Μια υπέροχη cocktail βραδιά στο bar του Gazi College Γλυφάδας
Ο έμπειρος mixologist των Gazi College, Διονύσης Πολάτος, μας βοηθά να δοκιμάσουμε όλο τον κατάλογο cocktail που έχει δημιουργήσει και που αποτελεί ταυτόχρονα τον ιδανικό τρόπο να τηλε-μεταφερθούμε σε κάποια εξωτική παραλία. Γιατί εδώ το καλοκαίρι συνεχίζεται ακόμη. Γουλιά γουλιά.
- 16/09/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Το καλοκαίρι στα Νότια αρχίζει από νωρίς την άνοιξη, όταν τα μαγαζιά και τα cocktail bars αλλάζουν καταλόγους, προσθέτουν νέες δροσερές γεύσεις και τολμούν να δοκιμάσουν έναν ακόμη πιο καλοκαιρινό συνδυασμό φρούτων και ποτών. Και, το πιο βασικό, αργεί να τελειώσει. Μιλάμε για τέλη Σεπτεμβρίου και αν.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα Gazi College της Αττικής, όταν έρχεται η ώρα που ο Διονύσης Πολάτος θα ανανεώσει τον κατάλογο με τα cocktails και θα εκπαιδεύσει τον κάθε barman ξεχωριστά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτόν που κατέβηκα μια Παρασκευή του Σεπτεμβρίου στο bar του Gazi College Γλυφάδας, μαζί με δύο από τις καλύτερες μου φίλες, λάτρεις των ωραίων cocktails και με ‘ερασιτεχνική’ προϋπηρεσία ως δοκιμαστές στα καλύτερα bars της Αθήνας, προκειμένου να δοκιμάσουμε.
Εννοείται πως είμαστε ενθουσιασμένες αφού ο Διονύσης, που ξεκίνησε να σπουδάζει Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και βρέθηκε από νωρίς πίσω από κάποια μπάρα, είναι γνωστός για τη δημιουργικότητά του από τη θητεία του σε μαγαζιά όπως τα Huge, Zanzibar, Folie, Θηρίο, Υδρονέτα, El Rey, Alobar, Santa Botella και Ipitou. «Όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στο να είμαι Φυσικός ή να δουλεύω ως barman. Όπως καταλαβαίνεις επέλεξα τη νύχτα», μου είπε αφού είχε ήδη ξεκινήσει να φτιάχνει το πρώτο από τα cocktails που θα δοκιμάζαμε.
«Ο κατάλογος είναι χωρισμένος σε δύο μέρη. Πρώτα έχουμε τις 7 προτάσεις των κλασικών cocktails, όπως το Mai Tai ή την Spicy Margarita, είτε αυτά είναι αυτούσια, είτε είναι λίγο πειραγμένα». Στην συνέχεια ακολουθούν τα «7 signature cocktails του Gazi College, όπως το Alpha Betta και το Strawberry Fields Forever Julep».
Ο Διονύσης είναι ο Fine Art Mixologist που μοιάζει να έχει γυρίσει όλο τον κόσμο για χάρη των αποσταγμάτων της γης και της δημιουργίας διαφορετικών cocktails από τα συνηθισμένα. To 2011 ήταν μέλος της πρώτης ελληνικής αποστολής στη Νέα Ορλεάνη, στο Tales of the Cocktails με την ομάδα VIB και το 2012 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Κούβα για το 9ο διαγωνισμό Havana Club Cocktail Grand Prix. Ενώ την ίδια χρονιά αρίστευσε στον δεύτερο κύκλο αποσταγμάτων του WPSPC και από το 2014 κατέχει επισήμως τον τίτλο του Sommelier. Εξ’ άλλου δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο το γεγονός του ότι δημιουργεί τόσο εξαιρετικά εκλεπτυσμένες γεύσεις με λίγα και σχετικά απλά υλικά.
Αν έχεις ήδη πάει δε, για ποτό σε κάποιο από τα Gazi College, ίσως να ξέρεις πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω. Ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το Gazi College Γλυφάδας είναι το μοναδικό που έχει ξεχωριστό κομμάτι bar. Ακριβώς επειδή ξέρει πόσο αρέσουν σε εμάς τους νότιους τα cocktails. Και τι bar; Mε μεγάλη και άνετη μπάρα, που φέρνει τις παρέες πιο κοντά. Και, φυσικά, trademark, τα αιωρούμενα μπουκάλια.
«Ο καλοκαιρινός κατάλογος έχει περισσότερα φρούτα και άνθη, πράγμα που τον κάνει να είναι λίγο πιο «χαρούμενος» αν θες, με πολύ λιγότερα βαριά μπαχαρικά καθώς κινείται σε ένα επίπεδο προς το ξινό και το γλυκόξινο», μας επισημαίνει ο έμπειρος mixologist. Με τη σειρά μου εγώ, αφού δοκίμασα το πρώτο cocktail, Macademian Mai Tai, μπορώ να προσθέσω πως οι γεύσεις είναι απλές και ευδιάκριτες. Με άλλα λόγια είναι ένα cocktail το οποίο μπορεί να απολαύσει ο καθένας. Τα εξωτικά ρούμια Brugal από τον Άγιο Δομίνικο, συνδυάζονται εξαιρετικά με πικραμύγδαλο, πορτοκάλι και τα αγαπημένα μας macademia φουντούκια.
Όμως, όσο εγώ έπινα το ποτό μου νομίζοντας (και θέλοντας) να βρίσκομαι στον Άγιο Δομίνικο, η Κατερίνα άκουγε προσεκτικά τον επόμενο συνδυασμό. Ερχόταν προς το μέρος μας το Batida de Maracuja, ένα από τα πιο κλασικά ποτά της Βραζιλίας με passion fruit, cachaca (τοπικό βραζιλιάνικο ποτό το οποίο έχεις συναντήσει και στην Caiphirinia) και φρέσκο lime. Ξεκάθαρα γλυκόξινη γεύση, στην οποία μπορείς πολύ εύκολα να ξεχωρίσεις τα πάντα.
Μετά το Βραζιλιάνικο αυτό cocktail, που θα μπορούσε άνετα να σε συνοδεύει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, περιμέναμε με ανυπομονησία το επόμενο. Ερχόταν προς το μέρος μας ένα Strawberry Fields Forever Julep, το οποίο έχει ως βάση το Μetaxa 5* με φράουλα, λεμόνι, δυόσμο, aromatic bitters και άχνη ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια Μαδαγασκάρης.
Όσο δύσκολα θα επέλεγες να πιεις ένα cocktail με κονιάκ, τόσο ωραία γεύση είχε. Δεν ξέρω αν έφταιγε το ότι υπήρχε απόλυτη ισορροπία στις γεύσεις του ή το ότι πάντα το κονιάκ αξίζει να βρίσκεται μέσα σε cocktail, πάντως, στο Gazi College, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις μέσα στο βράδυ σου.
Επίσης, ακόμη ένα cocktail που αξίζει να δοκιμάσεις αν σου αρέσει το ουίσκι, είναι το Alpha Betta με απόσταγμα μαστίχας «M» DRY, ανανά, κανέλα και Bourbon Woodford Reserve. Η γλυκιά μαστίχα ταιριάζει φανταστικά με τον ξινό ανανά και το άρωμα κανέλας.
Φεύγοντας λοιπόν, από το Gazi College και δοκιμάζοντας τον ακαταμάχητο καλοκαιρινό κατάλογο που επιμελήθηκε και φέτος ο Διονύσης Πολάτος, ένα ήταν το συμπέρασμα: Πως όχι μόνο έχει εξαιρετικό φαγητό και καφέ, μα μπορείς να απολαύσεις και ό,τι ποτό θέλεις, είτε έξω έχει 40 βαθμούς και κουφόβραση, είτε έχουν ξεκινήσει τα πρωτοβρόχια. Γιατί εδώ το καλοκαίρι συνεχίζεται ακόμη.
Εxtra tips: Το εξαιρετικά χρήσιμο -και δωρεάν- parking και η δυνατότητα -για όσους θέλουν να απολαύσουν τα cocktail στην βεράντα τους, παρέα με φίλους-για take away ή delivery.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης
Οι διευθύνσεις:
Γκάζι, Περσεφόνης 53-2103422112
Πειραιάς Γρηγορίου Λαμπράκη 117-2104100612
Γλυφάδα Γρηγορίου Λαμπράκη 5 -2108982723
Σχετικά links: www.gazicollege.gr, www.facebook.com/GaziCollegeGr, http://instagram.com/gazicollege, https://www.youtube.com/user/GaziCollegeGr