπτική. Ανάμεσα στους Πολέμους υπάρχουν περίοδοι όπου και πάλι ο εφησυχασμός, σε προσωπικό επίπεδο, δεν είναι δυνατός. Έχοντας δει τόσο θάνατο και συνειδητοποιώντας πόσο σύντομη είναι η ζωή κατανοείς πως έχεις μια και μοναδική ευκαιρία να ζήσεις. Το θέμα είναι να επιλέξεις το σωστό τρόπο που θες να τη ζήσεις. Με αυθεντικότητα ή στη σκιά; Δουλεύοντας το ρόλο έπρεπε να απελευθερωθώ τελείως και σωματικά και ψυχολογικά ώστε να κατανοήσω πως το φύλο και η σεξουαλικότητα δεν είναι πάντα ταυτόσημα. Ελπίζω να το κατάφερα».
Μάλιστα, στα γυρίσματα της ταινίας που έγιναν το 2015, ο Eddie Redmayne κέρδισε το πρώτο του αγαλματίδιο για την ταινία “Η θεωρία των πάντων” και πήρε άδεια ενός Σαββατοκύριακου προκειμένου να παρευρεθεί στην απονομή.
Το project είχε παραμείνει στον πάγο για πολλά χρόνια, αλλάζοντας συνεχώς πρωταγωνιστές και συντελεστές. Αρχικά, ο πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν να δοθεί στη Nicole Kidman που θα αναλάμβανε και την παραγωγή. Ήταν ένας ρόλος-όνειρο για εκείνη και τον κυνηγούσε πολύ καιρό. Ωστόσο, το 2014 η σκηνοθεσία δόθηκε στον Tom Hooper που αποφάσισε πως ο Redmayne θα είναι ιδανικός για τον ρόλο, καθώς οι δυό τους είχαν συνεργαστεί ξανά στους Άθλιους, δύο χρόνια νωρίτερα. Και είχε δίκιο.
Αλλά και ο ρόλος της Gerda πέρασε από πολλά ονόματα, όπως τη Charlize Theron που αποχώρησε από το project το 2008, τη Gwyneth Paltrow που θέλησε αργότερα να αφοσιωθεί στην οικογένειά της, τη Marion Cotillard που δεν την ήθελε η Kidman καθώς μόλις είχαν τελειώσει με το Nine και τη Rachel Weisz. Η Alicia Vikander πήρε τελικά τον ρόλο το 2014 αφότου ανέλαβε ο Hooper.
Μία ιστορία αγάπης
Παρά το θέμα της, ο πυρήνας της ταινίας παραμένει μία ιστορία αγάπης. Το κινηματογραφικό ζευγάρι έμεινε μαζί ως το τέλος, αποδεικνύοντας πως η αγάπη δεν “κολλά” στα εξωτερικά χαρακτηριστικά ή το φύλο, αλλά εισχωρεί ως την ψυχή του ανθρώπου που δεν αλλάζει και δεν έχει ταυτότητα.