10 στέκια για την παρέα στο Φάληρο το Παλιό
Τα 10 παλαιοφαληριώτικα στέκια που πρέπει να επισκεφθείς, αν θες να λέγεσαι Νότιος.
- 28/11/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Μπορεί να ζω στο νότιο ημισφαίριο αυτής της πόλης, αλλά καθότι Καλλιθεώτισσα, γέρνω περισσότερο προς το κέντρο, το οποίο σημαίνει ότι καιρό τώρα (κακώς) μου διαφεύγουν κάποια πολύ ωραία μαγαζιά. Αυτή τη φορά το κατάλαβα για τα καλά. Πόσα μαγαζιά έχει το Παλιό Φάληρο να ανακαλύψεις θεοί. Εντάξει, μερικά τα ξέρεις ήδη, όμως είναι πολλά ακόμη που πρέπει να μάθεις. Εγώ θα σε πάω μόνο σε μερικά. Έλα μαζί μου, λοιπόν, στην πιο cool -μετά την Καλλιθέα- γειτονιά του Νότου. Που μέχρι και στις Καλοκαιρινές Διακοπές του Καρβέλα είναι πρώτη μούρη. Που έχει έντονο το κωνσταντινουπολιτικό στοιχείο, που έχει μείνει γειτονιά, που έχει μία λατρεία στην Κρήτη και στην Ιταλία (θα καταλάβεις). Δεν θα περιπλανηθούμε τόσο στην παραλία της (εκτός από μία εξαίρεση), όσο στους μέσα δρόμους και τα στενά της. Όπως και να έχει Falirofornia και τα μυαλά στα κάγκελα.
Πίτες της Σοφίας
Το μικρό αυτό μαγαζί είναι από τα πιο ιδιαίτερα όχι μόνο στο Παλιό Φάληρο, αλλά και σε όλα τα νότια. Ιδιαίτερο γιατί ειδικεύεται (όπως ήδη κατάλαβες από το όνομά του) στις πίτες αλλά και γιατί κρύβει μία πολύ ωραία ιστορία.
Η Ματίνα, μια πολύ συμπαθής κοπέλα, μαζί με τα δύο αδέλφια της, τον Δημήτρη και τον Γιώργο, με καταγωγή από το Μέτσοβο, δημιουργεί κάθε λογής πίτες, έχοντας σαν βάση τις συνταγές της μαμάς Σοφίας, που πριν να φύγει από τη ζωή φρόντισε να της μεταδώσει αυτές τις τόσο πολύτιμες γνώσεις.
Η Ματίνα και τα αδέλφια της ήθελαν να κρατήσου ζωντανές τις παιδικές τους αναμνήσεις. Τα κεράσματα της μαμάς που σταματούσαν τις σκανδαλιές τους. Τα τραπέζια που για κάθε οικογενειακή περίσταση είχαν πάνω τους και άλλη πίτα. Η μυρωδιά από το γάλα και τα αυγά, το κρατσανιστό φύλλο, η θαλπωρή της οικογένειας.
Νομίζω πως αν δεν παρομοίαζα την οικογένεια με πατάτες τηγανιτές με ρίγανη (που έφτιαχνε η γιαγιά μου), θα την παρομοίαζα με κάποια πίτα. Εδώ, μεταξύ άλλων, θα βρεις χορτόπιτα, πιπερόπιτα μανιταριών, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα με φέτα, πατατόπιτα, κιμαδόπιτα, αλλά και γλυκές πίτες, όπως η φουντουκόπιτα, η αμυγδαλόπιτα και η φοβερή γαλατόπιτα.
Τα υλικά είναι αγνά και προέρχονται από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και οι πίτες ζυμώνονται μπροστά σου στην ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού.
Στα ράφια έχουν και γλυκά του κουταλιού από γυναικείους συνεταιρισμούς από τα Μάλγαρα, τη Λακωνία, τους Γόννους, το Αγρίνιο, που μπορείς να τα αγοράσεις όπως και κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούν (κους κους, τραχανά κ.α.).
Πριν φύγεις να δοκιμάσεις και το ρακόμελο της Ματίνας. Μπορείς να κάνεις και παραγγελία στο σπίτι βεβαίως – βεβαίως.
Αγίου Αλεξάνδρου 30, Τηλ.: 213 0700444 Αγίου Αλεξάνδρου 30 & Αφροδίτης, Τηλ.: 210 9833838Ρακάδικον οι Μαντινάδες
Εδώ έχεις σίγουρα έρθει με την παρέα για να διασκεδάσεις, να πιεις ένα ποτηράκι παραπάνω και όλα αυτά συνοδεία λαχταριστών μεζέδων. Είναι χρόνια στέκι για τους νότιους.
Οι Παλαιοφαληριώτες συχνά συναντιούνται εκεί. Έχει live που κάνουν χαμό. Έχει πολύ εξυπηρετικό προσωπικό και καλό service. Την αλήθεια θα την πω. Είναι κάπως πιο mainstream από τα γούστα μου, όμως ο χώρος του έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να σε κερδίζει.
Πολύ ωραία χρώματα, ωραία έπιπλα και διακόσμηση. Σαν να είσαι σε ένα όμορφα επιπλωμένο chic σπίτι κάπου στην εξοχή. Το κέφι εδώ είναι κανόνας. Οι άνθρωποι χαμογελούν και σου μεταφέρουν θετική ενέργεια.
Ο Γιάννης Σαραντινίδης μας υποδέχτηκε και μας είπε γιατί το Ρακάδικον είναι μετά από 20 χρόνια ακόμη μία πολύ καλή επιλογή για κάποιον που θέλει να συνδυάσει τους μεζέδες (που είναι ακόμη βασισμένοι στα συνταγές της μαμάς Τασίας) και τη ρακή ή το κρασί, με την μουσική και τον χορό.
Ώπα και τέτοια πράγματα, σε έναν κουκλίστικο χώρο. Η αγάπη του Νίκου και του Ντίνου για την Κρήτη τους ώθησε να ανοίξουν το 1997 το μαγαζί αυτό, που καταφέρνει να ακολουθεί την εποχή του και να μένει ακόμη στις πρώτες επιλογές κυρίως της νεολαίας του νότου αυτής της πόλης.
Ζησιμοπούλου 79, Τηλ.: 210 9419686Μαγικές Κατσαρόλες
Δεν γίνεται να μην το έχεις δει ποτέ. Και αν δεν, ψάξ’ το. Βρίσκεται πάνω στη Ζησιμοπούλου και είναι ένα πολύ chic μαγαζί. Η κ. Βάνα, η ιδιοκτήτρια, μας μίλησε για αυτό.
Μας είπε για την refined κουζίνα του. Ουσιαστικά, πρόκειται για εκλεπτυσμένη ελληνική κουζίνα, με τη χρήση ελληνικών προϊόντων, που εγγυώνται γεύση και ποιότητα. Μας είπε όμως και για το όνομα. Η λέξη «κατσαρόλα», χρησιμοποιήθηκε, καθώς, όπως μας εξήγησε, θεωρεί ότι αποτελεί το κύριο εργαλείο της ελληνικής κουζίνας.
Ο επιθετικός προσδιορισμός «μαγικές», δίνει για εκείνη το συναίσθημα, τη μαγεία που μπορεί να προκύψει όταν μια παρέα τρώει ελληνικό φαγητό. Εδώ και 6 χρόνια εκείνη και ο Σήφης, δημιουργούν υπέροχα πιάτα και εντυπωσιακά γλυκά (όπως η ασπροκόκκινη Χιονάτη που δοκιμάσαμε με τη μαρέγκα και τη σαντιγύ).
Τώρα που έχει κρύο, μπορείτε να απολαύσετε, μεταξύ άλλων, μυρωδάτη πικάντικη βελουτέ σούπα κολοκύθας, με τσιπς καπνιστού προσούτο στο πλάι.
Αλλά και εκείνο το πιάτο με τα μανιτάρια, όπως και το άλλο με το κουνέλι, χάρμα οφθαλμών και εξαιρετική γεύση αμφότερα.
Όλα είναι προσεγμένα και σερβιρισμένα με γούστο. Με γούστο είναι διακοσμημένος και ο χώρος επίσης, πολύχρωμοι πίνακες, κατσαρόλες (τι άλλο) στους τοίχους, πολύ λευκό και ζεστασιά. Μανιτάρια από το βουνό Κιθαιρώνας κοντά στην Πάρνηθα, κουνέλι από τις Κυκλάδες, χοίρος από τον Όλυμπο.
Επιβιβαστείτε στις μαγικές κατσαρόλες της κ. Βάνας και ταξιδέψτε γευστικά σε όλη την Ελλάδα. Για τους πιο καλοκαιρινούς τύπους, έχει και ένα ακόμη εστιατόριο στην Αντίπαρο, το εξαιρετικής αισθητικής Kalokéri, με σύγχρονη αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα. Μέχρι που στέλνουν και private cooks σε βίλες. Εύγε.
Ζησιμοπούλου 47, Τηλ.: 210 9418821Ο Μπάμπης
Δεν έχω φάει πιο νόστιμα μπιφτέκια. Τα δοκίμασα μικρή. Και τα τιμούσα συχνά. Όταν με τον μπαμπά και την μαμά πηγαίναμε και τρώγαμε εκεί κάτι κυριακάτικα μεσημέρια.
Όπως καταλαβαίνεις το μαγαζί αυτό μετράει πολλά χρόνια. 60 και βάλε για την ακρίβεια. Δεν ξέρω αλήθεια ποια είναι η μυστική συνταγή που τα κάνει τόσο ωραία. Και δεν θέλω και να μάθω. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι παίζει ρόλο η σταθερή ποιότητα, κάτι που τονίζουν με περηφάνια και οι ιδιοκτήτες.
Ο Τάκης Διαμαντόπουλος και ο Σωτήρης Βλάχος, τα παιδιά των ιδρυτών, είναι τώρα οι υπεύθυνοι της ιστορικής αυτής ταβέρνας που ξεκίνησε από τον Μπάμπη Βλάχο (ο οποίος ήταν από τα Τρίκαλα και είχε δώσει και το όνομα στο μαγαζί). Ο πρώτος Μπάμπης είχε ανοίξει στο Φάληρο, μπροστά στη θάλασσα και μετά μεταφέρθηκε στην Αμφιθέας (απέναντι από την Αγία Κυριακή), όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Μπορεί τα μπιφτέκια του να είναι από τα καλύτερα στην Αθήνα, επειδή όμως είναι άδικο για τα υπόλοιπα του μενού, κάπου εδώ πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη και να ειπωθούν πραγματάκια και για την μπριζόλα του. Ψημένη σωστά και τίμια, από καθαρό και μαλακό κρέας, είναι αυτό που ζητάνε οι απανταχού κρεατοφάγοι. Όμως και οι ψαροφάγοι δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Στον Μπάμπη ξέρουν και από ψάρι.
Χωρίς περιττά φρου φρου κι αρώματα στον χώρο, μόνο με την τσίκνα να σε παρασέρνει σε καθόλου ρομαντικά αλλά απολύτως χορταστικά μονοπάτια, η ταβέρνα ετούτη είναι εδώ και αν δεν την ξέρεις, ντροπή σου, μάθε τη.
Μπορείς να κάνεις και παραγγελία στο σπίτι, τεράστια μερίδα με τα μπιφτέκια – θαύματα πνιγμένα στην τηγανιτή πατάτα. Αξίζει.
Λεωφ. Αμφιθέας 73, Τηλ.: 210 9431064Sin Burger Bar
Είναι αμαρτία να τρως ένα μπέργκερ δηλαδή; Εδώ ακόμη κι αν είναι, επιτρέπεται. Δηλαδή δεν θα καείς στα καζάνια της κολάσεως αν δοκιμάσεις το burger stuffed.
Ούτε τα υπόλοιπα του μενού. Αν παρόλα αυτά θεωρείς αμαρτωλά τα μπέργκερ, εδώ μπορείς να απολαύσεις και μία σειρά από άλλα πιάτα, όπως ας πούμε την μακαρονάδα με προσούτο, μανιτάρια και σπαράγγια ή μια σαλατάρα Sin με τορτίγια. Πήγαινε και να είσαι βέβαιος ότι τα κρέατά του εκτός από ελληνικά, είναι και φρέσκα.
Γενικά έχουν ένα θέμα με την ποιότητα και προσέχουν πάντα να είναι το κύριο χαρακτηριστικό σε όλα τα υλικά τους. Άνοιξε το 2013 και από τότε έχει κερδίσει έναν καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό fans αμαρτωλών και μη. Τι σημασία έχει, άλλωστε η μόνη θρησκεία εδώ είναι το καλό φαγητό.
Και όλα είναι χειροποίητα, μαζί και τα γλυκά τους (ναι έχει και από αυτά). Πάντως αν δεν είσαι του αναψυκτικού (που κακά τα ψέματα με το μπέργκερ, δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός), διαθέτουν και μία μεγάλη ποικιλία κρασιών. Εντάξει αυτά κυρίως μπορείς να τα συνδυάσεις με τα άλλα πιάτα τους, όμως το σίγουρο είναι πως ό,τι ψάχνεις εδώ θα το βρεις. Όσο για τα κοκτέιλ, είναι από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει, φτιάχνονται με φαντασία και μεράκι, από αγνά υλικά και καλύπτουν όλα τα γούστα.
Τελευταίο άφησα τον χώρο, που είναι πολύ happy, πολύ ζεστός και παρεΐστικος. Και η φάση είναι σαν να είσαι κάπου στο Νιου Γιορκ και όχι στο Παλιό Φάληρο.
Αγίου Αλεξάνδρου 26, Τηλ.: 210 980 2116Το Μικιό
Στην Αγίου Αλεξάνδρου εδώ και επτά χρόνια υπάρχει ένα κρητικό στέκι που δεν έχει δεύτερο. Στο μεζεδοπωλείο αυτό που είναι μικιό αλλά θαυματουργό, ο Πέτρος και η Ελίζα μαγειρεύουν, βασισμένοι στις πολύτιμες συνταγές της χανιώτισσας (από τον Αποκόρωνα συγκεκριμένα) γιαγιάς τους, Ελισάβετ, αποκλειστικά με διαλεχτά προϊόντα από την λεβεντογέννα.
Την Κρήτη ντε. Θα δοκιμάσετε σαλάτα σταμναγκάθι, απάκι κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας, απάκι χοιρινό (απάκι να’ ναι κι ό,τι να΄ ναι παιδιά), πικάντικο χειροποίητο λουκάνικο και βιολογικά σιουφιχτά με στάκα και ξινομυζήθρα.Και για να ολοκληρώσω, περιγράφοντας το απόλυτο κρητικό τραπέζι, εδώ θα βρεις και καλτσουνάκια με αρωματικο δυόσμο και σφακιανές πίτες (τρελαίνομαι) και μαραθόπιτες.
Το καλωσόρισμα είναι ζεστό, όπως αρμόζει στην κρητική φιλοξενία κι ας την ζεις στο Παλιό Φάληρο. Τα παιδιά είναι πολύ φιλικά όπως και το κλίμα γενικότερα στο μαγαζί. Και λίγη ρακή βεβαίως βεβαίως θα ολοκληρώσει τη φάση. Ή και περισσότερη. Μην σε νοιάζει, το στομάχι σου θα είναι γεμάτο.
Με ποιοτικούς και νόστιμους μεζέδες από ποιοτικά και νόστιμα υλικά. Μιλάμε για απλά πιάτα σε πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς. Για παραδοσιακή κουζίνα με ένα twist, σε έναν πολύ όμορφο χώρο, διακοσμημένο με αγάπη και φροντίδα.
Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις μαρουβά, το κρασί τούτο που έρχεται κατευθείαν από την περιοχή Κισσάμου Χανίων. Καλώς να ορίσετε, λοιπόν, σύντεκνοι.
Αγίου Αλεξάνδρου 58, Tηλ.: 694 699 5740Da Bruno
Ο κύριος Δημήτρης Τσουκάρης είναι ακριβώς αυτό που λέμε κύριος. Έτσι μου τον περιέγραψε η Τόνια πριν να τον γνωρίσω. Επιβεβαιώνω. Έχει μία φυσική ευγένεια που σπανίζει, κατάγεται από την Ίμβρο, μένει στη Γλυφάδα, μαγειρεύει εξαιρετικά και αγαπάει πολύ την ιταλική κουζίνα.
Μετά τον Bruno Ortolani (που έδωσε και το όνομά του στο μαγαζί), με τον οποίο γνωρίστηκε στην Ιταλία, η ιδιοκτησία τα τελευταία 20 χρόνια έχει περάσει σε αυτόν. Ο κύριος Δημήτρης μου είπε ότι ταξιδεύει σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας και συλλέγει πολύτιμες συνταγές, τώρα μάλιστα μας υποδέχτηκε άρτι αφιχθείς από την Alba, όπου πήγε για κυνήγι λευκής τρούφας. Για τα πιάτα της θεματικής που θα έχει τις επόμενες μέρες. Εμείς προλάβαμε και τη πεντανόστιμη χειροποίητη (όπως όλες) σπαγκέτι με την παρμεζάνα.
Που όχι μόνο η γεύση της (έπαθα πλάκα) αλλά και η παρασκευή της είναι ενδιαφέρουσα. Μέσα σε ένα άδειο πλέον κεφάλι παρμεζάνας (26-30 μηνών) πέφτουν τα ζεστά μακαρόνια. Και τότε το τυρί παίρνει μια κρεμώδη υφή και γίνεται ένα με το ζυμαρικό. Αυτή η διαδικασία γίνεται δίπλα από το τραπέζι σου και έπειτα σερβίρεσαι απευθείας.
Δοκιμάσαμε και ραβιόλι με limoncello και καρμπονάρα για vegan. Εδώ κατά καιρούς έρχονται σπουδαίοι Ιταλοί σεφ. Εδώ θα δοκιμάσεις εκλεκτές γεύσεις. Εδώ όλα γίνονται με προσοχή και ευθύνη. Μία τρατορία με τα όλα της, ένας χώρος διακριτικός που αφήνει τα πιάτα του να μιλούν για αυτόν.
Και μιλάμε για 30 (και) ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, όχι αστεία. Έχει και 3 πιστοποιήσεις που επιβεβαιώνουν την ποιότητά του ως ένα από τα αυθεντικά ιταλικά εστιατόρια στην Ελλάδα αλλά και βραβείο 3ης καλύτερης λίστας κρασιών.
Και βέβαια να μην ξεχάσω ότι η πρώτη τιραμισού που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, εμφανίστηκε επίσης ΕΔΩ. Προς το παρόν Σπαγγέτι με Beaujolais Nouveau και αχινό.
Αγίου Αλεξάνδρου 46, Τηλ.: 210 9818959Villa Grigio 46
Μετά από τόσο φαγητό πια, πήγαμε δίπλα στο Villa Grigio 46, που είναι ένα γωνιακό wine bar, πολύ γουστόζικο, με ατμόσφαιρα ιδανική για αστική ρομαντζάδα.
Έχει αυλή που είναι πολύ cozy με δέντρα που έμαθα ότι τα φύτεψαν μόνοι τους και έναν εσωτερικό χώρο μινιμαλιστικής αισθητικής με ημίφως που εμπνέει για εξομολογήσεις και απολογισμούς. Δεν έκανα τίποτα από αυτά, γνώρισα όμως τον μπάρμπαν, τον Θάνο, που μας έφτιαξε ένα σωρό κοκτέιλ.
Μεταξύ αυτών, το ιταλικό απεριτίβο και το άλλο το τέλειο με το bourbon και την παρμεζάνα. Υπάρχει. Και φυσικά την αγαπημένη μου μαργαρίτα που αυτή τη φορά δεν ήταν μία απλή μαργαρίτα (που όσο απλή κι αν είναι, είναι από τα κορυφαία κοκτέιλ), αλλά είχε μέσα και μαύρη τρούφα.
Δηλαδή μία η παρμεζάνα, μία η μαύρη τρούφα, πάλι σε φαγητό το γυρίσαμε. Και μίας και το γυρίσαμε σε φαγητό γιατί αυτός ήταν ο απώτερός μου στόχος, να πω και για το brunch κάθε Κυριακή 11:00 – 15:00. Όμως ακόμη και τα κοκτέιλ έχουν γιάμι συνοδευτικά.
Πολύ ωραίοι πίνακες στους τοίχους. Γυναίκα από άλλη εποχή κρατάει μπέργκερ, γυναίκα από άλλη εποχή κρατάει κοακόλα, ένας κόκορας. Μεταμοντερνισμός και ένα μπαρ που αναρωτιόσουν γιατί τόσο καιρό δεν ήξερες την ύπαρξή του. Ο κύριος Δημήτρης (ναι ο ίδιος του Da Bruno) έχει κάνει (και εδώ) πολύ καλή δουλειά.
Αγίου Αλεξάνδρου 46 & Ναϊάδων, Τηλ.: 210 9812080Φωτογραφίες: Τόνια Φάντη