Δεν είπαμε ποτέ ένα “ευχαριστώ” στο Kowloon
Πολύ πριν γίνει της μόδας η ethnic κουζίνα ένα μικρό μαγαζί στην Κύπρου έμαθε στα νότια προάστια να τρώνε ασιατική κουζίνα. Kowloon δεν σου είπαμε ποτέ "ευχαριστώ".
- 12/10/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Η Γλυφάδα, αλλά και τα νότια προάστια έμαθαν τι σημαίνουν “spring rolls”, “dumplins”, “won ton”. Και αυτό ήταν μόνο το ορεκτικό. Με τον καιρό έγινε η μύηση σε έναν υπέροχο κόσμο εξωτικής γεύσης. Όπως για παράδειγμα το “Μοσχάρι Chop Suey”, το “Szechuan”, το “Honey Beef”, τα γλυκόξινα πιάτα (μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο), το “χοιρινό Chow Mein” και φυσικά η περίφημη “πάπια πεκίνου”. Η τελευταία θα μπορούσε να είναι ένα κείμενο από μόνη της: τραγανή-τραγανή, με τις μαλακές πιτούλες και την υπέροχη αυτή σάλτσα.
Υπάρχουν τόσα και τόσα πιάτα, που ακόμη και οι θαμώνες των τριών δεκαετιών (όπως ο υποφαινόμενος) δεν έχουν δοκιμάσει. Θαλασσινά, συνταγές με κοτόπουλο, μοσχάρι και χοιρινό, υπέροχα νουντλς. Όλα αυτά με την ποιότητα να παραμένει σταθερή. Απροσπέλαστη. Σαν το Σινικό τείχος, που δεν έχει βέβαια καμία σχέση με το Kowloon, το οποίο εντέλει είναι περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Μικρή σημασία έχει.
Αν έχεις πάει έτσω και μια φορά θα θυμάσαι χαρακτηριστικά την ευγένεια των ανθρώπων του. Να παίρνουν παραγγελίες μοιράζοντας τις λέξεις τους ανάμεσα στα ελληνικά και στα αγγλικά. Πάντα πρόθυμοι. Πάντα προσφέροντας τις ζεστές πετσέτες και ένα “fortune cookie” στο τέλος. Σταθαρές αξίες που έμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο.
Η δική μου χαρακτηριστική ανάμνηση από το Kowloon ήταν δείπνα με τους γονείς και τους φίλους τους. Να καθαρίζω το πιάτο μου σαν τον Καπαραμού και μετά να περιεργάζομαι τα πορτοκάλια, τα οποία ο σεφ έκοβε σε διάφορα σχήματα, σαν μικρά καλάθια. Περίεργο πράγμα η μνήμη.
Μπορεί να το θυμάσαι και εσύ; Μπορεί να άρχισες να πηγαίνεις αργότερα, όταν η ethnic κουζίνα μπήκε στη ζωή μας και έγινε συνώνυμο του τρόπου ζωής των νοτίων προαστίων. Μπορεί απλά να το έχεις συνδυάσεις με το κυριακάτικο all-you-can-eat μπουφέ. Μπορεί να παραγγέλνεις για το σπίτι. Όποιος κι αν είσαι, όποια κι αν είναι η σχέση σου με το Kowloon, το παραδοασιακό κινέζικο της Γλυφάδας, σίγουρα θα νιώσεις κι εσύ την ανάγκη να πεις ένα μεγάλο “ευχαριστώ”, αυτό που δεν είπες ποτέ.
Do Ze, δηλαδή, στα καντονέζικα.
Kowloon: Κύπρου 78, Γλυφάδα