Τσιγκουίνος, ο καλύτερος λόγος να κάνεις στάση στην πλατεία του Παλαιού Φαλήρου
Ο Τσιγκουίνος σερβίρει μερικά από τα καλύτερα πιάτα που κυκλοφορούν στα Νότια.
- 12/11/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Θυμάσαι τότε, πίσω στα 90s, που πηγαίναμε για μπάνιο ή για clubbing τα καλοκαίρια και ήταν σαν ‘έθιμο’ να σταματάμε στην πλατεία του Παλαιού Φαλήρου για να φάμε κάτι στα γρήγορα στα πάντα γεμάτα Goody’s που διανυκτέρευαν; Θυμάσαι τις άπειρες φορές που περνάγαμε τα βράδια μας μέχρι αργά στα παγκάκια αυτής της πλατείας, κοιτώντας απλά τα αμάξια να τρέχουν στην παραλιακή; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να επιστρέψεις/ουμε στον τόπο του εγκλήματος, ήρθε η ώρα να ξαναράξεις/ουμε στην πλατεία. Ο λόγος; Τον λένε Τσιγκουίνο και σερβίρει κάποια από τα καλύτερα σουβλάκια και πιάτα που κυκλοφορούν στα νότια.
Φαντάσου μια πλατεία νησιού. Έχει την αύρα της θάλασσας, κι ας μην την βλέπει, έχει την χαλαρότητα των διακοπών, τα γέλια του κόσμου, τα λαμπιόνια που έχουν τυλιχτεί γύρω από τις σιδεριές και τις καρέκλες παλιού θερινού σινεμά. Κάπως έτσι είναι και ο εξωτερικός χώρος του ψητοπωλείου Τσιγκουίνου στην πλατεία Παλαιού Φαλήρου.
Άνοιξε εκεί, απέναντι από τον Φλοίσβο, πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο, στο νεοκλασικό-ορόσημο της περιοχής, και έχει αρχίσει ήδη να γίνεται απαραίτητη στάση στις καλοκαιρινές και τις χειμερινές μας διαδρομές. Από την πρώτη στιγμή που τον αντικρίζεις -ειδικά το βράδυ, όταν θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό- καταλαβαίνεις ότι το κτίριο που τον στεγάζει έχει μετρήσει πολλά χιλιόμετρα και η πρόσοψή του έχει λειτουργήσει ως σκηνικό σε πολλές γευστικές παραστάσεις.
Ο Τσιγκουίνος, όμως, δεν ξεχωρίζει μόνο για το προνομιακό location που του προσδίδει αρχοντιά. Αυτό που τον κάνει να μένει αλησμόνητος είναι η Άλφα άλφα άλφα ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει. Τα πάντα είναι φρέσκα και χειροποίητα, ο γύρος “συναρμολογείται” καθημερινά από το προσωπικό, τα καλαμάκια περνιούνται ένα ένα στα ξυλάκια και το κεμπάπ του είναι μοναδικό σε γεύση και υφή.
Για να είναι εξαίσιο όμως κάθε πιάτο σε ένα ψητοπωλείο δεν αρκεί η ποιοτική πρώτη ύλη. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η δεξιοτεχνία του ψησίματος και του τυλίγματος. Το τυλιχτό κεμπάπ που δοκίμασα π.χ. ήταν μοναδικό. Η πίτα ήταν όσο σφιχτή χρειαζόταν για να κρατάει τα ζουμάκια από το κεμπάπ και το τζατζίκι ήταν και σε ποσότητα αλλά και σε σπιρτάδα στην τέλεια αναλογία.
Αξίζει να δοκιμάσεις από τα τυλιχτά και το σουτζούκι καλαμάκι, έως τον παστουρμά. Μην τον φοβάσαι, δεν θα βρωμάς μετά. Το μόνο που μπορεί να πάθεις είναι ότι δεν θα καταφέρεις να συγκρατηθείς και να μην γλείφεις τα δάχτυλά σου. Δοκίμασε οπώς και δήποτε σις κοτόπουλο και άσε την γεύση του να σε ταξιδέψει προς Πόλη μεριά. Κανένα από τα ανατολίτικα πιάτα δεν είναι τιγκαρισμένα στα μπαχάρια και βαριά. Είναι όλα τους στην σωστή αναλογία και στην υπέρτατη γεύση.
Αν τώρα, είσαι τύπος του ορεκτικού δοκίμασε τα “Αυγά του Τσιγκουίνου” που είναι must στο μαγαζί αλλά και το εξαιρετικό σαγανάκι για να συνοδέψεις την μπύρα σου. Από τις σαλάτες -ξέρω, ξέρω, για την γυναίκα είναι- διάλεξε την σαλάτα Τσιγκουίνου που είναι μια πραγματική πανδαισία.
Ο Τσιγκουίνος είναι σε όλα του τύπος γαλαντόμος και ανοιχτοχέρης. Από την εξυπηρέτηση και την ποιότητα, μέχρι την γεύση και την φαντασία στα πιάτα. Εκεί όμως που ‘τσιγκουνεύεται’ λιγάκι είναι στις τιμές, οι οποίες είναι άκρως δελεαστικές σε σημείο που ίσως σκάσεις επειδή δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως τις τσιγκουινολιχουδιές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστροφή στην εμβληματική πλατεία έχει γίνει και συντελείται με τον πιο βροντερό, γευστικό και καλοκαιρινό τρόπο.