Ψαρώσαμε, ο πιο ‘θαλασσινός’ λόγος να κατέβεις Γλυφάδα αυτό το καλοκαίρι
Το νέο εστιατόριο στο κέντρο της Γλυφάδας που φέρνει τους θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών κατευθείαν στο πιάτο μας.
- 23/06/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Οδός Πανδώρας, αριθμός 16. Η πρώην «Grilleria» εδώ και μερικούς μήνες έχει δώσει τη θέση της σε μια φρέσκια (#diplis) ψαροταβέρνα που έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις. Λογικό αφού πίσω από το πολλά υποσχόμενο «Ψαρώσαμε» βρίσκονται οι πολύπειροι Άρης Χατζόπουλος (του ιστορικού «Εl Pecado») και Τάκης Τσεκούρας, (των ιστορικών «Mercedes», «Φρουραρχείο», «Νηρηίδες» κ.λ.π.).
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αυγερινού
Ο Τάκης Τσεκούρας, που μετρά χρόνια εμπειρίας στον χώρο της εστίασης και είναι και η «καρδιά» του μαγαζιού, ανεβάζει ψηλά τον πήχη στην ψαροφαγία,συνδυάζοντας υψηλή αισθητική, ποιότητα και φρεσκάδα των πρώτων υλών. Όλα στο «Ψαρώσαμε» είναι ελληνικά και διαλεγμένα μετά από ενδελεχή έρευνα. Και όλα αυτά σε απόλυτα φυσιολογικές τιμές. Ένα, μεταξύ μας, από τα πιο σημαντικά κριτήρια στην απόφαση του «να πάμε για καλό ψάρι», το πόσο δηλαδή θα το πληρώσεις.
Εν αρχή η διακόσμηση που ξεκουράζει το μάτι. Λιτή και ευχάριστη, σε αποχρώσεις του λευκού και του γαλάζιου-μπλε, σε βάζει αμέσως σε σωστό, νησιώτικο και άκρως καλοκαιρινό κλίμα. Η βιτρίνα ψαριών είναι ό,τι πρέπει για να σε ‘μπερδέψει’ ευχάριστα την ώρα της παραγγελίας, χάρη στην απίστευτη ποικιλία της. Εκεί, κάθε μέρα, θα δεις να απλώνεται η ψαριά της ημέρας, σχεδόν σπαρταριστή.
«Έχουμε δικούς μας ψαράδες. Στο Ψαρώσαμε μπορείς να βρεις τα πάντα, απλά πολλά πιάτα δεν ξέρουμε αν θα τα έχουμε την επόμενη μέρα. Αυτό πάει ανάλογα με το τι πιάνει ο δύτης».
Εξίσου σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι στο «Ψαρώσαμε» συναντιούνται πέντε διαφορετικές σχολές. Πέντε γενιές κουζίνας, που η κάθεμία έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό στο τελικό πιάτο που θα απολαύσεις. «Οι μάγειρες που έχουμε είναι εντελώς διαφορετικής σχολής. Όλοι τους όμως, αλληλοσυμπληρώνονται». Υπάρχει ο παραδοσιακός, που φτιάχνει τοπικές συνταγές όπως οι πετροσωλήνες Χαλκίδας, ο πιο έμπειρος και αναβαθμισμένος, που φιλετάρει τα ψάρια και είναι υπεύθυνος των πιάτων ημέρας, αλλά και ο πιο νέος, που έχει διαφορετική ματιά και έναν πιο μοντέρνο τρόπο παρασκευής πιάτων. Το team συμπληρώνει και μια μαμά, αλλά και μια γιαγιά, που βάζουν τις δικές τους πινελιές στον κατάλογο. Το «Ψαρώσαμε» είναι ουσιαστικά μια εντελώς νέα εκδοχή ψαροφαγίας. Ένα δημιουργικό mix & match, παλιού και νέου, φαντασίας, εμπειρίας, γνώσης και απλότητας.
«Έχουμε πιάτα που κάνουν ένα μικρό ταξίδι πριν φτάσουν στο πιάτο σου. Για παράδειγμα τα μύδια που φέρνουμε είναι από το Άγιο Όρος»
Η κουζίνα τους είναι ανοιχτή τόσο χωροταξικά, όσο και σε πάσης φύσεως πειραματισμούς. «Παίζουν» με τα ψάρια, δε φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα και τεχνικές και αυτό θα το διαπιστώσεις από την πρώτη μπουκιά. Επίλεξε αχνιστό ροφό, λαυράκι μαρινέ και τσιπούρα μοσχολέμονο (είναι τα πιάτα που φεύγουν περισσότερο) αλλά και κάποιο από τα πιάτα ημέρας όπως στήρες, φαγκράκια, τσιπούρες, μελανούρια, σαργούς. Τα βασιλικά όστρακα έχουν την τιμητική τους: από στρείδια, στρειδόχτενα και γυαλιστερές μέχρι πετροσωλήνες.
Στο μενού θα βρεις μπακαλιαροκεφτέδες και χταποδοκεφτέδες, γαριδάκι και καραβίδες τηγανητές και φυσικά, ζυμαρικά με θαλασσινά. Ιδιαίτερη μνεία στην αχινομακαρονάδα και στη χαλκιδιώτικη συνταγή των λιγκουίνι με πετροσωλήνες.
«Τα ψάρια είναι ελληνικά, από ψαροντουφεκάδικό μας. Οι ψαράδες μας στέλνουν φωτογραφία των «ντοκουμέντων» κάθε πρωί, για να ξέρουμε τι να περιμένουμε»
«Στο Ψαρώσαμε οι Κυριακές είναι ως επί το πλείστον οικογενειακές», μας διευκρινίζει ο υπεύθυνος. Σε αυτό βοηθά ο μεγάλος και δροσερός κήπος στο πίσω μέρος του καταστήματος, ιδανικός για τέτοιες περιστάσεις. Φυσικά, το μενού είναι εξίσου δημοφιλές και τις καθημερινές. Και, το πιο σημαντικό, διαμορφωμένο σε πλήρως λογικές τιμές. Όπως διευκρίνιζει ο Τάκης «το ψάρι είναι μια τροφή που μπορεί να τρώγεται καθημερινά. Οπότε το να είναι προσιτές οι τιμές στον κατάλογο, ήταν στόχος μας για να μπορεί κανείς να έρχεται χωρίς δεύτερη σκέψη».
Εκτός από φαγητό, στο «Ψαρώσαμε» ξέρουν και από καλή μουσική. Κάθε Τρίτη, στις 22.30, θα βρεις δύο καλλιτέχνες με κιθάρα, χωρίς μικρόφωνα, που κάνουν ένα πέρασμα σε παλιά και νεότερη ελληνική μουσική. Από τον χειμώνα, όλο αυτό θα γίνει πιο συστηματικά, μιας και το μαγαζί έχει στα σκαριά και τη δημιουργία ενός μπαρ, μέσα στο χώρο του.
Εξάλλου ο Τάκης Τσεκούρας είναι ειδήμων στο να παραλαμβάνει ψαροταβέρνες και να τις εξελίσσει σε fish bar, όπως έχει κάνει πολύ πετυχημένα αρκετές φορές στο πλούσιο παρελθόν του (ενδεικτικό παράδειγμα, το Fish Bar που είχε κάνει τρομερή επιτυχία πριν από πέντε περίπου χρόνια στη Γλυφάδα).
Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ δεν πρόκειται να δεις γκουρμέ σερβιρίσματα και υπερβολές. Η φιλοσοφία του «Ψαρώσαμε» είναι στηριγμένη στην απλότητα και στην καθαρότητα των γεύσεων. Εξάλλου, τη συνταγή για να σε ψαρώσουν φαίνεται να την έχουν βρει…
Info: Πανδώρας 16, Γλυφάδα, τηλέφωνο 210-8981145, 6942010850, www.facebook.com/Ψαρώσαμε