Το μετρό έφερε στο φως την Αρχαία Αστική Οδό των Νοτίων Προαστίων
Η αρχαιολογική σκαπάνη της κατασκευής της γραμμής 2 του μετρό, αποκάλυψε την Αρχαία Αστική Οδό που εκτεινόταν κατά μήκος της παραλιακής οδού στους δήμους Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού και Γλυφάδας και οδηγούσε στο ναό του Απόλλωνα στο Σούνιο!
- 28/03/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Με πλήθος ευρημάτων ήρθαν αντιμέτωποι οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι ερεύνησαν σημαντικά κατάλοιπα από αρχαίες εγκαταστάσεις, κτίσματα δίπλα στο δρόμο και νεκροταφεία. Ήταν μάλιστα ικανά να γεμίζουν ένα ολόκληρο βιβλίο, αφού η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Καζά-Παπαγεωργίου τα κατέθεσε γραπτώς στον τόμο 192 σελίδων «Η αρχαία Αστική Οδός και το μετρό κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης», με 322 εξαιρετικές φωτογραφίες, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καπόν», με την υποστήριξη της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ» που κατασκεύασε το έργο του μετρό.
Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζουν η Μυκηναϊκή εγκατάσταση επεξεργασίας Λιναριού που βρέθηκε ολόκληρη κατά τη διάρκεια εργασιών κοντά στον Άλιμο. Παράλληλα, εντοπίσθηκε τμήμα από την απότομη κοίτη ενός χειμάρρου, στην οποία είχε διαμορφωθεί σύστημα διαχείρισης υδάτων από αγωγούς και ορύγματα πρώτου σταδίου επεξεργασίας, συνολικού εμβαδού 3.000 τετραγωνικών. Ο αρχιτέκτων-μηχανικός Δημήτρης Κορρές μάλιστα επανατοποθέτησε στην επιφάνεια μέρος των αρχαιοτήτων.
Σημαντικά επίσης ήταν τα αγγεία επώνυμων ζωγράφων της αρχαιότητας, αρκετά νομίσματα και αγαλματίδια όπως αυτό του λιονταριού που έχει πιάσει ένα μοσχάρι.
Άλλο σημαντικό εύρημα είναι ο «Τάφος του ποιητή» που βρέθηκε κοντά στη Δάφνη κυρίως για τα κτερίσματα που συνόδευαν τον νεαρό νεκρό, θύμα του λοιμού των Αθηνών. Μαζί του βρέθηκαν σπάνια μουσικά όργανα και αντικείμενα, μια πρώιμη μορφή άρπας, που δεν τη γνωρίζαμε έως τώρα, λύρα από κέλυφος χελώνας, ξύλινος αυλός, χάλκινο μελανοδοχείο, γραφίδα, σπαράγματα από πάπυρο και τέσσερα πήλινα κερωμένα πινακίδια που ήταν δεμένα σε βιβλίο.
Όλα αυτά τα ευρήματα είναι η ατράνταχτη απόδειξη πως τα νότια προάστια έχουν διαρκή κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια! Αναμένουμε την έκθεση των ευρημάτων για να δούμε ιδίοις όμμασι τις ασχολίες και τις δημιουργίες των Νότιων προγόνων μας.