«Μπαλκόνι στις Κυκλάδες»: Αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου με ολόκληρη την Αθήνα στο πιάτο
Το σαφάρι της Σαρακοστής
Φρέσκο ψάρι, θαλασσινές γεύσεις χωρίς περιττές φιοριτούρες και μια χαλαρή ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις σαν να ανακάλυψες ένα μικρό μυστικό μέσα στην πόλη. Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» η γαστρονομική παράδοση της Σχοινούσας διαφυλάσσεται και εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο. Στόχος είναι ένα είδος σύγχρονης ψαροφαγίας που δεν επιδιώκει το «fine dining», αλλά ακολουθεί την εποχικότητα, τη βιωσιμότητα των υλικών και προσπαθεί να συνδυάσει κλασικές συνταγές με μια σύγχρονη ματιά.
Φρέσκο ψάρι, θαλασσινές γεύσεις χωρίς περιττές φιοριτούρες και μια χαλαρή ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις σαν να ανακάλυψες ένα μικρό μυστικό μέσα στην πόλη. Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» η γαστρονομική παράδοση της Σχοινούσας διαφυλάσσεται και εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο. Στόχος είναι ένα είδος σύγχρονης ψαροφαγίας που δεν επιδιώκει το «fine dining», αλλά ακολουθεί την εποχικότητα, τη βιωσιμότητα των υλικών και προσπαθεί να συνδυάσει κλασικές συνταγές με μια σύγχρονη ματιά.
- 07/04/2025
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες είναι κάτι σαν να λέμε «ποιος είδε βάρκα στον Ψηλορείτη». Σε μια γειτονιά του Καρέα, κάτω από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, ο Άγγελος Κωβαίος έχει φέρει ένα κομμάτι της Σχοινούσας μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Για να το βρεις, πρέπει να το ξέρεις. Στο τέρμα της Αναπήρων Πολέμων, ανάμεσα στα σπίτια που σκαρφαλώνουν στο βουνό, ξεχωρίζουν τα ασβεστωμένα πέτρινα σκαλάκια που αμέσως φέρνουν στο μυαλό μας ένα αιγαιοπελαγίτικο χωριουδάκι.
Είναι η αύρα του μαγαζιού που το κάνει μοναδικό, ο συνδυασμός του ανεπιτύδευτου νησιώτικου στιλ με μια αίσθηση εκλεπτυσμένου. Όλα ξεκίνησαν το 1992 στη Σχοινούσα, όταν η μητέρα του Άγγελου Κωβαίου άνοιξε το πρώτο εστιατόριο της οικογένειας, την «Κυρά Ποθητή». Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, και έχοντας μάθει τα μυστικά της κουζίνας δίπλα στη μητέρα τους, ο Άγγελος και τα αδέλφια του έφεραν τη μαγειρική παράδοση του νησιού, και την αγάπη τους για το ψάρι και τα ντόπια προϊόντα, στην Αθήνα. Αντί όμως να φτιάξουν αυτό το νέο μαγαζί δίπλα στη θάλασσα, επέλεξαν να την αγναντεύουν από ψηλά, και μαζί με αυτήν, όλη την Αθήνα από το κέντρο μέχρι τον Πειραιά. Και το όνομα αυτού -για προφανείς λόγους- «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες».
Το «Μπαλκόνι» έχει καταφέρει αριστοτεχνικά να παντρέψει το παλιό με το νέο στη διακόσμησή του. Από τη μια τα φυτά δίνουν την εντύπωση αυλής, από την άλλη το καραβόσχοινο δεμένο σε μια κολώνα την κάνει να μοιάζει με κατάρτι, και τελικά τα παλιά κεραμικά πιάτα και οι μπουφέδες σε μεταφέρουν σε ένα χωριάτικο σπίτι.
Ακούγεται μπερδεμένο ή υπερβολικό, όμως δεν είναι. Ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος ώστε οι λεπτομέρειες να χάνονται στο φόντο κάθε τραπεζιού δημιουργώντας ιδιαίτερες aesthetic γωνιές, ανοιχτός και φωτεινός, σχεδόν σαν κατάστρωμα πλοίου, με το παλιό λουστραρισμένο ξύλο να κυριαρχεί. Στους τοίχους αμέτρητα άδεια μπουκάλια, έπιπλα και διακοσμητικά με vintage διάθεση του προσδίδουν έναν μοναδικό χαρακτήρα χωρίς να τον βαραίνουν.
Στην κουζίνα η σεφ Φιλίτσα Καραμανλή δημιουργεί πιάτα που παντρεύουν την παράδοση με σύγχρονες τεχνικές, με βάση τις πρώτες ύλες που φτάνουν καθημερινά στο μαγαζί.
Κάθε φορά που θα πας, θα βρεις κάτι διαφορετικό ανάλογα με την ψαριά. Ειδικά για τη Σαρακοστή, το μενού έχει εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερες επιλογές σε θαλασσινά, ωστόσο γνώμονας για τα καθημερινά μαγειρέματα στο «Μπαλκόνι» είναι τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από κάθε γωνιά του Αιγαίου. Στόχος είναι ένα είδος σύγχρονης ψαροφαγίας που δεν επιδιώκει το «fine dining», αλλά ακολουθεί την εποχικότητα, τη βιωσιμότητα των υλικών και προσπαθεί να συνδυάσει κλασικές συνταγές με μια σύγχρονη ματιά. Όπως μας εξήγησε ο Άγγελος, στο «Μπαλκόνι» δουλεύουν ολόκληρο το ψάρι αξιοποιώντας κάθε κομμάτι του σε διαφορετικές παρασκευές ώστε να εκμεταλλευτούν όλη τη θαλασσινή του νοστιμιά.
Παράλληλα, δεν φοβούνται τα… μαγειρευτά. Το ψάρι είναι ένα υλικό που οι περισσότεροι σεφ επιλέγουν να δουλέψουν με τον πιο απλό τρόπο (σοτάρισμα, ψήσιμο στη σχάρα, carpaccio) ώστε να μην αλλοιωθεί η υφή και η γεύση του. Και ναι, στο «Μπαλκόνι» θα βρεις και αυτές τις παρασκευές που, ειδικά όταν γίνονται με την καλύτερη πρώτη ύλη, αποτελούν την επιτομή της απροσποίητης απόλαυσης. Όμως θα βρεις και πιάτα που έχουν μια μαμαδίστικη νησιώτικη νοστιμιά την οποία δύσκολα συναντάς στις αθηναϊκές κουζίνες.
Όπως λέει ο Άγγελος, την πελατεία σου τη φτιάχνεις. Ουσιαστικά μαθαίνεις τον κόσμο να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Τηγανητά καλαμαράκια, γαρίδες, χταποδάκι… Αυτά μπορείς να τα βρεις σε πολλά μαγαζιά. Βέβαια στο «Μπαλκόνι» θα τα δοκιμάσεις στην καλύτερη και πιο φρέσκια εκδοχή τους, σαν να έχουν μόλις βγει από τη θάλασσα. Όμως η ψαροφαγία που έχει φέρει στην Αθήνα ο Άγγελος Κωβαίος, έχει διαφορετικές πτυχές που αξίζει να ανακαλύψεις.
Ωμά στρείδια που μυρίζουν θάλασσα, με λίγες σταγόνες λεμονιού και ανθό αλατιού, καρπάτσιο με ψάρι ανοιχτής θάλασσας «ψημένο» σε εσπεριδοειδή και σαλάτα με ψίχα από ελληνικό μπλε καβούρι, καρότο, αγγούρι, πάστα κάσιους κόλιανδρο, γλυκό τσίλι και γιαούρτι αναδεικνύουν όλη τη νοστιμιά των θαλασσινών με ελάχιστη επεξεργασία και αποδεικνύουν πόση σημασία έχουν οι σωστές κοπές, η επεξεργασία της πρώτης ύλης με φροντίδα και προσοχή και κυρίως, πόσο η φρεσκάδα κάνει διαφορά στη γεύση.
Από την άλλη, αρωματική παέγια με γαρίδες, μύδια και φιλέτο ψαριού, κριθαρώτο με ζουμερές αιγαιοπελαγίτικες καραβίδες, σκορδάτο σπαγγέτι με φρέσκα κυδώνια από την Εύβοια είναι η απόδειξη πως όταν τα θαλασσινά μαγειρευτούν σωστά, απελευθερώνουν εκρηκτικές γεύσεις και αρώματα που μπορούν να σε ταξιδέψουν με μια μόνο μπουκιά, χωρίς να χάσουν τίποτα από την ουσία και την σπαρταριστή νοστιμιά τους. Βέβαια, στην κορυφή παραμένει το φρέσκο ψάρι, αυτό που πολλοί «φοβούνται», όμως όσοι ξέρουν να το εκτιμούν ή θέλουν να το μάθουν, θα βρουν στο «Μπαλκόνι» και στον Άγγελο έναν έμπιστο σύμμαχο.
Απόγευμα καθημερινής, με ήλιο και μια ευχάριστη ανοιξιάτικη ζέστη και ήδη τα πρώτα τραπέζια αρχίζουν να γεμίζουν. Εξάλλου είναι κομβική η ώρα που το επισκεφτήκαμε. Το ηλιοβασίλεμα πλησιάζει και αν θες να πιάσεις ένα από τα ακριανά τραπέζια μπροστά στη μεγάλη τζαμαρία, αυτά που σου δίνουν την εντύπωση ότι επιπλέεις πάνω από την Αθήνα, με τα ψηλά κτίρια, τα βουνά και στο βάθος τον Παρθενώνα, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος, να έρθεις από νωρίς ή να έχεις προνοήσει για την κράτησή σου.
Όμως ακόμα κι αν δεν βρεις τραπέζι μπροστά στη μεγάλη τζαμαρία, μην στεναχωρηθείς, το εσωτερικό του μαγαζιού έχει μια σπιτίσια διάθεση που θα σε αποζημιώσει. Δε χρειάζονται πολλά. Ένα φιλέτο από το ψάρι ημέρας ή μια μακαρονάδα και ένα ορεκτικό, μαζί με ένα ωραίο ποτήρι κρασί. Γι’αυτό δε χρειάζεται να το πολυσκεφτείς για να έρθεις στο Μπαλκόνι. Πού αλλού θα συνδυάσεις την casual ατμόσφαιρα με την εκπληκτική θέα και τις δημιουργικές γεύσεις με την παραδοσιακή νησιώτικη κουζίνα;