Τα cocktails του Θάνου Κριμπούρα στο ARK είναι κυριολεκτικά ένα ποίημα
Εμπνευσμένος από τον κόσμο της ποίησης, ο bar manager του ARK Θάνος Κριμπούρας δημιουργεί την πιο ιδιαίτερη cocktail list των νοτίων.
- 07/06/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Συνάντησα τον Θάνο στο μπαρ του ΑRK, με την πανέμορφη θέα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, μια μέρα μετά τον ελληνικό τελικό του Worldclass, όπου έφτασε στους τέσσερις καλύτερους Έλληνες bartenders για το 2016. Το ΑRK δεν είναι μόνο το εξαιρετικό εστιατόριο που έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς, με πολλές διακρίσεις (πιο πρόσφατη αυτή του Αθηνοράματος με το βραβείο Ελληνικής Κουζίνας). Eκεί θα βρεις και ένα από τα πιο ψαγμένα bar της Αθήνας.
Πάντα με πρωτοποριακές ιδέες, όπως τα ‘Bartender Masterclass’ που έκανε όλο το χειμώνα, φέρνοντας τέσσερις από τους καλύτερους bartenders του κόσμου για σεμινάρια και δίνοντας πιστοποιήσεις παρακολούθησης, είτε δημιουργώντας την conceptual cocktail list «The Poem».
Η ιδέα του «Τhe Poem» φαντάζει εξαιρετική. Ουσιαστικά είναι ένας όμορφος και ιδιαίτερος τρόπος να «γνωρίσεις» τα cocktails και τα signature cocktails του ARK -τα οποία βασίζονται σε ελληνικά προϊόντα- και να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα. Ο Θάνος, έχει χτίσει τον κατάλογο πάνω σε μια ολόκληρη θεωρία: «Πιστεύω το τι θα φας και το τι θα πιεις, προφανώς και έχει να κάνει με τις αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης και της γεύσης, όμως κατ’εμέ, οι άνθρωποι έχουν μια επιπλέον αίσθηση, την «εγκεφαλική», όπως την ονομάζω. Την ώρα που επιλέγουν το φαγητό και το ποτό τους, δεν τους περνάει καν από το μυαλό ότι χρησιμοποιούν αυτή την αίσθηση. Αν λοιπόν διαβάσεις ένα ποίημα που ενδεχομένως εκείνη την ώρα να σε εκφράζει με κάποιον τρόπο, ίσως σε οδηγήσει να επιλέξεις αυτό το ουίσκι μόνο και μόνο γι’αυτό», παραδέχεται.
Για να σε βάλω στο κλίμα, το cocktail που -σύμφωνα με το Θάνο- αξίζει να δοκιμάσεις αν έρχεσαι για πρώτη φορά, θα το διαβάσεις στον κατάλογο κάπως έτσι: Lorena Vasquez «Tόσες βόλτες ψάχνοντας μια πόρτα αφηρημένη που θα με οδηγήσει στον ουρανό», Άλντα Μερίνι. Με ρούμι Zacapa 23, μηλόξυδο παντρεμένο με φρέσκα κεράσια, λεμόνι και μαρέγκα. Ένα όνομα, στίχοι ενός ποιήματος, ο ποιητής και τα συστατικά του cocktail, είναι όλα τα στοιχεία που έχεις για να επιλέξεις τι θα πιεις.
«Η ποίηση είναι για τους ανθρώπους που βιώνουν μια μελαγχολία. Δεν μπαίνεις αλλιώς στη διαδικασία να ασχοληθείς με τα ποιήματα. Το προηγούμενο καλοκαίρι ήμουν σε μια φάση της ζωής μου που τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και ταυτόχρονα επέλεξα να πάω για πρώτη φορά μόνος μου διακοπές στη Λέρο. Εκεί μου ήρθε η ιδέα. Με τη βοήθεια της κυρίας Νίκης Παπαθεοχάρη (σ.σ. πολλά από τα ποιήματα της οποίας αποτέλεσαν έμπνευση για cocktail του καταλόγου), καταλήξαμε στο ‘Τhe Poem’»
Ο Θάνος δηλώνει λάτρης των υλικών που δίνουν άρωμα. Τα μπαχαρικά, είτε γλυκά είτε spicy, τα τσάι, τα βότανα αλλά και τα περίεργα υλικά κουζίνας. Αρκεί να σκεφτείς ότι στον κατάλογό του έχει κοκτέιλ που περιέχουν αυγό από ορτύκι, ή ουίσκι μαγειρεμένο με κρέας. «Μ’αρέσει να χρησιμοποιώ την κουζίνα γιατί τη σέβομαι πάρα πολύ. Θεωρώ ότι είναι η αρχή των πάντων».
Δημιουργεί, έχοντας ως πηγή έμπνευσής του ποιητές όπως τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μαρσέλ Προυστ, τον Οδυσσέα Ελύτη ή τον Φερνάντο Πεσσόα. Ο τελευταίος, συνδέεται με το εξής ποίημα «Το ταξίδι μου παρακολουθώ, διαφορετικός, κινούμενος και μόνος». Αν το επιλέξεις, θα πιεις ένα Oυίσκι Cardhu 12, λευκό κρασί Σαντορίνης παντρεμένο με αποξηραμένα σύκα, αρωματικά μπίτερς, λεμόνι και μελάνι σουπιάς.
Έχοντας παρουσιαστεί στην έκθεση της HORECA 2016 σαν case study, o κατάλογος «The Poem», έχει όλους τους λόγους να ξεχωρίσει. Εξάλλου ο Θάνος, παραδέχεται ότι αυτό που κάνει τα τελευταία 10 χρόνια, τον γεμίζει αφάνταστα. «Δούλευα από τα 15 μου κρυφά από τους γονείς μου τα Παρασκευοσαββατοκύριακα. Ήθελα να το ‘παίζω’ ανεξάρτητος. Ξεκίνησα από βοηθός, σερβιτόρου. Σιγά-σιγά, άρχισα να σκέφτομαι πώς θα ήταν να δουλεύω πίσω από τη μπάρα»
O μέντοράς του, είναι ο δάσκαλός του, Μarian Beke, ένας άνθρωπος που εδώ και δέκα χρόνια επηρρεάζει τη bar σκηνή σε όλον τον κόσμο. «Ο Marian υποδέχεται κόσμο στο μαγαζί του στο Λονδίνο, τις ώρες που δεν δουλεύει, κι έτσι αποφάσισα να κάνω μαθήματα μαζί του το Νοέμβριο του 2015. Ήμουν εκεί 16 ώρες κάθε μέρα, για 4 μέρες».
Φεύγοντας, επαναφέρω τη συζήτηση εκεί που την ξεκινήσαμε: στη συμμετοχή του στο Worldclass. «Ήθελα να δω μέχρι πού μπορώ να φτάσω. Σίγουρα όλοι πάμε για τη νίκη, αλλά πραγματικά, οι τέσσερις που περάσαμε στον τελικό δεθήκαμε. Δε βγάλαμε κόμπλεξ ο ένας για τον άλλον. Με τον Γιώτη Αγγελίδη είχαμε πει εξάλλου ότι όποιος περάσει θα τον στηρίξουμε όλοι μέχρι τέλους. Οπότε ο Αλέξης Σιμονίδης (Έλληνας World Class Bartender of the Year 2016) θέλω να ξέρει ότι είμαι εκεί. Και εγώ και οι υπόλοιποι. Το ότι κατάφερα πάντως στα 24 μου να φτάσω στους τέσσερις καλύτερους της Ελλάδας, είναι σίγουρα μια καλή αρχή». Προφανώς και έπεται συνέχεια…
Info: ARK, Γρηγορίου Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, τηλ.: 210-8948882, www.ark-glyfada.gr,facebook.com/ark.glyfada, www.instagram.com/ark.glyfada