Στοχευμένη δολοφονία ή τροχαίο δυστύχημα ο θάνατος του Υποστράτηγου Σαράφη στον Άλιμο;
Ίσως να έχεις παρατηρήσει έναν έφιππο ανδριάντα που έχει στηθεί στην παραλιακή στο ύψος του Αλίμου, ακριβώς στο σημείο που ο Υποστράτηγος Στέφανος Σαράφης έχασε τη ζωή του το 1957.
- 07/12/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι μικρές σελίδες του ημερολογίου έχουν φτάσει την 31η Μάϊου του 1957 και το ρολόι δείχνει δύο παρά είκοσι το μεσημέρι. Ο Υποστράτηγος Σαράφης, αρχηγός του Ε.Λ.Α.Σ., βουλευτής του κόμματος της Ε.Δ.Α. και γενικός γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου και η αρχαιολόγος σύζυγός του Μάριον, κάτοικοι Νέας Σμύρνης, επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης 6, διασχίζουν την παραλιακή, στο ύψος του Αλίμου για να πάνε για μπάνιο. Την ίδια στιγμή ο Ιταλοαμερικανός υποσμηνίας Μάριο Μουζάλι, της Αμερικανικής Βάσης του Ελληνικού, κατευθύνεται προς την Αθήνα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οδηγώντας μια ανοιχτή Buick convertible. Το μοιραίο γίνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Η Buick πέφτει πάνω στα σώματά τους με τρομερή δύναμη και τους αφήνει αιμόφυρτους στην άσφαλτο. Ο Μουζάλι καταφέρνει να σταματήσει το αυτοκίνητο αρκετά μέτρα πιο κάτω, με το καπό εντελώς παραμορφωμένο από τη σύγκρουση.
Το ζεύγος Σαράφη
Ο Σαράφης ξεψύχησε μία ώρα αργότερα στην Κλινική «Κυανούς Σταυρός» ενώ η σύζυγός του, αν και σοβαρά τραυματισμένη, επέζησε. Ο Μουζάλι παραλήφθηκε από Αμερικανούς αξιωματικούς και μεταφέρθηκε στη βάση του Ελληνικού. Ο θάνατος του Σαράφη δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και θεωρήθηκε από την Αριστερά (ΕΔΑ), ως στοχευμένη δολοφονία. Αυτό οφείλεται αρκετά στο γεγονός πως ο ίδιος αντιτάχτηκε σθεναρά στο δόγμα Αϊζενχάουερ και στη συμφωνία για εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, με το τελευταίο άρθρο του να έχει δημοσιευτεί μόλις λίγες μέρες πριν γίνει το μοιραίο, προκαλώντας το μίσος των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων συνεργατών τους. Επιπλέον, οι αγώνες του για τα δίκαια του λαού σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, το πάθος του για μια Ελλάδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, χωρίς ξένους και ντόπιους κατακτητές, καθώς και οι συνθήκες του μετεμφυλιακού καθεστώτος στην Ελλάδα, έδειχναν πως ο Σαράφης είχε πολλούς ορκισμένους εχθρούς.
Μετά τη σύλληψη του Μουζάλι, ανέκυψε σοβαρό πρόβλημα με το ζήτημα της ετεροδικίας. Με βάση την αρχική σύμβαση, μέρος της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας του 1953 για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στον ελληνικό χώρο, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στην Ελλάδα και τελούσαν ποινικά ή άλλα αδικήματα, είχαν τη δυνατότητα να δικαστούν γι’ αυτά στις Η.Π.Α. Ωστόσο, οι αντιδράσεις γι’ αυτό το καθεστώς είχαν οδηγήσει την κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη σύμβαση του 1956, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές αρχές μπορούσαν να ασκήσουν την ποινική τους δικαιοδοσία εάν κρίνουν πως ενέχει ιδιαίτερης σημασίας, η οποία ομως δεν είχε ακόμη κυρωθεί από τη Βουλή. Τελικά, η σύμβαση επικυρώθηκε από την Επιτροπή με 33 ψήφους υπέρ και 26 κατά. Παρ’ όλα αυτά, το καθεστώς της ετεροδικίας συνέχισε να ισχύει και το αμερικανικό προσωπικό να απολαμβάνει ιδιαίτερα προνόμια στον ελληνικό χώρο. Ο Μουζάλι, τον Ιανουάριο του 1958 καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε δέκα μήνες φυλάκιση και σε καταβολή 20.000 δραχμών για ψυχική οδύνη. Καθώς θεωρήθηκε ότι είχε εκτίσει την ποινή του πριν από τη δίκη, αφού από τις αμερικανικές αρχές χαρακτηριζόταν ως προφυλακισμένος, ο Μουζάλι αφέθηκε ελεύθερος για να επιστρέψει αμέσως μετά στην πατρίδα του.
Η σορός του Σαράφη εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη και στις 3 Ιουνίου έγινε η κηδεία του με τη συμμετοχή αρχηγών κομμάτων (Σοφ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου κ.ά.), βουλευτών, εκπροσώπων οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ, ΕΔΕΣ κ.ά.), καλλιτεχνών και πλήθους κόσμου. Δεν αποδόθηκαν, όμως, στρατιωτικές τιμές στον νεκρό, ενώ στην κηδεία του δεν παρέστη κανείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ούτε των Ανακτόρων, ούτε καν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, από τις οποίες προερχόταν και τις οποίες είχε τιμήσει σε όλα τα μέτωπα.
Μοιραία σύμπτωση ή δολοφονία; Υπήρξαν κάποια στοιχεία που οδηγούσαν στο δεύτερο, όπως ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Μουζάλι δεν έκανε καμιά προσπάθεια να αποφύγει το ζεύγος Σαράφη κινούμενος δεξιότερα στην άσφαλτο, αλλά αντιθέτως παρέκκλινε ακόμα αριστερότερα, με αποτέλεσμα ο αριστερός τροχός του να «ξύσει» το κράσπεδο της νησίδας. Επιπλέον, η Μάριον Σαράφη θα υποστηρίξει αργότερα ότι και ο ιατροδικαστής Καψάσκης, μετά την αυτοψία στο σημείο του συμβάντος, ακούστηκε να λέει πως το δυστύχημα «έμοιαζε σαν εκ προμελέτης» και πως «φαίνεται σαν το αυτοκίνητο να έβαλε στόχο τον στρατηγό». Ο Ιταλοαμερικανός υποσμηνίας, εντούτοις, απέδωσε το γεγονός στην ύπαρξη του δεύτερου (μαύρου) αυτοκινήτου, που βρισκόταν κοντά στο δικό του τη στιγμή εκείνη και το οποίο μετά το δυστύχημα έσπευσε να εξαφανιστεί, χωρίς κατόπιν να επιχειρηθεί ο εντοπισμός του οδηγού του.
Ο Μουζάλι στη δίκη του
Αυτόπτες μάρτυρες, επίσης, ανέφεραν πως λίγη ώρα πριν από το συμβάν ο Μουζάλι είχε θεαθεί να τρέχει στη λεωφόρο Ποσειδώνος «λες και έκανε πρόβα». Επίσης, από την αυτοψία που διενεργήθηκε στον τόπο του δυστυχήματος διαπιστώθηκε πως ο Μουζάλι προσπάθησε να φρενάρει ελαφρά σε απόσταση 45 μέτρων από το σημείο που βρίσκονταν ο στρατηγός και η σύζυγός του, αλλά στη συνέχεια ανέπτυξε ξανά ταχύτητα και επιχείρησε δεύτερο -ισχυρότερο- φρενάρισμα όταν βρέθηκε πολύ κοντά στα θύματα, χωρίς ωστόσο να αποφευχθεί η σύγκρουση. Τέλος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο στρατηγός παρακολουθούνταν συστηματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα από αμερικανικές υπηρεσίες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, μάλιστα, πως το διπλανό από το δικό του διαμέρισμα είχε νοικιαστεί από δύο Αμερικανούς στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στη βάση του Ελληνικού.
Το 1976, ο νομικός και τότε πρόεδρος της Ε.Δ.Α. Ηλίας Ηλιού θα υποστηρίξει πως “είναι βέβαιο ότι ήταν λεπτομερώς σχεδιασμένη και χρονομετρημένη εγκληματική ενέργεια […] γιατί ο Στρατηγός κι η γυναίκα του […] είχαν τόσο ωρολογιακές συνήθειες ζωής ώστε μπορούσε να ξέρει ο δράστης ποια ώρα ακριβώς θα περάσουν τη λεωφόρο για να πάνε για μπάνιο”. Αλλά και η σύζυγός του Σαράφη, θα υποστηρίξει πολλά χρόνια αργότερα, πως «δεν επρόκειτο για ατύχημα, αλλά μάλλον για πολιτική δολοφονία που προκάλεσε η CIA. Στην αρχή δε θέλησα να δεχτώ πως δεν ήταν ατύχημα. Ήθελα να αντιμετωπίσω το γεγονός στη φρικτότερη μορφή για μένα, ότι δηλαδή ο Στέφανος πέθανε άδικα. Το να θεωρώ ότι τον σκότωσαν, ότι χάθηκε για τις ιδέες του και τη δράση του θα μου φαινόταν σαν μια “εύκολη λύση”… Αυτή η σκέψη κράτησε περίπου δύο μήνες. […] Ίσως αν είχα αποδεχτεί αμέσως τη θεωρία της δολοφονίας, να είχε διευκολυνθεί η έρευνα».
Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος και ιστορικός Γ. Παπαπέτρου «χρόνια αργότερα, όσοι έψαξαν τα ίχνη του Μουζάλι, έφτασαν ως την οικογένειά του, αλλά δε βρήκαν ίχνος απ’ αυτόν», κάτι που κατά τον αρθρογράφο οφείλεται στην τακτική της CIA να αλλάζει ταυτότητα και τόπο διαμονής σε όσους έχουν εργαστεί γι αυτήν. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί για προμελετημένη δολοφονία από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν αποδείχτηκαν ποτέ, με την υπόθεση να συνεχίζει να παραμένει ανοιχτή σε κάθε πιθανή εκδοχή. Τον Ιούνιο του 2001, επί δημαρχίας Αλέκου Αλούκου, 44 χρόνια μετά το μοιραίο συμβάν, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα του Στέφανου Σαράφη, στην παραλιακή, ακριβώς στο σημείο όπου είχε σκοτωθεί.
Source: http://www.alimosonline.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/9739-%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AD%CF%86%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82
Source: http://www.alimosonline.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/9739-%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AD%CF%86%CE%B9%CF%80%CF%80%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82