Το Φάληρο ήταν κάποτε ένα νεκροταφείο καταδίκων
Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατά τον 7ο ως τον 5ο αιώνα π.Χ, θαβόντουσαν οι θανατοποινίτες της εποχής μαζί με...τις αλυσίδες τους.
- 25/03/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Αυτό το αρχαίο νεκροταφείο που αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές που έγιναν για την κατασκευή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δεν έχει σχέση με αυτό που πιθανότατα έχεις στο μυαλό σου. Οι αρχαιολόγοι της ΚΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, με επικεφαλής την κυρία Στέλλα Χρυσουλάκη, βρέθηκαν αντιμέτωποι με θαμμένους με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, με σοβαρές θλάσεις στα οστά, ενίοτε μάλιστα και με αποκοπή τους, γεγονός που αποδείκνυε τη σοβαρή τιμωρία αυτών των ανθρώπων από τη Δικαιοσύνη για τα αποτρόπαια εγκλήματα που πιθανότατα είχαν διαπράξει.
“Στην ανασκαφή εντοπίστηκε σκελετός που έχει ταφεί αλυσοδεμένος ενώ σε ορισμένους από τους τάφους υπήρχε σήμανση με λίθινη πλάκα τοποθετημένη παράλληλα με τον σκελετό” είχε αναφέρει τότε η αρχαιολόγος, καταλήγοντας στην εικασία οι νεκροί αυτοί να είχαν βρει βίαιο ή και βασανιστικό θάνατο, που διέλυσε το σώμα τους εν όσω ακόμα ζούσαν. “Πολλοί εξ αυτών είχαν κακώσεις που έγιναν εν ζωή, αλλά και μετά θάνατον. Πιο συγκεκριμένα, οι κλείδες ήταν πεσμένες και σύγκλιναν στην περιοχή του στέρνου, το οποίο συχνά δεν σώζεται, η κάτω σιαγόνα ήταν εξαρθρωμένη, τα γόνατα είχαν συστηματικά υποστεί οστεοθλασία που διέλυσε την κλείδωση και τέλος είχουν κοπεί τα άκρα πόδια μαζί με τα πέλματα από το μέσο της κνήμης περίπου. Στη γενική αυτή εικόνα προστίθενται ανάλογα με τον νεκρό και άλλες κακώσεις, π.χ. στις κλειδώσεις του βραχίονα ή στο ιερό οστούν” περιέγραψε η κυρία Χρυσουλάκη.
Η ανασκαφή με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με όλα τα σύγχρονα μέσα της διεπιστημονικής έρευνας, έγινε κυριολεκτικά μέσα στην άμμο σε βάθος από 50 εκ. ως 1,20 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι ταφές που απομακρύνθηκαν φυσικά για μελέτη και στη συνέχεια για προστασία, ήταν στην πλειοψηφία τους ελεύθερες (θαμμένοι στην άμμο), εγχυτρισμοί (μέσα σε αγγεία) και καύσεις. Στο νεκροταφείο, βρέθηκαν και παιδιά, στα οποία υπήρχαν έντονες διατροφικές ελλείψεις (αβιταμίνωση και υποσιτισμός) ενώ παθολογικές αλλοιώσεις για τον ίδιο λόγο είχαν και οι ενήλικοι, όπως και έντονη καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος από επίπονη και κοπιαστική καθημερινή εργασία με πολλά κατάγματα στα άνω και κάτω άκρα.
Μετά από όλα αυτά, τι μας πει και το Αραβικό Δίκαιο;