Το πειραιώτικο Amici πέτυχε αυτό που οι άλλοι ακόμα παλεύουν
Η νέα παρεΐστικη (το καταλαβαίνεις, άλλωστε, από το όνομα) άφιξη στην Ακτή Θεμιστοκλέους που προσφέρει νοστιμιά στο 100% του μενού και άριστη σχέση ποιότητας-τιμής.
- 08/05/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Ένα εστιατόριο που να σε κερδίζει γευστικά ήδη από την πρώτη μπουκιά ψωμιού. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Και δε μιλάμε απλά για φρέσκο, μαλακό άρτο, αλλά για κάτι πολύ περισσότερο. Τόσο νόστιμο που στην περίπτωση που σου ανακοίνωνε κάποιος ότι ο σεφ πρέπει να εγκαταλείψει την κουζίνα επειγόντως και πως το μόνο που έχει προλάβει να φτιάξει είναι αυτό το υπέροχο πασπαλισμένο με χοντρό αλάτι ζυμάρι, δεν θα έκανες ούτε ένα βήμα για να πας αλλού. Τόσο καλό.
Ωστόσο στο Amici, αυτό το εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας- «θησαυρός» στην Ακτή Θεμιστοκλέους ο σεφ δεν θα εγκατέλειπε ποτέ την κουζίνα του. Συν ότι θα ήταν τρομερή αδικία να μη δοκιμάσεις όλα εκείνα που μπορεί και θέλει να σου φέρει στο πιάτο.
Έκανε την εμφάνισή του πριν μερικούς μήνες, πολύ μελετημένα και προσεγμένα. Αφορμή στάθηκε η φιλία και τα κοινά όνειρα του Φώτη και του Γιώργου, οι οποίοι είχαν τη διάθεση, το μεράκι και ευτυχώς για όλους εμάς τη δυνατότητα να φτιάξουν «το εστιατόριο που θα ήθελαν οι ίδιοι να πηγαίνουν», σε ύφος και περιεχόμενο.
Κι επειδή το Πορτοφίνο είναι κάπως μακριά, συν ότι κοστίζει κιόλας, άνοιξαν το Amici (που σημαίνει «φίλοι» στα ιταλικά) ή αλλιώς μια από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό στον Πειραιά αυτή τη στιγμή. Ένας μοντέρνος χώρος με ανάλαφρο μεσογειακό ταμπεραμέντο, οικείος και ταξιδιάρικος ταυτόχρονα, χάρη στις καλαίσθητες ναυτικές και urban λεπτομέρειες από τις οποίες αντλεί χαρακτήρα.
Πολλοί από μας θεωρούμε ότι η μεσογειακή κουζίνα αποτελείται κυρίως από ελληνικές γεύσεις. Λάθος, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μίξη από τα πιο δυνατά γαστρονομικά σημεία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Και στο μενού του Amici αυτό είναι ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρη είναι και μια έντονα δημιουργική διάθεση, η οποία όμως δε δημιουργεί αίσθημα πληρότητας μόνο εξ όψεως. Εδώ τρως και χορταίνεις, ενώ παράλληλα διαπιστώνεις πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζονται σωστές τεχνικές στο μαγείρεμα.
Μάλιστα πολύ πρόσφατα το Amici ανανέωσε διακριτικά τον κατάλογό του με νέα πιάτα και ποικιλίες κρασιών, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό. Από την ελληνική σαλάτα με ντοματίνια και μους φέτας, μέχρι εκείνη τη ζεστή με τα φασόλια, το λουκάνικο, την πιπεριά φλωρίνης και τη γκοργκοντζόλα, τα πιο κλασικά (μπρουσκέτες με πέστο και προσούτο) ως τα πιο ευφάνταστα ορεκτικά, όπως το εξαιρετικό ταρτάρ σολωμού με μους αβοκάντο και ζελέ σόγιας.
Οι μακαρονάδες έχουν την τιμητική τους εδώ, αφού η pasta «πετάει ψηλά», σε κρεατοφαγική (στριφτάρια με μοσχαράκι ραγού που «λιώνει») αλλά και ψαροφαγική βερσιόν (λιγκουίνι με καλαμάρι, μύδια, κυδώνια και μπισκ). Όσο για τα κυρίως, όλα είναι άψογα ισορροπημένα μεταξύ τους και μαγειρεμένα με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο. Από την πανσέτα sous- vide, μέχρι τον μπακαλιάρο σωτέ. Και όποιος νομίζει ότι θα πρέπει να πληρώσει αδρά για να απολαύσει το φαγητό του Amici- αν και πραγματικά αξίζει- καλό θα ήταν να γνωρίζει πως το πιο ακριβό πιάτο του μενού αγγίζει τα 13 ευρώ, με τα περισσότερα να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα τιμών.
Και για το τέλος, τα γλυκά. Ένας μεγάλος αναστεναγμός για εκείνη την πληθωρική κρέμα σοκολάτας που ισορροπεί σε τραγανή βάση γκοφρέτας και «δένει» υπέροχα με παγωτό βανίλια. Ό,τι κι αν διαλέξεις όμως, είτε αυτό, είτε την πανακότα, είτε την τραγανή σφολιάτα με κρέμα φράουλας και γκανάζ σοκολάτας γάλακτος, είτε το cremeux ροδάκινο, όλα αποτελούν «πειρασμούς» στους οποίους θες να υποκύπτεις ξανά και ξανά.
Μεγάλο ατού και το γεγονός ότι εδώ μπορείς να απολαύσεις άνετα το αγαπημένο σου ποτήρι κρασί χωρίς να παραγγείλεις απαραίτητα μπουκάλι, καθώς το Amici προσφέρει σε ποτήρι πάνω από 20 αγαπημένες ετικέτες κρασιού. Κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον χαλαρό, με σέρβις άψογο και θέα θάλασσα.
Info: Ακτή Θεμιστοκλέους 40, Πειραιάς, τηλ.: 215-5350790, FB Page: www.facebook.com/amicirestaurantgr , Instagram: amici_restaurant