H έκθεση αφιερωμένη στα 80’s που δεν πρέπει να χάσεις
Το Nou-Pou συνάντησε τον Παναγή Παναγιωτόπουλο, έναν από του δυο επιμελητές της έκθεσης «GR80s», αλλά και του βιβλίου «Η Ελλάδα στην δεκαετία του 1980. Κοινωνικό, Πολιτικό και Πολιτισμικό Λεξικό». Δηλαδή, του επιστημονικού έργου που αποτέλεσε την βάση της έκθεσης αυτής. Πίστεψέ μας, αυτή την έκθεση δεν πρέπει να την χάσεις με τίποτα.
- 25/01/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Μπορεί μια δεκαετία – και μάλιστα μια από τις αγαπημένες μας δεκαετίες (1980s) – να συμπυκνωθεί σε μια έκθεση; Η απάντηση είναι «ναι» με την επιστημονική δουλειά και την αφοσίωση της ομάδας των «GR80s: Η Ελλάδα του ‘80 στην Τεχνόπολη». Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο κοινό και θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Μαρτίου του 2017.
Από το Βιβλίο στην Έκθεση:
«Το χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι δεν έχει ιεράρχηση και συνοχή. Τώρα, όμως, στην έκθεση φροντίσαμε να έχουμε 18 θεματικές και άρα 18 ξεχωριστά περίπτερα. Έτσι, εκτός από εμένα και τον Βασίλη Βαμβακά που έχουμε την γενική Επιμέλεια, υπάρχουν σε κάθε περίπτερο – σε κάθε θεματική δηλαδή – ένας ή και δύο ειδικοί επιμελητές. Κάθε, λοιπόν, ομάδα ξεχωριστά και υπό τον δικό μας γενικό συντονισμό έχει δουλέψει για αυτή την έκθεση».
Θέλαμε να κάνουμε μια έκθεση απαιτητική, να μην είναι απλά ένα Λούνα Παρκ. Θέλαμε να στήσουμε μια έκθεση αισθητικά απαιτητική και να μην έχει έναν απλό κώδικα. Έτσι, θεωρούμε ότι έχουμε βρει έναν κώδικα που είναι σύνθετος αλλά και που σταματάει εκεί που θα μπορούσε να γίνει κουραστικός. Σκέψου, ότι συνολικά, χρειάζεσαι περίπου δύο ώρες για να κάνεις μια γρήγορη διαδρομή στην έκθεση.
Η Συλλογή των αντικειμένων:
«Για περίπου 2 χρόνια προετοιμάζουμε την έκθεση και τους τελευταίους 8 μήνες μαζεύουμε τα αντικείμενα. Τόσο από πολίτες, όσο και από φορείς ή θεσμούς. Γιατί αυτό που για μας έχει σημασία είναι να υπάρχει σημαντικό 80s υλικό. Κάποια λοιπόν από τα πράγματα που έχουμε συγκεντρώσει για την έκθεση είναι δανεισμένα από πολίτες και κάποια, αλλά πολύ λιγότερα τον αριθμώ – είναι δωρεές. Ελάχιστοι ομολογώ είχαν την διάθεση να χαρίσουν και είναι απολύτως λογικό. Τώρα οι θεσμοί, δηλαδή τα μουσεία και ιδρύματα επίσης βοήθησαν πολύ με το υλικό που θέλαμε να μαζέψουμε και να εκθέσουμε. Όμως, χωρίς τους πολίτες δεν θα γινόταν όλο αυτό. Είναι εξαιρετικά σημαντική η συμβολή τους.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλέξεις και κυρίως να βρεις τα αντικείμενα που θα εκθέσεις. Ας πούμε για παράδειγμα οι μάρκες των πακέτων τσιγάρων της δεκαετίας του 1980. Θέλουν ψάξιμο. Πρέπει να βρεις ποιος μπορεί να έχει φυλάξει αυτά τα πακέτα. Δεν υπάρχει το «μουσείο της πρόσφατης ιστορίας μας», γιατί η πρόσφατη ιστορία μας είναι κατακερματισμένη σε επίπεδο αντικειμένων. Οι άνθρωποι που πολέμησαν τον 20ο αιώνα μέχρι και τον εμφύλιο – δηλαδή όσοι πολέμησαν από το 1912 μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1950 έχουν αν το σκεφτείς πολεμήσει όλοι με δύο τύπους τουφεκιών. Επομένως, αν τα έβρισκες και τα έβαζες σε μια έκθεση, θα συνόψιζες μια κοινή εμπειρία για όλους. Σκέψου πόσο διαφορετικό είναι αυτό με τα τσιγάρα; Ο ένας κάπνιζε την μια μάρκα, ο άλλος την άλλη. Ο 3ος μπορεί να μην κάπνιζε καθόλου και να έπαιζε μπεγλέρι. Άσε που πρέπει να βρεις και τους καπνιστές που έτυχε για κάποιον λόγο να κρατήσουν και εκείνα τα παλιά πακέτα. Επομένως, δεν υπάρχει μια εθνική διαθήκη μέσα από το 80s αντικείμενο. Το μουσείο που ψάχνεις πρέπει να το φτιάξεις εσύ».
A photo posted by GR80s (@gr_80s) on
Τα 18 περίπτερα:
«Στην Τεχνόπολη έχουν στηθεί 18 περίπτερα, 18 ξεχωριστά χρονολόγια. Δηλαδή, τόσο με δική τους εννοιολόγηση όσο και περιοδολόγηση. Για κάθε θέμα υπάρχουν και τα ανάλογα αντικείμενα. Υπάρχει ας πούμε ένα περίπτερο που λέγεται «Μαζική Κουλτούρα: Κουλτούρα και Κατανάλωση». Αυτό έχει ένα χρονολόγιο που λέγεται «αθλητισμός», ένα που λέγεται «ελληνική μουσική» και ένα χρονολόγιο που είναι η απογραφή των βασικών εξωφύλλων του Αθηνοράματος κάθε χρόνο. Το ονομάσαμε «Δημοκρατία της διασκέδασης».
Πραγματικά δεν μπορώ να σου πω ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον περίπτερο από αυτά που έχουμε στήσει. Όμως μπορώ και πρέπει να σου πω, ότι το πιο ενδιαφέρον περίπτερο ως προς τις ελλείψεις του είναι αυτό με τις «υποκουλτούρες» των 1980s. Αυτό είναι μια πραγματική πληροφορία για εμάς. Ό,τι δηλαδή οι «υποκουλτούρες» παραμένουν χωρίς μεγάλη εκπροσώπηση. Δεν θέλουν και δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τώρα έχουν κρατήσει στοιχεία μιας υποκουλτούρας. Υπάρχει στα ελληνικά 1980s μια διάχυτη υποκουλτούρα που είναι η «heavy metal» κατάσταση, μια πιο σκληρή και πιο στενή υποκουλτούρα που είναι το «punk». Μετά έχουμε μια πραγματική υποκουλτούρα που αντέχει και που δεν έχει πρόβλημα να εκφραστεί προς τα έξω και είναι «οι μηχανόβιοι» και τέλος μια υποκουλτούρα που επί της ουσίας είναι πολλές μικρές και σε μεταξύ τους σύγκρουση που είναι αυτή των «οπαδών». Συνολικά, λοιπόν, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε αντικείμενα και υλικό για όλες αυτές τις υποκουλτούρες. Το προσπαθήσαμε πολύ και είναι μια βασική πληροφορία που μας δίνει αυτή η έκθεση ότι δεν καταφέραμε να συλλέξουμε αρκετά αντικείμενα.
Σημασία έχει ότι το κάθε περίπτερο είναι πολύ διαφορετικό. Ένα από τα πολύ ξεχωριστά και ενδιαφέροντα περίπτερα είναι αυτό του «κινηματογράφου και της τηλεόρασης». Γιατί πολύ απλά αυτό δεν έχει αντικείμενα, αλλά ένα τεράστιο πρόγραμμα προβολών. Είναι η αντίληψη που ξεχωρίζει».
GR80s και Νότια Προάστια:
Τώρα, εσείς οι «Νότιοι» θα βρείτε αρκετά που θα σας ενδιαφέρουν. Φυσικά με τρόπο διάχυτο μέσα από τις 18 θεματικές. Πρώτα πρώτα είναι «Το Πάρτι στην Βουλιαγμένη». Σημείο ορόσημο των Νοτίων Προαστίων και της Αθηναϊκής διασκέδασης. Επίσης σημαντικό θέμα είναι η «επέκταση της πόλης». Ο ραγδαίος εποικισμός των προαστίων μεταξύ των οποίων φυσικά και τα νότια».
A photo posted by GR80s (@gr_80s) on
Πληροφορίες:
«GR80, η Ελλάδα του ‘80 στην Τεχνόπολη»
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι,
213-0109300, 213- 0109324
Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 22.00
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
•Μειωμένο εισιτήριο (φοιτητικό / ανέργων): 2,5 ευρώ (απαραίτητη επίδειξη πάσου, κάρτας ανεργίας)
•Ελεύθερη είσοδος για Παιδιά και εφήβους έως 18 ετών & ΑμΕΑ
Περισσότερες πληροφορίες: