5 τρόποι για να βοηθήσεις τον σκύλο σου που φοβάται
H Μαριλένα Σαρίδη σου αναλύει μερικούς λόγους για να κοινωνικοποιήσεις το σκύλο σου και να τον βοηθήσεις να ξεπεράσει τους φόβους του.
- 09/03/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Αγαπημένε μου σκυλογονέα θα ήθελα να διερωτηθείς κάποια πράγματα:
Έρχεται κόσμος στο σπίτι και ο σκύλος σου αντί να κάνει χαρές, όπως έχεις δει να κάνει κάθε χαριτωμένο λαμπραντόρ που σέβεται τον εαυτό του, κρύβεται στα βάθη του σπιτιού σου; Βάζεις ηλεκτρική σκούπα και αυτός ψάχνει που είναι το κοντινότερο μπαλκόνι ώστε να πηδήξει στο κενό; Αρχίζει έντονη βροχή ή μπουμπουνητά έξω και ο σκύλος τρεμουλιάζει λες και έχει μπεί στην δόνηση;
Κοινώς, βλέπεις τον σκύλο σου να είναι παραπάνω ντροπαλός,επιφυλακτικός και φοβισμένος από το κανονικό;
Ψυχραιμία, έχεις έναν ελαφρώς (ή μη..) φοβικό σκύλο. Δεν χάθηκε ο κόσμος, είναι συνηθισμένο φαινόμενο και μάλιστα αντιμετωπίσημο ως ένα μεγάλο βαθμό. Το θέμα είναι να γνωρίζεις τον σωστό τρόπο ώστε να τον βοηθήσεις, γιατί όχι με το να τον παίρνεις αγκαλιά και να τον χαιδεύεις, σίγουρα δεν βοηθάς αλλά μάλιστα χειροτερεύεις την κατάστασή του.
Απορείς; Όντως δυσχεραίνεις το πρόβλημά του αφού ένα χάδι σε ένα σκύλο που φοβάται είναι σαν μια επιβράβευση επί του φόβου του!
«Μπράβο που φοβάσαι, κοίτα τι ωραία χάδια παίρνεις όταν φοβάσαι, συνέχισε να το κάνεις..»
Κουφό ε; Και όμως αυτό καταλαβαίνει ο σκύλος σου.
Γι αυτό λοιπόν, ορίστε ορισμένοι τρόποι να βοηθήσεις αποτελεσματικά τον σκύλο σου:
#1. Μάθε να «διαβάζεις» τον σκύλο σου
Τι εννοώ με αυτό; Εννοώ ότι πρέπει να αρχίσεις να αναγνωρίζεις τα πιθανά σημάδια που εκπέμπει ο σκύλος σου την ώρα που κάτι αρχίζει να τον φοβίζει και να τον αγχώνει. Χασμουρητό, σιελόρροια (σάλια. Πολλά σάλια.), γύρισμα κεφαλιού προς την αντίθετη μεριά από εσένα, γλύψιμο στόματος. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιλαμβάνεσαι όταν συμβαίνουν και μάλιστα να τα συσχετίζεις με την αιτία που τα προκαλούν. Γνωρίζοντας την αιτία μπορείς να απομακρύνεις τον σκύλο σου, ή την αιτία ανάλογα την κατάσταση, ώστε να αποτρέψεις την εκδήλωση φόβου ή στρες του σκύλου σου. Συνεπώς, αν έχεις ξεκινήσει να δουλεύεις με αυτό που πυροδοτεί τον φόβο του, μόλις εντοπίζεις ότι ξεκινάνε τα σημάδια στρες, τότε πας ενα βήμα πίσω με την άσκησή σου και προχωράς με πιο αργούς ρυθμούς. Είναι πολύ βασικό λοιπόν να πηγαίνεις με τους ρυθμούς του σκύλου σου ώστε να έχεις, αργά μεν αλλά σταδιακά, μια βελτίωση από μέρους του. Γρήγορες λύσεις για αντιμετώπιση φόβου, λυπάμαι αλλά δεν υπάρχουν.
#2. Σταδιακή απευαισθητοποίηση
Τι σήμαινει αυτό, θα μου πεις τώρα. Σημαίνει ότι εκθέτω τον σκύλο μου στην αιτία του φόβου με έναν ελεγχόμενο και σταδιακό τρόπο, αποφεύγοντας να περάσει ο σκύλος το σήμειο αλλαγής συμπεριφοράς προς φόβο. Στην πράξη δηλαδή, θα ήθελα να πλησιάζεις με τον σκύλο σου προς την κακιά και τρομαχτική (αλλά σβησμένη για αρχή) ηλεκτρική σκούπα και όσο ο σκύλος σου είναι χαλαρός, να του δίνεις χάδια και λιχουδιές. Μόλις όμως δεις και αλλάζει γλώσσα σώματος, τότε οπισθοχωρείς και προσπαθείς ξανά αργότερα. Σιγά σιγά θα παρατηρήσεις ότι ο σκύλος σου θα νιώθει όλο και πιο χαλαρά κοντά στην ηλεκτρική σκούπα, αφού του συμβαίνουν ευχάριστα πράγματα κοντά της, θα παίρνει λιχουδιές και χάδια από εσένα! Κατάλαβες το σκεπτικό τώρα; Πρόσεξε όμως, πρέπει να έχεις υπομονή, η βελτίωση μπορεί να αργήσει πολύ να έρθει και ως εκ τούτου δεν θέλω να πιέσεις τον σκύλο σου σε καμία φάση αυτής της άσκησης αλλιώς μπορεί να κάνεις τα πράγματα πολύ χειρότερα και να χάσεις και την εμπιστοσύνη του προς εσένα. Το νου σου!
#3. Δίδαξε στον σκύλο σου ότι οι ξένοι δεν είναι κάτι κακό
Ένας κοινός φόβος που έχουν σχεδόν όλα τα ανασφαλή σκυλιά είναι οι ξένοι άνθρωποι. Είναι ευθύνη σου επομένως να τον προστατέψεις από αυτούς και να τους διδάξεις ποιός είναι ο σωστός τρόπος για να χαιρετίσουν τον σκύλο σου ώστε να μην τον τρομάξουν.
Αρχικά ο άγνωστος θα χαιρετίσει τον σκύλο σου μόνο αν ο σκύλος το θέλει. Σε καμία περίπτωση δεν τραβολογάμε ένα σκύλο για χαιρετούρες. Επίσης, δεν αφήνουμε τον άγνωστο να σκύψει πάνω από τον σκύλο μας βγάζοντας φωνούλες με ανοιχτές και τρομαχτικές παλάμες προς το κεφάλι του σκύλου. Αντ’ αυτού, του ζητάμε να χαμηλώσει στο επίπεδο του σκύλου, να απλώσει το χέρι του με μαζεμένα δάχτυλα και με την παλάμη προς το έδαφος, ώστε να μπορέσει ο σκύλος να το μυρίσει στο ύψος περίπου του στήθους του. Αν μπορεί κιόλας ο ξένος να μην τον κοιτάζει αλλά να κοιτάει αλλού, ακόμα καλύτερα! Δυστυχώς οι άνθρωποι είναι πολλές φορές πιο ανεπίδεκτοι από τα σκυλιά. Γι αυτό το λόγο θα σε παρακαλούσα να επιμείνεις σε τυχόν απερίσκεπτους ξένους, ώστε να εφαρμόσουν τον παραπάνω τρόπο γνωριμίας με τον σκύλο σου. Αν δεν θέλουν, τότε θα ήθελα να μην τους επιτρέψεις να πλησιάσουν καν. Τόσο απλά..
#4. Πρόσεξε την δική σου ψυχολογία
Ένα πολύ βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης σκύλων βασίζεται στην ψυχολογία του κηδεμόνα του. Είναι αποδεδειγμένο πως αν ο κηδεμόνας που κρατάει το λουρί του σκύλου του νιώθει φόβο ή άγχος ο ίδιος, τότε είναι σίγουρο ότι θα το διαβάσει ο σκύλος και θα συμπεριφερθεί ανάλογα. Επομένως πρέπει να προσπαθήσεις, όσο γίνεται, να είσαι ψύχραιμος και ήρεμος, σχεδόν αδιάφορος σε οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει που μπορει να φοβίσει τον σκύλο σου. Το σίγουρο είναι ότι μόνο καλό μπορεί να κάνεις γιατί θα του δείξεις ότι αυτό που φοβίζει αυτόν, εσένα σε αφήνει παγερά αδιάφορο και άρα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται. Εξάλλου μην ξεχνάς ότι αν φοβάσαι εσύ τότε πως είναι δυνατόν να διδάξεις στον σκύλο σου να μην φοβάται; Λογικό δεν σου ακούγεται αυτό;
#5. Εαν η φοβία του σκύλου σου είναι μικρή, τότε απλά εξοικείωσέ τον
Εάν ο σκύλος σου είναι απλά λίγο μη-κοινωνικοποιημένος και ελαφρώς επιφυλακτικός, μην βιαστείς να τον κατηγοριοποιήσεις ως φοβικό. Με λίγη σωστή και ασφαλή κοινωνικοποίηση, μπορεί να δεις μεγάλη αλλαγή πάνω του.
Επωφελήσου από τους καφέδες του Σαββατοκύριακού σου και πάρτον μαζί, ώστε να γνωρίσει νέα μέρη, νέες μυρωδιές και νέους ανθρώπους. Με τον ρυθμό του όμως, το πάσο του, είναι πολύ σημαντικό αυτό! Μην τον εκθέσεις ξαφνικά σε καταστάσεις όπου μπορεί να πιεστεί, όπως π.χ μια πηγμένη παιδική χαρά όπου είναι σίγουρο ότι θα του την πέσουν πολλά μικρά ανθρωπάκια. Μπορεί να τρομάξει και αντιδράσει ακόμα και άσχημα.
Ένας φοβικός ή όχι και τόσο σκύλος, είναι το ίδιο αξιαγάπητος με έναν σκύλο που δεν έχει φοβίες. Θα μπορούσα να σου πω ότι ίσως είναι και ακόμα περισσότερο γιατί κρύβει μέσα του μια ευαίσθητη ψυχή η οποία σε έχει ανάγκη να τον προστατέψεις, να τον εκπαιδεύσεις σωστά και να τον καθοδηγήσεις, ώστε να νιώθει ασφάλεια, μέσα και έξω από το σπίτι.
Σου έχω παραθέσει τους τρόπους με τους οποίους θα ήθελα να τον βοηθήσεις, όμως να ξέρεις ότι θέλει αρκετή ασχολία και ενδιαφέρον από μέρους σου. Αν τυχόν βρεις τα σκούρα, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια! Το χρωστάς στον σκύλο σου, αυτόν που σ’ αγαπάει άνευ όρων και θα βρίσκεται δίπλα σου μέχρι να κλείσει τα μάτια του. Καλή εκπαίδευση λοιπόν!
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ τη σελίδα της στο Facebook